Vanaf dag één zette de nieuwe federale regering de puntjes op de i. Krachtige, onderbouwde communicatie van het duo De Croo - Vandenbroucke deed het geweifel als sneeuw voor de zon verdwijnen. De nieuwe coronacommissaris - nieuw is relatief, vermits hij onvolprezen de pandemie in goede banen leidde tijdens de eerste golf - kan nu een eenduidige lijn trekken zonder te veel frustrerende bestuurlijke innuendo.

Veel verlof zal hen - en ons - de komende maanden niet gegund worden. Dat zie je aan de stijgende lijn in de ziekenhuisopnames. Zelfs met doeltreffende mitigatiemaatregelen neemt het meerdere weken vooraleer je een kentering ziet. Kostbare tijd op het moment dat we nog volop bezig zijn met uitgestelde zorg en de winter voor de deur staat. In uitgesteld relais krijg je opnieuw de opwaartse trend in de mortaliteit. Kijk maar eens hoe de curve al verloopt in Spanje of Israël. In de VS is het één impressionante golf met nu al drie fases.

Een daadkrachtige regering met goede wetenschappelijke raadgevers kan nu het verschil maken

De Trumpiaanse ode aan het eminent vaccin en fenomenale geneesmiddelen helpt niet. Een vaccin is niet voor morgen. De evidence achter al die wondermiddelen toont dat ze niet werken dan wel een modest effect hebben op harde patiëntuitkomsten. Buiten bloedverdunners, gouden oude corticoïden en potentieel remdesivir is er voorlopig weinig nieuws onder de zon. Wedden dat de FDA niet lang weerstand zal bieden om de nog experimentele antistoffencocktail - die Trump als compassionate use toegediend kreeg - versneld goed te keuren? Kopen, die aandelen.

Als je de epidemiologische cijfers internationaal vergelijkt, valt op hoe synchroon de stijging in centraal-Europese landen verloopt. Sommige remedies, zoals het vervroegd afsluiten van de tapkranen, lijken onderling afgesproken. De verantwoordelijkheid van de burger moet de rest doen. Is er een land - op misschien enkele autoritaire regimes en een Scandinavische land na - waar dat voldoende werkt om een pandemie te keren? Een of andere lockdownvariant zoals nu al in Madrid, wordt onontkoombaar.

De economische consequenties van de eerste golf zijn nog niet verteerd. Door het nu moeten terugdraaien van de recente versoepelingen komt daar nog een extra slag bij. De gezondheidseconomische logica daarvan was ver zoek. In Australië en Nieuw-Zeeland hebben ze met hun crush-and-containstrategie waarschijnlijk de kortste pijn. Evident vergt dat een doorgedreven test-and-tracestrategie zodra de getallen terug lager zijn.

Theoretisch zou dat na het temmen van de tweede golf bij ons ook kunnen, zeker nu de lokale besturen samen met de eerste lijn hun rol (mogen) opnemen. Een daadkrachtige regering met goede wetenschappelijke raadgevers kan nu het verschil maken. Of je dat Vivaldi of Avanti noemt, maakt niet uit. Zolang de kat maar muizen vangt.

Vanaf dag één zette de nieuwe federale regering de puntjes op de i. Krachtige, onderbouwde communicatie van het duo De Croo - Vandenbroucke deed het geweifel als sneeuw voor de zon verdwijnen. De nieuwe coronacommissaris - nieuw is relatief, vermits hij onvolprezen de pandemie in goede banen leidde tijdens de eerste golf - kan nu een eenduidige lijn trekken zonder te veel frustrerende bestuurlijke innuendo. Veel verlof zal hen - en ons - de komende maanden niet gegund worden. Dat zie je aan de stijgende lijn in de ziekenhuisopnames. Zelfs met doeltreffende mitigatiemaatregelen neemt het meerdere weken vooraleer je een kentering ziet. Kostbare tijd op het moment dat we nog volop bezig zijn met uitgestelde zorg en de winter voor de deur staat. In uitgesteld relais krijg je opnieuw de opwaartse trend in de mortaliteit. Kijk maar eens hoe de curve al verloopt in Spanje of Israël. In de VS is het één impressionante golf met nu al drie fases. De Trumpiaanse ode aan het eminent vaccin en fenomenale geneesmiddelen helpt niet. Een vaccin is niet voor morgen. De evidence achter al die wondermiddelen toont dat ze niet werken dan wel een modest effect hebben op harde patiëntuitkomsten. Buiten bloedverdunners, gouden oude corticoïden en potentieel remdesivir is er voorlopig weinig nieuws onder de zon. Wedden dat de FDA niet lang weerstand zal bieden om de nog experimentele antistoffencocktail - die Trump als compassionate use toegediend kreeg - versneld goed te keuren? Kopen, die aandelen.Als je de epidemiologische cijfers internationaal vergelijkt, valt op hoe synchroon de stijging in centraal-Europese landen verloopt. Sommige remedies, zoals het vervroegd afsluiten van de tapkranen, lijken onderling afgesproken. De verantwoordelijkheid van de burger moet de rest doen. Is er een land - op misschien enkele autoritaire regimes en een Scandinavische land na - waar dat voldoende werkt om een pandemie te keren? Een of andere lockdownvariant zoals nu al in Madrid, wordt onontkoombaar.De economische consequenties van de eerste golf zijn nog niet verteerd. Door het nu moeten terugdraaien van de recente versoepelingen komt daar nog een extra slag bij. De gezondheidseconomische logica daarvan was ver zoek. In Australië en Nieuw-Zeeland hebben ze met hun crush-and-containstrategie waarschijnlijk de kortste pijn. Evident vergt dat een doorgedreven test-and-tracestrategie zodra de getallen terug lager zijn. Theoretisch zou dat na het temmen van de tweede golf bij ons ook kunnen, zeker nu de lokale besturen samen met de eerste lijn hun rol (mogen) opnemen. Een daadkrachtige regering met goede wetenschappelijke raadgevers kan nu het verschil maken. Of je dat Vivaldi of Avanti noemt, maakt niet uit. Zolang de kat maar muizen vangt.