Artsenkrant

Web weergave

Gezondheidszorg neemt een belangrijke plaats in in het regeerakkoord tussen de zeven zogeheten Vivaldi-partijen. Er is wel gewaakt over de continuïteit. En er is, ondanks de crisistijd, geld.

ACTUEEL

Sommigen onder ons zullen het zich nog herinneren: tot diep in de jaren 1980 maakte de microbiologie gewag van drie types virale leverontsteking, waarvan er maar twee een volwaardige naam hadden.

ACTUEEL
VDB

De comeback van Frank Vandenbroucke op Sociale zaken en Volksgezondheid ging vorige week over de tongen. Geen wonder, gezien zijn achtergrond en persoonlijkheid.

EDITO

Op 25 september verscheen het KB over de functionele samenwerkingsverbanden tussen wachtposten. Volgens BVAS staat in dat KB niet wat was overeengekomen.

ACTUEEL

Het regeerakkoord bouwt voort op de erfenis van ex-minister Maggie De Block. Het formuleert een aantal ambitieuze doelen. Toch laat dat de nieuwe minister heel wat ruimte.

ACTUEEL

De Maximumfactuur (Maf), het federale Kenniscentrum Gezondheidszorg, de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen en de referentiebedragen. Realisaties uit de periode juli 1999-juli 2003 met Frank Vandenbroucke op sociale zaken.

ACTUEEL

De eerste Geneeskundige Dagen van Antwerpen vonden plaats van 4 tot 6 oktober 1946. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de meeste Belgische artsen hun wetenschappelijke uitwisselingen noodgedwongen moeten stopzetten. Daardoor was er na de oorlog een grote behoefte aan medische bijscholing.

ACTUEEL

Het voorschrift van een apotheker voor een griepvaccin is in strijd met de wet van 1961 en dus nietig. Bovendien hangt apothekers die 'gewoonlijk' griepvaccins voorschrijven - en dus vooraf een diagnose stellen - een vervolging boven het hoofd wegens onwettige uitoefening van de geneeskunde.

ACTUEEL

Het Pew Research Center is een Amerikaans onderzoekscentrum dat vooral actief is in sociale wetenschappen. Onlangs publiceerde het Center een onderzoek over de perceptie bij burgers in 14 landen van de aanpak van de corona-epidemie door hun regering. Onder die 14 ook België, waar 61% van de ondervraagden van mening is dat de overheid goed werk heeft verricht in het beheersen van de crisis.

ACTUEEL

Het was nagelbijten voor hepatologen vanaf de helft van de jaren 1970: wat veroorzaakte in hemelsnaam hepatitis non-A non-B? Harvey Alter, Michael Houghton en Charles Rice zouden ieder een stukje van de puzzel leggen.

ACTUEEL

"Als ik terugblik, zijn een aantal cruciale fases in mijn leven door toevalligheden bepaald. Ik werkte als arts in Guayaquil, Ecuador, maar schreef ook medische artikels voor een magazine. Omdat ik de hoofdredacteur voor een reportage moest vervangen, mocht ik op cruise naar de Caraïben. Daar heb ik mijn Belgische echtgenoot leren kennen. Ook mijn werkplek in Moeskroen heb ik bij toeval ontdekt", dixit pediater Priscila Jijón (50).

ACTUEEL

Eind september publiceerde het tijdschrift Science twee studies die het verband leggen tussen de pathogenese van ernstige covid-19 en afwijkingen in de interferon-pathway. De resultaten openen nieuwe behandelingsperspectieven.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Duitse wetenschappers hebben een sterke correlatie vastgesteld tussen de generositeit van een maatschappij en de gemiddelde levensverwachting van de leden van die maatschappij. Het overlijdensrisico daalde lineair met het percentage openbare en privémiddelen dat werd gedeeld met anderen.

MEDISCH

Uit een recente Europese enquête blijkt dat patiënten met chronische pijn de attitude vanuit de omgeving vaak als stigmatiserend ervaren. Vooral de werksfeer komt weinig empathisch uit de hoek, maar artsen moeten daar eigenlijk amper voor onderdoen.

MEDISCH

Hoe wordt de diagnose gesteld van syncope als gevolg van orthostatische hypotensie en hoe wordt zo'n syncope behandeld? Een groep van het CHU van Luik verwijst naar de Europese richtlijnen, die gebaseerd zijn op een gemakkelijke screening en eenvoudige eerstelijnsmaatregelen.

MEDISCH

Naar aanleiding van de Week van de pijn bespreken we acute pijnen die chronisch kunnen worden. Hoewel het geen wetmatigheid is, dient men tijdig in te grijpen bij risicopatiënten.

