Artsenkrant

Web weergave

Honderden huisartsen waren vergeten over te schakelen naar het eGMD. Ze dreigden de honoraria voor verlenging van het GMD mis te lopen. De Bvas trok aan de alarmbel. De ziekenfondsen geven de huisartsen nog een laatste kans, tot 15 maart aanstaande.

ACTUEEL

De werkgroep GMD binnen de medicomut moet zich nu in de eerste plaats buigen over een vergoeding voor startende huisartsen, vindt Kartel-voorzitter Reinier Hueting.

ACTUEEL

Artsen spelen een sleutelrol in het vroegtijdig herkennen van problematisch middelengebruik bij hun patiënten en bij doorverwijzing. De vraag is dan ook relevant of en in welke mate eigen middelengebruik en gezondheidsgedrag daarin een rol speelt.

ACTUEEL

Dat er met de jaarwisseling al vaccins waren, was het goede nieuws. Maar de woonzorgcentra moesten de campagne wel snel opstarten, in een periode dat mensen een beetje op adem probeerden te komen. Voor CRA's komt er nu hopelijk een wat rustiger periode. Tijd om lessen te trekken uit het voorbije jaar, en om aan de toekomst te denken.

ACTUEEL

Via de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties gaf Ziekenhuis Netwerk Antwerpen zijn duurzaamheidsverhaal een nieuw elan. "Duurzaamheid is geen synoniem voor milieubeleid."

ACTUEEL

Kwartaal na kwartaal weerspiegelt 2020 de 20ste eeuw. Na de belle époque met vernieuwende projecten volgt WO I (eerste golf). Het erop volgende interbellum eindigt in verwarring en legt zo de basis voor WO II (tweede golf). En de vaccins in de naoorlogse era - eind 2020 - wettigen voorzichtig optimisme. Het besef groeit wel dat oorlogen/epidemieën blijvertjes zijn.

ACTUEEL

Tussen maart en augustus 2020 raakte het Belgische ziekenhuissysteem op sommige momenten overbelast, wat tot bijkomende overlijdens heeft geleid. De enige oplossing is om in dat geval patiënten naar ziekenhuizen over te brengen waar wél nog IC-bedden beschikbaar zijn, zeggen experts. En ervoor te zorgen dat het nodige personeel wordt aangeworven dat de patiënt in een 'echt' IC-bed kan opvangen. Dat blijkt uit een onderzoek in Belgische ziekenhuizen.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. Deze maand spreken we met drie artsen van de familie van Holsbeeck in Michigan: vader Marnix (64) en zijn oudste zoon Lodewijk (38) zijn allebei radioloog, dochter Elise (37) bouwt aan een carrière als medisch illustrator. "En ik heb nog een zus die verpleegster is en een broer tandarts. Mensen helpen is een natuurlijke reflex in onze familie", meent Elise.

ACTUEEL

Onlangs mocht onderzoeker Pierre Vanderhaeghen de Prijs Generet 2020 ontvangen uit de handen van prinses Astrid. Dat heeft hij te danken aan zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Tijdens de eerste golf van covid-19 vreesden de longartsen van het universitair ziekenhuis in Luik voor hun patiënten met obstructief longlijden. Ze dachten dat deze patiënten massaal in het ziekenhuis zouden toestromen met een ernstige infectie door het SARS-CoV-2. Hun bevindingen zijn nochtans veeleer geruststellend.

MEDISCH

Hartstilstand en covid-19 zijn een zeer dodelijke combinatie volgens een Zweedse studie. De sterfte bij patiënten die in of buiten het ziekenhuis een hartstilstand oplopen, blijkt immers veel hoger te zijn in geval van een infectie met het SARS-CoV-2.

MEDISCH

Gezond en gevarieerd eten, het is één van de eerste vuistregels bij de preventie van vele ziekten. Bij de ziekte van Parkinson treden vitamine C en vitamine E op de voorgrond in een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in Neurology.

MEDISCH

Onder bepaalde voorwaarden kan de arts aansprakelijk worden gesteld bij het verlies van een overlevingskans. Wanneer het gaat om een reële of ernstige verloren overlevingskans en waarbij de fout die de zorgverlener wordt aangewreven een noodzakelijke voorwaarde is voor het verlies van die kans, dan spreekt men van een vergoedbare schade.

PRAKTIJK

De coronacrisis trof onze economie erg hard en veel mensen hebben tijdens deze periode kunnen rekenen op premies en bijstand. Vorig jaar publiceerde de overheid verscheidene circulaires die vastleggen hoe deze verschillende steunmaatregelen nu juist zullen worden belast. Wij overlopen ze hier even bondig.

PRAKTIJK

Elke arts maakt het wel eens mee dat een patiënt om één of andere reden niet opdaagt op een afspraak. Kunt u in dat geval toch een ereloon van de patiënt vragen of kunt u die een andere vorm van vergoeding aanrekenen? Met welke spelregels moet u rekening houden?

PRAKTIJK

Onder het motto 'Vorsprung durch Technik' profileert Audi zich sinds begin van de jaren zeventig als een innovatief en sportief automerk. Ook in het tijdperk van de elektromobiliteit draagt Audi die ambitie hoog in het vaandel, getuige hiervan de nieuwe en bloedmooie e-tron GT.

PRAKTIJK

Omwille van corona is het niet allemaal verlopen zoals verhoopt, maar ondertussen is dan toch het tweede deel van de tentoonstelling van de Zwitserse kunstenaar John Armleder in het Citroën-gebouw van Kanal-Centre Pompidou van start gegaan. Verwacht u aan een caleidoscoop van hedendaagse kunst met een vleugje nostalgie én een stevige wandeling en klimpartij over de vijf verdiepingen van de vroegere toonzaal van het Franse automerk.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Alcohol is een natuurproduct dat al millennia verweven is met de menselijke cultuur. Als genotsmiddel en roesverwekker speelt deze molecule een rol in de culinaire, medicinale en ceremoniële historie van de mensheid. Drie boeken exploreren de verbanden tussen ethanol, biologie, geologie en geschiedenis.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Je onderdompelen in een nieuwe film van Miranda July is vermoedelijk als voor Alice de konijnenpijp induiken en in Wonderland terechtkomen. In Kajillionaire, de nieuwste film van deze geniale kunstenaar, is het weer heerlijk vertoeven in dat bizarre maar wonderlijke universum.

CULTUUR+

Tijd voor een wat ruimer portret van Miranda July, die naast filmregisseur en auteur (zie hiernaast) ook performance-artiest is en als kunstenares installaties maakt en kunstwerken creëert die het schopten tot de Biënnale van Venetië.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN - REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

LEZERSBRIEVEN - REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Kris Peeters is huisarts van opleiding, maar legt zich toe op sportgeneeskunde en is onder andere teamarts bij voetbalclub Beerschot. "Het is hightech, maar ik probeer het ook holistisch te benaderen."

ACHTERKRANT