Web weergave

De Belgische Vereniging der Ziekenhuizen evalueerde de impact van de pandemie op de ziekenhuissector in een peiling bij 2.000 Belgen. 45% van de respondenten heeft de indruk dat de pandemie van meet af aan een negatieve impact had op de zorg.

ACTUEEL

Philippe Devos heeft aan zijn collega's van Bvas laten weten dat hij zijn mandaat als voorzitter en bestuurder van het artsensyndicaat neerlegt. "Ik wil mijn beroepsleven en mijn gezin niet in gevaar brengen", vertelt de anesthesist aan Artsenkrant.

ACTUEEL

Op 10 september organiseerde ASGB/Kartel een afscheidsreceptie voor twee van zijn coryfeeën: Rita Cuypers en dokter Reinier Hueting.

ACTUEEL

"Alles terugbetalen wat bij de klinisch psycholoog gebeurt, dat kan niet." Minister Frank Vandenbroucke maakte van de afscheidsreceptie van twee 'ASGB-iconen' gebruik om zijn project voor terugbetaling van een laagdrempelig psychologisch consult te verduidelijken.

ACTUEEL

Onlangs werd het nieuwe bestuur van de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (Vaso) verkozen. De start van het nieuwe academiejaar weldra is een goed moment om hen aan u voor te stellen. Dat doen we uiteraard niet zonder te peilen naar de stand van zaken van enkele prangende topics voor aso's.

ACTUEEL

De vaccinatiegraad bij mensen met een psychiatrische aandoening is minstens even hoog als bij andere Vlamingen. Dat toont recent onderzoek aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven aan, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.

ACTUEEL

"Het vertrouwen tussen alle partijen - huisartsen, ziekenhuizen, specialisten, lokale besturen - is nu ongelooflijk groot. Dit is een momentum dat we moeten aangrijpen en structureel verankeren door vaccinatiecentra om te bouwen tot preventiecentra."

ACTUEEL

De Belgische Vereniging der Ziekenhuizen vroeg aan Dedicated om in mei 2021 een peiling uit te voeren bij 2.000 Belgen van 18 tot 75 jaar over wat ze van ziekenhuizen denken en verwachten. Deze eerste 'Barometer van het imago van de ziekenhuissector bij de Belgische bevolking', die om de twee jaar zal worden uitgevoerd, kan de ziekenhuissector in staat stellen zijn gebruikers beter te leren kennen en zich - misschien - aan te passen aan hun reële verwachtingen.

ACTUEEL

Telewerken heeft zeker bijgedragen tot de bestrijding van de pandemie. Maar niet alle vormen van telewerken zijn even doeltreffend in het doorbreken van de 'epidemieketen'. Franse wetenschappers bestudeerden de verschillende opties.

ACTUEEL

Een continuüm scheppen tussen het onderzoek in de biomechanica en metingen in de windtunnel. Dat is de doelstelling van het innoverende project dat de universiteit van Luik ontwikkelde ten behoeve van valide en gehandicapte sporters. Er ontstond een samenwerking tussen het 'Laboratoire d'analyse du mouvement humain' (LAMH) en het Wind Tunnel Lab (WTL) van de faculteit toegepaste wetenschappen en geneeskunde. Tot nog toe volgden beide disciplines hun eigen weg. De samenwerking betekent een doorbraak.

MEDISCH

Op 12 oktober reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 39ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 2, 9, 16, 23 en 30 september.

GALENUSPRIJS

Met de structuur van mRNA als uitgangspunt hebben vorsers kunnen aantonen dat het eiwit FTO een rol speelt bij epigenetische processen die het ontstaan van metastasen bevorderen. Hun ontdekking houdt de belofte van nieuwe behandelingsmogelijkheden in.

MEDISCH

In België beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan de vaccinatie tegen meningokokken B individueel te overwegen. Een aantal landen hebben deze vaccinatie opgenomen in het basisvaccinatieschema (1), maar dat is volgens de Hoge Gezondheidsraad (advies uit 2019) in ons land momenteel niet aan de orde. Wat denken artsen op het terrein?

CLINICAL UPDATE

Het bestaat: mensen die zich ergeren aan gewone geluiden. Ze horen iemand kauwen, hoesten, een kauwgom opblazen en laten knallen, of op de computer tikken... en krijgen disproportionele reacties van woede, haat, razernij of afkeer. Die mensen lijden aan misofonie.

MEDISCH

Dankzij een steeds snellere aanpak en de veelheid aan therapeutische opties die momenteel beschikbaar zijn, kan de overgrote meerderheid van de patiënten met multiple sclerose een normaal leven leiden.

NASCHOLINGSARTIKEL: NEUROLOGIE

De uitstoot van broeikasgassen met 55% verminderen: dat is de zeer ambitieuze doelstelling van de Europese Unie. Dit zal spectaculaire gevolgen hebben voor bepaalde sectoren en veel bedrijven. Tegelijk biedt het mooie vooruitzichten voor een goed gepositioneerd belegger.

