Artsenkrant

Web weergave

Afgelopen week publiceerde Bvas de resultaten van een bevraging bij 113 stagemeesters in perifere ziekenhuizen over de nieuwe collectieve overeenkomst voor de aso's. Volgens het artsensyndicaat zijn de perifere stagemeesters niet onverdeeld gelukkig met de tijdsregistratie en de nieuwe regeling voor onder meer wachtdiensten en verlofdagen.

ACTUEEL

De Kwaliteitswet behoort tot een van de werven van voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het wordt ook wel het mini-KB78 genoemd.

ACTUEEL

Een 'stabiel financieel investeringskader en de nodige zuurstof' moet de gezondheidszorg klaarstomen voor de toekomst. Met als kernbegrippen betaalbaarheid, laagdrempeligheid en toegankelijkheid. Ziekenzorg wordt gezondheidszorg, verkokering samenwerking. Zorg is er voor - maar vooral met - de patiënten.

ACTUEEL

Het KCE beveelt het Riziv aan om een tijdelijke terugbetaling mogelijk te maken van de telemonitoring van hartimplantaten. Daarmee zou de overheid een beter zicht krijgen op de situatie. Vandaag is zelfs niet bekend hoeveel patiënten op afstand gevolgd worden.

ACTUEEL

Martin Vanden Eede is laatstejaars assistent cardiologie. Zijn professionele droom: een goede intensivist worden, met een groot hart voor teaching. "Andere jonge artsen voorbereiden op het beroep als specialist, hen doorheen de opleiding zien groeien, dat geeft mij energie."

ACTUEEL

De vergrijzing van de Europese bevolking gaat snel. Naar schatting zal in 2050 een op de vijf Europeanen 60 jaar of ouder zijn. In België is dat vandaag reeds het geval voor een op vier.

MEDIFORUM

In oorlogstijd en bij conflicten wordt soms verbluffende medische vooruitgang geboekt. Maar zelfs in vredestijd kan men van de progressie in de militaire geneeskunde gebruik maken om de zorg voor iedereen te verbeteren.

ACTUEEL

Lichamelijke gezondheid is essentieel maar ook mentaal welzijn is fundamenteel zodat slachtoffers kunnen terugkeren naar een 'normale toestand'. Een duidelijke correlatie tekent zich af tussen het posttraumatische stressstoornis (PTSS) in een conflictsituatie en burn-out en depressie veroorzaakt door een stressvolle omgeving.

ACTUEEL

Twee maanden zijn intussen verstreken sinds het congres van de European Society of Pneumology, editie 2021. Een gelegenheid om onze klinische kennis rond COPD aan te scherpen onder het waakzame oog van prof. Renaud Louis (Universiteit van Luik). Zullen de nieuwe GOLD-richtlijnen onze praktijk veranderen?

CLINICAL UPDATE

De vierde golf is een feit. We hebben hem te danken aan de delta-variant van het SARS-CoV-2, met zijn ongekende besmettelijkheid. Experts proberen de vinger te leggen op de mechanismen achter deze krachttoer.

MEDISCH

Statistisch gezien komt bijna elke huisarts in België jaarlijks een melanoom tegen. De prognose van de patiënt is rechtstreeks gerelateerd aan het moment van herkenning. Een vroeg gediagnosticeerd melanoom heeft namelijk nauwelijks effect op de overleving van de patiënt.

ONLINE NASCHOLING

Overgewicht kan bij vrouwen de vruchtbaarheid in het gedrang brengen. Vrouwen die met dit probleem kampen en een kinderwens in vervulling willen zien gaan, opteren soms voor een snelle vermagering via bariatrische chirurgie. Een zwangerschap bij een vrouw die bariatrische heelkunde heeft gekregen, stelt echter bloot aan specifieke voedingstekorten.

MEDISCH

Onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat arts-patiëntcommunicatie een belangrijke invloed heeft op patiënttevredenheid, therapietrouw, kwaliteit van leven en gezondheid. In zijn boek geeft Koen Pardon voorschriften voor een gezonde communicatie tussen arts en patiënt.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Als erfgenaam moet u na een overlijden in principe erfbelastingen (successierechten) betalen op wat u erft. Indien de erfenis betrekking heeft op de voormalige gezinswoning dan gelden er voor de partner van de overledene evenwel specifieke regels. Wat moet u daarover weten?

PRAKTIJK

BoneView, een nieuw systeem van artificiële intelligentie dat spoedartsen en radiologen wil helpen bij het diagnosticeren van een botfractuur, heeft zijn efficiëntie al bewezen. Onlangs is een wetenschappelijke studie gepubliceerd met overtuigende resultaten.

PRAKTIJK

De laatste maanden gebeurden er verschillende ongevallen met elektrische steps waarbij kinderen tussen de 10 en 12 jaar betrokken waren. Vias institute pleit voor een leeftijdsbeperking en een verbod om met elektrische steps op het voetpad te rijden.

PRAKTIJK

De Zweedse hoofdstad Stockholm wil het aantal elektrische steps in de straten halveren om zo de overlast aan te pakken. Eerder al namen Oslo en Kopenhagen gelijkaardige maatregelen. Ook bij ons - met name in Brussel - denkt men aan een striktere omkadering.

PRAKTIJK

De Noorse toppianist Leif Ove Andsnes en het Mahler Chamber Orchestra komen voor een Mozartdriedaagse naar Bozar in Brussel. Dit minifestival dat de naam Mozart Momentum 1785-1786 kreeg, past in een Europese tournee en er zullen ook enkele opnames uit voortvloeien. De fascinerende pianoconcerto's die Mozart in de jaren 1785-86 schreef staan centraal. Andsnes en de muzikanten van het orkest laten dit repertoire ook in dialoog treden met liederen, met werken voor piano solo, voor orkest en voor kamerensemble die in diezelfde periode door Wolfgang Amadeus zijn geschreven.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De feestdagen komen er met rasse schreden aan. Tijd voor opnieuw een salontafelboek waarin werkelijk alle songs van een muzikale gigant besproken worden. Dames en heren: 'Queen compleet'.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Dat Brussel een van 's werelds art-nouveauhoofdsteden is, is een open deur intrappen. Met de opening van Hotel Solvay als museum, ruimere bezoekuren voor het Cauchiehuis en Hotel Hannon dat volop gerestaureerd wordt om in 2022 te heropenen, heeft u extra redenen om op stap te gaan in onze hoofdstad.

CULTUUR+

Met La Fracture serveert regisseur Cathérine Corsini een hyperrealistische tragikomedie die breuken op sociaal en relationeel vlak portretteert. Topacteurs als Valeria Bruni Tedeschi en Marina Foïs schitteren naast niet-professionele acteurs als Aïssatou Diallo Sagna.

CULTUUR+

Leven en liefde staan centraal in de nieuwste film van Jacques Audiard, LesOlympiades genoemd naar de gelijknamige Parijse wijk. De zwartwitfotografie is fenomenaal. Acteurs Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant en Jehnny Beth spelen om ter best. De sfeerschepping blijft nog lang nazinderen.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In 2022 presenteert Leiden een wetenschapsfestival dat een heel jaar duurt. Gedurende 365 dagen zijn er allerhande workshops, excursies, activiteiten en evenementen. Internationale congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten stellen scherp op de grote vraagstukken van deze tijd.

ACHTERKRANT