Web weergave

De KU Leuven organiseert volgend academiejaar een volledige postgraduaatsopleiding Technologie in de Zorg. Een ook apart te volgen module belicht een zeer actueel onderwerp: toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg.

ACTUEEL

In augustus start AZ Sint-Maarten met de bouw van een nieuwe polikliniek van 1.750 m2. Eind 2025 wordt ze in gebruik genomen. Het Mechelse ziekenhuis zit in de lift. Sinds 2018 werden 58 nieuwe artsen aangeworven en tegen 2026 komen er nog acht bij.

ACTUEEL

Een nieuw Koninklijk Besluit geeft kinderoncologen en -hematologen toegang tot het toezichtshonorarium in het oncologisch dagziekenhuis.

ACTUEEL

De VRGT vraagt huisartsen om waakzaam te blijven voor tuberculose. Via e-learning en video's kunnen artsen hun kennis van de ziekte opfrissen.

ACTUEEL

Ongeveer een op drie van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een (melanome of niet-melanome) huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende kanker. Maar de kennis van de Belgen over de gevaren van blootstelling aan uv-stralen neemt af, blijkt uit onderzoek door de Stichting tegen Kanker.

ACTUEEL

Met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen, organiseert Artsenkrant dit jaar opnieuw de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. We zetten alle kanshebbers nog eens op een rijtje. Stemmen voor uw favoriete kandidaat is mogelijk op artsenkrant.com tot 24 mei.

ACTUEEL

Chronisch zieken worden aangemoedigd om de verantwoordelijkheid voor hun zorg op te nemen. Niet iedereen is daartoe in staat of bereid, en veel mensen met een chronische ziekte willen geen actieve rol nemen in hun eigen zorg.

ACTUEEL

De afdeling Oost- en West-Vlaanderen van het VAS organiseert op 11 juni een symposium waarbij wordt ingegaan op enkele actuele onderwerpen.

ACTUEEL

Roularta HealthCare, uitgever van onder meer Artsenkrant/Le Journal du Médecin, organiseert al 42 jaar de prestigieuze Galenuspr?s, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. In deze krant stellen we de deelnemers aan de geneesmiddelenprijs aan u voor. De uitreiking van zowel de geneesmiddelenprijs als de farmacologieprijs, waarvan de kandidaten in het vorige nummer aan bod kwamen, vindt plaats op 21 mei 2024.

GALENUSPRIJS

Het economisch belang van de farmaceutische industrie kan moeilijk overschat worden. Dat blijkt uit de recentste editie van de Pharma Figures, een halfjaarlijks rapport van sectorvereniging pharma.be. Maar de positie van België als innovatieleider is niet gegarandeerd.

GALENUSPRIJS

De ziektelast verbonden aan varicella blijft hoog. Wie moeten we vaccineren en waarom? Hoe zal vaccinatie tegen varicella er in de toekomst uitzien?

DOSSIER VACCINATIE/INFECTIES

De luchtwegen herbergen een gespecialiseerd microbieel ecosysteem, dat wordt opgebouwd tijdens en net na de geboorte. Als de opbouw van dat ecosysteem in het begin van het leven wordt verstoord, zal het kind gevoeliger zijn voor infecties van de luchtwegen.

DOSSIER VACCINATIE/INFECTIES

Hoewel we dementie nog niet kunnen genezen, bestaan er tal van mogelijkheden om het leven met deze ziekte te verbeteren voor mensen met dementie zelf en hun naasten. Maar daarvoor moeten we ook anders gaan denken over dementie.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

De Franse start-up Lili for Life ontwikkelde een beeldscherm dat computerwerk voor dyslectici gemakkelijker moet maken.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

Cabrio's zijn zo oud als de auto zelf. Het voorbije decennium is hun verkoop echter geïmplodeerd en dat roept vragen op over de zin of onzin van een gebruiksvoorwerp dat beperkt inzetbaar is én een verhoogd risico op huidkanker inhoudt.

PRAKTIJK

Migraine is een veelvoorkomende en ernstige aandoening. Maar er bestaat veel onduidelijkheid over wat het juist is. Een nieuw boek geeft antwoord op vragen die uw patiënten kunnen stellen.

PRAKTIJK

COLUMN en OPINIE REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Zelfs na 140 beklimmingen is de bekende chirurg, dr. Toon Claes, nog niet uitgekeken op die mythische berg in Zuid-Frankrijk. "Ik heb het geluk gehad om veel te reizen, maar aan de Mont Ventoux kan weinig tippen", klinkt het. Meer zelfs, nu hij gepensioneerd is, houdt de berg hem nog steeds flink bezig.

ACHTERKRANT