Web weergave

92

ACTUEEL

CONTINGENTERING Voor de berekening van het aantal studenten dat met de studie geneeskunde mag beginnen, gaat Vlaanderen uit van een quotum van 1.033 nieuwe artsen in plaats van 929. De nieuwe aantallen staan in een Besluit van de Vlaamse Regering dat op 14 februari, dat is Valentijnsdag, de definitieve goedkeuring kreeg.

ACTUEEL

VERVOLG COVER "Het achterlaten van cottonoïden is geen fout, maar een complicatie. Cottonoïden worden in België in geen enkel neurochirurgisch centrum geteld. De tweede ingreep was vanuit neurochirurgisch oogpunt nodig teneinde verdere tumormassa te verwijderen."

ACTUEEL

MEDAXES Het probleem van de onbeschikbaarheid van geneesmiddelen is complex en multifactorieel. Het hangt samen met de volumes van de beschikbare geneesmiddelen op de markt en met de Belgische context. Medaxes, de koepel van generica- en biosimilarsproducenten, zet zijn standpunt uiteen.

ACTUEEL

STAGE In 2019 duurde het gemiddeld 15 weken voordat een huisarts zijn erkenning als stagemeester kreeg. Voor specialisten was dat 12 tot 13 weken. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Catherine Fonck aan minister De Block.

ACTUEEL

Op zaterdag 7 maart organiseert Medica, de Leuvense kring van geneeskundestudenten, het symposium 'De arts van Morgen' met als thema 'Verstandelijk beperkt, al opgemerkt?' Annelies Matthé en Thijs van Attekum van Special Olympics spreken er over de noden van sportbeoefenaars met een verstandelijke beperking.

ACTUEEL

"Ik ben, denk ik, de enige Thaise dokter in België", laat Watcharaphol Alexandr(os)e Kamnerdsiri zich tijdens ons gesprek ontvallen. De zelfverklaarde wereldburger had professioneel al een flinke odyssee afgelegd toen hij vijf jaar geleden in Brussel belandde. "Ik ervaar België als heel open, zozeer dat ik er aan denk om de Belgische nationaliteit aan te vragen en me hier permanent te vestigen." Een kennismaking.

ACTUEEL

ZELDZAME ZIEKTEN "Een éénvoudige bloedtest als screening naar alfa-1-antitrypsinedeficiëntie bij elke patiënt met een ernstige beschadiging van het longweefsel, is zeker aan te bevelen", zegt prof. Wim Janssens (dienst pneumologie, UZ Leuven).

MEDISCH

CORONAVIRUS Na twee maanden epidemie komt de medische informatie over het coronavirus van Wuhan stilaan op gang. Onderzoekers in The Lancet trekken een voorzichtige conclusie uit hun beperkte ervaring: bij negen zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby's vonden ze geen effecten die redelijkerwijze aan het 2019-nCov kunnen worden toegeschreven.

MEDISCH

In de voorbije jaren is de incidentie van een hele reeks kwaadaardige tumoren toegenomen. Tegelijk hebben patiënten nu een betere levensprognose. Maar dat gaat op langere termijn vaak gepaard met toxische effecten op het hart, die worden veroorzaakt door chemo- en/of radiotherapie. Het toenemende aantal patiënten dat hier tegenaan kijkt, krijgt niet de juiste behandeling.

CONGRES

NO KIDDING We komen het allemaal wel eens tegen: een situatie waarvan we denken dat ze ons haarpigment zal doen verdwijnen. Onderzoek bevestigt dat stress het vergrijzen van het haar bespoedigt. Een recente studie brengt de onderliggende mechanismen aan het licht.

MEDISCH

INFECTIES Tijdens het jaarlijkse Valentijns-Vaccinatiesymposium, gehouden op 7 februari in Antwerpen, werden de verschillende stappen toegelicht die doorlopen worden vooraleer een vaccin in de Vlaamse 'gratis vaccinatiekorf' terechtkomt. Aandacht ging daarbij in het bijzonder uit naar het tot stand komen van het Vlaamse vaccinatiebeleid inzake meningokokken.

MEDISCH

TABAK Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de waterpijp niet te verwaarlozen effecten heeft op de stolbaarheid van het bloed. De rook verhoogt rechtstreeks het risico op trombose en dus mogelijk op myocardinfarct en CVA.

