Web weergave

Een pilletje om beter te kunnen slapen. Of een smelttabletje voor moest u zich op vakantie misselijk voelen. U mag zichzelf medicatie voorschrijven, vindt u. Of dat blijkt toch uit de resultaten van een recent onderzoek bij Vlaamse huisartsen.

ACTUEEL

In het zog van dr. Henk Louagie (AZ Sint-Lucas Gent) en Christel Haenebalcke (AZ Sint-Jan Brugge) trekken we voor onze tweede aflevering in Zuid-Amerika naar het land van de Inca's, Peru. Beide artsen wilden al langer kennismaken met de Indiaanse culturen van Zuid-Amerika.

ACTUEEL

Er komt dit jaar een nieuwe labeling voor de huisartsensoftware. Maar dat zal wellicht met de hakken over de sloot zijn. Tussen de producenten en het eHealth-platform loopt er een discussie over wat dit jaar nog haalbaar is.

ACTUEEL

RICHTLIJNEN Het Evidence-Based Practice-netwerk staat in de startblokken. Dat meldt het KCE dat tot nu toe de algemene coördinatie op zich nam. De verschillende partners zijn bij elkaar gebracht binnen een operationele structuur. In de loop van dit en volgend jaar moet het geheel op kruissnelheid komen.

ACTUEEL

MEDICATIE Meer en meer statistieken wijzen op een verontrustende stijging van het aantal Nederlandse patiënten dat opioïde geneesmiddelen inneemt. Net als in andere landen waar er een opioïdenepidemie heerst, is oxycodone een van de grote boosdoeners. Drie Nijmeegse ziekenhuizen stelden een eigen plan van aanpak op om hieraan te remediëren.

ACTUEEL

Van de bijna 300 huisartsen en haio's die Ruth Debeuckelaere voor haar masterproef huisartsgeneeskunde ondervroeg, gaf zo'n 89 procent aan dat zij zichzelf minstens één keer medicatie hadden voorgeschreven. Geen klein aantal, maar tevens geen verrassing: zelfmedicatie en zelfbehandeling zijn erg ingebed onder Vlaamse artsen.

ACTUEEL

PNEUMOLOGIE Vervang de klassieke aerosols in de behandeling van astma en COPD zoveel mogelijk door droogpoederinhalatoren (DPI). Het leidt tot betere behandelresultaten en het is nog goed voor het milieu ook. Dat zeggen drie vooraanstaande Belgische longartsen.

ACTUEEL

MOBILITEIT Het thema is brandend actueel. Een op de 4 Belgische bestuurders zegt in de laatste maand wel eens gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. Daarmee scoort België het slechtst van alle onderzochte landen. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête over gedrag in het verkeer.

ACTUEEL

Deze zomer zijn er in Italië naar schatting circa 8.000 artsen tekort om aan de noden van de spoeddiensten en heelkundige afdelingen te voldoen. Volgens de artsensyndicaten loopt dat tekort tegen 2025 zelfs op tot 16.500 eenheden.

ACTUEEL

RELIGIEUZE SYMBOLEN Haal kruisbeelden weg uit ziekenhuiskamers waar niet-katholieke patiënten liggen (als de patiënt erom verzoekt)! Dat is één van de aanbevelingen van een onafhankelijke adviesgroep die zich in Ierland boog over de relatie tussen de staat en het dozijn katholieke ziekenhuizen in het land.

ACTUEEL

REEKS OUTDOOR MEDICINE In deze zomerreeks zoekt Artsenkrant artsen op die bij de uitoefening van hun beroep te maken krijgen met extreme omstandigheden in de bergen, op zee of elders. In deze tweede aflevering trekken we naar de Canarische eilanden voor een interview met huisarts Renato Portocarrero Salas die gespecialiseerd is in noodhulpverlening per helikopter in Tenerife.

