Artsenkrant

Web weergave

Met Zipster kunnen huisartsen patiënten digitaal doorverwijzen naar lokale welzijnsorganisaties. Het platform won in september de KARVA-prijs van de Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen, die samenwerking wil bevorderen tussen artsen en andere zorgverleners.

ACTUEEL

"Om impact te blijven houden op het beleid en mee de evolutie van de geneeskunde te bepalen, kunnen artsen(verenigingen) best meer 'evidence-based' handelen, keuzes beter gezondheidseconomisch onderbouwen en verder kijken dan het strikt medische kader."

ACTUEEL

Als mensen niet meer gaan bewegen, zullen er tegen 2030 wereldwijd bijna 500 miljoen nieuwe gevallen zijn van te voorkomen hartziekte, kanker, diabetes, en chronische ademhalingsstoornis. Met directe kosten voor de gezondheidszorg van 300 miljard dollar, of jaarlijks 27 miljarddollar.

ACTUEEL

Medisch handelen systematisch baseren op EBM verhoogt de effectiviteit terwijl het berekenen van de kost per Qaly, per bijkomend kwaliteitsvol levensjaar, rationele keuzes toelaat. Wetenschappelijke evidentie volstaat trouwens niet langer. Artsen dienen met andere dan medische dimensies rekening te houden."

ACTUEEL

Huisartsen en psychiaters zijn voor de zorg van patiënten met psychische aandoeningen op elkaar aangewezen. Toch moeten ze nog drempels - en koudwatervrees - overwinnen.

ACTUEEL

De specifieke kenmerken van onze hoofdstad verantwoorden een hoger aantal ziekenhuisbedden per inwoner dan de drempel die door de programmatie op nationaal niveau is vastgelegd. Dat stelt ziekenhuiskoepel Gibbis.

ACTUEEL

Al 15 jaar staat Xavier De Cuyper aan het hoofd van het federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Binnenkort gaat hij met pensioen - er wordt momenteel naar een opvolger gezocht. De administrateur-generaal blikt terug op de belangrijkste evoluties van het FAGG. Door de zorgcrisis heeft de bevolking het werk van het agentschap beter leren kennen, stelt hij vast.

ACTUEEL

Bij de invloed van de klimaatverandering op ziekten denken we in westerse landen allicht in eerste instantie aan de migratie van muggen naar meer noordelijke streken. Onderzoekers in Nature Climate Change schetsen een vollediger plaatje.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Cyclische schommelingen van het gewicht hebben negatieve invloed op het hart- en vaatstelsel, zowel bij mensen met als bij mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit een meta-analyse die op EASD 2022 gepresenteerd werd.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

In de jongste versie van de ESC-richtlijn (1) voor cardiovasculaire preventie is het Score-model voor de inschatting van het cardiovasculaire risico vervangen door een nieuwe versie, Score2. Het instrument is verfijnd, maar het blijft belangrijk om er de juiste betekenis van in te zien.

MEDISCH

Enkele jaren geleden leek het of artsen minder aandacht hadden voor pneumonie; de belangstelling voor griep- en pneumokokkenvaccinatie niet te na gesproken. Maar door de coronapandemie ziet het plaatje er weer helemaal anders uit. Hoe is de situatie op het terrein? Een antwoord door dr. Pierre Bachez, pneumoloog aan de Clinique Saint-Luc Bouge (Namen).

CLINICAL UPDATE

De Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) organiseert voor de zevende keer een postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek. Christophe Lemmens, advocaat-partner bij het advocatenkantoor Dewallens & partners, gespecialiseerd in het gezondheidsrecht in ruime zin, en gastprofessor aan de UAntwerpen, is verantwoordelijk voor de derde module, 'Patiëntenrechten'.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

In tegenstelling tot de grote autosalons in Europa lijkt de Brussels Motor Show de kaalslag te overleven. Uitstel is geen afstel geworden. De jubileumeditie 2023 kondigt zich attractiever en meer springlevend aan dan ooit.

PRAKTIJK

'Ik heb een afkeer van al die zogenaamde abstracte schilderkunst. Abstractie, wat een vergissing, een ongerijmd idee' - 'Abstracte kunst is alleen maar verf. En het drama? Abstracte kunst bestaat niet'. De twee citaten in vertaling zijn van Pablo Picasso, de kubistische kunstenaar die zijn hele leven zou flirten met de verboden vrucht, de abstractie.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Je kan er niet naast kijken als je de monumentale inkomhal van het KMSKB betreedt. Vijf meter hoog hangt een gigantische boog, met opgespannen pijl gericht naar een schietschijf in de vorm van een vrouwenborst. De Franse kunstenares Prune Nourry moest op 31-jarige leeftijd een borstamputatie ondergaan, wat haar inspireerde tot een aantal overtuigende creaties.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De Munt brengt de komende weken, met regisseur Damiano Michieletto en onder leiding van dirigent Alain Altinoglu, 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss (1864-1949). De regisseur belooft alvast een blik in de menselijke psyche te willen tonen in een sneeuwwitte droomwereld met een vleugje humor en surrealisme.

CULTUUR+

Met zijn tweede film, 'Close', slaat regisseur Lucas Dhondt zo mogelijk nog meer gensters dan met zijn debuut 'Girl'. Het verhaal over een vriendschap tussen twee 13-jarigen die abrupt ten einde komt zal iedereen ontroeren.

CULTUUR+

Met 'Rebel'combineren Adil El Arbi en Bilall Fallah het beste van hun Belgische films met de ervaring die ze opdeden in Hollywood. Zo is de film over radicaliserende jongeren en de onmacht van hun moeder niet alleen inhoudelijk immens relevant maar evenzeer een waar visueel festijn.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

is huisarts en initiatiefneemster van de 'blauwe krokodil' tegen zinloze attesten in de zorg. Hoe staat zij in het leven? In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

ACHTERKRANT