Artsenkrant

Web weergave

In UZ Leuven worden momenteel zeven patiënten behandeld met protontherapie. De bouw van het centrum met de bestralingsbunkers kostte 45 miljoen euro.

ACTUEEL

Vier topambtenaren zijn bereid mee hun schouders te zetten onder een grondige hervorming van de gezondheidszorg. Tegen de volgende legislatuur in 2024 willen ze mogelijke scenario's uitwerken. Op voorwaarde evenwel dat de politiek hen een duidelijk mandaat geeft.

ACTUEEL

"Extra investeringen in de gezondheids-zorg mogen geen blanco cheque zijn maar moeten gepaard gaan met hervormingen. De agenda is er: de triade zorgorganisatie, financiering en zorgberoepen." Aldus leidend ambtenaar Pedro Facon.

ACTUEEL

ParTICLe toont aan de bevolking het belang van samenwerking tussen universiteiten om tot een betere behandeling van kanker te komen", dat is volgens de CEO van UZ Leuven, professor Wim Robberecht, een centrale boodschap. Jaarlijks zouden met de huidige indicaties zo een tweehonderd patiënten voor protontherapie in aanmerking komen.

ACTUEEL

Epidemioloog Yves Coppieters van de ULB, aangesteld als deskundige om de parlementsleden te informeren, is snoeihard in zijn kritiek op de aanpak in België van de coronacrisis: "De pandemie test ons vermogen om met onverwachte en ongewone factoren om te gaan. Dat hebben we veel minder goed aangepakt dan andere landen." En vooral, zo stelt professor Coppieters, Sciensano schiet tekort...

ACTUEEL

Tijdens de coronacrisis, in het bijzonder de eerste maanden, werden zorgverleners veel vaker geconfronteerd met overleden patiënten dan normaal. Hoe hebben ze dat beleefd? Welke indrukken zijn hen bijgebleven? Wat kan beter met het oog op toekomstige moeilijke situaties? In deze nieuwe reeks spreekt Artsenkrant met artsen over de zorg voor stervende patiënten in coronatijden. Deze aflevering: dr. Gert Huysmans, huisarts en voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

ACTUEEL

"De werking van vele ziekenhuizen is zeer erg afhankelijk van de arts-specialist in opleiding (aso). Een aso brengt zijn loonkost meer dan voldoende op. [...] Er kan onmogelijk beweerd worden dat er niet voldoende financiële middelen zijn om de aso naast een deftig loon ook een behoorlijke wachtvergoeding te betalen."

ACTUEEL

De long- en hartletsels veroorzaakt door covid-19 verdwijnen met de tijd. Dat blijkt uit een prospectieve follow-up, die vorige week werd gepresenteerd op het congres van de European Respiratory Society.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Vorsers van de Université Libre de Bruxelles en de Universiteit van Kaapstad ontdekten dat de Vg9Vd2-T-cellen, de eerste T-lymfocyten die de humane foetus aanmaakt, na de geboorte een prille verdedigingslijn vormen tegen microben. Zo heeft de zuigeling verweer tegen infecties in het begin van het leven.

MEDISCH

Op 29 september reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 38ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 3, 10 en 17 september.

GALENUSPRIJS 2019

Van bij het begin van de covid-19-uitbraak in Wuhan was duidelijk dat bijna twee keer meer mannen stierven aan de ziekte dan vrouwen. Datzelfde fenomeen was al bekend van eerdere respiratoire pandemieën zoals de sars, mers en de griep van 1918. Het verschil werd toegeschreven aan mannelijk risicogedrag, zoals roken. Maar controle voor factoren zoals tabak of overgewicht laat zien dat die geen verklaring zijn.

MEDISCH

Het laboratorium Tilman kondigt de lancering aan van twee producten: Enterofytol® PLUS en Cholesfytol® NG.

