Uit het magazine

Een beeld zegt meer dan duizend woorden ... dus waarom zouden patiënten het nog steeds moeten stellen met mondelinge uitleg - eventueel aangevuld met een folder - als een diagnose of behandeling moet worden toegelicht?

Uit het magazine

In 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Bestaande vennootschappen hebben nog tot 31 december 2023 om hun statuten aan te passen. Wacht dus niet te lang als u dat nog niet hebt gedaan.

Uit het magazine

Sinds 1 januari 2023 kan ook de zorgsector gebruik maken van het flexi-jobstatuut. Dat statuut is voor beide partijen interessant: de werknemer kan onbelast bijverdienen, en de werkgever betaalt een verlaagde RSZ-bijdrage. Waarop moet u letten?

Uit het magazine

Sparen en beleggen loont. Investeren in financiële producten is echter niet gratis. Er komen meestal kosten bij kijken: voor de dienstverlening, maar soms ook aangevuld met belastingen. Wat u uiteindelijk uitgeeft aan kosten kan sterk uiteenlopen. Goed uitzoeken waarvoor u nu juist betaalt, kan u dus een flinke duit besparen...

Uit het magazine

Na een carrière van 34 jaar in de ziekenhuiswereld ging dr. Dirk Maes eind vorig jaar met pensioen. Zijn jarenlange kennis en ervaring wil hij nu ter beschikking stellen als sociaal bemiddelaar in de gezondheidszorg. "Conflictbemiddeling is nog te weinig bekend in de zorgsector."

Uit het magazine

"Het allerbelangrijkste, de rode draad, bij het aangaan van een associatie is de vraag: wat is het doel van de samenwerking? Vervolgens is het essentieel om bij de redactie statuten, overeenkomsten en reglementen met dat doel in overeenstemming te brengen."

Uit het magazine

Steeds meer artsen kiezen voor een samenwerking in medische praktijken. Daar komen vragen en uitdagingen bij kijken die in de artsenopleiding niet altijd uitgebreid aan bod komen. Daarom organiseert Vives Hogeschool in juni een tweedaagse Master voor artsen over 'Samenwerken in de medische praktijk'.

Uit het magazine

De Vlaamse universiteiten zijn op zoek naar bevlogen huisartsen die stagebegeleider willen worden voor studenten geneeskunde. Door een tekort aan stageplaatsen kunnen vandaag niet alle studenten proeven van het 'mooiste beroep ter wereld'.

Uit het magazine

Het gebeurt niet vaak dat een bank of vermogensbeheerder de sprong waagt en een lijst van favoriete of net veel minder geliefde aandelen naar voor schuift. De private bank Degroof Petercam deed dit wel: een kans om inzicht te krijgen in hoe professionals hun keuze maken.

Uit het magazine

In samenwerking met de Nationale Commissie en de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie (NRKP) stelde het Riziv samen met de FOD Volksgezondheid en het eHealth-platform een actieplan op om gegevensuitwisseling te promoten. Mickael Daubie, directeur-generaal van de Dienst Geneeskundige Verzorging geeft tekst en uitleg.

Uit het magazine

Tweeten op conferenties kan heel wat voordelen hebben zoals je netwerk uitbouwen, anderen inzicht geven in baanbrekend onderzoek, zelf kennis opdoen... De jonge Belgische arts in Canada Dominique Vervoort doet het fervent. Hij geeft tips hoe je van "casual conferentietwitteraar" kan uitgroeien tot "Twitterninja".

Uit het magazine

Hebt u soms het gevoel dat er niet voldoende uren in de dag zijn om alles te bolwerken? Iedereen heeft wel eens een dag met een overvolle agenda, maar als tijdsdruk chronisch wordt, is het tijd om het probleem ten gronde aan te pakken.

Uit het magazine

De Zorgkwaliteitswet heeft met ingang van 1 juli 2022 de provinciale geneeskundige commissies opgeheven. Zij worden vervangen door de federale commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg, kortweg de Toezichtcommissie.