Artsenkrant

Web weergave

Wouter Beke volgt partijgenoot Jo Vandeurzen (CD&V) op als minister van Welzijn en Volksgezondheid. Continuïteit is er eveneens in de hoofdstukken welzijn en gezondheid van het Vlaamse regeerakkoord.

EDITO

PLANKAD "Zeggen dat het vijf voor twaalf is, is absoluut niet overdreven", reageert dr. Johan Van Wiemeersch op de publicatie van het tweede PlanKad-rapport van de Planningscommissie.

ACTUEEL

De vertegenwoordigers van artsen, van andere zorgberoepen en van de ziekenfondsen zaten vorige week maandag samen. Terwijl donkere wolken zich boven het Riziv samenpakken, stelden ze voor de gezondheidszorg een nieuwe begroting op.

ACTUEEL

Toen Luc Colemont eind 2015 zijn beslissing bekend maakte om te stoppen als specialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen en voortaan van hot naar her te reizen om darmkanker met het woord te bestrijden, werd hier en daar een schouder opgehaald.

ACTUEEL

Het Vlaamse regeerakkoord legt voor het Vlaamse welzijns- en gezondheidsbeleid de nadruk op continuïteit. De regering bouwt voor op de nieuw in leven geroepen structuren. Maar het akkoord predikt ook vereenvoudiging en wil dat efficiëntiewinsten terugstromen naar de burger.

ACTUEEL

REACTIES In het regeerakkoord vindt het Vlaams Artsensyndicaat (Vas) heel wat echo's terug uit haar memorandum en dat wordt uiteraard als positief ervaren. "Investeren in mensen eerder dan in structuren stemt perfect overeen met onze visie", zo luidt het.

ACTUEEL

De 'Prix du Généraliste' werd afgelopen zaterdag uitgereikt aan de dokters Elsa Lebovic (ULiège) en Constance de Montpellier d'Annevoie (UCL) voor hun eindwerk. Ze werden enthousiast onthaald op het congres voor jonge artsen van de SSM-J - de jongerenafdeling van de Franstalige wetenschappelijke huisartsenvereniging.

ACTUEEL

VIB BIOTHECHDAG Artsen zijn genoegzaam vertrouwd met resistentievorming als verdedigingsmechanisme van bacteriën tegen antibiotica. Maar recentelijk is er aandacht ontstaan voor een ander soort krijgslist: bacteriën dompelen zich in een slaaptoestand, waardoor ze aan het effect van het antibioticum ontkomen. Daarna ontwaken ze, om de infectie te bestendigen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

VOEDING Een verschuiving in de darmflora zou verklaren waarom veganistische voeding een vermageringseffect teweegbrengt. Dat komt naar voren uit een nieuwe studie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

METABOLISME Mensen met overgewicht of obesitas hebben vaker chronische diarree dan controlepersonen. Opmerkelijk is dat dit verband bestaat ongeacht de voedingsgewoonten.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

ONCOLOGIE Neuroloog Frank Winkler kon zijn ogen amper geloven toen hij in 2014 synapsen ontdekte tussen neuronen en kankercellen in de hersenen. Maar het was reëel. Kankercellen vormen synapsen, en ze weten waarom.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

DERMATOLOGIE Bijna 50.000 Belgen vertonen chronische urticaria, een auto-inflammatoire ziekte, waarvan de diagnose vaak wordt gemist en die slecht wordt behandeld. Die ziekte heeft zeer negatieve invloed op de levenskwaliteit. Nochtans bestaan er oplossingen om de patiënten te verlichten.

CLINICAL UPDATE

IMMUNOLOGIE De hygiënehypothese focust op bacteriën als 'opvoeders' van het immuunsysteem. Maar ook virussen doen hun duit in het zakje. Dat weet Bénédicte Machiels (onderzoekster aan de universiteit Luik), die zopas van het European Research Comittee een starting grant van 1,5 miljoen euro gekregen heeft voor het Virome-project.

MEDISCH

Wie vertrouwt er nu nog artsen die géén artificiële intelligentie gebruiken? Die uitdagende vraag stelt Bart Collet het publiek tijdens de ICT-dag. Moeten artsen zich ernstig zorgen maken over AI? De ICT-dag zit in ieder geval vol hand-ons om die computer vooralsnog voor u te laten werken.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

STARTERSDAG Vlaams Artsensyndicaat (VAS) organiseert dinsdag 22 oktober een startersdag speciaal voor haio's. Zo'n 20 experts zullen klaar staan om de startende huisartsen praktische raad te geven.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

IMMOBULIEN U verhuurt een opbrengsteigendom of huurt het pand waarin u uw praktijk uitoefent. Moet dat huurcontract geregistreerd worden en zo ja, wie moet daarvoor zorgen? Zijn er aan deze registratie kosten verbonden? En wat zijn de sancties als er geen registratie gebeurt?

