Uit het magazine

Kun je mensen die zich presenteren met een onverwikkelde acute appendicitis of cholecystitis niet ambulant behandelen? Dat zou bedden uitsparen voor patiënten die daar meer nood aan hebben, zo redeneren prof. dr. Albert Wolthuis en dr. Halit Topal, abdominaal chirurgen in het UZ Leuven.

Uit het magazine

Antiretrovirale middelen hadden aanvankelijk tot doel de hiv-infectie te behandelen en de levensverwachting en -kwaliteit van hiv-patiënten te verbeteren. Als de viruslast dankzij de behandeling al minstens zes maanden onmeetbaar laag is, is er geen risico meer op overdracht van het virus (undetectable = untransmittable).

Uit het magazine

Aan tafel gaan met jonge kinderen kan uitdagend zijn. Maar wanneer maakt moeilijk eten deel uit van een voorbijgaande fase in de ontwikkeling van het kind en wanneer gaat het echt om een eetprobleem? We spraken met Naomi Zammattio van de Gezinspraktijk in Mechelen.

Uit het magazine

Haar eerste koffie dronk ze pas twee jaar geleden, maar het was er wel een met impact. Mattie Raick (35) mag zich vandaag niet alleen arts en moeder van vier noemen, maar ook mobiele barista. Sinds oktober rijdt ze met haar bakfiets door Gent en omgeving. Haar missie met Café Roulé? Mensen verbinden boven een heerlijk dampende koffie.

Uit het magazine

Na afloop van 'Blijf aan Z', een Vlaams-Nederlands project dat inzette op retentie in de zorg, klonk het bij de deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties quasi unaniem: "Wij willen meer!" En dus kwam er een opvolger, 'Samen aan Z'.

Uit het magazine

Kan een zevende staatshervorming een antwoord bieden op toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg? In aanloop naar de parlementsverkiezingen van juni volgend jaar is de eensgezindheid hierover ver zoek. Politici vliegen elkaar alvast in de haren.

Uit het magazine

Al vele jaren is aids geen dodelijke aandoening meer. Toch blijft het stigma op mensen met hiv nog steeds zeer groot. Een nieuw boek brengt deze problematiek onder de aandacht en pleit voor meer menselijkheid. Auteur is dokter Bea Van Der Gucht. Ze werkte meer dan een kwarteeuw in het hiv-referentiecentrum van het UZ Gent.

Uit het magazine

In 2016 besliste Volkswagen als eerste volumemerk om veel sneller dan gepland over te schakelen op elektrische aandrijving. Dat haast en spoed zelden goed is, bleek bij de lancering van de ID.3. Vier jaar later maakt de ID.7 zijn debuut en die maakt wel een goede indruk.

Uit het magazine

Het Europees Hof van Justitie heeft een interessant arrest geveld over de vraag of aan een patiënt die een kopie vraagt van zijn dossier een kostenvergoeding mag worden gevraagd.

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info