Artsenkrant

Web weergave

Multidisciplinair samenwerken is niet alleen wenselijk, het is ook een noodzaak. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging van artsen die Artsenkrant samen met Bvas organiseerde. Slechts een kleine groep van artsen staat nog afwijzend tegen het samenwerken met andere disciplines. De cijfers leest u verder in de krant.

ENQUÊTE

De BVAS en Artsenkrant bevroegen de artsen in oktober over multidisciplinariteit, het delegeren van taken en samenwerking met andere zorgverstrekkers. Niet minder dan 675 artsen namen deel aan de enquête.

ENQUÊTE

In het algemeen staan artsen positief tegenover praktijkassistentie. Voor 12% is het onvermijdelijk en voor 58% nuttig. Niet meer dan 8% vindt het 'nutteloos' en 7% zelfs 'gevaarlijk', zo blijkt uit onze peiling in samenwerking met de Bvas.

ENQUÊTE

EUTHANASIE Over euthanasie en wils(on)bekwaamheid werd de laatste tijd al heel wat gezegd en geschreven. Dat het niet altijd correct is wat men daarover beweert, gaf dr. Marc Cosyns nog maar eens aan in zijn recente column in onze krant (d.d. 4 nov.), waarin hij overigens oproept tot een dringende algemene evaluatie van de euthanasiewet. Dr. Cosyns stelt ook vast dat zelfs zogeheten experts vaak niet op de hoogte zijn van wat de euthanasiewet nu al dan niet voorschrijft.

ACTUEEL

Na bijna tien jaar van interne discussies en een lange weg naar erkenning was het bijna zo ver: de artsenwachtpost van Oudenaarde zou zijn deuren openen. Maar politiek ontij gooide de planning in de war: de Oudenaardse huisartsen moeten hun plannen weer uitstellen.

ACTUEEL

Het medisch secretariaat van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen en Gent is op zoek naar een donorarts, en nog wel dringend. Een vacature voor donorarts in beide steden staat al een tijdje open, maar raakt niet zo meteen ingevuld.

ACTUEEL

Met het faillissement van Cryo-Save krijgt de profetie van em. prof. Marc Boogaerts (dienst hematologie, UZ Leuven) haar beslag. Niet dat hij er triomfantelijk bij wordt. Het is veeleer bitterheid en verontwaardiging over de wellicht verloren gegane bloedjes.

ACTUEEL

"Ik richt mij tot uw lezers met een boodschap van dankbaarheid", zegt prof. Jeroen Raes (VIB en KU Leuven). "Het Vlaams Darmflora Project staat of valt met de medewerking van artsen en apothekers. We zullen hun hulp andermaal goed kunnen gebruiken bij de derde fase van het project. Met onze verschillende publicaties hebben we intussen bewezen dat we dit werk serieus nemen en belangrijke stappen zetten in de translatie van fundamenteel onderzoek naar klinische toepassingen."

MEDISCH

PNEUMOLOGIEOmdat COPD-patiënten een heterogene groep vormen, beoogt men momenteel deze populatie in verschillende fenotypes op te splitsen. Het aantal fenotypes zal mogelijk in de toekomst nog toenemen. Een recent overzichtsartikel in Journal of Thoracic Disease maakt de huidige stand van zaken op.

CLINICAL UPDATE

INFECTIEZIEKTEN Al eerder hadden epidemiologen gemeld dat de sterfte bij kinderen toeneemt in de jaren na een mazelenepidemie. Recent onderzoek toont aan dat het mazelenvirus het immuungeheugen ondermijnt. Meer zelfs, ook de capaciteit om achteraf kiemen te bestrijden verzwakt. Dit treedt niet op na vaccinatie met het MBR-vaccin.

MEDISCH

MOEDERMELK Het beschermende effect van borstvoeding tegen infecties kan langdurig aanhouden, los van de overdracht van moederlijke antilichamen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Luik vastgesteld, in samenwerking met een team van universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika.

MEDISCH

MOLECULEN De prestigieuze Cleveland Clinic (Ohio, VS) heeft een rangschikking gemaakt van de tien evoluties die de geneeskunde in 2020 grondig zullen veranderen. Geneesmiddelen kapen in die top 10 maar liefst zeven plaatsen weg, waarvan de eerste.

