Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 45 | 10 november 2022

Web weergave

Bij de huisarts zonder afspraak op het spreekuur komen, lijkt iets uit het verleden. Drie à vier procent van de huisartsen doen helemaal geen huisbezoeken meer. Domus Medica, UGent en Vivel onderzochten de toegankelijkheid van de huisarts in Vlaanderen.

ACTUEEL

Wie een zorg- of hulpverlener bij de uitoefening van zijn beroep aanvalt, mag in de toekomst rekenen op een extra strenge straf. Het nieuwe strafwetboek dat in de maak is, bepaalt dat de straf een niveau zwaarder zal zijn dan bij gelijkaardige agressie tegen een gewone burger.

ACTUEEL

Quotes verzameld door Geneviève Ostyn

WAARVAN AKTE

Op 10 november 1962 sprak het Hof van Assisen in Luik zich uit in een proces dat in het collectieve geheugen geboekstaafd staat als het Softenon-proces. Meer dan 30.000 mensen wachtten die koude zaterdagavond in en rond het Justitiepaleis in spanning op de beslissing van de volksjury in een rechtszaak die toen al bestempeld werd als 'het proces van de eeuw'.

ACTUEEL

Het onderzoek naar de toegankelijkheid van de huisartsenpraktijk wordt voortgezet. Waar staat de huisartsen het water aan de lippen? Welk factoren spelen mee? In een tweede fase wordt de indicatorenset verder verfijnd, en zullen drie nieuwe huisartsenkringen hun leden bevragen.

ACTUEEL

15% van de bedden op de acute geriatrieafdelingen van onze ziekenhuizen zijn gesloten, blijkt uit een rondvraag van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie (BVGG). Het tekort aan personeel is nijpend. Oplossingen op korte termijn zijn niet in zicht.

ACTUEEL

"Een nieuwe hybride situatie of partiële overheveling is bij een zevende staatshervorming niet efficiënt en hoe langer hoe minder werkbaar. We moeten streven naar een homogeen bevoegdheidspakket. Met garantie op Belgische solidariteit in een financieringswet."

ACTUEEL

Er is een tekort aan wetsdokters en een gebrek aan middelen voor de forensische geneeskunde. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne belooft 2,2 miljoen euro voor de versterking van de sector. François Beauthier, forensisch arts en voorzitter van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Gerechtelijke Geneeskunde, vindt dat onvoldoende, gezien de realiteit op het terrein.

ACTUEEL

De hang naar perfectie die veel artsen in zich hebben, zet hen ertoe aan hun grenzen steeds te verleggen. Niet zelden loert burn-out dan om de hoek. Een gesprek met psychiater Caroline Depuydt, diensthoofd in de Brusselse Clinique Fond'Roy.

ACTUEEL

Kinesiologie is niet conform de huidige stand van de wetenschap. De praktijk kan zelfs aanzien worden als kwakzalverij. Ze toepassen schendt "de eer en de waardigheid van het beroep en het maatschappelijk vertrouwen in het beroep in hoge mate."

ACTUEEL

Tijdens de zomermaanden lanceerde Artsenkrant een online oproep tot artsen met tattoos om zich bekend te maken (zie kader). Tot onze eigen verbazing kregen we veel reacties binnen, blijkbaar leeft het onderwerp.

ACTUEEL

"Als je inkt op je lichaam toelaat, dan heb je een verhaal te vertellen, zei iemand me ooit. Ikzelf heb intussen vijf tattoos en die vertellen allemaal stukjes van mijn verhaal," stelt urgentiearts Kris Permentier (53). "Ik denk trouwens dat het hebben van tattoos helemaal niet zo marginaal is als men wel eens denkt."

ACTUEEL

Zowel epidemiologisch onderzoek als gerandomiseerde studies tonen duidelijk de rol aan van LDL-cholesterol bij het ontstaan van cardiovasculaire ziekten. Andersom komt een door medicatie geïnduceerde afname van deze parameter uit de verf als beschermende factor, met een lineair verband tussen de afname en het risico op cardiovasculaire aandoeningen.

