Uit het magazine

De rente in euro's is nu duidelijk weer positief: tijd voor voorzichtige beleggers om hun portefeuilles opnieuw aan te vullen met obligaties, zoals ze dat in het verleden ook deden. Voor de hand liggend, toch? Niet helemaal, want het defensieve karakter van deze 'familiebelegging' wordt overschat en is zelfs een beetje bedrieglijk, zo stellen verschillende specialisten.

Uit het magazine

Huisartsen verdrinken in het werk, veel praktijken hebben een patiëntenstop. Tijdens een recent webinar van Domus Medica vertelde de Nederlandse huisarts dr. Vladan Ilic hoe hij door een digitale manier van werken de regie over zijn werk en tijd heeft teruggekregen.

Uit het magazine

Onaangepaste snelheid, onvoldoende afstand houden, afleiding en rijden onder invloed zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Zelfs de meest gesofisticeerde rijhulpsystemen kunnen zelfoverschatting of een gebrek aan rijkunde en -ervaring niet compenseren.

Vanaf academiejaar 2023-2024 biedt Vrije Universiteit Brussel zes nieuwe vervolgopleidingen aan gericht op artsen en zorgverleners. Onder meer over elektrocardiografie, klinische anatomie, preventieve gezondheid en ethiek in zorg.

Amonis, het pensioenfonds door en voor zorgverleners, biedt zijn leden voor 2022 een nettorendement van 4,5% aan op de drie pensioenproducten: het sociale en gewone VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en het POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandige Natuurlijke Personen).

Uit het magazine

Het aantal klachten tegen artsen dat de Orde der artsen ontvangt, gaat in stijgende lijn. Een dergelijke klacht, al dan niet ten gevolge van een patiëntveiligheidsincident, kan een grote impact hebben op een arts en zijn of haar functioneren. Dokter Benedicte Geniets, lid van de onderzoekscommissie van de Provinciale raad van de Orde in Antwerpen, pleit voor meer sensibilisering rond open communicatie.

Uit het magazine

Vorige maand organiseerde Arts in Nood de webinar 'Mentaal welzijn in de geneeskunde'. Toenemende agressie, werkdruk en wachtlijsten, administratieve rompslomp: het zijn zaken die wegen op zorgverleners, met soms burn-out tot gevolg. Het thema leeft, getuige de meer dan 4.000 deelnemers.

Uit het magazine

Aandacht voor en werken met levensverhalen, 'storytelling', kan een grote meerwaarde betekenen voor zowel zorgvragers als zorgverleners in wzc's en andere zorginstellingen. En huisartsen kunnen daarbij een cruciale rol vervullen.

Uit het magazine

Na duurzame, groene beleggingsfondsen en andere ESG-varianten hebben verschillende beheerders onlangs fondsen gelanceerd die de ambitie hebben om de biodiversiteit te beschermen. Is dit een marketingvondst of een overtuigende nieuwe benadering?

Uit het magazine

2 juni is World Eating Disorder Day. In meer dan 50 landen worden acties ondernomen om mensen te informeren over eetstoornissen. Eetstoornissen treffen wereldwijd naar schatting 70 miljoen mensen. In Vlaanderen vertoont één op vijf jongeren signalen van een mogelijke eetstoornis.

Uit het magazine

Genieten van kunst en cultuur, of het nu passief of actief is, kan vele heilzame effecten hebben, ook bij kwetsbare patiënten of mensen in armoede, zegt psycholoog Victor Mees. Misschien schrijft u in de toekomst wel een middagje museum, een avondje theater of een cursus aquarelschilderen voor?

Uit het magazine

Perfectionisme is volgens het woordenboek 'streven naar volmaaktheid bij het uitvoeren van een taak.' Dat klinkt als een goede eigenschap voor een arts - maar dat is een misvatting, stelt psychologe Liesbet Boone. Zij schreef het boek Niet perfect, toch tevreden over de valkuilen van perfectionisme.

Uit het magazine

Een beeld zegt meer dan duizend woorden ... dus waarom zouden patiënten het nog steeds moeten stellen met mondelinge uitleg - eventueel aangevuld met een folder - als een diagnose of behandeling moet worden toegelicht?

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info