Artsenkrant

Web weergave

Driekwart van de huisartsen geeft aan dat ze het, zonder ondersteunende maatregelen, geen zes maanden meer uithouden. Dat blijkt uit een enquête van Domus Medica, dat nu een aantal wenken geeft om de winterperiode zo goed mogelijk door te komen.

ACTUEEL

"Gevallen waarbij artsen bot weigeren instructies van de directie of van de hoofdarts op te volgen in verband met het uitstel van niet-dringende zorg omwille van covid zijn ons nog niet ter ore gekomen. Echte conflicten doen zich niet voor. Al wordt er natuurlijk al eens over gediscussieerd."

ACTUEEL

De Algemene Raad van het Riziv, waarin de 'financiers' van de ziekteverzekering toezicht houden op de uitgaven, keurde maandag 20 oktober de begroting goed. In de AR zitten ook vertegenwoordigers van de regering.

ACTUEEL

Het is stilaan een bekende boutade geworden: de huisartsen zijn de kanaries in de koolmijn. Maar naar de kanaries wordt niet geluisterd.

ACTUEEL

Artsenkrant laat in de aanloop naar de komende verkiezingen in de VS zijn licht schijnen over wat er speelt en leeft over de Grote Plas. Daar doen we beroep op een aantal bevoorrechte getuigen die ter plaatse wonen en werken. Vandaag praten we met biomedica en research specialist Lien Beckers (32) in Princeton.

ACTUEEL

Carrrièreswitches komen wel vaker voor, ook binnen de medische wereld. De Nederlandse orthopeed Aimée Kok-Pigge (37) ruilt het ziekenhuis in voor het huisartsenkabinet.

ACTUEEL

Het Rode Kruis is dringend op zoek naar antistofrijk plasma van genezen mannelijke covidpatiënten en rekent ook op de (huis)artsen om die doelgroep te sensibiliseren. De behandeling van patiënten met dit convalescent plasma maakt deel uit van twee veelbelovende nationale studies. "Nu het aantal opnames exponentieel stijgt, groeit de behoefte aan nieuwe donoren", vertellen prof. Philippe Vandekerckhove (Rode Kruis) en prof. intensieve geneeskunde en studiecoördinator Geert Meyfroidt (UZ Leuven).

ACTUEEL

"De ziekenhuizen ontvangen twee miljard voorschot voor de schade aangericht door covid-19. Dat is een legitieme dotatie. Hun rol in de eerste golf was immers cruciaal. Vaste kosten stegen snel en de logistieke capaciteit moest in ijltempo worden uitgebreid. Bovendien deden zich liquiditeitstekorten voor omdat courante pathologie werd uitgesteld. covidpatiënten belandden niet alleen op de spoed en IZ, maar ook op andere afdelingen."

ACTUEEL

"Een tweede lockdown in de woonzorgcentra (wzc) moeten we absoluut vermijden. En dat uit de eerste covid-19-golf lessen kunnen getrokken worden, daarover bestaat grote consensus. Waar willen we naartoe met de ouderenzorg in de wzc's en met de palliatieve zorgverlening?"

ACTUEEL

Nu de situatie rond het coronavirus weer dreigend wordt, hopen ouders dat er niet opnieuw een lockdown komt, en ze 24/7 de hoede over de kinderen moeten opnemen. Zou dat een golf van ouderlijke burn-out betekenen? Het antwoord is neen, zo blijkt uit een onderzoek van de UCL. Prof. Isabelle Roskam heeft tijdens de lockdown 1.300 gezinnen gevolgd.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De driejaarlijkse Prijs van de Stichting Baron Simonart gaat dit jaar naar prof. Kim De Keersmaecker (departement oncologie KU Leuven, Leuvens Kanker Instituut). Zij doet onderzoek naar een bijzonder aspect van het celmetabolisme dat men aantreft bij kankercellen. De resultaten openen nieuwe behandelingsperspectieven.

MEDISCH

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, het zijn zware aandoeningen. De nationale IBD-dag op 22 oktober beoogt de samenleving daarvan bewust te maken. Begrip voor de hinder die de betrokken patiënten vaak ondervinden in de omgang met anderen, is meer dan welkom.

MEDISCH

"We hebben allemaal wel eens buikpijn en diarree, met een dringende nood om naar het toilet te gaan", zegt prof. Olivier Dewit (dienst gastro-enterologie, Cliniques Universitaires Saint-Luc, Brussel). "Maar als men daar regelmatig of zelfs iedere dag mee kampt, soms jarenlang - wat het geval kan zijn bij IBD -, dan krijgt de levenskwaliteit zwaar te lijden."

MEDISCH

Belgische onderzoekers melden dat stadskinderen die in een groene omgeving opgroeien een hoger IQ en minder gedragsproblemen hebben. Een gegeven dat beleidslui en stadsplanners voor ogen moeten houden om de leefomgeving van jonge stadsbewoners te optimaliseren.

MEDISCH

Begin deze maand publiceerde een groep wetenschappers op het internet een pleidooi voor het nastreven van groepsimmuniteit als verweer tegen covid-19. De reactie in The Lancet is heftig.