PRAKTIJK

Wat is een goede deontologische code? Doctor in de rechten Coralie Herijgers zocht dat uit in haar proefschrift, waarvan nu een handelsversie ter beschikking is.

PRAKTIJK

Google kondigt een nieuwe methode voor dermatologische analyses aan. De methode stoelt op een systeem van artificiële intelligentie, dat 288 huidziekten kan diagnosticeren. De tool zou binnenkort in Europa ter beschikking worden gesteld.

PRAKTIJK

Heel wat zelfstandigen en vrije beroepers sluiten een verzekering gewaarborgd inkomen af. Waarom kan het nuttig zijn om dat te doen en dekt zo'n verzekering ook psychische ziekten, zoals bijvoorbeeld een depressie. Waarom is het van belang de kleine lettertjes in zo'n verzekeringscontract grondig na te lezen?

PRAKTIJK

De IAA Mobility 2021 in München zit erop. Een hoogmis voor de Duitse automerken zoals in het verleden is de opvolger van de tweejaarlijkse IAA (Internationale AutoAusstellung) in Frankfurt niet geworden. Te weinig exposanten, te weinig wereldpremières en (veel) te weinig bezoekers.

PRAKTIJK

Deze vraag, die van cruciaal belang is voor de toekomst van de ziekenhuissector, komt aan bod op het 37ste jaarcongres van de Belgische Vereniging van Ziekenhuizen. Op woensdag 20 oktober beantwoorden verschillende experts, en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke deze vragen.

PRAKTIJK

In de gloednieuwe editie Knokke-Heist van de culinaire gids Gault & Millau worden liefst 5 bladzijden besteed aan de keuken van AZ Zeno. Culinair recensent Willem Asaert smelt helemaal voor de "smeuïg gegaarde ossobuco van sappig kalfsvlees met fijn merg in een diep smakende saus vol reliëf, even rijk en waarachtig als in het betere Italiaanse restaurant" (sic).

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De Limburgse harpiste Anneleen Lenaerts speelt al tien jaar in een van de beste orkesten ter wereld, de Wiener Philharmoniker. Ondertussen bouwde ze ook een mooie solocarrière uit. In november verschijnt haar nieuwe cd Vienna Stories waaruit ze ook tijdens haar concert bij Gent Festival zal putten. In haar drukke agenda tijdens de net afgelopen Salzburger Festspiele vond ze toch nog een gaatje om met de Artsenkrant over de wondere harpwereld te praten.

CULTUUR+

Op 24 september brengt het Belgian National Orchestra bij Bozar in Brussel het Concertino da camera van Jacques Ibert. Hoewel de saxofoon een Belgische uitvinding is, op de klassieke concertpodia is het instrument maar zelden te horen.

CULTUUR+

CINEMATEK eert de Belgische experimentele filmer Thierry Zéno (Vase de noces) met een dubbele dvd en een avond op 17 september tijdens het Age d'or weekend. Rops, Pasolini, Buñuel, lyriek, puurheid, waanzin en schizofrenie gaan hand in hand in zijn oeuvre.

CULTUUR+

Op 23 september 1971 liet de 21-jarige Mario Roymans zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn doel: het schilderij De Liefdesbrief van Johannes Vermeer stelen, en in ruil losgeld vragen om aan de slachtoffers van de hongersnood in Bangladesh te schenken. Het verhaal van deze eigentijdse Robin Hood inspireerde theatergezelschap LAZARUS en filmmaker Robbin Rooze tot de nieuwe voorstelling Iemand moet het doen.

CULTUUR+

Heel veel artsen van middelbare leeftijd hebben (minstens een deel van) hun opleiding gekregen in de gangen en staflokalen van het Leuvense Sint-Rafaëlziekenhuis. Het leven en werken in zo'n ziekenhuis levert heel wat stof op voor een bijzondere vorm van geschiedschrijving, in de vorm van verhalen. Die zijn door dr. Bruno Mortelmans, hoofdredacteur van Alfagen, op video opgenomen en worden, tesamen met interviews met de huidige diensthoofden van die verschillende subspecialisaties, getoond op een symposium eind september.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Het is precies 40 jaar geleden dat Artsen Zonder Vakantie werd opgericht aan de keukentafel van de Keerbergse chirurg Frans De Weer. In al die jaren hebben meer dan 600 vrijwilligers - artsen en paramedici - missies volbracht naar diverse Afrikaanse landen: Congo, Rwanda, Burundi, Kameroen, Benin, Burkina Faso... Daarbij werden niet alleen operaties verricht, maar werden ook honderden Afrikaanse artsen nieuwe technieken bijgebracht. Oprichter Frans De Weer blikt terug ... en kijkt vooruit.

ACHTERKRANT