Een liefdesbreuk leidt nauwelijks tot een gewichtstoename

"Kummerspeck" is een Duits woord dat verwijst naar een overmatige gewichtstoename door emotioneel eten. Volgens twee studies blijken een liefdesbreuk en liefdesverdriet echer niet per se een gewichtstoename met zich mee te brengen.

CDC linkt vitamine E-acetaat in e-sigaretten aan EVALI

De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) heeft een associatie gevonden tussen vitamine E-acetaat en de longziekte EVALI. In monsters van broncho-alveolaire lavages van 29 patiënten met EVALI werd systematisch vitamine E-acetaat aangetroffen. Andere mogelijk verdachte chemicaliën die in e-sigaretten kunnen voorkomen, zoals plantaardige en minerale oliën en terpenen, konden niet gedetecteerd worden.

Diagnose en behandeling van EVALI

Volgend op eerdere richtlijnen van de CDC over de diagnose en behandeling van de met vaping in verband gebrachte longziekte, EVALI, is er nu ook de bijkomende richtlijn die onderzoekers onlangs publiceerden in de Lancet Respiratory Medicine.

Welke COPD-patiënten hebben meest baat bij een triple therapie in één inhaler?

De richtlijnen over behandeling van COPD stellen dat voor een beperkte groep patiënten die exacerbaties blijven hebben, ondanks andere behandelingen, een triple therapie met LAMA/LABA/ICS overwogen kan worden. Het inzicht in hoe men best patiënten identificeert voor wie triple therapie het meest aangewezen is, is echter nog beperkt.

1 op 7 overlijdens bij kinderen te wijten aan ondersteluchtweginfectie

Ondanks een belangrijke afname sinds 1990 blijven pneumonie, griep en andere ondersteluchtweginfecties wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar oud. Dat zijn de bevindingen van een nieuwe analyse van de Global Burden of Disease (GBD), waarin data van 195 landen opgenomen waren.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven