Artsenkrant nr. 25 | 21 juni 2019

Web weergave

Artsenkrant serveert Chili con Carne

Deze zomer focust Artsenkrant voor de zomerwedstrijd op Zuid-Amerika. Huisarts Peter Boeykens is onze gids in Chili, we reizen in het zog van klinisch bioloog Henk Louagie en longarts Christel Haenebalcke door Peru.

ACTUEEL

Een gat van 340 miljoen

Dit jaar vertoont de begroting van het Riziv volgens de laatste technische raming een overschot van 18 miljoen euro. Voor volgend jaar zou er bij ongewijzigd beleid een tekort zijn van 340 miljoen euro.

ACTUEEL

Ziekenfondsen wijzen vereenvoudiging af

NATIONALE COMMISSIE Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen lag maandag 18 juni een voorstel voor om de Carenet-berichten die de ziekenhuisartsen bij ontslag van hun patiënt moeten invullen, af te schaffen. Maar dat kreeg een njet van de ziekenfondsen.

ACTUEEL

Onrust

Al geruime tijd komen Waalse en Brusselse verpleegkundigen op straat. De onrust startte al voor de parlementsverkiezingen en lijkt nog steeds verder uit te deinen. Althans in het zuiden van België en in de hoofdstad. Want merkwaardig genoeg beperkt het protest zich tot Franstalig België.

EDITO

Meer outcome meten in GGZ

MANAGEMENT "Ook in de psychiatrische zorg moet je voortdurend de outcome van je zorg meten - dat vraagt een cultuurverandering", vertelt dr. Olivia Cools. Als jonge psychiater kreeg haar verbeteringsproject dat ze voor de cursus Management en Leadership voor Artsen uitwerkte, een speciale vermelding van de jury van de cursus.

ACTUEEL

1.423 pediaters met ambulante activiteiten

PEDIATRIE "In 2016 oefenden 1.423 pediaters ambulante activiteiten uit. Het is onjuist dat zij in een privépraktijk werkten. Uit de Riziv-cijfers kunnen we nog niet afleiden welk percentage ambulante activiteiten in het ziekenhuis, en welk percentage in een privépraktijk gebeurden."

ACTUEEL

'Wezenlijke stappen gezet richting ethisch pensioen'

DUURZAAM PENSIOENFONDS Ongeveer drie jaar geleden startte huisarts Anneleen De Bonte samen met vzw FairFin een zoektocht naar een duurzaam pensioenfonds voor zelfstandige zorgverleners. Ze vatte de resultaten van dat pilootproject onlangs samen in een rapport.

ACTUEEL

Geneeskunde, nazisme en volksgezondheid

GESCHIEDENIS De Groep Herinnering-Groupe Mémoire organiseerde deze lente een symposium over de politieke weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kwamen ook medische topics zoals 'de kinderen in de fascistische en Duitse propaganda' en 'de Franse artsen in het interbellum: tussen nationale afkeer en pro-Duitse fascinatie' aan bod.

ACTUEEL

Otolieten doen kosmonauten wankelen

RUIMTEGENEESKUNDE Als prof. Floris Wuyts in Sterrenstad nabij Moskou kosmonauten gaat onderzoeken die net vanuit het ISS teruggekeerd zijn, ziet hij vaak wankelende mensen op zich afkomen. Ze lopen met een verbreed steunvlak en hebben het moeilijk met richtingsveranderingen. Het lijdt geen twijfel: ruimtereizen beïnvloeden de evenwichtszin. Maar hoe?

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Hersenen seksen, wetenschappelijk gefundeerd?

NEUROWETENSCHAPPEN De theorie die wil dat er vrouwelijke en mannelijke hersenen bestaan, kent vooren tegenstanders. Prof. Jacques Balthazart hoort bij de eerste categorie. Hij argumenteert.

MEDISCH

China opteert voor evidence-biased gezondheidsbeleid

De Wereldgezondheidsorganisatie wijdt in de ICD-11 voor het eerst een hoofdstuk aan traditionele geneeswijzen. The Lancet stemt in, Nature maakt zich zorgen over de weerslag op het gezondheidsbeleid van China.

