Artsenkrant

Web weergave

Hulpverleners krijgen veel erkenning voor hun inzet in de strijd tegen Covid-19. Een Chinese bevraging leert wel dat de helft van de artsen en verpleegkundigen symptomen van stress en depressie vertoonden. Ook bij ons hebben dokters veel angsten en onzekerheden.

ACTUALITEIT

"Een land voorbereiden op een pandemie doe je op een moment dat er geen pandemie is. We zeggen al jaren: 'be prepared', investeer continu. Maar investeren in iets wat er niet is, is politiek een moeilijke boodschap. En dus is geen enkel land er klaar voor."

ACTUEEL

Onafgebroken sturen media berichten de wereld in over het coronavirus. Uit die tsunami filteren we dag na dag nieuws dat u als arts kan interesseren. Covid-19 beheerst niet alleen uw leven als zorgverlener maar ook dat van ons.

EDITO

"We willen in kaart brengen wat in de eerste lijn gebeurt - wat we nu weten over de pandemie in ons land komt vooral van de ziekenhuizen. We hebben daarvoor op grote schaal medewerking van de huisartsen nodig."

ACTUEEL

INTERVIEW "De coronacrisis zal er zwaar inhakken bij onze community. Er is de angst om zelf besmet te geraken. Het zijn ongewone werkomstandigheden. En last but not least zijn er de ethische beslissingen die zorgverleners tijdens een dergelijke epidemie moeten nemen."

ACTUEEL

Hulpverleners hebben de neiging de eigen noden rond mentaal welbevinden te negeren. Mensen helpen, is wat telt. Dat geeft een gevoel van controle en dat werkt. Tenminste op korte termijn.

ACTUEEL

IMMUUNRESPONS Dat zegt prof. Nathan Clumeck (ULB), wereldsommiteit inzake virussen, en meer bepaald aids. "Een serologische antilichaamtest zou ons kunnen helpen om beslissingen te nemen over het einde van de lockdown en de heropstart van de dagelijkse activiteiten in ons land. Zo'n test moet dan wel snel ter beschikking komen..."

ACTUEEL

Enkele weken geleden berichtte Artsenkrant hoe de eerstelijnsartsen van het Jiangxia TCM-ziekenhuis in Wuhan tegen COVID-19 streden. De oproep om dr. Zheng Zhi Zhou en zijn collega's te steunen viel niet in dovemansoren: 11.000 euro aan donaties en beschermend materiaal is overgemaakt aan de Chinese collega's. Dr. Haixia Sun, huisarts in Zottegem (zie AK 2609), praatte met dr. Zheng in Wuhan.

ACTUEEL

VERVOLG COVER "De ver-van-ons-bedshow is plots oorlog, en oorlog heel erg dichtbij. Dat alles in Noord-Italië, een van de meest welvarende regio's van Europa. Waar het normaal gezien al 'dolce vita' is wat de klok slaat. Milaan, bruisend hart van mode en kunst, omgetoverd in een spookstad vol loeiende sirenes."

ACTUEEL

De tweede genomineerde voor de Prijs van de Jonge Huisarts is dr. Ine Van den Wyngaert uit Keerbergen. In haar masterproef onderzocht ze het verband tussen hittegolven - die ons meer en meer overvallen - en de mortaliteit en morbiditeit bij de oudere populatie in rust- en verzorgingsinstellingen.

ACTUEEL

COVID-19 Een virus dat verdwijnt als de omgevingstemperatuur stijgt: dat is het beste wat ons bij deze pandemie kan overkomen. Virologen helpen het ons hopen, maar niemand steekt er zijn hand voor in het vuur. Sommige virussen slaan immers seizoensgebonden toe, andere niet.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De eerste klinische studies over een vaccin tegen SARS-CoV2 zijn uit de steigers. Het is een beetje een blind date, want over de natuurlijke immuniteit tegen het virus blijven nog veel vragen onbeantwoord.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

NEUROLOGIE Welke geneesmiddelen en niet-farmacologische behandelingen kunnen positieve invloed hebben op de bewustzijnstoestand van patiënten met zware hersenletsels?

