Web weergave

De vaccinatie tegen covid start op 4 januari. De ziekenhuisapotheken zullen wellicht en vooral in de aanvangsfase een grote rol spelen. Vaccinnet wordt uitgebreid naar het hele land om bij te houden wie gevaccineerd is.

ACTUEEL

Maandagavond 7 december lag er op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen een eerste ontwerptekst van een nieuw akkoord 2021 voor. Het moet snel gaan: volgende week moet het akkoord er zijn.

ACTUEEL

Prioritair in de vaccinatiecampagne op dit moment is het uitwerken van de concrete procedures en het opstellen van draaiboeken. Het ziet er voorlopig naar uit dat de vaccinproducent zelf, Pfizer, de vaccins aan de ziekenhuizen zal leveren.

ACTUEEL

Heel veel aandacht gaat vandaag in nieuwsberichtgeving uit naar de zorgverleners in de frontlinie, en terecht. Maar hoe vergaat het onze zorgverleners in spe? Portret van enkele studenten geneeskunde in coronatijden.

ACTUEEL

In 2019 boekte het Riziv 291 miljoen euro uitgaven binnen de laagvariabele zorg. Alle ziekenhuizen samen ontvingen 4,5 miljoen euro meer dan begroot - amper een verschil van 1,6%. Het Riziv lijkt de uitgaven voor de artsenhonoraria correct te hebben ingeschat.

ACTUEEL

Met enkele honderden artsen die achter hun PC de virtuele uitreiking van de Galenusprijzen 2019 volgden, was de 38ste editie van dit prestigieuze evenement een voltreffer. Volledig coronaproof zoals het hoort in dit vermaledijde jaar 2020.

GALENUSPRIJS

In de Franse documentaire 'Hold-up. Retour sur un Chaos' van Pierre Barnérias, gemaakt met gulle giften van enthousiaste crowdfunders, wemelt het van de complottheorieën. Op enkele weken tijd werd de documentaire al miljoenen keren bekeken.

ACTUEEL

Bij de ziekte van Alzheimer zijn biologische merkers al aanwezig in de presymptomatische fase. Maar moet men ze daarom ook gebruiken in de dagelijkse praktijk? Dr. Eric Mormont (kliniekhoofd van de Clinique de la mémoire, UCLouvain, Site Mont-Godinne) beantwoordde deze vraag op het symposium 'Belgian Dementia Day 2020' van de Belgian Dementia Council.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Op dinsdag 8 december werd de drieledige Galenusprijs uitgereikt. Online, zoals het in coronatijden betaamt. Aan tafel voor het slotdebat zaten dr. Kristel De Gauquier (medisch directeur pharma.be) en prof. Pierre Van Damme (Vaxinfectio, Universiteit Antwerpen). Centraal in het gesprek, de vaccinatie tegen covid-19.

GALENUSPRIJS

Het coronavirus noopte tot verdagen, maar heeft het feest niet van de kaart kunnen vegen. Op 8 december kregen drie laureaten uit de handen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de Galenusprijs van hun respectieve mededingingscategorie.

GALENUSPRIJS

Een groep vorsers van de UCLouvain heeft een nieuwe merker ontdekt die voorspelt of een patiënt die in het ziekenhuis opgenomen wordt, misschien op intensieve zorg zal belanden. Dat moet het mogelijk maken de technische middelen en de mankracht beter in te zetten.

MEDISCH

Volgens een Amerikaanse studie zou lichaamsbeweging de nieuwvorming van bloedvaten in de ogen verminderen en zo leeftijdsgebonden maculadegeneratie, glaucoom en diabetische retinopathie kunnen afremmen of voorkomen.

MEDISCH

Recente publicaties in The Lancet doen een jarenlang debat opnieuw opflakkeren. De zopas gepubliceerde studies bevestigen dat een zorgvuldige follow-up van de cholesterolwaarden bij ouderen wel degelijk nuttig is, en dat behandeling van te hoge waarden inderdaad beschermt tegen cardiovasculaire incidenten.

CLINICAL UPDATE

In Israël en Polen hebben stress en angst als gevolg van de covid-19-pandemie en de eerste lockdown geleid tot een toename van tandenknarsen, symptomen van aantasting van het temporomandibulaire gewricht en pijn in de mond en het gezicht. Dat doet zich vooral voor bij vrouwen en in de leeftijdsgroep van 35-55 jaar.

