Artsenkrant

Web weergave

In het nieuwe ontwerp van de Wet patiëntenrechten zal ook 'goed patiëntschap' omschreven worden. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke gezegd in een recente webinar van Arts in Nood over mentaal welzijn in de geneeskunde.

ACTUEEL

Tot nu toe heeft 23,5% van de artsen zijn stem uitgebracht in het kader van de syndicale verkiezingen. Bij de huisartsen ligt dat percentage wat hoger, een kwart van hen nam de kleine moeite om te stemmen. Ook 22,6% van de specialisten deed dat.

ACTUEEL

"De uitdagingen zijn enorm, de keuzes moeilijk. En veranderen roept weerstand op, anders is het geen echte verandering. De pandemie heeft me wel geleerd dat de inzet en veerkracht van zorgverstrekkers immens is. Op die positieve ingesteldheid kunnen we bouwen."

ACTUEEL

Volgende week donderdag, 29 juni, ontsleutelt de gerechtsdeurwaarder op het Riziv de uitgebrachte stemmen voor de medische verkiezingen van dit jaar. Kort daarop zal de uitslag bekend zijn.

ACTUEEL

Onlangs stelde professor Bert Vaes de diabetes- en de antibioticabarometer voor aan de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Als het goed zit, zullen huisartsen die er dit jaar nog aan deelnemen, dat kunnen laten meetellen voor hun geïntegreerde praktijkpremie.

ACTUEEL

Vorige maand organiseerde Arts in Nood de webinar 'Mentaal welzijn in de geneeskunde'. Toenemende agressie, werkdruk en wachtlijsten, administratieve rompslomp: het zijn zaken die wegen op zorgverleners, met soms burn-out tot gevolg. Het thema leeft, getuige de meer dan 4.000 deelnemers.

ACTUEEL

In juni ging Sciensano van start met de pilootstudie van 'Be.well.pro', een project dat het werkgerelateerd mentaal welzijn van Belgische artsen en andere zorgverleners in kaart wil brengen. De vragenlijst die Sciensano daarvoor ontwikkelde, zal in acht samenwerkingsverbanden geïntegreerde zorg en netwerken geestelijke gezondheidin Vlaanderen, Brussel en Wallonië getest worden.

ACTUEEL

Op het BTMS-symposium besprak neuroloog dr. Nicolas Dubuisson (Cliniques Universitaires Saint-Luc, UCL) een aandoening die niet echt als zeldzaam kan bestempeld worden: perifere aangezichtsverlamming of perifere facialisverlamming. De prevalentie blijft al minstens een vijftiental jaar op hetzelfde peil, meer bepaald 50 gevallen per 100.000 personen per jaar.

DOSSIER NEUROLOGIE

Op één van de twee BTMS-lesdagen editie 2023 stond prof. Yves Vandermeeren (CHU UCL Namur, site Godinne) stil bij het huidige beleid rond acute ischemische beroerte. Tijd is hier een essentiële factor.

DOSSIER NEUROLOGIE

De prevalentie van dementie is hoog en neemt nog toe. Momenteel zijn wereldwijd ongeveer 55 miljoen personen getroffen, maar tegen 2050 zouden dat er naar schatting ongeveer 130 miljoen zijn. Een overzicht van de huidige kennis krijgen we van dr. François Meyer, die als neuroloog verbonden is aan het Centre de la Mémoire van het CHU in Luik en doctoreert bij het GIGA-CRC (ULiège).

DOSSIER NEUROLOGIE

Hoewel elke vorm van hersenvliesontsteking een diagnostisch en therapeutisch noodgeval is, geldt dit in het bijzonder voor bacteriële meningitis. "In dat geval telt iedere minuut", stelt prof. Leïla Belkhir (UCL) op het 'Back To Med School 2023' congres.

DOSSIER NEUROLOGIE

Het aantal klachten tegen artsen dat de Orde der artsen ontvangt, gaat in stijgende lijn. Een dergelijke klacht, al dan niet ten gevolge van een patiëntveiligheidsincident, kan een grote impact hebben op een arts en zijn of haar functioneren. Dokter Benedicte Geniets, lid van de onderzoekscommissie van de Provinciale raad van de Orde in Antwerpen, pleit voor meer sensibilisering rond open communicatie.

PRAKTIJK

De Logitech M240 Silent heeft zijn naam niet gestolen. Dit digitale knaagdier is volgens de fabrikant namelijk - komt ie - muisstil. Het beestje dankt zijn geruisloze karakter met name aan de twee muisknoppen, die wel 90 procent minder klikgeluid produceren dan de M185, een andere muis uit het Logitech-stalletje.

PRAKTIJK

Het gebruik van geneesmiddelen in het Belgische verkeer ligt hoger dan het Europese gemiddelde. Bijna een op vijf Belgische bestuurders rijdt wel eens onder invloed van medicatie die de waakzaamheid kan beïnvloeden.

PRAKTIJK

Ondanks 25 jaar BOB-campagnes blijft alcohol achter het stuur een gigantisch probleem. Een op vijf Belgen geeft toe te rijden na meer gedronken te hebben dan wettelijk toegelaten.

PRAKTIJK

Misschien wel dé tentoonstelling van deze zomer is de dubbelexpo van Oostendenaar Peter Depelchin op twee locaties, het Rops Museum in Namen en het Château de Thozée, het vroegere landgoed van Rops, zo'n 30 kilometer daar vandaan. Sedert 2022 is het kasteel opengesteld voor exposities en residenties van kunstenaars. Ga voor een dubbelbezoek.

CULTUUR

Het festival Meer Stemmig Gent presenteert haar elfde editie op de locatie van de oude Sint-Baafsabdij en de Sint-Machariuskerk in de Gentse binnenstad. Het festival biedt elk jaar enkele korte concerten met doorgaans vocale muziek. Gezelligheid en kwaliteit gaan er hand in hand en versterken de onderlinge band die de festivalgangers rond een gedeelde liefde en fascinatie voor de meerstemmige muziek bijeenbrengt.

CULTUUR

Eind vorig jaar werden de twee grootste Vlaamse jazzfestivals, Jazz en Muziek in Gent - de vzw achter Gent Jazz - en het Antwerpse Jazz Middelheim failliet verklaard. De toekomst van beide evenementen was hoogst onzeker. Zeven maanden later herrijst Gent Jazz als een feniks uit de as, met een beresterk programma.

CULTUUR+

Met zijn nieuwste film 'Asteroid City' verwelkomt regisseur Wes Anderson ('The Grand Budapest Hotel') u opnieuw in zijn universum waar fantasie, zwarte humor, oog voor visueel detail het verhaal haast doen vergeten. Geen haan die ernaar kraait. Tom Hanks, Steve Carell en Scarlet Johansson zijn slechts enkele van de topnamen die Anderson ditmaal wist te strikken

CULTUUR+