Artsenkrant

Web weergave

Op de Nationale Commissie van afgelopen maandag werd lang gediscussieerd over de zeven projecten voor transversale zorg van het Riziv.

ACTUEEL

De ziekenhuizen in ons land zoeken volop technische beroepen. "Het gebrek aan technische profielen is een vaak gehoorde klacht bij onze leden", zegt Lieve Dhaene, directeur communicatie bij Zorgnet-Icuro. "Probleem is vooral dat men hen door de vastgelegde barema's niet kan verlonen zoals in de privé."

ACTUEEL

Vandaag gaat de jaarlijkse MS-campagne weer van start, met de traditionele verkoop van chocolade en koekjes. Het thema is deze keer '40 jaar MS-Liga Vlaanderen'. De campagne loopt tot het einde van het jaar.

ACTUEEL

Het onderzoek en de samenwerking rond geestelijke gezondheid moeten beter georganiseerd, gestimuleerd en bevorderd worden. Om dat te realiseren formuleert de Hoge Gezondheidsraad drie nieuwe aanbevelingen.

ACTUEEL

Op de Nationale Commissie van maandag 29 augustus kwam naast de transversale zorg onder meer nog de inning van het remgeld bij teleconsultaties ter sprake.

ACTUEEL

Na de beslissing van het Hooggerechtshof om het historische arrest 'Roe versus Wade' uit 1973 ongedaan te maken, staat het recht op abortus in de Verenigde Staten om zeven redenen op de helling.

ACTUEEL

Dokter Sabien Fevery (51) combineert sinds 2019 labowerk met een job in het onderwijs. Ze geeft als zij-instromer les aan vijfdejaars. "Ik heb de voorbije jaren keihard gewerkt maar ook enorm veel voldoening gehaald uit het lesgeven aan 'mijn' jongeren. Maar tegelijkertijd: dit moet je niet doen voor de centen. Op het labo verdien ik nog steeds veel meer."

ACTUEEL

In het kader van de ziekenhuishervorming wil minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de supra- en locoregionale zorgopdrachten van de ziekenhuisnetwerken duidelijk definiëren.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts/zorgverlener. Deze aflevering: na een burn-out besloot gastro-enteroloog Sofie Sleeckx voorlopig uitsluitend op interim-basis te werken.

ACTUEEL

"Het is een relatief onbekend fenomeen onder zorgverleners en andere hulpverleners: chemsex", lezen we op de website van het Nederlandse Trimbos-instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar verslavingsgedrag. Welaan dan, tijd voor een leermoment.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Luidens de huidige voorspellingen zal de helft van de wereldbevolking over alle leeftijdsgroepen heen in 2050 bijziend zijn. Dat is een indrukwekkend cijfer, maar het is overdreven om van een exponentiële stijging of een epidemie te spreken. Wel treedt er sinds een vijftiental jaar een snelle toename van het aantal gevallen op.

MEDISCH

De vraag lijkt misschien absurd omdat het idee dat de pijn te wijten is aan ontsteking, stevig in onze denkpatronen verankerd zit. Vandaar dat we denken dat ontstekingsremmers de beste manier zijn om evolutie naar chronische pijn te vermijden. Maar dat is misschien niet zo.

MEDISCH

Een depressie wordt gewoonlijk behandeld met antidepressiva en psychotherapie. Een internationale studie uitgevoerd door artsen van de Groupe Européen pour l'Etude de la Dépression Résistante (prof. Julien Mendlewicz en dr. Daniel Souery voor België) stelt de gegrondheid van een combinatietherapie bij patiënten met ernstige depressie echter ter discussie.

MEDISCH

Dit is beslist geen rubriek 'people', maar voor een hoofrolspeler van de covid-saga is een uitzondering toegestaan.

MEDISCH

Domus Medica organiseert een training om om te gaan met lastige patiënten. Een eerste sessie vond al in juni plaats voor medewerkers van wachtposten. Een tweede sessie half september richt zich op huisartsen en medewerkers van hun praktijk.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De Kamer keurde op 20 juli jl. het wetsontwerp van minister Vandenbroucke (Vooruit) - mee ondertekend door justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) - goed dat de Toezichtscommissie in de Kwaliteitswet regelt. Aan de oorspronkelijke tekst werd flink gesleuteld.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Sinds 1 maart is het honorarium voor de implantatie van hormonen via een spiraal of staafje op nul gebracht, een besparing van 732.000 euro op jaarbasis. Wellicht gaan patiënten nu meteen naar de tweede lijn, vreest N-VA-kamerlid Frieda Gijbels. Ze voelde minister Vandenbroucke daarover aan de tand in het parlement.

PRAKTIJK

Voor 'Tori en Lokita' kregen Jean-Pierre en Luc Dardenne een zoveelste bekroning op het Filmfestival Cannes: de speciale prijs ter ere van de 75ste editie. Aan Artsenkrant vertellen de broers breeduit over hun verhaal van een onverwoestbare vriendschap.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Voor het eerst heeft Berlinde De Bruyckere een grote overzichtstentoonstelling in Frankrijk, meer bepaald in het Hôtel des Collections, het hoofdgebouw van Montpellier Contemporain MO.CO). In de grote ruimten van het vroegere kazernegebouw komen haar werken prachtig tot hun recht.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het Belgian National Orchestra verwelkomt begin september de Nederlandse dirigent Antony Hermus. Over een jaar wordt hij voor drie seizoenen de nieuwe chef-dirigent van het orkest. Toch neemt hij het komende seizoen als aankomend chef-dirigent al vijf producties voor zijn rekening. Een interview.

CULTUUR+

Operaliefhebbers die de internationale scène in de gaten houden, hadden haar wellicht al enige tijd in het vizier, maar bij het brede publiek is de Litouwse sopraan Asmik Grigorian nog niet zo bekend. Toch kan ze een mooi visitekaartje voorleggen!

CULTUUR+

Picasso was een verwoed museumbezoeker. In het Louvre en het Prado raakte hij in de ban van Ingres en Manet, van Velàzquez en Goya. Maar de schilder die hem misschien nog het meest beïnvloedde was El Greco (1541-1614). Het Kunstmuseum in Bazel focust op de fascinatie van Picasso voor de Spaanse Kretenzer.

CULTUUR+

De Zwitserse Marlen Reusser (Team SD Worx) besloot - nadat ze als arts was afgestudeerd - een carrière in het wielrennen voorrang te geven. Deze zomer won ze een Touretappe en werd ze Europees kampioene tijdrijden.

ACHTERKRANT