Artsenkrant nr. 36 | 6 september 2019

Web weergave

Schoenmaker blijf bij je leest

"Apothekers zijn niet opgeleid om te vaccineren. Het is ook niet de missie van het beroep. In België is de eerste lijn en de huisarts niet moeilijk toegankelijk en op vele plaatsen aanwezig. Waarom zouden we de apothekers dan bij vaccinatie betrekken?"

ACTUEEL

Uitgaven onder controle

MEDISCHE BEELDVORMING Ieder jaar neemt de medische beeldvorming een flinke hap uit het Riziv-budget. In 2018 bedroeg het begrote budget niet minder dan 1,289 miljard euro - op een totaal budget voor de artsen van 8,310 miljard. Het budget werd ook in 2018 niet overschreden.

ACTUEEL

Samenwerkingsakkoord niet-planbare zorg

Drie huisartsenwachtposten in het zuiden van de provincie Antwerpen sluiten een samenwerkingsakkoord met vier ziekenhuizen in de streek. Naar eigen zeggen: een primeur. Want tot nu toe zag men vooral akkoorden tussen één wachtpost en één ziekenhuis.

ACTUEEL

Apothekers willen grenzen verleggen

VERVOLG BLZ. 1 Twee apothekers op drie willen vaccins kunnen toedienen. Een overweldigende meerderheid zou ook graag weten voor welke indicatie de arts een welbepaald geneesmiddel voorschrijft. En ze vinden dat ze de bloedwaarden van hun patiënt moeten kunnen inkijken.

ACTUEEL

'Artsen zouden goede woordvoerder zijn voor de klimaatbeweging'

Zijn artikel op de website van Knack over waarom hij na 13 jaar opleiding zou stoppen met geneeskunde, werd duizenden malen gelezen en gedeeld. Vandaag heeft dr. Sam Proesmans zijn opleiding tot internist afgerond en gaat hij aan de slag als consultant bij Boston Consulting Group. Een gesprek.

ACTUEEL

Taalbarrière speelt orthopedisten parten

"In toenemende mate worden wij geconsulteerd door vijftigers, zestigers, en zeventigers van allochtone origine met ernstige artrose aan heup of knie. De behandeling bij deze bevolkingsgroep stelt echter zeer specifieke problemen."

ACTUEEL

'Het enige wat ik had, was een papiertje met een adres'

"De stem liet verstaan dat ik zou sterven als ik niet stopte met mijn werk bij de ngo. Ik kan u verzekeren, als je zo'n boodschap krijgt, kies je voor het leven." In de eerste aflevering van een nieuwe maandelijkse reeks over artsen met een migratieverhaal, vertelt de Afghaanse dokter Arzoo Bahramand hoe zij enkele jaren geleden haar geboorteland moest ontvluchten.

ACTUEEL

Preventie diabetes type 1 komt dichterbij

KINDERGENEESKUNDE Ondanks intensief onderzoekswerk blijft de pat hogenese van diabetes type 1 al decennialang een hardnekkig raadsel. "En het is zeker nog niet opgelost", zegt kinderendocrinoloog prof. Kristina Casteels (dienst kindergeneeskunde, UZ Leuven). Maar recente resultaten zijn verhelderend en bieden uitzicht op - jawel - preventie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het zelf huist in perifere zenuwvezels

NEUROWETENSCHAPPEN Strelen... Wie wordt niet graag gestreeld? Men zou kunnen denken dat het genot dat hiermee gepaard gaat via zuiver cognitieve wegen ontstaat. Maar dat is zonder de perifere C-zenuwvezels gerekend. Afwijkingen in deze structuren - of de systemen waarop ze aangesloten zijn - zouden mede de atypische reacties van mensen met autisme op aanraking kunnen verklaren.

MEDISCH

Belang van het herkennen van familiale TTR-FAP

NEUROLOGIE Erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose ook gekend als familiale transthyretine-amyloïde polyneuropathie (TTR-FAP), is een zeldzame maar invaliderende en levensbedreigende erfelijke stapelingsziekte die veroorzaakt wordt door een mutatie in het transthyretine-gen. De klinische symptomen zijn zeer divers, waardoor een diagnose vaak zeer laat gesteld wordt.

CONGRES

Epidemiologie van familiale TTR-FAP in Europa

NEUROLOGIE In Europa komt familiale TTR-FAP zowel endemisch als sporadisch voor. In Portugal en Zweden is de ziekte endemisch. In andere landen, waaronder ook België, wordt de sporadische vorm gezien.

CONGRES

Krijgt boomschorsextract ADHD klein?