MEDISCH

Het SARS-CoV-2 zou meer dan viermaal langer op de menselijke huid overleven dan het H1N1-griepvirus. Daarom is handenwassen zo belangrijk.

MEDISCH

Comorbiditeit zoals obesitas, diabetes en hypertensie verhoogt het overlijdensrisico in geval van een SARS-CoV-2. Volgens een Amerikaanse studie is ook de ziekte van Parkinson een onafhankelijke risicofactor voor overlijden aan covid-19. Het risico zou 30% hoger zijn.

MEDISCH

Wetenschappers ontwikkelden een diagnostische test voor het SARS-CoV-2 op basis van CRISPR-Cas9-technologie. Een eenvoudige en snellere test dan RT-qPCR.

MEDISCH

Artsen die hun activiteit uitoefenen onder de vorm van een vennootschap moeten hun statuten aanpassen aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen. Hoe lang hebt u daar nu nog de tijd voor? Hoe gaat u te werk en wat kost zo'n wijziging? Waarom is het beter om niet zomaar te kiezen voor nieuwe 'standaard'-statuten en die 'op maat' te laten maken?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Riziv en de ziekenfondsen maakten onlangs de resultaten bekend van een grote bevraging naar de ervaringen met het teleconsult door patiënten.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Hoe zet je een videoconferentie op? Welke softwareplatforms zijn er en hoe pak het praktisch aan binnen je consultatie? Je patiënt opvolgen met een gezondheidsapp? Zijn er al betrouwbare toepassingen?

PRAKTIJK

Eerder deze maand verscheen het pocketboek 'Kindergeneeskunde' in de Compendium Geneeskunde 2.0-reeks. Het is alweer de negende (!) pocketversie die oprichtsters Romée Snijders en Veerle Smit op de geneeskundestudent, (huis)arts en specialist loslaten.

PRAKTIJK

In negen Europese landen geldt een nullimiet voor rijden onder invloed van alcohol. Vias institute onderzocht wat het gevolg zou zijn van een nullimiet in België.

PRAKTIJK

Het Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie brengt een fascinerende Beethoven-tentoonstelling naar BOZAR. Hotel Beethoven belicht hoe Ludwig van Beethoven 250 jaar na zijn geboorte is uitgegroeid tot een icoon, en hoe hij vandaag muzikanten, kunstenaars en vele luisteraars blijft inspireren.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In I am Greta volgt documentairemaker Nathan Grossman de Zweedse activiste Greta Thunberg vanaf die eerste dag in augustus 2018 dat ze haar schoolstaking voor het klimaat startte aan het Zweedse parlement. Resultaat een indringend portret van een fantastisch geëngageerd meisje ondanks of net dankzij het feit dat ze aan het syndroom van Asperger lijdt.

CULTUUR+

Vlak voor zijn dood in februari dit jaar, nam Reinbert de Leeuw met het Belgische ensemble Het Collectief nog een bijzondere versie op van Mahlers Das Lied von der Erde. Het is een schitterende cd geworden met een sterke link tussen het uitgevoerde werk en de gedachten van de afscheidnemende dirigent.

CULTUUR+

Sedert begin oktober heeft Gent er een fraai wetenschapsmuseum bij, het eerste in zijn soort in Vlaanderen. Tien jaar heeft het geduurd om van de zes bestaande musea van de UGent, één coherent geheel te maken. Het resultaat mag bijzonder geslaagd worden genoemd. Het nieuwe museum in de Ledegancksite vormt samen met de Plantentuin een groene wetenschapsparel midden in de stad. Het is vooral een museum dat tot denken stemt, een museum ook met een hoek af.

CULTUUR+

Met haar eigen dagboek als leidraad, schreef de Antwerpse actrice haar herinneringen neer aan haar in 2016 op 79-jarige leeftijd overleden moeder, die meer dan een halve eeuw gebukt ging onder psychosomatische klachten en medicatieverslaving. Een noodkreet uit woede en verdriet, zo omschrijft Karin Jacobs haar boek 'Moederpijn'.

CULTUUR+

In 'Het einde en hoe het te overleven' kijken 119 schrijvers uit de hele wereld de dood in de ogen. Het boek werd samengesteld door de journalisten Gaea Schoeters en Katrien Steyaert, met magnifieke illustraties van JeRoen Murré. Zowat alle denkbare facetten van hoe auteurs omgaan met het einde komen aan bod, soms grappig soms schrijnend maar zelden oninteressant.

CULTUUR+

"De tweede golf-ontkenners zijn eraan voor de moeite. Enkele weken kregen ze vrij spel. Mocht het niet over een nefaste pandemie gaan, dan zou het Celeval-schouwspel, inclusief zwijgstaking van de virologen, nog enig amusementsgehalte gekend hebben."

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Katie Steenackers is als onderzoeksarts bij het vaccinatiecentrum van Universiteit Antwerpen betrokken bij het testen van de veiligheid van een coronavaccin. In haar vrije tijd klimt ze op muren en rotsen.

ACHTERKRANT