ACTUEEL

De fakkel overnemen van Christine Van Broeckhoven, het is niet niks. Maar Rosa Rademakers treedt aan met een rijkelijk gevulde rugzak. En met ideeën om het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie verder te ontwikkelen aan de hand van toekomstgerichte concepten en technieken.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

RUIMTEGENEESKUNDE De industrie is vastberaden om burgers op ruimtevluchten te zetten. Heel wat potentiële consumenten slaan aan het dromen, maar vanuit medisch standpunt alleen al ziet het er niet naar uit dat zo'n trip voor iedereen is weggelegd. Vandaar dat experts deze lente in New England Journal of Medicine probeerden het reislustige 'mankind' opnieuw met de voeten op de grond te zetten. Een overzicht als afsluiter van onze reeks over de ruimtevaartgeneeskunde.

MEDISCH

Na veelgeprezen boeken over bergen en verbeelding, over natuur en cultuur, over eeuwenoude wegen en over taal en landschap, duikt Rober Macfarlane in 'Benedenwereld' letterlijk onder de grond.

ZOMERLECTUUR

Een woordenboek is een kwaadwillend literair middel om de groei van een taal te stremmen en deze hard en onelastisch te maken.

ZOMERLECTUUR

"Een kennismaking met de Indiaanse cultuur stond al lang hoog op ons verlanglijstje. In Peru werd die droom werkelijkheid. Zonder meer het meest indrukwekkende op deze reis was het moment dat we door de Zonnepoort stapten en Machu Picchu in het vizier kregen. Daar word je helemaal stil van."

ZOMERWEDSTRIJD 2019

FESTIVAL Het Antwerpse Jazz Middelheim, het oudste jazzfestival van het land, viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Onze jazzrecensent Peter Anthonissen was er van jongs af aan bij. Een terugblik aan de hand van enkele hoogtepunten.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

FESTIVAL Over een goeie maand is het 50 jaar geleden dat het Woodstockfestival plaatsvond. Het grote publiek zal onmiddellijk denken aan hippies en tegencultuur, wat Woodstock was. Maar met drie dagen 'peace and love' wou het festival vooral tegengewicht bieden voor de oorlog en haat die de oorlog van Vietnam met zich meebracht.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Van alle Vlaamse en bij uitbreiding Belgische gemeenten telt Knokke het grootste aantal kunstgaleries per inwoner. Dat zijn er naar schatting tussen 80 en 90 en er komen er al maar bij. Knokke heeft dan ook een hele traditie als kunststad. Een van de artistieke hoogtepunten van het zomerseizoen is de kunstbeurs Art Nocturne Knocke, van 10 t/m 18 augustus in CC Scharpoord. Artsenkrant-club schenkt 20 duotickets weg.

CULTUUR+

Als het zomer is, dan tonen we gewoon zonnebloemen, dachten ze in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het resultaat is een fraaie en zonnige tentoonstelling over Van Goghs meest geliefde onderwerp.

CULTUUR+

Geneeskunde voor het Volk gaat vanaf heden haar verplichte bijdrage aan de Orde der Geneesheren betalen. Blijkbaar was dit voor de voltallige pers wereldnieuws...

OPINIE

In de Artsenkranten van 5 en 12 juli en van 23 en 30 augustus presenteren we u telkens een reisverhaal uit Zuid-Amerika. Bij elk verhaal hoort één meerkeuzevraag. Als u aandachtig de Artsenkrant leest, de vier vragen juist oplost en de schiftingsvraag (die u op het einde van de reeks verneemt) het dichtst benadert, dan wint u een 13-daagse reis voor twee naar Chili. Bij ex aequo zal het lot de winnaar bepalen. Alle lezers kunnen deelnemen, met dien verstande dat leden van Artsenkrant-club 5 kansen krijgen, niet-leden 1 kans. Het wedstrijdformulier vindt u op www.artsenkrant.com/zomer2019.

ZOMERWEDSTRIJD 2019