MEDISCH

NIET-VERBALE COMMUNICATIE Een patiënt die wat nerveus overkomt, die oogcontact vermijdt of die plots luid en geagiteerd begint te praten. Uit het non-verbale haal je vaak evenveel of zelfs meer informatie dan uit wat de patiënt zegt.

PRAKTIJK

AUTO Succes berust zelden op een toeval. De gestage opmars van Kia in Europa is het resultaat van een intelligente langetermijnstrategie die just in time inspeelt op de vraag van de Europese consument. Tot 2012 positioneerde de Zuid-Koreaanse constructeur zich als een budgetmerk, sindsdien ligt de klemtoon op value for money en innoverend design. Met de nieuwe XCeed gaat Kia op de ingeslagen weg verder.

PRAKTIJK

PERSONEEL Uw secretaresse heeft voor dit jaar nog een beperkt aantal dagen vakantie staan. Ze vraagt u of ze die in december in halve dagen mag opnemen om 's middags thuis te kunnen zijn voor de studerende kinderen. Moet u dan op die vraag ingaan? Met welke spelregels moet u allemaal rekening houden?

PRAKTIJK

Tenor Reinoud Van Mechelen staat regelmatig met diverse ensembles en dirigenten op belangrijke internationale podia, maar hij werkt ook aan projecten met zijn eigen ensemble 'a nocte temporis'. Op hun vierde cd brengen ze hulde aan de 'haute-contre', een stemtype dat vaak mocht schitteren in de Franse barokmuziek van onder meer Jean-Baptiste Lully, maar dat later in de vergetelheid raakte.

CULTUUR+

In 2015 overleed componist Luc Brewaeys op 56-jarige leeftijd. Dit jaar zou hij dus 60 geworden zijn. En dat is de aanleiding voor een minifestival waarin de muziek van deze gerespecteerde componist door tal van musici, ensembles en organisatoren tussen 17 en 22 november in de kijker wordt gezet.

CULTUUR+

EXPO Nog tot 6 december loopt in het Amsterdamse filmmuseum Eye een weergaloze expo rond de Russische filmmeester Andrei Tarkovski. U kan zich nog verder verdiepen met het boek 'De Verzegelde Tijd', waarin de maestro 'Beschouwingen over de filmkunst' geeft en een gloednieuwe DVD-box.

CULTUUR+

SERIE Het potentieel van het Griekse kuuroord Loutraki werd in de 19e eeuw zo geprezen "dat gevestigde waarden als Montecatini en Baden het zullen moeten afleggen tegen onze nieuwe badinstallaties'", meende de Grieks-Italiaanse arts Giovanni Batista Delvioniotis. Zijn studie bevestigde wat locals al sinds de Oudheid wisten: het water dat hier ontspringt, is goed voor de behandeling van tal van kwalen.

CULTUUR+

De tijdelijke sluiting van een museum kan een zegen zijn. Er zijn geen reisbelemmeringen voor de collectie en de staf kan zich helemaal herbronnen. De reiscampagne die het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - gesloten tot 2019 - doorheen Europa opzet is indrukwekkend. Het Museum van Elsene dat tot 2013 toe is wegens renovatie, doet nauwelijks onder.

CULTUUR+

In onze chromosomen ligt de geschiedenis van onze voorouders en de basis voor onze nazaten opgeslagen. Hoe dat gaat en hoe we dat weten is het onderwerp van Carl Zimmers monumentale verhaal over erfelijkheid.

CULTUUR+

Onze gezondheidszorg kan zes miljard efficiënter, poneert Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, in De Tijd (30/10/2019). Nu durf ik zelf al eens een klassiek concertje meepikken, maar om nu te beweren dat tickets voor Casco Phil in Bozar zes euro goedkoper kunnen... 'Wat denktie wel', nietwaar?

OPINIE

SPORT & ARTS Vier (para)medici namen in september deel aan de Trans Alpine Run, een wandel- en looptocht over de Alpen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. "Soms ga ik mentaal terug naar de bergen en de rust."

ACHTERKRANT