Artsenkrant

Web weergave

Bijna twee artsen op drie vindt dat de overheid de pandemie maatschappelijk en sanitair 'slecht' tot 'heel slecht' heeft aangepakt. Een kwart kan zich wel terugvinden in het beleid.

ACTUEEL

Meer dan 9.000 artsen-specialisten hebben een klinische praktijk in een extramurale setting. Van hen is nergens sprake in de hervormingsplannen voor de ziekenhuisfinanciering. "We vragen het Riziv: stop met ons te diaboliseren! We kunnen complementair werken."

ACTUEEL

Opmerkelijk: het Grand hôpital de Charleroi heeft een vacature voor een filosoof. Die witte raaf moet de werknemers bijstaan in de huidige moeilijke tijden.

ACTUEEL

Verrassend veel artsen zijn pro een opsplitsing van de erelonen in een deel werkingskosten en een deel professionele vergoeding. Bijna vier op tien juicht dit toe en vindt het een 'goed' tot een 'heel goed idee'. Toch noemt ook 30% het een 'slecht' tot een 'heel slecht idee'.

ACTUEEL

In 2022 wordt voor kwaliteit en patiëntenveiligheid in totaal 6,4 miljoen euro over de Belgische ziekenhuizen verdeeld. Voorlopig zit er weinig vernieuwing in het programma, al belooft de federaal minister van Volksgezondheid beterschap.

ACTUEEL

Het is tijd om werk te maken van de centra voor beroertezorg. Die oproep deed dokter Geert Vanhooren namens de Belgian Stroke Council (BSC) tijdens een symposium van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde - eind november. De boodschap blijft actueel: de procedure zit al sinds 2019 muurvast.

ACTUEEL

"De voorbije decennia streefden ziekenhuizen efficiëntiewinsten na en anticipeerden ze op de schaalvergroting. Alleen, de structuurfinanciering van de overheid volgde niet. Het is dan ook voorbarig om de portemonnee nu al naar het netwerkniveau te tillen."

ACTUEEL

Na een carrière van 30 jaar aan UZ Leuven ruilde arts in de fysische geneeskunde en revalidatie Carlotte Kiekens België in voor Italië. La dolce vita bevalt, maar het Italiaanse gezondheidszorgsysteem kent zijn uitdagingen... Een gesprek.

ACTUEEL

"In de toekomst is een tweeledig beheer door directies en artsen de norm. Artsen zijn medebeheerders en hebben het recht om toezicht te houden op de gang van zaken in een ziekenhuis. Dat hoeft niet af te hangen van hun financiële inbreng."

ACTUEEL

Kanker kan posttraumatische stress veroorzaken. EMDR is één van de hulpmiddelen die patiënten kunnen helpen bij het verwerken van de stresserende ervaringen die hen te beurt vallen. Vanessa Grandjean, die als psychologe verbonden is aan het Centre Hospitalier de Luxembourg (Luxemburg-Stad), licht toe (*).

MEDISCH

De weinige kinderen bij wie een infectie met het SARS-CoV-2 een ongunstig verloop kent, kan men in twee categorieën onderverdelen. De eerste categorie zijn kinderen met een medisch complex profiel, die zich slecht tegen het virus verdedigen. De tweede groep zijn kinderen die oorspronkelijk gezond waren, maar MIS-C ontwikkelen als gevolg van de besmetting. Dat meldden kinderartsen van het UZ Gent tijdens een recent webinar (1).

MEDISCH

Pornosites tieren welig op het internet. Ze zijn gratis en bijzonder toegankelijk. Daardoor zijn ze - of men dat nu wil of niet - een van de manieren geworden waarop adolescenten de seksualiteit ontdekken.

MEDISCH

Januari bleek een zeer volatiele maand, maar beleggers hebben nu wel een beter zicht op de stijgende rentetarieven in 2022. En wat betreft de verwachte daling van de inflatie waarschuwen sommigen: maak u geen illusies, energie zal waarschijnlijk (zeer) duur blijven!

PRAKTIJK

Ons land telde vorig jaar 5,9 procent nieuwe inschrijvingen van elektrische auto's, een nieuw record. Het slechte nieuws is dat België hiermee op het niveau zit van de Centraal- en Oost-Europese landen, ver onder het Europese gemiddelde van 9,1 procent. Nederland is nummer één met een marktaandeel van 19,9 procent elektrische auto's.

PRAKTIJK

Het schilderen 'en plein air' is ontstaan in de jaren 1830 bij de kunstenaars van de School van Barbizon, de voorlopers van het impressionisme. Zo leren ons de geschiedenisboekjes. Het verhaal is heel wat genuanceerder. Een tentoonstelling van de Fondation Custodia in Parijs toont aan dat kunstenaars in heel Europa al veel vroeger hun schildersezel in de natuur plaatsten. Een expositie voor fijnproevers.

CULTUUR+

Zoals in items als 'De jeugd van tegenwoordig' of 'De adviescommisie' van het VRT-programma 'Iedereen beroemd' exploreert regisseur Mike Mills (20th Century Women) de wereld door de ogen van kinderen. Parallel toont hij de lotgevallen van een oom en zijn neef die onverwachts samen optrekken. Joaquin Phoenix mag na Joker een heel ander blik opentrekken van zijn immense talent.

CULTUUR+

Vier dagen lang zet Flagey tijdens de Piano Days het klavierinstrument, een divers repertoire en tal van uitstekende uitvoerders in de kijker. Bekende pianisten zoals Boris Giltburg of Nikolai Lugansky zijn van de partij, en de Georgische Elisabeth Leonskaja sluit het festival af.

CULTUUR+

"Een beslissing om uit het beroep te stappen neem je niet van vandaag op morgen. Maar deze pandemie heeft wel een aantal pijnpunten uitvergroot en versneld. Ik had al langer het gevoel dat de geneeskunde niet meer voldeed aan de kwaliteit die ik wilde brengen, ik voelde me ongelukkig", dixit Arnout Van den Kieboom.

ACHTERKRANT