Onduidelijkheden en schimmige aangelegenheden voeden complottheorieën. De actuele situatie in China vormt dus een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei speculaties. Het coronavirus is een geschenk uit de hemel voor anti-vaxxers. En ze zijn coherent: vaccins vormen altijd het probleem en een complottheorie is nooit ver weg.

Het coronavirus is een geschenk uit de hemel voor anti-vaxxers

Ook het coronavirus bekijken de anti-vaxxers vanuit dit complotdenken. Zo maakt bijvoorbeeld het waanidee opgang dat Bill Gates aan de basis ligt van Covid-2019. Hij zou zo vaccinatie een duwtje in de rug geven. Of nog: mensen veroorzaakten de epidemie. Het coronavirus is misschien zelfs een biologisch wapen. Die theorie wordt gestaafd door de aanwezigheid van een P4 laboratorium op enkele kilometers van het centrum van Wuhan.

De geruchtenmolen kwam pas goed op gang nadat het gedachtegoed van Lyons-Weiler viraal ging op sociale media: Covid-2019 vindt zijn oorsprong in een vruchteloze poging om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. James Lyons-Weiler is een Amerikaanse wetenschapper en grondlegger van het 'Institute for Pure and Applied Knowledge'. Uiteraard is hij tegen vaccinatie. Volgens hem heeft autisme geen genetische oorsprong. De wetenschappelijke gemeenschap reageerde en stelde dat niets bewijst dat mensen aan de basis van het virus liggen. Recente bevindingen suggereren eerder een natuurlijke oorsprong, teruggaand op de vleermuis en met het schubdier als transitoire vector. Tot nader order is dat een hypothese. Wellicht komt er nooit een sluitend antwoord op de vraag naar de oorsprong.

Het is de kwadratuur van de cirkel. Pseudowetenschappelijke beweringen en redeneringen vinden hun oorsprong in diffuse situaties en ontwikkelingen. Ze zijn derhalve zeer moeilijk te ontmaskeren. Ook complottheorieën muteren om bij elke epidemie versterkt op te duiken.

Onduidelijkheden en schimmige aangelegenheden voeden complottheorieën. De actuele situatie in China vormt dus een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei speculaties. Het coronavirus is een geschenk uit de hemel voor anti-vaxxers. En ze zijn coherent: vaccins vormen altijd het probleem en een complottheorie is nooit ver weg.Ook het coronavirus bekijken de anti-vaxxers vanuit dit complotdenken. Zo maakt bijvoorbeeld het waanidee opgang dat Bill Gates aan de basis ligt van Covid-2019. Hij zou zo vaccinatie een duwtje in de rug geven. Of nog: mensen veroorzaakten de epidemie. Het coronavirus is misschien zelfs een biologisch wapen. Die theorie wordt gestaafd door de aanwezigheid van een P4 laboratorium op enkele kilometers van het centrum van Wuhan.De geruchtenmolen kwam pas goed op gang nadat het gedachtegoed van Lyons-Weiler viraal ging op sociale media: Covid-2019 vindt zijn oorsprong in een vruchteloze poging om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. James Lyons-Weiler is een Amerikaanse wetenschapper en grondlegger van het 'Institute for Pure and Applied Knowledge'. Uiteraard is hij tegen vaccinatie. Volgens hem heeft autisme geen genetische oorsprong. De wetenschappelijke gemeenschap reageerde en stelde dat niets bewijst dat mensen aan de basis van het virus liggen. Recente bevindingen suggereren eerder een natuurlijke oorsprong, teruggaand op de vleermuis en met het schubdier als transitoire vector. Tot nader order is dat een hypothese. Wellicht komt er nooit een sluitend antwoord op de vraag naar de oorsprong.Het is de kwadratuur van de cirkel. Pseudowetenschappelijke beweringen en redeneringen vinden hun oorsprong in diffuse situaties en ontwikkelingen. Ze zijn derhalve zeer moeilijk te ontmaskeren. Ook complottheorieën muteren om bij elke epidemie versterkt op te duiken.