Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 49 | 8 december 2022

Web weergave

Het Visiecongres van Domus Medica blikt hoopvol naar de huisarts van 2030. Die zal nog altijd de waarden van de huisartsgeneeskunde uitdragen. Maar voor het zover is, moeten de huisartsen door een dal.

ACTUEEL

Een nieuw KB regelt de programmatie van de S2-centra - de gespecialiseerde beroertezorg. Dat moet de patstelling doorbreken die de erkenning van die centra erg bemoeilijkte.

ACTUEEL

Eén incident met 'vermijdbare schade' leidt tot een gemiddelde meerkost van 5.600 euro. De geschatte totale meerkost bedraagt minstens 1% van het ziekenhuisbudget - het Budget Financiële Middelen bedroeg 6,312 miljard in 2021. De gemelde incidenten zijn het topje van de ijsberg en dus ligt de reële kost een stuk hoger.

ACTUEEL

In de wereld van wetenschappelijke publicaties zijn zogenaamde paper mills aan een opmars bezig. Paper mills zijn bedrijven die op grote schaal artikels fabriceren en deze verkopen aan academici en studenten voor publicatie in peer-reviewed tijdschriften. Een ethisch probleem, klagen onderzoekers aan, niet in het minst omdat deze publicaties vaak verzonnen data bevatten.

ACTUEEL

"Ik ben er geen voorstander van om de volledige wachtdienst af te schaffen. Maar 46 sessies per jaar bovenop werkweken van 75 à 80 uur, dat is er over. Is een rustperiode tijdens de diepe nacht, tussen 23 uur 's avonds en 8 uur 's morgens, nu echt niet mogelijk?"

ACTUEEL

Dat de huisartsen in de huidige situatie zijn beland, komt volgens Roel Van Giel doordat het overlegmodel kaduuk is. Artsensyndicaten en ziekenfondsen komen er niet aan toe de hervormingen in te voeren die nodig zijn.

ACTUEEL

Na een geslaagd pilootproject afgelopen zomer organiseert Doctors4Doctors in maart opnieuw een midweek voor jonge artsen die nood hebben aan rust en herbronning. Ze mogen zich 'onderdompelen in zelfzorg', aldus organisator Marijke Soogen.

ACTUEEL

Het aantal geboorten in Vlaanderen is het voorbije decennium met 6,35% gedaald, van 68.757 in 2012 tot 64.282 in 2021. Bijna een vierde van de geboortes in 2021 gebeurde via een keizersnede. Dat is het hoogste aandeel ooit. Overgewicht en obesitas bij zwangere vrouwen moet daarom proactief aangepakt worden.

ACTUEEL

Hoe kan bij de aankoop van een medisch hulpmiddel de mening van de arts geïntegreerd worden in het besluitvormingsproces? En dat naast objectieve criteria in verband met kosten, beschikbaarheid,... Voor dokter Gilbert Bejjani is de kwestie van 'value-based procurement' fundamenteel.

ACTUEEL

De Wereldbeker voetbal laten plaatsvinden in Qatar: wie vindt zoiets uit? Een ander item op het lijstje van rare ideeën: denken dat het voetbal gespaard wordt van doping.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Sinds we pijn als vijfde vitale parameter zijn gaan zien, is het gebruik van opioïden alleen maar toegenomen. In de Belgische apotheken verdubbelde het aantal afgeleverde voorschriften voor zware pijnstillers in het laatste decennium. Een evenwicht tussen de 'optimale pijnbestrijding' en het tegengaan van misbruik en verslaving lijkt geboden.

MEDISCH

In het Verenigd Koninkrijk bereiken alsmaar meer vrouwen die een hiv-infectie hebben opgelopen na verticale transmissie, de vruchtbare leeftijd en kunnen ze dus zwanger worden.

MEDISCH

Bijna 13% van de 14-jarigen geeft aan weleens één of meer symptomen van een eetbui te ervaren, zoals controleverlies. Ruim een derde daarvan zijn jongens. Dat schrijven Ivonne Derks en collega's in Journal of Eating Disorders op basis van gegevens uit de Generation R-studie van het Erasmus MC.

MEDISCH

U vermoedt dat een patiënt slachtoffer of dader is van intrafamiliaal geweld. Wat nu? Domus Medica ontwikkelde samen met Weifelmoed een webinar met handvatten voor de huisarts.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Voor Volvo is elektrificatie uitermate belangrijk in zijn streven naar een duurzame samenleving. Tot 2025 zal het Zweedse merk elk jaar een nieuwe EV lanceren en tegen 2030 zal Volvo enkel nog elektrische auto's bouwen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Binnen de context van het onderwijs kunnen artsen uitzonderlijk een dixit-attest opstellen omwille van gezondheidsredenen die niet of niet meer objectief kunnen vastgesteld worden. Dat laat de Orde der artsen weten in een recent advies.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De Orde brengt bij zijn laatste adviezen nog eens de huidige deontologische regels inzake samenwerkingsovereenkomsten in herinnering. De nieuwe code van medische deontologie uit 2018 bracht immers enkele belangrijke veranderingen teweeg.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Op de symbolische dag van 10 december (en ook de dag erna) kan u via een betalende streaming nog eens een liveconcert meemaken van de iconische Japanse muzikant Ryuichi Sakamoto. Het is een voorproefje van een nieuw album en gisteren verscheen ook 'A Tribute to Ryuichi Sakamoto-To the Moon and Back'.

CULTUUR+

Met December Dance in Brugge heeft de maand december heel wat moois te bieden voor de balletliefhebber. Het is ook uitkijken naar de opvoering van Blaubart, het cultstuk van Pina Bausch en het Tanztheater Wuppertal, dat na een jarenlang auteursrechtelijk dispuut rond de muziek van Béla Bartók eindelijk weer kan worden opgevoerd.

CULTUUR+

In 'Good Luck to You, Leo Grande' geeft Emma Thompson zich letterlijk bloot. Ze speelt met brille een gepensioneerde lerares, die - na het overlijden van haar man - de sexy sexwerker Leo Grande inschakelt, met alle tragikomische gevolgen van dien.

CULTUUR+

In 'De acht bergen' schetsen regisseurs Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch een onwrikbare vriendschap tegen de achtergrond van de Italiaanse Alpen en de Himalaya. Met deze bewerking van de gelijknamige roman van Paolo Cognetti wonnen ze de Prijs van de Jury op het Filmfestival van Cannes.

CULTUUR+

Meer en meer worden tentoonstellingen gehouden over collecties van kunstverzamelaars. In La Boverie loopt een boeiende expositie over de kunstverzamelingen van de vrouwelijke telgen van de familie Rothschild. Een samenwerking tussen het Luikse museum en het Louvre.

CULTUUR+

Saint-Gervais-les-Bains is een gemoedelijk 'savoyard'dorp in het skigebied Evasion-Mont Blanc/Les Houches. In dit décor heeft de Belgische arts Aloysius-François De Mey (1797-1871) zich beijverd om de heilzame werking van de plaatselijke warmwaterbronnen bekend te maken bij de eerste toeristen in de regio.

CULTUUR+

Lode Godderis is professor arbeidsgeneeskunde en directeur van IDEWE. Hoe staat hij in het leven? In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

ACHTERKRANT