PRAKTIJK

IMMO Als eigenaar van een praktijkruimte of appartement binnen een appartementsgebouw vraagt men u om commissaris van rekeningen te worden binnen het gebouw. In dat geval denkt u maar beter twee keer na. Weet overigens dat men u niet kan verplichten om deze functie op u te nemen.

PRAKTIJK

Het gebruik van apps zorgt in tal van sectoren voor grote veranderingen. Denken we maar aan de communicatie via whatsapp, het boeken van overnachtingen via Airbnb, het regelen van verplaatsingen via Uber. Het valt te verwachten dat mobile health een belangrijke impact zal hebben op de artsenpraktijk.

PRAKTIJK

De huissleutels, een portemonnee, de laptoptas... het zijn van die typische spulletjes die iedereen wel eens kwijtspeelt. Bij Chipolo bedachten ze een uiterst vernuftige oplossing voor dat probleem: de Chipolo sleutelhanger.

PRAKTIJK

AUTO Willen we dat menselijk leven op onze planeet mogelijk blijft, dan moeten we met zijn allen anders gaan leven. Dat kan op velerlei manieren. Autorijden op waterstof is daar een van maar voor de meeste mensen geen alternatief, wegens te duur en te omslachtig.

PRAKTIJK

TECHNOLOGIE Een innovatieve prothese die zopas werd voorgesteld, geeft twee patiënten met een beenamputatie opnieuw een loopgevoel. De vaststelling biedt belangrijke perspectieven voor de verbetering van de mobiliteit van mensen die prothesen dragen. Bovendien helpt de prothese tegen fantoompijn.

PRAKTIJK

De komende dagen brengt Symfonieorkest Vlaanderen haar eerste programma van het concertseizoen onder leiding van een nieuwe chefdirigent. De Estse Kristiina Poska staat ondertussen ruim tien jaar in het vak. Naast muziekdirecteur van het Theater Basel is ze vanaf nu ook in ons land actief bij het Symfonieorkest Vlaanderen.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Van 17 tot 26 oktober geeft het Festival van de Vrijheid in het Brusselse Théâtre National via debat, film, muziek, theater, fotografie en expo tegengewicht voor onze disfunctionele maatschappij. Van dEUS tot Kate Tempest, interessant om uw brein te laten werken en ontspannen, al dan niet tegelijkertijd.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

FESTIVAL Tijdens het Nordic Festival komen alle mogelijke exponenten van Noord-Europese cultuur aan bod in Bozar. Te midden van al dat fraais tonen drie films de diversiteit van de Noord-Europese cinema.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

SENSIBILISERING Te Gek!?, het conglomeraat van initiatieven van sensibilisering rond geestelijke gezondheidszorg bestaat 15 jaar. Dat wordt dit najaar gevierd met een pak initiatieven, waaronder een theatertournee in psychiatrische ziekenhuizen, een gigantische verzamel-cd-box en een jubileumconcert in de Ancienne Belgique.

CULTUUR +

Kent u het Millennium Iconoclast Museum of Art - kortweg MIMA - in Brussel? Indien niet, dan hebt u met de tentoonstelling 'Obsessions' die afgelopen weekend geopend werd, een uitstekende gelegenheid om met deze expositieruimte in de gebouwen van de vroegere brouwerij Belle-Vue langs het Kanaal in Molenbeek, kennis te maken.

CULTUUR +

FESTIVAL Van 11 tot en met 20 oktober wordt in Namen het festival Nature Namur gehouden. Op het programma: natuurfilms en fototentoonstellingen op twee locaties - Acinapolis en de Citadelle - waar u kunt wegdromen naar de mooiste natuurplekken op deze planeet. Het wordt een feestelijke editie want Nature Namur mag 25 kaarsjes uitblazen.

CULTUUR +

BOEKEN Onze cultuur heeft een lange traditie van doemdenkers. Zwartkijkers twijfelen aan de vooruitgang en zien overal tekenen dat het slecht gaat, terwijl de ondergang van de wereld al vaak werd aangekondigd. Die zwartgalligen krijgen de laatste jaren flink tegengewicht van mensen zoals Steven Pinker (Ons Betere Ik en Verlichting Nu) of Hans Rosling (Feitenkennis) die laten zien dat we wel degelijk mogen spreken van vooruitgang.

CULTUUR +

BAUHAUS Een eeuw geleden werd Bauhaus in Weimar opgericht door Walter Gropius. Deze modernistische beweging zette heel nieuwe standaarden voor bouwen, design en kunst. Ontwerpen die toen als heel avantgardistisch werden ervaren, blijken 100 jaar later nog steeds actueel. Maar zo'n trip door oostelijk Duitsland is evenzeer een uitgelezen gelegenheid om de wegbereider van dat modernisme, Henry Van de Velde, te (her)ontdekken.

CULTUUR +

In Stuttgart vindt van 4 tot 13 oktober het WK turnen plaats, waarop ook een selectie voor de Olympische Spelen verdiend kan worden. Onze nationale turners en turnsters kunnen voor hun medische zorgen al twaalf jaar terugvallen op dokter Guy Briffoz.

ACHTERKRANT