Beginnen we met het goede nieuws. De vaak verguisde farmaceutische industrie is er met inspanning van al haar krachten toch maar mooi in geslaagd om in een recordtempo vaccins tegen covid-19 klaar te stomen. Niet voor niets prees minister Vandenbroucke bij de uitreiking van de Galenusprijzen het wetenschappelijk onderzoek.

Maar. Op dit moment is er nauwelijks iets geweten over de vaccins die ter beschikking komen. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld eer ze werken? Of nog, hoe lang bieden ze bescherming? Er zijn persmededelingen, harde wetenschappelijke bewijzen ontbreken.

Uiteraard is er geen reden voor fundamenteel wantrouwen. Maar modaliteiten, doelgroepen en prioriteiten van een vaccinatiestrategie hangen wel af van wat de vaccins te bieden hebben. Om daarover meer te weten, is het wachten op definitief groen licht van het Europees geneesmiddelenagentschap.

Is een immuniteitsbepaling aangewezen alvorens te vaccineren? Het is maar een vraag zoals er heel veel vragen zijn

We kunnen Artsenkrant-columnist professor Luc Bonneux dus bijtreden. In een vrije tribune in De Standaard bepleitte hij geduld. Uiteraard is het de verdomde plicht van de overheden om een vaccinatiestrategie uit te dokteren. Blijkt echter dat het vaccin bij een oudere populatie minder goed werkt, is het dan zinvol om de campagne in de woonzorgcentra te starten? Ouderen zijn zeer kwetsbaar. Daarom staan ze bovenaan het prioriteitenlijstje. Maatschappelijk klinkt dat goed en het sust allicht het geweten van politici die tijdens de eerste golf schromelijk tekort schoten. Of het de meest rationele keuze is, moet nog blijken.

Is een immuniteitsbepaling aangewezen alvorens te vaccineren? Het is maar een vraag zoals er heel veel vragen zijn. Het gebrek aan antwoorden zorgt voor scepsis. Bij de bevolking én bij de vaccinatoren en dat zijn in de eerste plaats de artsen. Enkel kwalitatief goede informatie en doordachte sensibiliseringscampagnes kunnen hier soelaas brengen. Dus nogmaals: geduld, het komt allemaal goed.

Beginnen we met het goede nieuws. De vaak verguisde farmaceutische industrie is er met inspanning van al haar krachten toch maar mooi in geslaagd om in een recordtempo vaccins tegen covid-19 klaar te stomen. Niet voor niets prees minister Vandenbroucke bij de uitreiking van de Galenusprijzen het wetenschappelijk onderzoek. Maar. Op dit moment is er nauwelijks iets geweten over de vaccins die ter beschikking komen. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld eer ze werken? Of nog, hoe lang bieden ze bescherming? Er zijn persmededelingen, harde wetenschappelijke bewijzen ontbreken. Uiteraard is er geen reden voor fundamenteel wantrouwen. Maar modaliteiten, doelgroepen en prioriteiten van een vaccinatiestrategie hangen wel af van wat de vaccins te bieden hebben. Om daarover meer te weten, is het wachten op definitief groen licht van het Europees geneesmiddelenagentschap. We kunnen Artsenkrant-columnist professor Luc Bonneux dus bijtreden. In een vrije tribune in De Standaard bepleitte hij geduld. Uiteraard is het de verdomde plicht van de overheden om een vaccinatiestrategie uit te dokteren. Blijkt echter dat het vaccin bij een oudere populatie minder goed werkt, is het dan zinvol om de campagne in de woonzorgcentra te starten? Ouderen zijn zeer kwetsbaar. Daarom staan ze bovenaan het prioriteitenlijstje. Maatschappelijk klinkt dat goed en het sust allicht het geweten van politici die tijdens de eerste golf schromelijk tekort schoten. Of het de meest rationele keuze is, moet nog blijken. Is een immuniteitsbepaling aangewezen alvorens te vaccineren? Het is maar een vraag zoals er heel veel vragen zijn. Het gebrek aan antwoorden zorgt voor scepsis. Bij de bevolking én bij de vaccinatoren en dat zijn in de eerste plaats de artsen. Enkel kwalitatief goede informatie en doordachte sensibiliseringscampagnes kunnen hier soelaas brengen. Dus nogmaals: geduld, het komt allemaal goed.