MEDISCH

Ook als arts ontsnapt u er niet aan, dat patiënten commentaren over u posten op allerlei onlineplatforms, bijvoorbeeld op social media of reviewwebsites. Maar wat kunt u doen als u negatieve commentaar krijgt die manifest onterecht is? En wat zegt de nationale raad van de Orde der Artsen hierover?

PRAKTIJK

MOBILITEIT Tijdens een late autorit verkeert één op drie bestuurders in zijn of haar 'biologische nacht'. Daardoor lopen ze 30% meer kans om bij een ongeval betrokken te geraken. Een korte slaappauze en koffie drinken zijn de enige effectieve oplossingen.

PRAKTIJK

FISCALITEIT Om te profiteren van de voordelige belasting op schenkingen, en zonder uzelf te benadelen, is er de formule van schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Vooral omdat die schenkers doeltreffende bescherming biedt.

PRAKTIJK

SOULAGES 100 Op kerstavond 2019 werd Pierre Soulages 100. Meer dan 80 jaar is hij actief als beeldend kunstenaar. In Frankrijk is hij een levende legende, een god zeg maar. Het Louvre heeft de kunstenaar als eer betoon in de Salon Carré twee zalen ter beschikken gegeven. Maar om zijn werk echt te doorgronden, moet u naar Rodez in het zuiden van Frankrijk naar het museum met zijn naam.

CULTUUR+

Er is nog een bijzondere reden om naar Rodez te reizen. De meester wou immers dat in 'zijn' museum voldoende zalen zouden voorzien worden om andere kunstenaars te tonen. Als bonus krijg je er momenteel een verbluffend overzicht van abstracte kunst uit de jaren 1950, gerealiseerd door vrouwelijke kunstenaars.

CULTUUR+

EXPO Een van de mooiste intieme musea in onze hoofdstad is het Van Buuren Museum in Ukkel, waar een pracht van een artdecowoning uitnodigt om van een mooie kunstcollectie te genieten. Tot 1 maart krijgt u er als surplus een uitgelezen selectie Afrikaanse kunstobjecten te zien die perfect matchen met de art-deco-omlijsting van het museum.

CULTUUR+

'Un Divan à Tunis', in Vlaanderen uitgebracht als 'Arab Blues', toont de lotgevallen van een jonge psychoanalytica die, wanneer ze een praktijk wenst op te starten in de Tunesische hoofdstad, op heel wat hindernissen stuit. Regisseuse Manele Labidi weet deze aparte thematiek zalig te benaderen met veel humor en wist de ravissante Golshifteh Farahani (Paterson) te strikken voor de hoofdrol.

CULTUUR+

Uitzonderlijke breinen zijn het: de artiesten van Exceptional Minds. Ze hebben allen de diagnose autisme maar dat belet hen niet om mee te werken aan Oscargenomineerde films als 'Star Wars: The Rise of Skywalker', 'Avengers: Endgame' en 'Once Upon a Time in Hollywood'.

CULTUUR+

Het Franse barokensemble Le Poème Harmonique van Vincent Dumestre is de komende weken met twee programma's in ons land te horen en dat is een bijzondere gebeurtenis. Het ensemble staat garant voor verrassende programma's, voor technisch hoogstaande en beklijvende uitvoeringen.

CULTUUR+

CD Als eerste-prijswinnaar van maar liefst zes grote, internationale wedstrijden, waaronder de ARD-wedstrijd München, is Wies de Boevé als prille dertiger uitgegroeid tot een van de meest succesvolle contrabassisten van Europa. Hij is solist bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München en doceert in Zürich.

CULTUUR+

Het even poëtische als geëngageerde werk van Krasznahorkai leverde hem en zijn vertalers in 2015 de prestigieuze Man Booker International prijs op. In zijn meest recent vertaalde roman kan je beleven waarom dat meer dan terecht was.

CULTUUR+

Van het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België/Kartel ontvingen we volgende open brief gericht aan minister De Block, administrateur-generaal Jo De Cock en het college van artsen-directeurs van het Riziv.

OPINIE

Dit weekend vinden in Wezenberg de Vlaamse zwemkampioenschappen plaats. Dr. Sam Moustie van de afdeling S.P.O.R.T.S. aan het UZA begeleidt onze Belgische zwemmers op medisch vlak. "Zwemmers weten dat de kans heel klein is dat ze van hun sport hun beroep kunnen maken, dus ze zetten ook in op studies: ze klagen weinig, want ze zijn het gewoon om hard te werken."

ACHTERKRANT