Web weergave

Een volgende staatshervorming hevelt best alle bevoegdheden inzake gezondheidszorg over naar Vlaanderen. Enkel erkenning en prijszetting van geneesmiddelen blijven federaal. Als dat al niet beter Europees geregeld wordt.

ACTUEEL

Sinds de Russische inval zijn al zeven ziekenhuizen in Oekraïne onherstelbaar verwoest. Intussen proberen psychologen uit 20 landen president Poetin ervan te overtuigen om de oorlog stop te zetten.

ACTUEEL

Als alles goed gaat, start in september een campagne met een tweede booster tegen covid voor de risicogroepen. Maar andere scenario's worden ook bekeken om te vermijden dat het pandemische coronavirus ons opnieuw volkomen verrast.

ACTUEEL

"Als de postoperatieve situatie thuis in orde is, kan er heel veel in dagchirurgie. De laatste jaren zijn de chirurgische en anesthesietechnieken sterk verbeterd en ook de patiënten zijn er helemaal klaar voor."

ACTUEEL

Op woensdag 9 maart hield de Belgian Pediatric Task Force (PTF) haar laatste online sessie. Daarmee werd een wekelijkse traditie van twee jaar afgesloten. Een bewogen periode die veel oplevert voor de toekomst.

ACTUEEL

"Het draagvlak om kwaliteit, efficiëntie, empowerment van het zorgpersoneel... te bevorderen, is groot. Om dat te realiseren, is er wel nood aan eenheid van commando. En dus moeten gezondheid, welzijn en preventie naar hetzelfde Vlaamse niveau."

ACTUEEL

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal ziekenfondsen in België gehalveerd. Het meest spectaculair is de reductie bij de CM, waar er van 19 ziekenfondsen nog twee overblijven. De fusie van Partena en het Onafhankelijk Ziekenfonds tot Helan kreeg ongetwijfeld de meeste aandacht.

ACTUEEL

Vorige week had de 'sleuteloverhandiging' plaats van het nieuwe ZNA-ziekenhuis Cadix in het Noorden van Antwerpen. Het gebouw is nu 'echt' van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en kan ingericht worden. In maart 2023 volgt de officiële ingebruikname.

ACTUEEL

"Ik schrijf al langer over thema's als vruchtbaarheid en (on)vervulde kinderwens. Maar het besef dat een op de vijf vrouwen in ons land voor haar vijftigste een abortus heeft, deed me inzien dat ik tot nog toe een belangrijk thema had gemist. Abortus blijft, ook bij zorgverleners, een groot taboe. Met dit boek wil ik van die cijfers mensen maken, want abortus is part of life", stelt journaliste Eline Delrue.

ACTUEEL

Onderzoekers speuren wereldwijd naar de aanwezigheid van SARS-CoV-2 bij dieren. In januari 2022 stond de teller op 29: bij zoveel verschillende diersoorten werd het virus gedetecteerd. Geen reden tot paniek, zeggen experts. Maar waakzaamheid is geboden.

MEDISCH

De dramatische situatie in Hong Kong heeft China aan het denken gezet. Het ziet ernaar uit dat het land zal opteren voor een meer 'open' omgang met het SARS-CoV-2. De overgang zal niet zonder slag of stoot verlopen. Niet voor het land, en misschien ook niet voor de wereld.

MEDISCH

In de loop van het voorbije anderhalf jaar hebben kinderneurologen een toename van tics vastgesteld. Het gaat zowel om de verergering van vooraf bestaande tics als om het verschijnen van tics bij jongeren die er voordien geen hadden. Het fenomeen is nader onderzocht in een studie die in april zal worden voorgesteld op het congres van de American Association of Neurology (1).

MEDISCH

Klassiek staan bacteriën bekend als vrij primitieve, microscopische wezens. Toch blijkt er een bacterie te bestaan die niet alleen groot is, maar ook opmerkelijk gespecialiseerd. Zo gespecialiseerd dat ze misschien een ontbrekende schakel vormt tussen de eukaryoten en de prokaryoten.

MEDISCH

Artsen kunnen in België medicinale cannabis en geneesmiddelen op basis van cannabis voorschrijven. Ongeacht het medische aspect gaat het gebruik van dergelijke middelen niet samen met deelname aan het verkeer, stelt Vias institute.

PRAKTIJK

Uw ouders of schoonouders hebben een beperkt inkomen en hebben al evenmin spaartegoeden opgebouwd. Kunnen ze in dat geval vragen dat u een onderhoudsuitkering aan hen betaalt?

PRAKTIJK

'Dear NHS'is een bundel essays van prominente Britten, verzameld door Adam Kay, bestsellerauteur, comedian en voormalig arts.

PRAKTIJK

Opera Ballet Vlaanderen duikt het rijk der vrijheid in met een double bill (Palmos - Half Life) waarin elektronische muziek en klanken de choreografie schragen.

CULTUUR

De Nederlandse Regisseur Alex van Warmerdam (Abel, De Noorderlingen...) blijft ons ook met zijn 10de film, met de titel 'Nr. 10', aangenaam verbazen. Verwacht u aan de ongrijpbare van Warmerdam-touch en heel wat Belgische acteurs met in de hoofdrol Tom Dewispelaere.

CULTUUR

In Artsenkrant van vorige week liep er helaas iets mis met de redactie van het artikel over Leuven Jazz, waarvoor onze excuses. De aankondiging van het festival kon u wel lezen op onze website. Graag besteden we nu aandacht aan de laatste dagen van het festival.

CULTUUR

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zijn zich aan het herbronnen. Bedoeling is dieper in te zoomen op samenlevingen en culturen en een kritische dialoog tot stand te brengen tussen verleden en toekomst. De schitterende tentoonstelling over aboriginalkunst is meteen een schot in de roos.

CULTUUR

Prof. dr. Jürgen Pieters van de vakgroep letterkunde aan de UGent schreef met 'Een boekje troost' een boekje over, welja, troost in de literatuur.

CULTUUR+

Museum De Reede, gelegen recht tegenover Het Steen, heeft op enkele jaren tijd, onder de bezielende leiding van de Nederlandse reder en verzamelaar Harry Rutten, een vaste plaats veroverd in het hart van de kunstliefhebber. Tot 16 mei is Léon Spilliaert er te gast. Kunstkenner én Spilliaertfan prof. dr. Marc De Baets leende enkele van zijn tekeningen voor de expo uit en deelt ons zijn passie.

ACHTERKRANT