MEDISCH

Suppletie met visolie en een hoge dosis vitamine D tijdens de zwangerschap kan het risico op kroep in de vroege kinderjaren verminderen, rapporteerden onderzoekers op het European Respiratory Society (ERS) International Congress.

MEDISCH

In september 2022 publiceerden de ADA en de EASD een nieuw consensusverslag (1) over de behandeling van hyperglycemie bij type 2-diabetes. Een jaar lang werkte een selecte groep Amerikaanse en Europese endocrinologen aan het formuleren van de meest recente aanbevelingen, gebaseerd op doorgedreven, systematisch literatuuronderzoek. Het resultaat is een up-to-date overzicht voor clinici, inclusief praktische tips.

CLINICAL UPDATE

Een brokkelbrein: het is geen officiële diagnose, maar je kan het vergelijken met een niet-aangeboren, zelf toegebrachte vorm van ADHD. De boosdoener? De smartphone. Dat stelt prof. Theo Compernolle, neuropsychiater en therapeut, op het TOL-congres 'Moeder, waarom leren wij?' dat plaatsvond in oktober.

MEDISCH

Arts-specialisten in opleiding (aso's) worden tijdens hun stage geconfronteerd met alle aspecten van de gezondheidszorg: van de ziekenhuisorganisatie tot de relatie met de patiënt, van werken in team tot zelfmanagement. Een nieuw boek haalt waardevolle lessen uit hun ervaringen.

PRAKTIJK

Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Om na te gaan hoe prevalent afleiding is, heeft Vias institute twee maanden lang bestuurders geobserveerd. De resultaten zijn frappant.

PRAKTIJK

De ontwikkelingen en interesse in dit domein staan niet stil. In workshops van de UHasselt maakt u kennis met verschillende mHealth-toepassingen, leert u de mogelijkheden kennen en probeert u zelf een mHealth te ontwerpen.

PRAKTIJK

'Neen, ik ben geen kunstenaar. Ik ben een fotograaf'. Aan het woord een van de belangrijkste fotografen van de tweede helft van de 20ste eeuw. De herdenking van 100 jaar geboortedatum werd omwille van corona twee jaar uitgesteld. Inmiddels reist de Helmut Newton Legacy de wereld rond, van Berlijn tot Monaco, van Knokke tot Wenen, waar nu in het Kunstforum een retrospectieve tentoonstelling loopt.

CULTUUR

In het Von der Heydt Museum in Wuppertal loopt een interessante tentoonstelling die de link legt tussen het impressionisme in de schilderkunst en de eerste artistieke experimenten binnen de nieuwe kunst van de fotografie.

CULTUUR

Bij het begin van de donkere herfst- en wintermaanden staan heel wat mensen stil bij de eindigheid van het leven. Dodenherdenkingen bij het begin van de novembermaand en de herdenking van het einde van WOIop 11 november vormen ieder jaar de aanleiding om ook muzikale bezinningsmomenten te organiseren. Het Antwerp Symphony Orchestra pakt met Brahms' Deutsches Requiem ditmaal uit in stijl.

CULTUUR+

Dez Mona, de band rond Gregory Frateur, heeft zich op hun nieuwste worp 'Loose Ends' nog maar eens heruitgevonden. Het album swingt en funkt bijwijlen als de beesten en doet zowaar denken aan het betere werk van Grace Jones of Bowie ten tijde van 'Let's dance' of 'Fame'.

CULTUUR+

Wat krijg je als twee topmusea voor het eerst de handen in elkaar slaan? De klasse-expo, 'Mirror Mirror'. Rep u naar het Museum Dr. Guislain en het Modemuseum in Antwerpen waar de kruisbestuiving tussen mode en psyche u een spiegel zal voorhouden.

CULTUUR+