MEDISCH

Ten gevolge van de coronacrisis zijn de inkomsten van uw praktijk sterk gedaald. Hierdoor wordt het moeilijk om een aantal vaste kosten te betalen, zoals bijvoorbeeld de aflossing van het krediet voor de aankoop van het onroerend goed waarin uw praktijk is gevestigd. Maar wist u dat de zogenaamde win-winlening hiervoor wel eens een oplossing kan bieden? Wat houdt dit in en wat moet u daarvan weten?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Als u een factuur krijgt van een aannemer voor werken aan uw praktijk, dan is het belangrijk om na te gaan of die geen sociale of fiscale schulden heeft. Hetzelfde geldt als u voor het poetsen van uw praktijk een factuur ontvangt van een schoonmaakbedrijf.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Elon Musk het nieuws haalt, in positieve of negatieve zin. De ene keer als Tesla-baas, de andere keer als eigenaar van zijn privaat ruimtevaartbedrijf SpaceX. De charismatische ondernemer lijktgoed op weg om in de voetsporen te treden van Henry Ford en enkele andere illustere managers die een onuitwisbare stempel op de moderne autogeschiedenis hebben gedrukt.

PRAKTIJK

JIM is een nieuw begrip in de jeugdzorg dat de laatste jaren langzaam vanuit Nederland ook hier binnensijpelt. 'Jouw Ingebrachte Mentor' staat voor een nieuwe benadering van jongeren op school, in de buurt, in het jeugdwerk, de jeugdzorg en de ggz.

PRAKTIJK

Roy Lichtenstein plengde een traan toen aan de vooravond van de opening van zijn grote tentoonstelling in Mons het land op slot ging. Dat uitgerekend het emblematische werk 'Crying Girl' uit de prille beginjaren van de pop art op de affiche prijkte, leek wel een directe verwijzing naar het verdriet van een door corona geteisterde wereld. Zes weken later is het dan toch zo ver en brengt Roy Lichtenstein ons in vervoering met zijn krachtige werken die niets van hun frisheid hebben ingeboet en vaak brandend actueel blijven.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) is wellicht de bekendste vertegenwoordiger van de 19de eeuwse Russische romantiek. De componist werd alom geprezen, maar worstelde zijn leven lang met zijn seksuele geaardheid. Of hij hierdoor zelfmoord pleegde of aan een natuurlijke dood is gestorven blijft een open vraag.

CULTUUR+

Het nu stilaan naar zijn einde lopende Beethovenjaar leverde naast heruitgaven van Beethovenklassiekers ook boeiende uitgaven op die nieuwe inzichten over de componist en zijn muziek reveleren. Dat laatste is het geval voor Beethoven and his French Piano. Tom Beghin die een carrière als pianist met die van onderzoeker en leraar combineert sleept je in deze publicatie mee in Beethovens Parijse droom en speelt op een kopie van zijn Erard-piano.

CULTUUR+

Met Mank vertelt David Fincher door de ogen van scenarist Herman Mankiewicz (briljant vertolkt door Gary Oldman) hoe het script van Orson Welles' klassieker Citizen Kane vorm kreeg. Deze Netflixproductie, volledig in zwart-wit gedraaid, zal filmfanaten laten likkebaarden en een groot publiek fascineren.

CULTUUR+

De Duits-Afghaanse filmregisseur Burhan Qurbani transponeert de roman Berlin Alexanderplatz van de Weimarrepubliek naar het hedendaagse Berlijn. Het verhaal over de afdaling van een jonge migrant in de hel zorgt voor een portie onweerstaanbare cinema.

CULTUUR+

Muziek kan meer dan ooit deugddoend zijn in tijden van begrensde mogelijkheden. Ze kan verstrooiend of troostend zijn. Soms verklankt ze de dagdagelijkse realiteit, een andere keer heeft ze de ambitie om naar het allerhoogste te reiken. Vier nieuwe opnames bevatten klassieke muziek die in de wintertijd een extra dimensie krijgt, maar die het hele jaar door kan blijven inspireren.

CULTUUR+

OPINIE - REACTIES? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Dokter Ludo Goossens ontdekte vier jaar geleden het golfen. "Ik dacht eerst dat het niet zo'n belastende sport was, maar achttien holes spelen, dat voel je."

ACHTERKRANT