Uit het magazine

In juni krijgen de syndicale artsenverkiezingen hun beslag. Met een zesdelige reeks trapt Artsenkrant de kiescampagne op gang. Daarbij kunnen we niet naast de vaststelling dat steeds minder artsen hun stem uitbrengen op een doktersvakbond. Vijf jaar geleden ging het over amper 23% van het medisch korps. Hoe kan daaraan iets gedaan worden? In deze reeks geven een aantal belangrijke stakeholders uit de gezondheidszorg hun visie op de manier waarop artsen aan het Vlaamse en federale gezondheidsbeleid kunnen participeren. In de vijfde aflevering komen de FOD Volksgezondheid en ASGB aan bod.

Uit het magazine

De Vlaamse overheid lanceerde onlangs een (nieuwe) oproep voor brede eerstelijnspraktijken. Artsenkrant bezoekt er iedere maand een van. Aan Halmaalweg 4 in Sint-Truiden, net naast het psychiatrische ziekenhuis Asster, komt een brede eerstelijnspraktijk die zich zal richten naar alle burgers van de wijk en naar mensen met een ernstige langdurige psychische kwetsbaarheid in het bijzonder.

Uit het magazine

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers nog eens op een rijtje.

Uit het magazine

Het e-Healthplatform kan een massa gegevens die opgeslagen zitten in medische dossiers mee helpen beschikbaar maken voor secondary use. Dat zou onder meer kunnen dienen om AI-systemen te trainen. De rol van het platform is die van een trusted third party.

Uit het magazine

Philippe Coucke, diensthoofd radiotherapie aan het CHU van Luik en hoogleraar radiotherapie aan de Universiteit van Luik, schreef al meerdere boeken over de geneeskunde van de toekomst en artificiële intelligentie (AI). Volgens hem is gezondheidszorg zonder artificiële intelligentie onmogelijk.

Uit het magazine

Prof. Philippe Kolh, directeur van de afdeling informatiemanagement aan het CHU van Luik en gewoon hoogleraar humane fysiologie en biochemie aan de Universiteit van Luik, ziet in artificiële intelligentie vooral een instrument dat artsen kan helpen en hun dagelijks werk kan verlichten. Maar een wettelijk en regelgevend kader is noodzakelijk.

Uit het magazine

Een ontspoorde managementcultuur waarin efficiëntie, kosten-batenethiek, omzet en concurrentie domineren is een belangrijke verklaring voor de huidige burn-outgolf. Dat stelt prof. Jan Rosier, hoogleraar aan University College Dublin, in een webinar van Arts in Nood.

Uit het magazine

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet aanbevelingen om de veiligheid van voetgangers in stedelijke gebieden te verbeteren. Volgens de WHO sterven jaarlijks meer dan 270.000 voetgangers op de wereldwegen, goed voor 22% van alle verkeersdoden.

Uit het magazine

Professor Celine Vens is een computerwetenschapper die onderzoek verricht naar toepassingen van artificiële intelligentie in de geneeskunde.(*) Ze doceert ook AI-technieken aan geneeskundestudenten. We vroegen haar welke impact artificiële intelligentie zal hebben op de artsenpraktijk van morgen.(*) Professor Celine Vens is verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg van de Kulak (campus Kortrijk). Ze is ook hoofd van de Subdivisie ITEC Machine Learning en Artificiële Intelligentie (Itec is een interdisciplinaire onderzoeksgroep van de KU Leuven en IMEC).

Uit het magazine

Wie zijn bijdrage betaalt aan de Orde der artsen en een pasfoto oplaadt via het e-loket van de website van de nationale raad ontvangt voortaan een medische identiteitskaart. Dat laat u toe uw hoedanigheid van arts te bewijzen.

Uit het magazine

Vijftien studenten aan de ULB kregen te horen dat ze niet in aanmerking komen voor de bekwaamheidsprocedure voor de master in de huisartsgeneeskunde... nadat ze die procedure al hebben doorlopen. De faculteit roept een administratieve vergissing in: de studenten hadden een gelijkschakeling van hun diploma behaald in Vlaanderen, en niet in de Federatie Wallonië-Brussel.

Uit het magazine

In 'Sur l'Adamant' (Gouden Beer in Berlijn, 2023) stelt documentairemaker Nicolas Philibert zijn camera op in L'Adamant, een drijvend psychiatrisch dagziekenhuis in hartje Parijs. We hadden een gesprek met Philibert die pleit voor een meer empathische psychiatrie.

Uit het magazine

De prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd kent een vierjaarlijkse cyclus met opeenvolgend viool, piano, cello, en dit jaar, zang. Het biedt een platform om jonge zangtalenten - tussen 18 en 33 jaar - te ontdekken, die klaar zijn voor een internationale carrière. Wat de wedstrijd zo uniek maakt, is het element van competitie, dat je niet vindt in het reguliere concertcircuit. Dat leidt tot een smaakvolle cocktail die volle concertzalen trekt en een breed publiek, dat kan genieten via diverse kanalen.

Uit het magazine

U kent ongetwijfeld de anatomische modellen van dr. Louis Auzoux (1797-1880). Elk zichzelf respecterend medisch museum heeft wel een of meerdere zulke modellen in de collectie. Het verhaal achter de productie van die modellen is minder bekend. Daarvoor moeten we naar de regio van de Eure in hartje Normandië waar het Musée de l'Ecorché d'Anatomie het verhaal vertelt van dr. Auzoux en zijn anatomische modellen.