Artsenkrant

Web weergave

Een vijfde van de huisartsen testte ooit al positief op Sars-CoV-2. Dat blijkt uit de CHARMING-studie (van Sciensano in samenwerking met huisartsencentra). De prevalentie is het hoogst in Franstalig België.

ACTUEEL

Bij het ter perse gaan dinsdag 9 maart, hadden 3.837 artsen en apothekers onze enquête over middelengebruik en burn-out netjes ingevuld. Helemaal definitief zijn de cijfers nog niet maar sowieso is de respons overweldigend.

ACTUEEL

Het Riziv maakte begin deze week het aantal artsen bekend dat het tarievenakkoord voor dit jaar verwierp. Geen verrassingen: de percentages liggen helemaal in de lijn van vorig jaar.

ACTUEEL

Terwijl vaccinatie de enige uitweg is uit deze pandemie, blijft een deel van de bevolking aarzelen over de veiligheid van de beschikbare coronavaccins. Via diverse onlinekanalen werken we vanuit de cel communicatie van de taskforce zoveel mogelijk twijfel weg.

ACTUEEL

"Dit is echt de grootste logistieke operatie sinds WOII", stelt Dany Dewitte, coördinator van de eerstelijnszone (ELZ) Dender Zuid. Hij heeft het dan over de organisatie van de vaccinatiecentra doorheen Vlaanderen. Artsenkrant ging een kijkje nemen in Ninove.

ACTUEEL

Hoe verklaar je dat sommigen er minder moeite mee hebben dan anderen om de afstandsregels en de maskerplicht op te volgen? Ligt dat aan hun inkomen, zoals een Amerikaanse studie beweert? Aan hun IQ? Of heeft het te maken met weerstand tegen een systeem dat zo goed als niemand nog spaart?

ACTUEEL

Zowat de helft van de zorgverleners raakt tijdens zijn carrière betrokken bij een medisch incident en heeft daar ook psychisch, lichamelijk of professioneel last van. Uiteraard is de patiënt het belangrijkste slachtoffer maar de impact op de hulpverlener als 'second victim' kan evenzeer aanzienlijk zijn.

ACTUEEL

In Kigali, de hoofdstad van Rwanda, opende eind vorig jaar een door België gefinancierd ziekenhuis de deuren. Omwille van de zorgkwaliteit, de infrastructuur en de afdeling intensieve zorg doet het dienst als nationaal ziekenhuis voor de behandeling van covid-19.

ACTUEEL

Het op en neer gaan van de coronacijfers en de bijhorende maatregelen begint zichtbaar vermoeidheid en irritatie te veroorzaken. Komt er ooit een einde aan de (halve) lockdowns en avondklokken?

MEDISCH

Vanaf de lente van vorig jaar was er veel te doen rond de Solidarity-studie, die de Wereldgezondheids-organisatie opzette om via een samenwerking van tientallen landen een aantal potentiële geneesmiddelen tegen covid-19 uit te testen. Momenteel ligt die waardevolle structuur stil.

MEDISCH

Angststoornissen komen voor bij ongeveer 10% van de kinderen. Waaraan zijn ze te wijten? Het antwoord op deze vraag bevindt zich op het knooppunt tussen biologische, psychologische en sociale factoren.

MEDISCH

Om duidelijk en ontspannen te kunnen spreken is buikademhaling de sleutel tot succes. Stemcoach Carry De Clercq, in samenwerking met podcast- en theatermaker Siona Houthuys, schreven er een boek over: 'De Ademrevolutie'.

MEDISCH

Tijdens een recent symposium van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België kreeg prof. Isabelle Leroux-Roels (Centrum voor vaccinologie UZ Gent) de vraag of de huidige vaccins tegen covid-19 als degelijk kunnen worden bestempeld. De eed van Hippocrates ('Primum non nocere') indachtig vatte ze haar betoog aan met gegevens over veiligheid.

MEDISCH

Dr. Leonie Geukens, Bart Dingenen en dr. Stijn Indeherberge organiseren met Spomex dit jaar acht online seminars over sportgeneeskunde. "We merkten dat er vraag naar was."

PRAKTIJK

U beslist samen met enkele collega-artsen in een associatie te stappen waarbij een praktijkruimte zal worden gehuurd. Mag u daarin dan een aantal verbouwingen uitvoeren of hebt u hiervoor de toestemming van de verhuurder nodig? Kunt u bij het einde van de huur een deel van de gedane investering recupereren?

PRAKTIJK

Voor of tegen, op termijn zal alternatieve aandrijving de overhand nemen en zullen benzine- en dieselauto's uit het straatbeeld verdwijnen. Zo wil het de politiek om onze planeet op langere termijn leefbaar te houden. Welke alternatieve aandrijving op termijn de beste resultaten oplevert, daar bestaat nog grote onenigheid over.

PRAKTIJK

Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen organiseert op 25 maart een avondseminarie over interdisciplinaire samenwerking in de eerste lijn.

PRAKTIJK

Het Klarafestival gaat dit jaar van 13 tot 22 maart volledig digitaal onder het thema 'es ist noch nicht alles verloren'. Deze filosofische bedenking prijkt, in een heel andere context weliswaar, in een Duits treinstation boven het lokaal met verloren voorwerpen.

CULTUUR+

Bedrich Smetana behoort tot de generatie componisten die, zoals Edvard Grieg en Jean Sibelius, met hun muziek het identiteitsgevoelen van hun volk hebben aangewakkerd. In Tsjechië wordt hij als een nationale held beschouwd, terwijl de syfilitische oorsprong van zijn doofheid en dementie met de mantel der liefde jarenlang werd doodgezwegen. Men sprak liever over 'arteriosclerose'.

CULTUUR+

Kunnen we iets leren over de cultuur van een land door de literatuur van dat land ter hand te nemen? Twee recente verhalen schetsen een mooi beeld van het Japan van nu.

CULTUUR+

Het Millennium Iconoclast Museum of Art, kort-weg MiMa, gevestigd in een omgebouwde brouwerij in Molenbeek langs het Kanaal, pakt geregeld uit met verrassende tentoonstellingen en heeft snel zijn plaats verworven in het Brusselse hedendaagse kunstlandschap. Zelfs de gezaghebbende New York Times heeft het museum ontdekt! Momenteel loopt er een zeer interes-sant artistiek experiment: wat met de wereld, de mens en de kunst na het cataclysme.

CULTUUR+

Mira viert in 2021 de 15de verjaardag van haar debuut en ze bracht ook haar vijfde plaat Heilig hart uit. Daarop is Vera Coomans te horen die vriend en vijand verraste door met Madou voor het eerst in zowat 40 jaar een nieuwe single uit te brengen. Voor nog meer Nederlandstalige (alhoewel West-Vlaamse) muziek zorgt Katrien Verfaillie met een ode aan de zorg.

CULTUUR+

"Draag uw steentje bij aan de verspreiding van juiste informatie. We kunnen deze taak niet alleen overlaten aan experts.(...) Als we ons allemaal samen inspannen belandt vaccintwijfel binnenkort bij de pokken en polio. In de geschiedenisboeken."

ACHTERKRANT