Artsenkrant

Web weergave

Kwalitatief en gemotiveerd zorgpersoneel vinden. Het weerklonk afgelopen zaterdag op het symposium 'Medische Wereld' als een van de uitdagingen - zo niet de belangrijkste - in de hervorming van het ziekenhuislandschap.

ACTUEEL

Erkenningsnormen zijn gemeenschapsmaterie maar het (federale) Rekenhof oefent wel voorafgaand toezicht uit op de budgettaire gevolgen voor het federale niveau. Daar staat tegenover dat het Rekenhof de financiële gevolgen voor de gemeenschappen niet hoeft na te gaan wanneer het over de - federale - programmering en financiering van de exploitatie gaat...

ACTUEEL

Het ledental van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten is in 2022 onder de symbolische drempel van 40% van de Belgen gezakt. De Hulpkas ZIV daarentegen ziet zijn (beperkte) ledental met een spectaculaire 13,39% stijgen. Wellicht gaat het vooral over vluchtelingen uit Oekraïne.

ACTUEEL

In juni krijgen de syndicale artsenverkiezingen hun beslag. Met een zesdelige reeks trapt Artsenkrant de kiescampagne op gang.

ACTUEEL

Zogenaamde 'contractgeneesmiddelen' - artikel 81/artikel 111 - worden schering en inslag. Ook de impact van weesgeneesmiddelen op het gezondheidsbudget neemt toe.

ACTUEEL

Het is verre van een nieuw concept maar 'geïntegreerde zorg' is momenteel een hot topic. Zo ook tijdens het 'grote debat gezondheidszorg' op het symposium Medische Wereld afgelopen zaterdag op de VUB-campus in Jette.

ACTUEEL

De Vlaamse overheid lanceerde onlangs een nieuwe oproep voor brede eerstelijnspraktijken. Artsenkrant bezoekt er iedere maand een. Het gezondheidshuis Pioen in Vorselaar is een van de goedgekeurde projecten. Een gesprek met huisarts Stefan Tanasijevic en coördinator burger en welzijn bij het lokale bestuur Tina Claes.

ACTUEEL

"De collega's en de patiënten waren heel tevreden over het project en zetten het longitudinaal verder. Er komt nog steeds een verpleegkundige op de groepspraktijk, er zijn nog steeds prikmomenten en de secretaressen plannen die mensen nog steeds in. Dat is fijn."

ACTUEEL

Tendinopathie is een veel voorkomend probleem. Het gaat om een letsel dat ontstaat als er sprake is van overbelasting, meestal gerelateerd aan een te hevige of te lange belasting van een pees. Een vroegtijdige diagnose en adequate behandeling kunnen vermijden dat de schade erger wordt en/of tot chronische pijn leidt.

DOSSIER SPORTGENEESKUNDE

Enkelverstuiking is de frequentste sportblessure. De lichtste letsels kunnen worden behandeld zonder medische interventie, maar soms zijn een adequate diagnose en behandeling nodig.

DOSSIER SPORTGENEESKUNDE

We weten intussen dat lichaamsbeweging tijdens een niet-gecompliceerde zwangerschap lang niet gevaarlijk is, maar integendeel gunstige effecten heeft en daarom moet worden aangemoedigd. Toch zijn er met het oog op fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap soms aanpassingen nodig. Dat hangt af van de sportdiscipline die de vrouw beoefent, zeker als het om een topatlete gaat.

DOSSIER SPORTGENEESKUNDE

Roularta HealthCare, uitgever van onder meer Artsenkrant/Le Journal du Médecin, organiseert al 41 jaar de prestigieuze Galenusprijs, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. In vier opeenvolgende edities stellen we de kandidaten voor die meedingen naar de prijzen in de categorieën 'geneesmiddelen' en 'farmacologie'. De uitreiking vindt plaats op 25 mei.

GALENUS PRIJS

De meeste Belgische artsen zullen hier anno 2023 waarschijnlijk van opkijken: op wereldvlak wordt de diagnose van astma of COPD nog altijd niet op de juiste manier gesteld. Dat is geen onschuldig gegeven, want beide aandoeningen maken deel uit van de categorie chronische ziekten die het vaakst worden gezien in de eerstelijnsgeneeskunde, met respectievelijk 262 miljoen en 212 miljoen mensen wereldwijd.

CLINICAL UPDATE

Sinds 1 januari 2023 kan ook de zorgsector gebruik maken van het flexi-jobstatuut. Dat statuut is voor beide partijen interessant: de werknemer kan onbelast bijverdienen, en de werkgever betaalt een verlaagde RSZ-bijdrage. Waarop moet u letten?

PRAKTIJK

In 2022 werd bij een op de acht letselongevallen in het verkeer vluchtmisdrijf gepleegd. Dat is het hoogste aandeel in tien jaar. Dat blijkt uit een nieuwe statistische analyse van Vias institute. Voetgangers en fietsers zijn het vaakst het slachtoffer van ongevallen met vluchtmisdrijf.

PRAKTIJK

Met de documentaire 'All the Beauty and the Bloodshed' won Oscarwinnaar Laura Poitras vorig jaar de Gouden Leeuw in Venetië. Haar pakkende en gelaagde portret van fotografe en activiste Nan Goldin heeft een medische touch doordat haar strijd rond (eerst) de aidsramp en (vervolgens) de opiatencrisis ruim aan bod komt.

CULTUUR

Kunst bij het grote publiek brengen, dat is de filosofie van Het Kunstuur, het project van Hans en Joost Bourlon. Na Mechelen en Hasselt kan je nu ook in Roeselare gaan kijken naar een uitgelezen selectie kunstwerken van eigen bodem uit de scharnierperiode 1850-1950.

CULTUUR

Het muziektheaterfestival All Arias presenteert momenteel zeven producties en dompelt het publiek onder in uiteenlopende tradities van muziek, theater en beweging. Voor het festival bundelen verschillende Vlaamse cultuurhuizen hun krachten en dat leidt tot een gevarieerd aanbod.

CULTUUR

Hoe komt het dat zovelen, ondanks de beschikbaarheid van betrouwbare informatie, toch vasthouden aan irrationeel gedachtegoed? Hoe reageer je als je geconfronteerd wordt met iemand die in complottheorieën zegt te geloven of niets moet weten van vaccins? Journalist David McRaney, bekend van boek en blog You are not so smart, gaat in Hoe verander je een mening? op zoek naar antwoorden op die vraag.

CULTUUR+

Else Tambuyzer, Directeur Vlaams Patiëntenplatform

COLUMN en OPINIE

Wim Van Hooste, Preventieadviseur-arbeidsarts

COLUMN en OPINIE

Dr. Jo Butaye (71) is afgelopen najaar met collega-zorgverleners op medische vrijwilligersmissie geweest met de vzw Revive in Zuidoost-Nigeria, in de streek van Ozoro. "Het was mijn vierde missie met Revive."

ACHTERKRANT