MEDISCH

'Wij willen een globale aanpak voorstellen'

AMONIS In 2018 versterkte Amonis zijn globale aanpak. Naast de klassieke pensioenproducten stelt de voormalige Voorzorgskas nu ook een Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor, naast specifieke partnerships.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

Verzuimvergoeding tegen hardnekkige spijbelaars

Patiënten die niet komen opdagen op een behandelafspraak.... Welke arts werd er nog nooit mee geconfronteerd? Als het de spuigaten uitloopt, is het altijd mogelijk een 'verzuimvergoeding' te vragen aan de niet-opdagende patiënt. Althans, deontologie en wet laten het toe.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

Als het niet meer botert tussen collega's...

Conflicten zijn onvermijdelijk bij samenwerkingen, ook tussen artsen. Ze laten een impact na zowel op individueel vlak als op niveau van de organisatie. Het is dus best om ze zo snel mogelijk te ontmijnen. Het inschakelen van een conflictbemiddelaar kan daarbij helpen.

PRAKTIJK

Dakje van plezier

AUTO Over zin en onzin van een cabriolet lopen de meningen sterk uiteen, het is moeilijk om ratio en passie onder een dak te brengen. Slaat het hart op hol, springt het verstand op nul.

PRAKTIJK

U gaat maar best naar de algemene vergadering

IMMO Binnen een appartementsgebouw heeft er minstens één keer per jaar een algemene vergadering (AV) van mede-eigenaars plaats. Wat gebeurt er op die vergadering? Heeft het zin om er aanwezig te zijn? Kunt u een volmacht geven als u niet aanwezig kan zijn?

PRAKTIJK

Jazzy Dinant

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het wordt een hete jazzzomer

Het Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim zijn als broer en zus: verwant, maar met een geheel ander temperament. Ook deze zomer tonen beide festivals zich van hun sterkste zijde.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Oude muziek in nieuwe jasjes

KLASSIEK Zowel in Gent als in Alden Biesen staat het laatste weekend van juni in het teken van muziek van eeuwen geleden. Verschillende ensembles gaan met oude klanken aan de slag en trachten ze meteen ook een actuele dimensie te geven.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Topviolist Hadelich

CD Violist Augustin Hadelich studeerde aan The Juilliard School in New York en won sedert 2006 verschillende prijzen. De afgelopen jaren bewees hij een van de grote violisten van zijn generatie te zijn.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Picasso in strijd met de oorlog

In een locatie waar je dat niet zou verwachten loopt een van de meest interessante tentoonstellingen die momenteel in Parijs te zien zijn: Picasso et la Guerre. De expo toont aan dat Guernica geen alleenstaand geval was: in heel zijn loopbaan, zelfs in zijn jeugdwerken komt het doembeeld van de oorlog opdoemen.

CULTUUR+

De strijd tegen de slavernij

EXPO Het Musée d'Orsay staat bekend voor zijn uitstekend gedocumenteerde en met topwerken geïllustreerde tentoonstellingen. Met Le Modèle Noir is het niet anders. In een verrassend parcours wordt een vergeten thema uit de 19e- en 20e-eeuwse kunst in de kijker geplaatst: de intrede van het zwarte model als hefboom voor de afschaffing van de slavernij.

CULTUUR+

Tachtig vulkanen op een rij

Wist u dat Frankrijk de meeste vulkanen en de grootste vulkaan van Europa heeft? Alleen al de Chaîne des Puys, nabij Clermont-Ferrand, telt 80 slapende reuzen, netjes op een rij, waarvan de jongste amper 8.000 jaar geleden het licht zag. Dat levert adembenemende vergezichten op, in het besef dat vroeg of laat uit de buik van de aarde een nieuwe vulkaan geboren wordt.

CULTUUR+

Computer says no

Recent presenteerde een collega zijn MLA-eindwerk over vaccinatie bij IBD-patiënten. Het had een imposante inspanning gevergd om Vaccinnet alvast in één richting te kunnen consulteren. Of we het nu hebben over Vaccinnet, Vitalink, PARIS, e-loket ("artsen per post"), het blijft lijken op een gestage verzameling losstaande beta-versies.

OPINIE

Win een droomreis voor twee naar Chili

Deze zomer laten we u als Artsenkrant graag kennismaken met Zuid-Amerika. Als toetje voor onze Zomerwedstrijd 2019 maakt u kans om een reis voor twee personen te winnen naar Chili, een (letterlijk) langgerekte natie die in de loop van de 16e eeuw door de extremeño conquistador Pedro de Valvidia aan de Spaanse kroon werd toegevoegd.

ZOMERWEDSTRIJD 2019