MEDISCH - CLINICAL UPDATE

"Een renpaard werd een kameel met drie bulten." Professor medisch recht Herman Nys maakte een kritische analyse van het Koninklijk Besluit betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen (WUG). In vijf decennia verviel het KB nr. 78 tot een kluwen van nodeloos complexe wetgeving met overbodige bepalingen, verwarrende terminologie en bepalingen met een onbedoeld effect.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De dienst urologie van het OLV-Ziekenhuis in Aalst liet een AI-robot los op de patiëntendossiers. Zo kun je je patiënt waarheidsgetrouwe informatie geven en je eigen kwaliteit beter beoordelen, zegt dokter Peter Schatteman.

PRAKTIJK

Als u als geneesheer (-specialist) goederen of diensten bestelt bij een leverancier, dan staan er op diens facturen vaak algemene voorwaarden vermeld. Kan de leverancier zich daar bij een discussie tegenover u op beroepen? Zijn er clausules in zo'n kleine lettertjes die verboden zijn?

PRAKTIJK

Van 15 tot 17 oktober kunnen geïnteresseerde artsen de online cursus ziekenhuismanagement van zorgbeleid.be volgen.

PRAKTIJK

Bij 12% van de verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft in ons land is er sprake van vluchtmisdrijf. In 2019 gebeurde dus gemiddeld elke twee uur een ongeval waarbij de dader de vlucht nam. Vias institute wil meer aandacht voor het probleem.

PRAKTIJK

Op 13 oktober vindt de 24ste editie plaats van het colloquium van de informaticaverpleegkundigen, ICT4care. Dat kon, om vanzelfsprekende redenen, niet zoals andere jaren doorgaan in mei. Omdat we nog steeds in de schaduw van de pandemie leven wordt dit colloquium hybride.

PRAKTIJK

Van 13 tot 24 oktober worden alle filmliefhebbers na een belabberd bioscoopjaar extra verwend door het Film Fest Gent. Naast een focus op Duitse Cinema kan u er terecht voor premières, klassiekers en muziek in al zijn vormen. De genderproblematiek krijgt ruime aandacht. Drunk, de nieuwste Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen, opent de feestelijkheden. Soul, de splinternieuwe animatiefilm van Pixar, sluit het festival met een warme noot af.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Ondanks covid-19 komen de organisatoren van Afrika Filmfestival in Leuven (van 9 tot 18 oktober) op de proppen met een puike waaier aan films met een kleine focus op Soedan. Daarnaast staat onder andere de boekvoorstelling van Tussen twee werelden op het programma. Vanavond vindt een soort pre-opening plaats met een modeshow en een concert.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Vooraleer verder te lezen, leest u best even het artikel uit Artsenkrant van vorige week over het luik van de dubbelexpo Danser Brut/Dolgedraaid in het Museum Dr Guislain. In Bozar worden dezelfde thema's gebruikt, komen soms artiesten terug met andere werken, maar vindt u bijvoorbeeld ook werk van Louise Bourgeois en Philippe Vandevelde.

CULTUUR+

Vorige week overleed de Belgische componist Frédéric Devreese. Hij is zonder enige twijfel de grootste filmcomponist van ons land, maar ook nog zo veel meer.

CULTUUR+

Met zijn nieuwste boek 'A Belgian passage to China' brengen uroloog Johan Mattelaer en collega-auteurs (*) een tot hiertoe onderbelicht aspect van de Belgische aanwezigheid in het Rijk van het Midden onder de aandacht. De (her)ontdekking van het dagboek van ingenieur François Nuyens, en in zijn zog het legaat annex de collectie van de dokters Philippe en Adolphe Spruyt, bieden een fascinerende inkijk op leven en werken in het China van het begin van de 20e eeuw.

CULTUUR+

Het Kunstuur is genomineerd voor de AV Awards, de belangrijkste onderscheiding in de audiovisuele sector. In de sectie 'Themed Entertainment and Attractions Project of the Year' dingt het museum op 20 november e.k. mee naar de Award, samen met innovatieve projecten van topmusea uit Washington (International Spy Museum), New York (Statue of Liberty Museum), Shangai (Borderless Museum) en andere uit de hele wereld. De eerste tentoonstelling van het Kunstuur in Mechelen wordt verlengd tot 31 januari 2021.

CULTUUR+

Het Riziv schrijft een openbare aanbesteding uit voor Clinical Decision Support in de huisartsendossiers. Het beoogt CDS in drie projecten: aanvragen van klinische biologie, van medische beeldvorming en voorschrijven van antibiotica. Artsenkrant berichtte daarover op haar website (3 september). Professor emeritus Jan Van Damme (KU Leuven) zegt dat CDS in het elektronische dossier eigenlijk al decennialang bestaat, en trekt er een essentiële les uit.

OPINIE - REACTIES? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Ik vermoed dat de lezers van de Artsenkrant de stroom meningen, opinies, manifesten en brieven over de coronapandemie wel beu zijn. Sta me toe een kritische visie te ontwikkelen over een ernstig onderwerp: het DNA van Delphine ex-Boël."

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Karel Willems, huisarts in Humbeek, is geen doorsnee wielertoerist. De Belgisch kampioen bij de medici (60+) koerst zes keer per week. En hij weet waarom.

ACHTERKRANT