Vanaf 1 oktober betalen jongeren tot en met 24 jaar met recht op verhoogde tegemoetkoming en waarvoor de huisarts een GMD bijhoudt geen remgeld meer als ze op consultatie bij een huisarts of specialist gaan.

"We willen de straffen voor gewelddaden tegen zorgverleners in het Strafwetboek met één niveau verhogen. Wie dan veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen aan een zorgverlener met twee weken werkonbekwaamheid tot gevolg, riskeert een celstraf van drie tot vijf jaar. De huidige celstraf bedraagt twee maanden tot vier jaar."

De CM ziet bij zijn leden sinds 2022 een belangrijke toename van het gebruik van de zorg van 'geconventioneerde' psychologen. De recentelijk ingevoerde terugbetaling dekt een belangrijke behoefte, zegt het ziekenfonds.

De ministerraad keurde vrijdag 22 september een KB goed dat de honoraria regelt voor de toediening van het griepvaccin in de periode 1 oktober tot 31 december 2023. Hetzelfde KB regelt ook een honorarium voor de huisarts voor het plaatsen van een covidprik.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Cartoons

Ontdek hier regelmatig een nieuwe tekening van onze cartoonist KIM.

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info

Deze week in Artsenkrant

VACATURES

Bekijk de huidige jobaanbiedingen

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.