Artsenkrant nr. 42 | 18 oktober 2019

Web weergave

Orde erkent realiteit teleconsult

De Orde bracht een nieuw advies uit over het teleconsult. De overheid verkent de mogelijkheden van m-health en de Orde stuurt de deontologie bij. Het Jessa-ziekenhuis heeft al jaren ervaring met telegeneeskunde en dr. Pieter Koopman juicht het advies toe.

ACTUEEL

Bruxelles

Nieuw is het allerminst en dus kraait er geen haan meer naar. Maar opnieuw en dit voor de zoveelste keer blijkt uit de actuele status praesens van het aanbod aan Nederlandstalige gezondheidszorg in Brussel en de Vlaamse rand, hoe ontluisterend de toestand wel is.

EDITO

7

ACTUEEL

Vlaamse aso's presenteren charter

OPLEIDING Nu de preformateurs aan zet zijn, acht VASO (Vlaamse vereniging van Arts-Specialisten in Opleiding) het moment aangebroken om haar recent opgestelde charter publiek te maken. Daarin zetten de Vlaamse assistenten hun belangrijkste stokpaardjes nog eens op een rij.

ACTUEEL

Op weg naar bestedingsautonomie in de zorg

"Er bestaat consensus tussen Open VLD, CD&V en N-VA om de bijzondere financieringswet uit 1989 uit te breiden naar gezondheidszorg en welzijn. Dat zou een hele stap vooruit zijn. De middelen blijven dan federaal geïnd terwijl de gemeenschappen bestedingsautonomie hebben."

ACTUEEL

Nu ook nog centen

Met het advies over een teleconsultatie speelt de Orde in op de ontwikkelingen rond telegeneeskunde.

ACTUEEL

'Ik ben vooral trots op mijn team'

Chantal Mathieu - telg van een geslacht van edelsmeden - wilde verpleegkunde doen. Maar op haar school kreeg ze te horen dat ze meer aankon. "Ik zie mezelf als een zorgend arts", vertelt ze.

ACTUEEL

'Dat je hier zoveel talen vindt, zou toch een enorme rijkdom moeten zijn?'

"Als ik terugkijk op hoe wij hier zijn ontvangen, dan kan ik alleen maar superenthousiast zijn over dit land. In Italië sta je er helemaal alleen voor, als student op zoek naar zijn kot of het juiste leslokaal of als immigrant op zoek naar taal- of inburgeringscursussen." Aan het woord is elektrofysioloog Gianbattista Chierchia (43).

ACTUEEL

Stoelgangtransplantatie voor parkinson

VIB BIOTECHDAG Verschillende wetenschappelijke argumenten wijzen erop dat de darmflora een rol zou spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Daarom onderzoekt een Gents team het effect van stoelgangtransplantatie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Hypertensie bij 4% van de kinderen

KINDERGENEESKUNDE Onderzoek vindt een globale prevalentie van ongeveer 4% voor hypertensie bij kinderen. De auteurs bestempelen hun werk als zowat de eerste betrouwbare meta-analyse over dit onderwerp.

MEDISCH

Benralizumab en COPD

Benralizumab is een monoklonale antistof gericht tegen de alfaketen van de receptor voor interleukine-5. Het EMA heeft benralizumab goedgekeurd voor de behandeling van een ernstig eosinofiel astma dat onvoldoende onder controle is met inhalatiecorticosteroïden in hoge dosering plus langwerkende ß-agonisten.

CONGRES

Stop gevaarlijke overconsumptie van corticosteroïden

PNEUMOLOGIE Volgens een studie uitgevoerd in Nederland neemt ongeveer een derde van de patiënten met een ernstig astma corticosteroïden per os in een te grote hoeveelheid. Die overconsumptie is niet alleen schadelijk, maar zou kunnen worden verholpen als de patiënten de geneesmiddelen die hun arts voorschrijft, beter zouden innemen.

CONGRES

TvG wil disciplines overschrijden

NAVORMING Het Tijdschrift voor Geneeskunde is 75 jaar oud. Maar het blijft eigentijds. Met zijn brede focus heeft het zijn eigen niche, legt directeur Jan Heyrman uit. Het is een tijdschrift voor wie over het muurtje van het eigen vakgebied wil kijken.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

ORSI lanceert eerste Career Day

Op 26 oktober aanstaande organiseert Junior Orsi voor de eerste keer een Career Day. De groep zag drie jaar geleden het licht als jongere broertje van ORSI Academy, het centrum dat artsen en ingenieurs van overal ter wereld opleidt in de robotchirurgie en waarvan dr. Alexandre Mottrie stichter en bezieler is.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

Financiële draagkracht ouders geeft doorslag

ALIMENTATIE Een collega-arts zit in een echtscheiding. Zijn ex vraagt nu een aanzienlijke alimentatie voor de kinderen en ook een bijdrage in de buitengewone kosten. Hoe wordt dit alles berekend? En wat zijn die buitengewone kosten?

