Wablief? Een zorggemeente?

Guy Tegenbos - Vorige week zat het in het nieuws: Hasselt profileert zich als Zorgstad. Een nieuw trucje om niet alleen winkelaars aan te trekken voor zijn handelscentrum maar ook patiënten voor zijn ziekenhuis en zijn lokale artsen?

  •  

Morpheus

Geert Verrijken - Een onderbroken nachtrust en/of een chronisch gebrek aan slaap... Voor vele artsen is het schering en inslag. Immers, patiënten met medische noden zijn er altijd.

Iedereen ondernemer?!

Marc Noppen - Begin januari was ik uitgenodigd als panellid op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van VOKA, de vereniging van Vlaamse ondernemers. Thema was: 'Iedereen Ondernemer'.

N-VA wil solidariteit volgens het Leerdammermodel: met erg grote gaten

Karin Jiroflée - Wie oud is, kan straks maar best niet met de knieën sukkelen. En al zeker niet als het van N-VA afhangt. Kamerlid Yoleen Van Camp wil immers stevig het mes zetten in de terugbetaling van knieprothesen. Starre criteria moeten het aantal ingrepen fors terugdringen en verspilling tegengaan. Vooral wie hoogbejaard is of dement krijgt zo een vuile kniestoot. 'Warm Vlaanderen' op zijn kilst.

Psychiaters op ramkoers

Frieda Matthys - Even leek het er op dat de psychiaters, nochtans van nature en door opleiding empathisch ingesteld, zich van een andere, meer combattieve kant lieten zien. De aankondiging van een versnelde uitrol van artikel 107 (de grote reorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg) zorgde voor heel wat onrust. Overschakelen van een prestatie gebonden honorering naar een uurloon, dreigt een aanslag te worden op het inkomen van heel wat psychiaters.

Blue Monday, doe aan preventie!

Thomas Pattyn - 'Blauwe Maandag' is niet zomaar een maandag waar we tegenop zien, maar zou, volgens een volledig onwetenschappelijke formule, de meest sombere dag zijn van het jaar. Blue Monday zou zelf steeds de derde maandag van het nieuwe jaar zijn.

Festina lente

Katharina Stabenow - Het blijft een interessant fenomeen. Op de ochtend van 1 januari ligt de modale Belg nog in bed. De feestdis moet nog verteerd worden en het vuile servies van de vooravond staat op het aanrecht. De lege flessen wachten nog op hun laatste tocht naar de glasbak. De tijd staat stil. En toch veroorzaakt die inertie tussen Oud en Nieuw een nieuw elan dat uitmondt in tal van goede voornemens.

Hoop

Geert Verrijken - Om met de deur in huis te vallen: een geboren positivo ben ik zeker niet. Kritiek spuien is me daarentegen op het lijf geschreven. Daarom wellicht bevallen de tweets me die Michel De Munck, huisarts in Lokeren, met de regelmaat van een klok de wereld instuurt. Recent nog: @Maggie-De Block Wéééééééral geen MyCareNet... Want het is inderdaad toch godgeklaagd dat systemen niet volledig uitgetest zijn alvorens ze op het medisch korps worden losgelaten.

Hoe helpen we hardnekkige vooroordelen over vaccins de wereld uit?

Freya Saeys en Hilde Deneyer - Alsmaar meer ouders wantrouwen vaccins en laten hun kinderen niet meer vaccineren. Uiteraard is dat niet zonder risico. Want niet alleen lopen de kinderen een individueel risico op besmetting, op termijn kan het de immuniteit van de bevolking in het geheel in het gedrang brengen. Zorgverstrekkers kunnen een belangrijke meerwaarde betekenen om het blijvende belang van vaccinatie aan de burgers uit te leggen. Elke keer opnieuw. De rol van de huisartsen en huisapothekers is daarbij cruciaal.

Een vol paleis in 2018?

Dave Allegaert - Op de eerste dag van het nieuwe jaar staan hier steevast twee zaken op de agenda: het bedenken van goede voornemens en het plannen van de vakanties.

Goede voornemens in 2018: een patiëntenraad in elk ziekenhuis?

Ilse Weeghmans - Neen dus! Ziekenhuizen, artsen en verzorgend personeel zijn niet langer op zoek naar het antwoord op de vraag om de stem van de patiënt te laten horen maar wel naar een antwoord op de vraag hoe je daar dan aan begint... een goede zaak!

Tienduizend stappen

Edelhart Kempeneers - Vanuit mijn werk ben ik veel bezig met preventie. En ook met management. Preventie begint bij jezelf, en ook je goede voornemens voor 2018 kun je managen.

Evaluatie Wet Euthanasie dringend noodzakelijk

Paul Beke - Tot mijn grote verbazing las ik op tweede kerstdag het verhaal in de krant van een heel specifiek geval van euthanasie, waarbij de wettelijke zorgvuldigheidscriteria blijkbaar helemaal niet werden gerespecteerd.

Goede voornemens starten best op 1 februari

Lode Godderis - Vooreerst wil ik u het allerbeste en een goede gezondheid wensen voor 2018. De eindejaarsperiode is klassiek de periode waarop we terugblikken naar het voorbije jaar en vooruitkijken naar wat de toekomst brengt. Goede voornemens zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Wellicht heb je ook al je lijstje gemaakt of heb je mensen aangemoedigd dit te doen: meer sporten, op de voeding letten, stoppen met roken...

Gezondheidspromotie houdt gezondheidszorg betaalbaar

Suzanne Gabriels - Buiten is het nat en er waait een ijzige wind. Ik zou graag het essay van Dr Reginald Moreels "Is de mens slecht" verslinden, liefst onder een warm dekentje. Eerder deze maand bracht de Sint, bekommerd om mijn gezondheid, dit boek en ander gerief waarvan een mens denkt dat hij het nodig heeft.

De wet van de remmende voorsprong

Roel Van Giel - Londen. 1812. Een van de eerste Europese hoofdsteden die investeert in openbare gaslampen. Een technologische innovatie die kon tellen in die tijd. Londen zal in de komende decennia verder uitgroeien tot een welvarende, vooruitstrevende Metropool.

Hervorming Orde. Tweede keer, goede keer?

Herman Nys - In mijn Artsenkrant van 15 december lees ik: 'Maggie De Block is de eerste minister die de Orde der artsen wil hervormen'. Nu Maggie De Block niet Charles Michel is, neem ik aan dat het citaat letterlijk moet worden begrepen. Ik wil de verwezenlijkingen van Minister De Block niet minimaliseren. Een pluim die zij op haar hoed mag steken, is dat de Orde der artsen niet meer Orde der geneesheren heet. Maar natuurlijk bedoelt Artsenkrant niet deze hervorming.

Katjes te krijgen

Geert Verrijken - U wordt dezer dagen met de jaaroverzichten om de oren geslagen. Wij doen daar niet voor onder. Integendeel, we gaan zelfs 30 jaar terug. Zolang al is de medische pers mijn biotoop, waarvan een groot deel bij Artsenkrant. Enkele impressies uit die lange periode wil ik u niet onthouden.

Een jaarovergang van genderneutraal naar geslachtloos STOP

Marc Cosyns - 'Ik heb zoiets van een overload bij discussies over genderneutraal' zei mijn collega eind 2016 toen hij hoorde dat ik was gekozen in de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (2017-2020). 'Je moet in actie treden tegen dat taalmisbruik in de zorg, ook tegen die verengelsing by the way.'