MEDISCH

CORONAVIRUS Een studie met de combinatie van lopinavir en ritonavir bij patiënten met Covid-19 heeft geen gunstig resultaat opgeleverd. Onderzoekers hebben een gevecht verloren, maar niet de oorlog. De patiënten waren zwaar ziek. En misschien moet de methodologie herzien worden.

MEDISCH

GYNAECOLOGIE Ook bij adolescenten is endometriose de belangrijkste oorzaak van (secundaire) dysmenorroe. Maar in deze leeftijdsgroep is het beleid op verschillende punten specifiek. Gynaecologen Aalia Sachedina (Australië) en Nicole Todd (Canada) maakten recentelijk een overzicht.

CLINICAL UPDATE

ARCHITECTUUR Bij het ontwerpen van ziekenhuizen houden architecten te weinig rekening met effecten op de gezondheid van de patiënt en het personeel. Internationaal architecte Sylvie Meunier van het bureau Ardism wil daar iets aan doen en haalt de oude criteria van de Romeinse architect Vitruvius vanonder het stof: firmitas, utilitas en venustas.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

MEDISCHE BEELDVORMING Begin maart namen de drie ziekenhuizen van de GZA-groep vier nieuwe, hoogtechnologische CT-scanners en een campusoverkoepelend softwareplatform in gebruik. Op termijn wil GZA zo evolueren naar een gespecialiseerd centrum voor longkankerscreening.

PRAKTIJK

AUTO Dat het coronavirus zich vanuit China heeft verspreid, verbaast niet. De hygiënische omstandigheden waarin een meerderheid van de Chinezen leeft en werkt, zijn zeer ongezond. Dat is algemeen geweten en wordt stilzwijgend getolereerd, ook door Europa. China is immers de grootste afzetmarkt voor de Europese automerken die op hun beurt de grootste klant zijn van hun Chinese toeleveranciers. Die sterke afhankelijkheid van China kan de Europese constructeurs zuur opbreken.

PRAKTIJK

Vijf afleveringen lang focussen we op muziek en leven van Ludwig van Beethoven die 250 jaar geleden geboren werd. Telkens leiden uitstekende opnames ons naar 5 diverse thema's die het beeld van Beethoven scherper stellen. Vandaag: het Aartshertogtrio en Beethovens doofheid.

CULTUUR+

Sinds vorige week kan u 'Om det oändliga/About Endlessness', het nieuwe meesterwerk van de Zweedse regisseur Roy Andersson, in avant-première bekijken bij u thuis via de digitale platformen: www.lumierefilms.be en www.dalton.be. Andersson kreeg er in Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie voor. Reden genoeg voor een portet van de maestro van het absurde alledaagse humanisme.

CULTUUR+

CD De Duitse sopraan Diana Damrau zag eind januari haar album met Strauss-liederen verschijnen. Een toonaangevende sopraan in een repertoire dat haar na aan het hart ligt, dat leidt natuurlijk tot sterke vertolkingen.

CULTUUR+

BOEKEN Er is al 3,8 miljard jaar leven op aarde. In die tijd heeft de natuur op deze planeet geleerd wat werkt en blijvend is. Dat is heel veel geaccumuleerde ervaring. Wat niet werkt sterft uit, wat wel werkt wordt in de volgende generatie verder geoptimaliseerd.

CULTUUR+

Een selectie brengen van medische studies die anders nooit het nieuws zouden halen. Dat was het opzet toen diensthoofd dermatologie aan UZ Brussel prof. Jan Gutermuth en ondernemer Bart Van Den Kieboom in september vorig jaar de podcast 'Dokters en Wetenschap' begonnen.

ACHTERKRANT