Web weergave

"De partijen graven zich steeds dieper in en groepen worden tegen elkaar uitgespeeld. Dat komt de gezondheidszorg niet ten goede. Ik wens voor 2024 vrede tussen artsen, paramedici, ziekenhuizen en overheid."

KERSTINTERVIEWS

De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) is de laatste jaren enorm gegroeid en met die groei neemt ook de vertegenwoordiging van de stem van de aso toe. Om die verantwoordelijkheid nu en de komende jaren te blijven dragen, werkt VASO verder aan interne professionalisering, zegt voorzitter Maarten Falter.

KERSTINTERVIEWS

Het HOP (Huisartsen in opleiding Overleg Platform) wint steeds meer aan bekendheid, binnen de gezondheidszorg maar ook daarbuiten. Een van de beleidsdoelen van het bestuur is dan ook een ankerpunt te zijn in het uiten van de meningen en standpunten van haio's.

KERSTINTERVIEWS

Anke Boone, PhD-onderzoeker aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van KU Leuven, deelt haar visie over de naweeën van de coronacrisis op de arbeidsmarkt van de zorgsector. Uitval, mentale problemen, burn-out... Is de impact van de covidperiode blijvend en wat kan de sector doen om het tij te keren?

KERSTINTERVIEWS

Op 25 mei nam Abhishek Garg de prestigieuze Galenusprijs 2022 voor farmacologisch onderzoek in ontvangst. De firma argenx won de Galenuspijs voor geneesmiddelen met het baanbrekende medicijn Vyvgart®.

GALENUSPRIJS

Machteld Hofmans begon 16 jaar geleden als huisarts in Mechelen. Sinds oktober zit ze voor ASGB/Kartel in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Wat drijft haar om dit belangrijke engagement op zich te nemen? Wat hoopt ze voor huisartsen in 2024 te verwezenlijken?

KERSTINTERVIEWS

Voor onze eindejaarseditie vroegen we u, beste lezer van Artsenkrant, om een foto in te sturen van een moment dat voor u bijzonder was in 2023. We kregen heel wat inzendingen en willen iedereen bedanken. Onderstaande foto's maakten iets los bij onze jury.

UW FOTOMOMENT 2023 COÖRDINATIE: EMILY NAZIONALE

Sinds 1988 moeten ziekenhuizen minstens 150 bedden tellen om erkend te worden. Dat zorgde in de daaropvolgende jaren voor een fusiegolf. Anno 2023 lijkt het erop alsof de schaalvergroting in een nieuwe fase is beland.

KERSTINTERVIEWS

Kinderen veilig laten opgroeien. Tegen dat goede doel van de Warmste Week zei anesthesiste Birgitte Vangehuchten volmondig ja en ze mobiliseerde meer dan veertig collega's in AZ Sint-Lucas Gent om samen een pop-upkoor te vormen.

KERSTINTERVIEWS

Iriscope GS van de firma Lys Medical en NAO.VNS gepatenteerd door Synergia Medical wonnen dit jaar de medtech Galenusprijzen, respectievelijk in de categorie 'medische hulpmiddelen' en 'beloftevol ontwerp'.

GALENUS

Quotes verzameld door Geneviève Ostyn

WAARVAN AKTE

De oorlog tussen Hamas en Israël heeft zware gevolgen voor de medische situatie in de Gazastrook. Meinie Nicolai, algemeen directeur van de Belgische tak van Artsen zonder Grenzen, coördineert samen met haar Franse collega's de teams van Artsen zonder Grenzen ter plaatse.

KERSTINTERVIEWS

Bedplassen (enuresis nocturna) is één van de meest voorkomende pathologieën op kinderleeftijd. De prevalentie bedraagt 10% bij kinderen van zes jaar. Zindelijk worden is het resultaat van een rijpingsproces.

DOSSIER SLAAP BIJ HET KIND

Ouders denken soms verkeerdelijk dat de plaswekker bedoeld is om het kind wakker te maken en te leren opstaan als zijn blaas vol is. De bedoeling van de plaswekker is in werkelijkheid dat het kind in zijn slaap de mictieprikkel leert herkennen.

