Uit het magazine

Fans van misschien wel dé Europese actrice bij uitstek, Romy Schneider, kunnen genieten van een expo en een retrospectieve in de Brusselse Cinéma Palace. Wees getuige van zowel de schoonheid als de tragiek van La Schneider en hoe ze haar tijd ver vooruit was.

Uit het magazine

In Oostende kan je nog tot 8 april topartiesten uit binnen- en buitenland live aan het werk zien tijdens de achtste editie van het street-artfestival The Crystal Ship. Die zullen meer dan 20 muurschilderingen toevoegen aan het bestaande kunstenparcours. De Brusselse kunstenaar Jaune pakt bovendien uit met een overzichtstentoonstelling van zijn beroemde vuilnismannetjes.

Eugene O'Neills Long Day's Journey into Night is een onvervalste theaterklassieker die echter opvallend weinig op de Vlaamse planken te zien is. De vorige versie die we ons herinneren, is die van het Kortrijkse Theater Antigone uit 2013. Het Antwerpse Zuidpool kiest voor een compromisloze enscenering waarin spel en tekst centraal staan, en doet dat met verve.

Operaballet Vlaanderen brengt een nieuwe enscenering van Wagners Tristan und Isolde. De Fransefilmregisseur Philippe Grandrieux verbeeldt in zijn eerste operaregie Wagners muzikale koortsdroom over deliefde. Filmbeelden vormen de ruggengraat van zijn regie, terwijl de stemmen en het orkest een bijzonderetotaalervaring creëren

Project Endo.Insideout organiseert een fotoshoot waar vrouwen met endometriose zich gratis kunnen laten portretteren door fotograaf Stijn Huyghe. De foto's worden ingezet om aandacht te vragen voor deze aandoening.

Op 10 maart spoelen talrijke auteurs uit binnen- en buitenland opnieuw aan in Oostende voor FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival van de lage landen. Voor zijn tweede editie stelt het literair festival het licht scherp op maatschappelijke thema's met een veelzijdig programma voor zowel denkers als doeners.

Uit het magazine

De Australische toppianist Kristian Bezuidenhout voelt zich helemaal in zijn sas op historische klavieren. In Antwerpen, Gent en Brugge is hij de komende weken aan het werk te zien en te horen met uiteenlopende partners en programma's.

Uit het magazine

De Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth is een minder bekend maar architecturaal boeiend complex op de campus van het Brugmannziekenhuis. Dat medisch onderzoeksinstituut werd mede geconcipieerd door de gemalin van koning Albert. Tijdens het BANAD-Festival in maart kan je er uitzonderlijk een blik achter de schermen werpen.

Uit het magazine

In de prachtige locatie van de Antwerpse Handelsbeurs loopt een fraaie tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. We kennen hem vooral als rockfotograaf, maar hier wordt het volledige plaatje van Corbijn getoond.

Uit het magazine

Parijs grossiert in boeiende musea. Eén collectie met een medische achtergrond en geschiedenis is bijzonder interessant: het Musée des Moulages met bijna 5000 wassen modellen van allerlei huidkwalen die het belang van de Franse dermatologie illustreren. Oorspronkelijk hadden ze een educatief doel, maar zelfs vandaag zijn ze nog een goudmijn voor artsen in opleiding.

Uit het magazine

Morgen opent het Filmfestival van Oostende met The Chapel, de nieuwe film van Dominique Deruddere (Crazy Love). Setting: de afzondering van de finalisten tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Thema's: ouder-kindrelaties, ambitie en trauma. Wij hadden een gesprek met misschien wel Vlaanderens meest getalenteerde filmmaker die ook een retrospectieve krijgt en net zijn memoires (zie hiernaast) uitbracht.

Een gouden tip voor de kerstvakantie: de tentoonstelling Joan Miro in Beaux-Arts Mons. Om u een idee te geven: de laatste Miro-tentoonstelling in ons land vond plaats in ... 1956. Nochtans geldt de Spaanse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw.

Uit het magazine

'Neen, ik ben geen kunstenaar. Ik ben een fotograaf'. Aan het woord een van de belangrijkste fotografen van de tweede helft van de 20ste eeuw. De herdenking van 100 jaar geboortedatum werd omwille van corona twee jaar uitgesteld. Inmiddels reist de Helmut Newton Legacy de wereld rond, van Berlijn tot Monaco, van Knokke tot Wenen, waar nu in het Kunstforum een retrospectieve tentoonstelling loopt.

Uit het magazine

Het Rotunda Hospital in Noord-Dublin afficheert zichzelf als een van de oudste kraamklinieken ter wereld: sinds de 18e eeuw worden hier ononderbroken baby's geboren. De stichter en drijvende kracht achter dit ziekenhuis was dr. Bartholomew Mosse. Die ontdekten we via een omweg, door in de voetsporen te treden van een lokale beeldhouwer met Vlaamse roots, John Nost de Jongere.

Zondag 11 juni openen weer honderden monumenten hun deuren voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Het initiatief werd opgestart in 1989 en trekt ieder jaar vele duizenden kijklustigen in heel Vlaanderen. Dit jaar werkt men ook met een gaststad. De primeur is weggelegd voor de stad Mechelen.

Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch gaat er prat op het meest Belgische museum te zijn van Nederland. De sterke tentoonstelling over de eerste generatie Vlaamse artiesten in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem bevestigt deze ambitie. Beeldhouwer George Minne en de kunstschilders Valerius De Saedeleer en Gustave Van de Woestyne spelen er de hoofdrol.

Pablo Picasso was een verwoed museumbezoeker. In het Louvre en het Prado raakte hij in de ban van Ingres en Manet, van Velazquez en Goya. Maar de schilder die hem misschien nog het meest beïnvloedde was El Greco (1541-1614). Het Kunstmuseum in Bazel focust op de fascinatie van Picasso voor de Spaanse Kretenzer.