Artsenkrant

Web weergave

De Riziv-uitgaven voor de artsenhonoraria in het eerste trimester van dit jaar lagen beduidend lager dan die in het eerste trimester van vorig jaar. Dat roept bezorgdheid op, maar ook onenigheid op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen.

ACTUEEL

Definitieve conclusies over de krimpende cijfers voor de artsenhonoria in het eerste trimester van dit jaar (zie cover) werden er nog niet getrokken. Maar men zal lessen moeten meenemen naar de toekomst.

ACTUEEL

Over twee weken, van 16 tot 18 september, vinden de 76ste Geneeskundige Dagen van Antwerpen plaats. Met een thema dat moeilijk actueler kan zijn: klimaat, milieu en gezondheid. We blikken vooruit met het voorzitterstrio.

ACTUEEL

"Om twee redenen ben ik voor het verplicht vaccineren van zorgverstrekkers: 'primum non nocere' en het vermijden van absenteïsme. Al begrijp ik de weerstand, de emotionele reacties en het wantrouwen tegenover officiële instanties. De overheid verspreidt immers tegenstrijdige boodschappen. De Bvas is wel tegen een algemene verplichting, dat is 'paternalistische geneeskunde'."

ACTUEEL

De voorstad van Palma de Mallorca baadt in schaduwvrij licht, gefilterd door een hemel van matglas. Langs de promenade zwiepen de palmen heen-en-weer en het handvol jongens dat zich op het strand van Can Pastilla waagt, ziet zijn bal door de stormwind meegevoerd. Om de twee minuten wordt het rumoer beneden overstemd door een jet van Eurowings, Ryanair of Air Europa. "Die gaat naar Keulen. Naar Birmingham. Naar Ibiza": als Silver member kan Jan Bosmans vanaf zijn balkon de opstijgende jets volgen op FlightRadar24. De columnist en voormalige radioloog ziet er gepijnigd uit."In januari is bij mij een motorische neuropathie gediagnosticeerd, die progressief lijkt maar waarvan de oorsprong onduidelijk blijft. Bovendien ben ik gisteren in een ondergrondse garage over een betonblok gestruikeld en heb ik mijn linkerknie erg bezeerd. Wandelen zit er de eerste dagen niet in. Erg vervelend voor Frieda, maar ik kan mijn persoonlijke lockdown goed gebruiken, om de eerste aflevering van deze nieuwe interviewreeks te schrijven bijvoorbeeld. Hoofdredacteur Geert Verrijken vond dat ik maar met mezelf moest beginnen."

ACTUEEL

Vijftien Vlaamse ziekenhuizen en revalidatiecentra organiseren al sinds 2009 multidisciplinaire raadplegingen voor MS. Voor Europa is deze methodiek 'state of the art' omdat de holistische benadering inmiddels haar meerwaarde bewezen heeft. Toch komt de overheid niet tussen in de kosten.

ACTUEEL

Afgelopen maand organiseerde het Nederlandse magazine over de gezondheidszorg Zorgvisie een online bevraging met de ietwat ludieke insteek: 'Hoe gaat u om met artsen die volgens hun collega's onzin verkopen over corona?' De redactie filterde de antwoorden.

ACTUEEL

"In zowat één jaar tijd hebben we in ons ziekenhuis negen patiënten gezien die zich aanmeldden met de schadelijke effecten van lachgas", zegt dr. Pieternel Vanherpe (dienst neurologie, AZ Sint Maarten, Mechelen). "Het recreatieve gebruik van lachgas is zeer heterogeen verdeeld over het grondgebied. Antwerpen is een hot spot, en de trend breidt zich blijkbaar uit naar Mechelen." Wat haar de laatste maanden écht intrigeerde: twee patiënten kwamen naar het ziekenhuis met suggestieve afwijkingen, maar ontkenden dat ze lachgas hadden gebruikt.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

In Science maakt de Britse epidemiologe Nisreen Alwan een stand van zaken op rond langdurige covid-19. Uit de indrukwekkende reeks aanbevelingen die ze opsomt, blijkt dat dit ziektebeeld tot nog toe onvoldoende aandacht kreeg.

MEDISCH

Naar vocale muziek luisteren na een beroerte is een eenvoudig en goedkoop middel om het herstel van de hersenen te stimuleren. Veranderingen van de neuroplasticiteit in het taalnetwerk hebben er de hand in.

MEDISCH

Op 12 oktober reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 39ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 2, 9, 16, 23 en 30 september.

GALENUSPRIJS 2020

De diagnose van de ziekte van Parkinson wordt voornamelijk gesteld op basis van klinische criteria afkomstig van de anamnese en het neurologisch onderzoek. Als de ziekte eenmaal gediagnosticeerd is, hoeft de patiënt niet altijd medicatie te krijgen. Of toch niet onmiddellijk.

NASCHOLINGSARTIKEL: NEUROLOGIE - DEEL 1

Als arts hebt u een beroepsgeheim. Geldt dat eveneens voor uw onthaalbediende of medisch secretaresse? Welke vermeldingen neemt u best op in hun arbeidsovereenkomst? Welke stappen kan u ondernemen als één van uw bedienden allerlei informatie over patiënten gaat rondvertellen?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Staatsblad van 20 augustus maakte de zogenaamde pandemiewet, met maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie, bekend. Die liet lange tijd op zich wachten - het wetsontwerp werd immers al op 27 april bij de Kamer ingediend.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De C-klasse is al enkele decennia best in class. De nieuwe generatie wil dat vanzelfsprekend blijven maar beschikt zij over de nodige kwaliteiten om die ambitie waar te maken? Een eerste kennismaking brengt uitsluitsel.

PRAKTIJK

Het Belgische zorgsysteem kwam het voorbije jaar onder een enorme druk te staan, wat zorgde voor extra werkdruk bij de artsen en zorgverleners, luidt het. Niet alleen fysiek maar ook mentaal loopt men tegen de limieten aan. Arts in Nood organiseert een reeks gratis webinars over psychosociale problemen van artsen die invloed kunnen hebben op de zorgkwaliteit.

PRAKTIJK

Met 'Une vie démente' serveert het Belgische regisseurskoppel Ann Sirot en Raphaël Balboni een diepmenselijke bijwijlen hilarische film waarvan iedereen iets kan leren over de omgang met eendere welke ziekte of tegenslag. De makers - die voor deze film uit eigen ervaringen putten - geven tekst en uitleg. Een interview.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In 'Supernova' spelen Colin Firth en Stanley Tucci de sterren - vergeef ons de woordspeling - van het firmament. In deze roadmovie, annex fantastisch liefdesverhaal, volgen we dit koppel waarvan een persoon aan jongdementie lijdt.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Frankrijk heeft er een culturele topper bij. In Marseille werd begin dit jaar het Musée Subaquatique geopend, vijf meter onder de zeespiegel van de Middellandse Zee. Het doel is niet alleen cultureel genot te verschaffen, maar ook bij te dragen tot de bescherming van de onderwaternatuur én de mensen warm te maken voor de kunst van het diepzeeduiken.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Dokter Jacques Rogge leidde het Internationaal Olympisch Comité met principes die hij ook als orthopedisch chirurg aanhield: clean en doortastend.

ACHTERKRANT