In het Staatsblad verscheen een wet die bepaalt dat een verzekeringsonderneming prestaties die resulteren uit een poging tot zelfdoding niet mag uitsluiten in de ziektekostenverzekeringsovereenkomst. Aan de basis van deze wet ligt een initiatief van volksvertegenwoordiger Els Van Hoof (cd&v).

Uit het magazine

Hoewel we dementie nog niet kunnen genezen, bestaan er tal van mogelijkheden om het leven met deze ziekte te verbeteren voor mensen met dementie zelf en hun naasten. Maar daarvoor moeten we ook anders gaan denken over dementie.

Uit het magazine

Zelfs na 140 beklimmingen is de bekende chirurg, dr. Toon Claes, nog niet uitgekeken op die mythische berg in Zuid-Frankrijk. "Ik heb het geluk gehad om veel te reizen, maar aan de Mont Ventoux kan weinig tippen", klinkt het. Meer zelfs, nu hij gepensioneerd is, houdt de berg hem nog steeds flink bezig.

1 van de 3 straatadvertenties in de buurt van scholen prijzen ultrabewerkte voeding aan. Nog eens 1 op de 3 advertenties maken reclame voor alcohol. Ook rond publieke gebouwen en in sportclubs is (te) veel reclame voor ongezonde voeding en alcohol te zien. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in Vlaanderen, gefinancierd door het Departement Zorg.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde op 8 mei een resolutie goed over begeleide zelfmedicatie en correct geneesmiddelengebruik. In die resolutie doet de Kamer een vijftiental verzoeken aan de federale regering. We lichten er enkele uit.

Vandaag start de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan. Tot en met 30 september volgt het Departement Zorg de voorspelde maximumtemperaturen en de gemeten ozonconcentraties op, zodat organisaties die werken met kwetsbare groepen zich tijdig kunnen voorbereiden op hittegolven.

Een nieuw Koninklijk Besluit geeft kinderoncologen en -hematologen toegang tot het toezichtshonorarium in het oncologisch dagziekenhuis.

Clinical Update

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info