Overgewicht en obesitas zijn een wereldwijd probleem. Ook hiv-geïnfecteerde patiënten ontsnappen er niet aan. Vaak wordt al dan niet terecht beweerd dat antiretrovirale middelen meespelen bij de toename of de daling van het gewicht bij die patiënten. In de overtuiging dat er nog andere risicofactoren meespelen, hebben vorsers een studie gelanceerd om de risicofactoren op een gewichtstoename of -daling met meer dan 10% op te sporen bij patiënten die nog geen behandeling hadden gekregen, en patiënten die al werden behandeld en bij wie de behandeling was gestart met of die waren overgeschakeld op een drievoudige combinatietherapie met een integraseremmer of een NNRTI.

De behandeling van astma hangt vooral af van medische criteria en de stabiliteit van het astma. Maar voor een goede therapietrouw moeten ook andere parameters in beschouwing worden genomen. Een interview met dr. Étienne Marchand.

Volgens een studie die in posterformaat is gepresenteerd op de CROI 2022, heeft een combinatie van preventieve maatregelen waaronder vooral PrEP geleid tot een daling van het aantal nieuwe hiv-infecties bij homo- en biseksuele mannen in het Verenigd Koninkrijk met 75% in tien jaar tijd. Een spectaculair resultaat.

Wat is de prevalentie van overgedragen resistentie tegen integraseremmers en NRTI's, de pijlers van de antiretrovirale eerstelijnstherapie, in Europa? Het antwoord vinden we in een grondige analyse van drie jaar door het MeditRes-consortium. En dat is geruststellend.

Partner content ViiV Healthcare

Lees het artikel

Live from

Lees de artikels

Online e-learning

Real-world treatment adherence and strict inclusion criteria used during RCTs can lead to several patient groups being underrepresented. Therefore, real-world data on DTG-based 2DRs are highly needed to be able to evaluate virologic and safety outcomes in these underrepresented patient groups.In this webinar, Dr. Nasreddine highlighted the outcomes of the BREACH DTG-based 2DR cohort, a retrospective, observational, multicenter study (n=10).Subsequently Prof. De Wit, Chair of the Belgian HIV Research Consortium BREACH, gave his clinical implications of these cohort data.Finally, Dr. De Scheerder provided a comprehensive overview of the real-world DTG/3TC data that are currently available beyond Belgium.

Take the course

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven