Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 07 | 14 februari 2020

Web weergave

Prenatale zorg - de medische follow-up van een zwangere vrouw, is bij uitstek het terrein van gynaecologen. Huisartsen zijn veel minder betrokken, en vroedvrouwen zijn lang geen concurrent. Dat kun je afleiden uit de cijfers in een KCE-analyse.

ACTUEEL

Cijfers over de arbeidstijd van artsenspecialisten in opleiding zijn er niet. Specifieke arbeidsinspecties evenmin en het jongste decennium werden hierover geen audits uitgevoerd. De wet op de arbeidsduur van ASO's blaast tien kaarsjes uit.

ACTUEEL

ZIEKENHUISFINANCIERING Het systeem van de laagvariabele zorg (LVZ) is iets meer dan een jaar in voege. Op het VBS-symposium over hot topics in de gezondheidszorg (zie ook AK 2617) maakte Mickael Daubie (Riziv) een eerste balans op van dit nieuwe financieringsmechanisme. Hij stond ook stil bij de toekomstperspectieven.

ACTUEEL

VERVOLG COVER Het KCE ziet gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw samenwerken in een prenataal traject - met een van de drie als coördinator. Maar dan moet je eerst rivaliteit opzij schuiven.

ACTUEEL

Maandagavond 30 maart is Dirk Van Duppen (63) gestorven aan de gevolgen van pancreaskanker. In februari jl. had Artsenkrant een uitgebreid gesprek met de PVDA-arts. In zijn nagedachtenis publiceren we dit interview opnieuw.

ACTUEEL

"Vorig weekend heb ik nog contact gehad met een collega-arts, Zheng Zhi Zhou, in Wuhan. Die ziekenhuizen krijgen geen (financiële) steun van de overheid, terwijl ze heel dringend behoefte hebben aan medisch materiaal", klinkt het als een noodkreet.

ACTUEEL

JUBILEUMSYMPOSIUM VAS Tal van prominenten tekenden present op het jubileumsymposium dat het VAS, afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant onlangs organiseerde om syndicaal boegbeeld dokter Marc Moens in de bloemetjes te zetten. De loftrompet werd uitvoerig gestoken voor 40 jaar engagement.

ACTUEEL

NIET-PLANBARE ZORG De spoeddiensten te lande worden overspoeld. Wat bezielt patiënten om zonder afspraak naar de spoed te trekken, eerder dan een beroep te doen op de eerstelijnszorg? Om die vraag te beantwoorden, voerden dr. Edmond Brasseur, diensthoofd spoed in het CHU Notre Dame des Bruyères (CHUNDB) in Luik, en het team van prof. Vincenzio D'Orio van het Sart Tilman ziekenhuis een onderzoek.

ACTUEEL

Onderzoek in Fertility and Sterility toont aan dat geassisteerde voortplanting door eicelpunctie mogelijk is bij transmannen, ook als de patiënt al een behandeling met testosteron gekregen heeft. Meer zelfs, de oogst was weelderiger na behandeling met testosteron.

MEDISCH

CORONAVIRUS Toen deze krant afgesloten werd, was het nieuws niet terdege bevestigd, maar ook niet ontkracht: Chinese onderzoekers zouden bewijzen hebben dat de besmetting op de markt van Wuhan veroorzaakt werd door schubdieren. Scepsis vanuit verschillende hoeken, dat wel...

MEDISCH

METABOLISME Volgens een nieuwe studie moet bij de strijd tegen de klimaatopwarming ook aandacht worden besteed aan de strijd tegen obesitas. Zwaarlijvige mensen zouden immers 20% meer broeikasgassen uitstoten dan mensen met een normale BMI.

MEDISCH

HART-EN VAATZIEKTEN Een eerste marathon lopen na zes maanden training, zelfs tegen een vrij lage intensiteit, zou de centrale bloeddruk verlagen en de stijfheid van de aorta verminderen, waardoor de bloedvaten met bijna vier jaar zouden verjongen.

MEDISCH

TRIPLE NEGATIEVE BORSTKANKER Dankzij een recente studie van het Bordet Instituut hoopt men in de toekomst nieuwe vormen van immunotherapie te ontwikkelen voor triple negatieve borstkanker. Hoopvolle vooruitzichten voor de patiënten.

MEDISCH

ONCOLOGIE Onderzoekers bewandelen momenteel verschillende pistes om het immuunsysteem van ons lichaam weerbaarder te maken tegen kanker. Ook het griepvaccin krijgt een rol toebedeeld.

MEDISCH

VAN DE WERELD We kijken allemaal weleens bezorgd naar het nieuwsbericht. Maar in een land zoals de VS, met regelmatige schietpartijen en oorlogsdreigingen, is het effect van onthutsende gebeurtenissen sterker. En meetbaar op bevolkingsniveau, zo blijkt.

MEDISCH

FISCALITEIT Als arts oefent u uw professionele activiteit uit via een vennootschap. U overweegt nu om een tweede verblijf aan te kopen met uw vennootschap. Kunt u de kosten daarvan dan fiscaal aftrekken? Wat zegt de recente rechtspraak daarover?

PRAKTIJK

AUTO De levenscyclus van een doorsnee automodel bedraagt gemiddeld zes jaar. Iconische modellen zoals de Mercedes G-klasse maken een uitzondering op die regel. Die gaan, bij wijze van spreken, een leven lang mee.

PRAKTIJK

LYMPHADAY Je hebt kanker overwonnen en de hemel klaart terug op. Tot blijkt dat een ander monster de kop op steekt, dat lymfoedeem heet. Het overkwam Karine Tollenaere. Ze kreeg de diagnose van uitgezaaide borstkanker in juli 2015, waarbij door een chirurgische ingreep 25 lymfeklieren uit de oksel verwijderd werden. Na een reeks chemokuren en bestralingen voelde ze dat er iets niet helemaal in de haak zat met haar arm. Het lymfestelsel bleek verstoord en opstapeling van vocht aan de arm de ongenadige consequentie ervan.

PRAKTIJK

"Uit klassieke Romeboeken komt vaak een beeld naar voren van orgieën en een door seks beluste maatschappij. Met 'Roma Intima' willen we dat beeld bijstellen. De gewone Romein bezigde inderdaad een vulgair en plat taaltje, maar het seksleven was wel degelijk aan heel wat regels en wetten gebonden - al bestond met slaven, knapen en prostitutie vaak een parallel circuit." Aan het woord is co-auteur van 'Roma Intima' en uroloog Johan Mattelaer.

CULTUUR+

EXPO Onder het motto 'Vier Valentijn in stijl' wordt vanavond met een bijzondere finissage de expo 'Porno, pulp & literatuur' in de eerbiedwaardige Erfgoedbibliotheek Antwerpen afgesloten. Actrice Katrijn Van Bouwel brengt erotische verhalen in intieme setting, gepassioneerd verzamelaar Bert Sliggers toont zijn collectie pikante pop-up paper art en troubadour Jan De Smet zingt ondeugende liedjes.

CULTUUR+

BOEKEN Liefde is zo oud als de mensheid. Zo begint 'Liefde en Lust' waarin Jo Claes 'de mooiste verhalen' over de liefde uit de Griekse mythologie, de Romeinse sagen én de Bijbel bundelt. Gelukkig blijft het bij die ene boutade. Wat volgt is niet alleen een ode aan de liefde, maar ook aan de klassieke literatuur. Waaruit nog maar eens blijkt dat liefde een onuitputtelijke bron is voor de mens die schrijft en leest.

CULTUUR+

FILMPORTRET In 'A Hidden Life', de nieuwste Terrence Malick, staat naast de gewetensbezwaren van het hoofdpersonage tijdens WO II ook de onvoorwaardelijke liefde van zijn vrouw centraal. Voor wie dreigt af te haken na de drie vorige films van Malick omwille van het zweverige, te etherische gehalte, goed nieuws: dat is minder aanwezig. Voor wie daar wel van hield zoals ondergetekende, ook deze film bezorgt u een meditatieve, soms mystieke ervaring. Voor iedereen een Malick Grand Cru.

CULTUUR+

In de documentaire 'The Journey: A Story of Love' portretteert filmmaakster Fanny Braüning op de meest ontroerende manier de liefde tussen haar ouders. Die blijft overeind, al zorgt multiple sclerose er voor dat haar moeder tot aan de nek verlamd door het leven moet. De film laat u toe zich als kijker in te leven in de emoties van de patiënt maar minstens evenzeer in die van de mantelzorger. Zet u schrap voor een reis door het leven van Annette (inmiddels 68 jaar) en Niggi Braüning.

CULTUUR+

DOCU De Belgische kunstenares Ana Torfs realiseerde in 1998 haar eerste en enige langspeelfilm, 'Zyklus von Kleinigkeiten'. Ze baseerde zich hiervoor op Ludwig van Beethovens zogenaamde conversatieschriften, notaboekjes waarmee zijn gasten met de doof wordende componist konden communiceren.

CULTUUR+

Geen enkel orgaan van het menselijk lichaam spreekt zo tot de verbeelding als het hart. Dat moet ook dokter Noubar Boyadjian gedacht hebben, cardioloog van beroep, en samen met zijn vrouw Micheline hartstochtelijk verzamelaar van alles wat met het hart te maken heeft. Geniet u even mee van dit hartverwarmend verhaal.

ACHTERKRANT