Belgian Oncology News

Web weergave

524

EDITORIAL

Op het congres van de ESMO dit jaar in Barcelona hebben niet minder dan drie grote studies, namelijk PAOLA-1, PRISMA en VELIA, de verandering van paradigma bij de behandeling van een gevorderde ovariumkanker bevestigd. PARP-remmers vormen voortaan een eerstelijnstherapie. De vraag rijst nu wat het beste therapeutische beleid is om maximaal baat te kunnen vinden bij die nieuwe geneesmiddelen.

EDITORIAL

ONTMOETINGSHUIS Het Majin Huis op het Sint-Elisabethplein 7 in Gent heeft op zaterdag 7 september zijn deuren officieel opengezet. Het is het eerste ontmoetings/ondersteuningshuis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten in Oost-Vlaanderen en biedt een waaier aan activiteiten (op maat) aan. Uiteraard kan je er ook terecht voor een vlotte babbel, maar ook voor meer gespecialiseerde begeleiding en ondersteuning.

ACTUALITEIT

Op het congres van de European Society of Medical Oncology werden bijzonder veel studies gepresenteerd die het beleid allicht zullen wijzigen. Sommigen stellen dan ook dat het jaarlijkse congres van de ASCO, historisch het belangrijkste congres voor oncologie, er een te duchten rivaal heeft bijgekregen.

CONGRES

De ESMO Award 2019 werd toegekend aan onze landgenoot professor Eric Van Cutsem van de KU Leuven, de grondlegger van een van de eerste eenheden die gespecialiseerd zijn in maag- en darmkanker in Europa.

CONGRES

IMMUNOTHERAPIE In een vergelijkende studie met nivolumab versus sorafenib als eerstelijnstherapie bij patiënten met een gevorderd hepato-cellulair carcinoom (HCC) werd geen verschil in de totale overleving, het primaire eindpunt, waargenomen.

CONGRES

CASTRATIERESISTENTE GEMETASTASEERDE PROSTAATKANKER De CARD-studie is een open fase IV-studie die werd uitgevoerd bij 255 patiënten met een castratieresistente gemetastaseerde prostaatkanker die al minstens drie cycli docetaxel hadden gekregen en bij wie de tumor was verergerd binnen 12 maanden na een androgeendeprivatietherapie (abirateron of enzalutamide).

CONGRES

PROSTAATKANKER De PROfound-studie gaat zeker ons beleid bij de behandeling van castratieresistente gemetastaseerde prostaatkanker wijzigen. De studie werd uitgevoerd bij bijna 400 patiënten met een castratieresistente gemetastaseerde prostaatkanker die een behandeling hadden gekregen met chemotherapie + een hormoontherapie van de nieuwe generatie.

CONGRES

COLORECTALE KANKER Het gezond verstand zegt dat colorectale kanker kan worden voorkomen door preventie van colorectale adenomen. Volgens kleine preklinische en klinische studies zou epigallocatechinegallaat (EGCG), een belangrijke component van groene thee, antitumorale effecten op de dikke darm kunnen hebben.

CONGRES

BORSTKANKER Twee gerandomiseerde, gecontroleerde fase 3-studies hebben aangetoond dat een CDK4/6-remmer ('ciclib' of cyclineafhankelijke kinasen 4 en 6) de totale overleving statistisch en klinisch significant verbetert bij vrouwen met een gemetastaseerde borstkanker met expressie van hormoonreceptoren (HR+) zonder expressie van HER2 (HER2-).

CONGRES

BORSTKANKER Keynote 522 is een placebogecontroleerde fase 3-studie die toevoeging van pembrolizumab aan een neoadjuvante sequentiële chemotherapie (paclitaxel + carboplatine en daarna een antracycline) heeft onderzocht bij patiënten met een nieuw gediagnosticeerde drievoudig negatieve borstkanker.

CONGRES

BORSTKANKER De BROCADE 3-studie is een dubbelblinde fase 3-studie die een combinatie van veliparib, een PARP-remmer, en chemotherapie (op basis van carboplatine en paclitaxel) heeft vergeleken met enkel chemotherapie bij patiënten met een HER2- gemetastaseerde borstkanker met een kiemcelmutatie van BRCA1 of BRCA2.

CONGRES

SOCIAAL Vrouwelijke oncologen gaan minder vaak dan hun mannelijke collega's naar wetenschappelijke vergaderingen, waar ze nochtans collega's kunnen ontmoeten en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

KORT

NSCLC Een elektronische neus die chemische stoffen detecteert in de adem van longkankerpatiënten kan mogelijk een onderscheid maken tussen zij die wel of niet zullen antwoorden op immunotherapie.

KORT

RESEARCH Een bloemlezing van een aantal immunotherapeutische onderzoeken bij NSCLC, melanoom, urotheliale kanker en nierkanker.

CONGRES

GOEDKEURINGEN Het eerste nanolichaam en een nieuwe dosering voor bosutinib worden nu terugbetaald. Er is ook een nieuwe indicatie voor enzalutamide bij de behandeling van prostaatkanker.

KANKERGENEESMIDDELEN

SCREENING Het percentage personen uit de doelgroep dat aangeeft in de afgelopen tien jaar een colonoscopie te hebben ondergaan, is het hoogst in het Brussels Gewest (32,2%), gevolgd door het Vlaams Gewest (28,7%) en het Waals Gewest (23,7%).

KANKERGENEESMIDDELEN

HEMATOLOGIE Acute lymfatische leukemie (ALL) is de op een na frequentste acute leukemie bij volwassenen en wordt veroorzaakt door chromosomale afwijkingen en afwijkingen van genen die meespelen bij de differentiatie en de vermenigvuldiging van lymfoïde precursorcellen. Bij volwassenen ontstaat een ALL in 75% van de gevallen uit precursor-B-cellen en in de overige gevallen uit precursor-T-cellen.

HEMATOLOGIE VOOR DUMMY'S

SPIRITUALITEIT Naast medische vragen roept een levensbedreigende ziekte vaak nog andere vragen op, zoals zin- en geloofsvragen. Door spirituele noden te herkennen en te kaderen, kunnen zorgverleners ondersteuning bieden in het spiritueel proces van de patiënt. Palliatief zorgarts Marc Desmet (Jessa Ziekenhuis, Hasselt) vertelt hoe zijn team hiermee omgaat.

SUPPORTIEVE ZORGEN

FUNDAMENTEEL ONDERZOEK In de oncologie krijgt de intestinale microbiota almaar meer aandacht. Professor Laure Bindels van de UC Louvain onderzoekt hoe de microbiota bijdraagt tot de pathogenese van cachexie bij kankerpatiënten en zoekt naar therapeutische targets.

DOSSIER

Iedereen wil een goede levenskwaliteit, maar wat is dat eigenlijk? Het blijkt nog niet zo eenvoudig om een goede definitie op te stellen.

REFLECTIE