DOSSIER SLAAP BIJ HET KIND

Parasomnieën zijn bijzondere slaapfenomenen die we als beeld nog niet goed begrijpen. Vanuit ouderrapportage meldt de literatuur dat 80% van de peuters en kleuters ooit wel eens één of andere vorm van parasomnie vertoont. Bij oudere kinderen is dat 20%. In de meeste gevallen blijft het bij één of een paar episoden, maar soms zijn het er meer en is er zelfs een weerslag op de algemene gezondheid. Een eerste taak bestaat er voor de arts in de juiste diagnose te stellen en de geschrokken ouders het fenomeen goed uit te leggen.

DOSSIER SLAAP BIJ HET KIND

Slaapapneu is niet zeldzaam bij kinderen, en komt in sommige subpopulaties van kinderen zelfs frequent voor.

DOSSIER SLAAP BIJ HET KIND

"We moeten echt vaker een spirometrie aanvragen", betoogt professor Renaud Louis (ULiège), die daarmee onze clinical update over astma (AK2751) bijtreedt. Hij vindt dat huisartsen vaker een screeningspirometrie zouden moeten uitvoeren net zoals ze de nuchtere glykemie en de cholesterolconcentratie bepalen.

CLINICAL UPDATE

De crash van 2022 werkte nog door in 2023, maar het einde van het jaar was veel rustiger: de inflatie daalde drastisch, gevolgd door de rentes. In 2024 zou de wereld voor beleggers verder moeten opklaren. Deze aflevering: over obligaties en vastgoed.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

Op 24 februari organiseert Jong Domus de derde editie van Dag van de Jonge Huisarts met als thema seksuele gezondheid in de huisartspraktijk.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

De tijd is voorbij dat de kerstman u en mij blij kon maken met een autoradio met cassette. De auto's van nu zijn standaard uitgerust met infotainmentsystemen die nagenoeg alle wensen vervullen. Op zoek naar betaalbare en gebruiksvriendelijke accessoires springen de Simply Clever-toebehoren van Skoda in het oog.

PRAKTIJK

"Initieel wou ik mensen ervan bewust maken dat strips een echte kunstvorm zijn. Benader ze dus even serieus als andere kunsten. Het project startte dus vanuit mijn liefde voor de negende kunst."

PRAKTIJK

Onze samenleving is divers en multicultureel geworden. Dat leidt tot uitdagingen in de zorg. In een college voor de 'Lessen voor de 21ste eeuw' aan KU Leuven ging prof. Birgitte Schoenmakers in op de zorgnoden van mensen met een andersculturele achtergrond.

PRAKTIJK

Kan de kerstman in u nog wel wat inspiratie gebruiken voor die allerlaatste inkopen? Deze hightech, onmisbare gadgets zorgen deze feestmaand gegarandeerd voor blije gezichten.

PRAKTIJK

Kan de kerstman in u nog wel wat inspiratie gebruiken voor die allerlaatste inkopen? Deze hightech, onmisbare gadgets zorgen deze feestmaand gegarandeerd voor blije gezichten.

PRAKTIJK

Kan de kerstman in u nog wel wat inspiratie gebruiken voor die allerlaatste inkopen? Deze hightech, onmisbare gadgets zorgen deze feestmaand gegarandeerd voor blije gezichten.

PRAKTIJK

Het Sint-Janshospitaal in Brugge geldt zonder twijfel als een van de must-sees te lande, zeker voor wie interesse heeft in medische geschiedenis. De afgelopen maanden is hard gewerkt om het museum in een nieuw kleedje te steken. De nieuwe opstelling en parcours kan je sinds vorige week gaan verkennen.

VRIJE TIJD

"Toen ik de filmzaal na het bekijken van de nieuwste film van regisseur Ridley Scott had verlaten, overheerste maar één gevoel. Ik weet niet wat ik van Napoleon moet denken", vertelt dr. Jan Bosteels. De eminente Napoleonkenner en gynaecoloog heeft zichzelf alvast voorgenomen om de film, die zowel bakken kritiek als lof oogst, nog meermaals te gaan bekijken.

VRIJE TIJD

2023 ligt bijna achter ons. Terugblikken voelt zwaar. Tussen verwoestende oorlogen en natuurrampen is het zoeken naar lichtpuntjes, naar menselijkheid tussen de onbeschrijflijke gruwel, naar hoop tussen twijfelachtige politieke prioriteiten en humanitaire crises.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen. In deze aflevering is het de beurt aan professor Eva Van Braeckel, longarts en infectioloog aan het UZ Gent, en docent respiratoire infecties aan UGent.

ACHTERKRANT