NEUROLOGIE De Universiteit Antwerpen gaat op zoek naar nieuwe aangrijpingspunten bij de behandeling van ADHD. Onderzoeker Annelies Verlaet (Onderzoeksgroep NatuRA, onder leiding van prof. Nina Hermans, UAntwerpen) legt uit waarom en hoe.

MEDISCH

Mannen gevraagd

ONCOLOGIE Het is eens andersom: doorgaans zegt men dat er te weinig vrouwen in studies worden opgenomen, maar nu vraagt de Amerikaanse gezondheidsautoriteit meer mannen. Onderzoeksonderwerp: borstkanker.

MEDISCH

Als rolmodel voor de patiënten

ERVARINGSDESKUNDIGEN Eva Marie Castro (Trefpunt Zelfhulp) ontwikkelde een manier om ervaringsdeskundigen in te schakelen in het ziekenhuis: "Zeker bij aandoeningen die grote impact hebben op de levenskwaliteit kunnen ze een belangrijke rol spelen. Voor patiënten maar ook voor artsen en andere zorgverleners."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

De impact van de voortschrijdende digitalisering

GENEESKUNDIGE DAGEN Volgende week organiseert Karva naar jaarlijkse traditie de Antwerpse Geneeskundige Dagen. Centraal dit jaar staat e-health. Welke impact heeft de voortschrijdende digitalisering van de gezondheidszorg op de organisatie en de kwaliteit ervan?

PRAKTIJK

Internetten via het licht

BUROTICA Wi-Fi, Bluetooth en 4G hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: de gegevens worden draadloos uitgewisseld via radiogolven.

PRAKTIJK

Automobielwereld in crisis

IAA 2019 - FRANKFURT De tweejaarlijkse Internationale Auto Ausstellung (IAA) in Frankfurt gold tot voor kort als de grootste in zijn soort. De editie van 2019 zou echter weleens de laatste met internationale uitstraling kunnen zijn. Een recordaantal merken heeft immers afgezegd terwijl de aanwezige constructeurs minder expositieruimte benutten.

PRAKTIJK

Een fictieve autobiografie

FILM/EXPO Als Rinus Van de Velde een film maakt, dan mag je iets bijster origineel verwachten. Met The Villagers werkt hij naarstig verder aan zijn fictieve autobiografie. Een gesprek over fantasie, realisme, begrijpen van kunst en Werner Herzog.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Ravelen tussen Waalse kunst en cultuur

BOEKEN Wie Wallonië of 'de Ardennen' zegt, denkt niet meteen aan een vlakke en ontspannende fietstocht. Dan duiken eerder beelden op uit de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. Kristien Hansebout brengt daar verandering in met haar boek 'Vlak fietsen in de Ardennen en Wallonië'.

CULTUUR+

Female Power

FILMFESTIVAL Als jongste Master ooit op het Filmfestival Oostende (dat vanavond, 6 september start) koos Lynn Van Royen voor het thema Leading Ladies. 'Female power' troef want liefst 50% van de geprogrammeerde films kent een vrouwelijke regisseur of krachtige vrouwelijke personages. Eregast dit jaar: Monica Bellucci.

CULTUUR+

Nieuwe gezichten, nieuwe klanken

OPERA Zowel Opera Ballet Vlaanderen als de Munt openen hun operaseizoen met nieuwe producties. Opvallend daarbij is dat er andere artistieke hoofdrolspelers opduiken, en dat er zelfs twee wereldcreaties te horen zijn de komende weken.

CULTUUR+

Luisteren als begin van herstel

BOEKEN Steven Johnson is een Britse melomaan en BBC-medewerker met een lange staat van dienst in de wereld van de klassieke muziek. Hij maakte een meeslepende radiodocumentaire 'Shostakovich: A Journey Into the Light' (nog te beluisteren via de site van BBC3).

CULTUUR+

'Hij was geslaagd! Maar toch mag hij niet starten'

Onze zoon heeft afgelopen juli deelgenomen aan het toegangsexamen geneeskunde, dat voor het 2de jaar werd georganiseerd op basis van de nieuwe criteria. Hij was geslaagd, maar "ongunstig gerangschikt". Ik hoef u niet te vertellen dat de teleurstelling enorm was, net als in menig andere Vlaamse huiskamer.

OPINIE

Nachtlawaai

Over afzienbare tijd gaat allicht de betonstop in voege, want in navolging van de klimaatbeweging, die zich zoals hyfen in de samenleving aan het enten is, vinden onze politici het een lumineus idee om de uitdijende bevolking zoveel mogelijk te concentreren in vormloze woontorens in overbevolkte steden waar 4m2 betegelde tuin een zeldzaam privilege is dat op gejuich onthaald wordt.

OPINIE