MEDIFORUM

In juridische discussies gebeurt het wel eens dat een geneesheer(-specialist) wordt aangesteld als gerechtsdeskundige. Maar hoe moet u te werk gaan als u zelf als gerechtsdeskundige wil kunnen optreden? Met welke spelregels moet u bij zo'n expertise allemaal rekening houden?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De betekenis en impact van woorden worden bepaald door hun gebruik en hun context. In de bundel Taalkracht onderzoeken 20 auteurs de vaak misbegrepen effecten van woorden. Bijna de helft van alle bijdragen in Taalkracht hebben rechtstreeks of onrechtstreeks met het biomedische te maken en zijn dus relevant voor de Artsenkrant-lezer.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Zes op de 10 Belgen hebben nog nooit met een elektrisch aangedreven auto gereden, toch overwegen 5 op de 10 om die stap te zetten wanneer ze nu een nieuwe wagen zouden kopen. Dat blijkt uit een recente enquête van Roularta Research. De VW ID.3 komt dus net op tijd.

PRAKTIJK

De geneeskundige kring Dodoens organiseert op zaterdag 3 oktober een webinar over 'SARS-CoV2, virologie, antivirale therapie, vaccins en lessen voor de toekomst'.

PRAKTIJK

Gent Festival van Vlaanderen brengt nog tot 3 oktober een zeer gevarieerd muzikaal programma. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de 50ste verjaardag van het Collegium Vocale en aan het Van Eyckjaar. De combinatie van beide feestelijke gebeurtenissen leidde zelfs tot de creatie van een nieuw werk dat niemand minder dan Arvo Pärt voor het Collegium Vocale componeerde.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Gent Festival van Vlaanderen biedt tussen 19 september tot 3 oktober een veelzijdig muzikaal programma aan van méér dan 100 concerten. Ook de traditionele opener OdeGand blijft in deze editie overeind al zal die ditmaal net iets intiemer zijn.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Bij de start van het nieuwe concertseizoen is het alvast uitkijken naar de geplande seizoensopener van het Antwerp Symphony Orchestra: de samenwerking met sopraan Sonya Yoncheva.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Tot tweemaal toe zag het er precair uit, maar van vanavond tot en met zondag 27 september vindt het jaarlijkse Jazz Middelheim alsnog plaats. Het wordt een speciale editie voor maximum 400 bezoekers per avond, met zo goed als uitsluitend Belgische artiesten.

CULTUUR+

Morgen en overmorgen opent de Brusselse KVS zijn deuren een etmaal lang voor een steeds wisselend intiem publiek van slechts tien toeschouwers. Het vertrekpunt van de voorstelling is de servante, de lamp die in het theater altijd blijft branden.

CULTUUR+

Op woensdag 23 september vindt in de Gentse Handelsbeurs de tweede editie van Denk Zorg plaats. Onder de titel 'Ja dokter, nee dokter' buigen zorgverleners, artiesten en wetenschappers zich over de vraag hoe de relatie tussen arts en patiënt verandert.

CULTUUR+

In 'QT 8: The First Eight' werpt regisseur Tara Wood een verrassende blik op de eerste acht langspeelfilms van wonderboy Quentin Tarantino. Aan de hand van gesprekken met cast- en crewleden toont ze Tarantino als topauteur, romanticus, feminist en stylist.

CULTUUR+

Zelfs in coronatijden staat het puike festival Docville paraat om u te informeren, verbijsteren en te laten genieten van een uitgekiende selectie aan documentaires. Gesprekken rond actuele thema's (vaak ook medische) maken er een totaalfestival van. De thematische reeks 'De jeugd van tegenwoordig' zal een generatieoverschrijdend publiek bekoren.

CULTUUR+

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

De Nederlandse gynaecoloog-oncoloog Marc-Jan Janssen tekent al zijn hele leven. Soms wat meer, soms wat minder, maar nooit niet. Tijdens een fellowship oncologie in Londen pikte hij de draad weer "serieus" op. "Mijn kinderen waren toen nog heel klein. Mailtjes over en weer sturen lukte nog niet, dus maakte ik tekeningen voor hen."

ACHTERKRANT