PRAKTIJK

Surgelight, voor beloftevolle medische beeldvorming

Surgelight wil een systeem ontwikkelen voor chirurgische begeleiding om weefsels simultaan en in real time te visualiseren. Denk daarbij aan tumoren, zenuwen en bloedvaten. Om dat te realiseren combineert het systeem twee belangrijke technologieën: fluorescerende contrastmiddelen op basis van nanolichamen en een fluorescentiebeeldvormingssysteem.

PRAKTIJK

Waarom een SUV?

AUTO Een op de drie verkochte wagens is vandaag een SUV. Volgens het Amerikaans studiebureau McKinsey zal de SUV-verkoop in China tegen 2022 stijgen tot 50 procent van alle daar verkochte wagens. Australië zit nu al op 43 procent, Europa is de kaap van de 30 procent voorbij.

PRAKTIJK

E-textiel beschermt tegen bacteriën

INNOVATIE Nieuwe technologie maakt het mogelijk om kledij te maken die beschermt tegen regen, vlekken en vooral bacteriën, hierbij gebruikmakend van biochemische energie van de drager om elektronische tools van stroom te voorzien. Handig voor zorgprofessionals.

PRAKTIJK

Catalaans surrealisme

EXPO Puur toeval: terwijl de Catalanen in Brussel betogen voor de Catalaanse kwestie, worden in de hoofdstad twee tentoonstellingen gewijd aan Catalaanse surrealisten. Met name Salvador Dalí en Joan Miró, twee van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. Het Magritte Museum confronteert het werk van zijn huisschilder Magritte met dat van Dali. De Spaanse ambassade zet haar deuren open voor een kleinschalige Miró-expo die de wereld zal rondreizen.

CULTUUR+

Claude Monet presenteert waterlelies en blauweregen

Het Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum) pakt uit met een prachtige tentoonstelling van het latere en beste werk van Claude Monet. Verwacht u aan waterlelies en blauweregen en het spel van weerspiegelend licht.

CULTUUR+

De laatste reis leidde naar Brussel

REEKS Naast Verdi en Rossini wordt Giacomo Puccini (1858-1924) beschouwd als één van de grootste Italiaanse operacomponisten. Hij was een rasechte Toscaan, maar wat weinigen weten is dat hij zijn laatste levensdagen in Brussel doorbracht, waar hij voor keelkanker behandeld werd. Hij overleed er onverwacht, vermoedelijk als gevolg van een cardiovasculair accident.

CULTUUR+

Khatia speelt het hard

KLASSIEK Hoog bezoek uit de pianistenwereld deze week: de Frans-Georgische Khatia Buniatishvili is te gast bij het Nationaal Orkest van België. In een Scandinavisch programma dat het orkest onder leiding van de Deense dirigent Michael Schønwandt uitvoert, verwachten we een vurige vertolking van het pianoconcerto in a van Edvard Grieg.

CULTUUR+

Het portret van Adèle

De Franse film 'Portrait de la jeune fille en feu' neemt u mee naar het jaar 1770. De jonge Marianne mag het huwelijksportret van Héloïse schilderen. Tijdens haar verblijf in het kasteel groeit een spel van bekijken en bekeken worden, passie versus rationaliteit. Dat alles grandioos vertolkt door twee jonge actrices Adèle Haenel (La fille inconnue) en Noémie Merlant.

CULTUUR+

Moorse baden en balnearios

SERIE De Moorse aanwezigheid in de Zuid-Spaanse provincie Málaga uit zich onder meer in het fenomeen van de Arabische badcultuur. Die blijkt evenwel minder medicinaal geïnspireerd dan we dachten. Maar te midden van de prachtige sierra's tussen de toeristenmagneet Ronda en Málaga stad stoten we in enkele 'witte' dorpjes op balnearios met een rijke geschiedenis.

CULTUUR+

De sollicitatie

Sinds de hervorming van de vervolgopleiding tot huisarts worden de sollicitaties voor de haio's ineens voor het hele pakket van drie jaar georganiseerd. Nu men ook besliste om de sollicitatieperiode uit te stellen van maart naar juli, kunnen opleiders en haio's best niet begin juli met vakantie vertrekken, kwestie van de betere stukken van de taart niet aan zich te laten voorbijgaan.

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Baby Pia

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE