De tabaksindustrie is een grotere bedreiging dan terreur

De tabaksindustrie is een grotere bedreiging dan terreur

Suzanne Gabriels - Dé winnaars van de afgelopen verkiezingen in Vlaanderen zijn Groen en Vlaams Belang. De verkiezingsuitslagen maken duidelijk dat we begaan zijn met veiligheid.

  •  

Zeg ook eens 'B' dokter...

Herman Nys - Enkele weken geleden gaf de ministerraad aan minister De Block groen licht voor het voorontwerp van wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg die de kwaliteitswet moet worden. In het voorjaar circuleerde er al een eerste voorontwerp. Daarin was uitdrukkelijk voorzien dat het visum waarover iedere arts (ook nu al) moet beschikken, in de toekomst alleen zou worden toegekend 'op basis van het bewijs van voldoende kennis van de Nederlandse, Franse of Duitse taal om het desbetreffende beroep in België te kunnen uitoefenen'.

Patiënt centraal

Michèle Langendries - Door een samenloop van omstandigheden heb ik de voorbije maanden flink wat medische zorg opgenomen. Niks ernstigs, maar het stapeltje attesten groeide wel snel aan. Toen ik daarmee naar het lokale ziekenfondskantoor wou stappen, besefte ik dat dit niet zomaar kon, omdat ik recentelijk over provincies heen verhuisd ben.

Rijker dan je denkt

Elise Wuyts - Een van de mooiste dingen aan ons vak, vind ik de oneindige mogelijkheid om bij te leren. Een obscure subspecialisatie? Bezoek dan het jaarlijks internationaal congres! Een nieuwe professionele interesse? Ga eens naar een lezing, neem deel aan een workshop! Geïnteresseerd in psychotherapie? Kom naar de EPA Summer School!

De dag dat ik de Personal Health Viewer raadpleegde

Marc Cosyns - 'Dokter, heb je nog wat tijd om je iets te vragen over e-health, zo niet maak ik een nieuwe afspraak?' vraagt een chronische patiënt van 73 jaar, met vriendelijke stem. "Laat maar horen," zeg ik "misschien kan ik je meteen antwoorden?"

Eén jaar na #metoo

Lode Godderis - 1 jaar na #metoo werden we recent opnieuw opgeschrikt door enkele incidenten in de media. IDEWE Onderzoek uitgevoerd tussen 2016 en 2018 toont aan dat 1 op de 10 werknemers in de zorg aan in de 6 maanden voor de bevraging geconfronteerd te zijn geweest met ongewenste seksuele gedragingen op het werk. Dit is 2% meer dan gemiddeld. Deze cijfers komen overeen met andere internationale studies die aantonen dat de zorg één van de sectoren waar het probleem het frequentst voorkomt. Kampt de zorg met een probleem, en hoe kunnen we het aanpakken?

Problemen met de masters na het artsendiploma: kijk eens naar de financiering van de gezondheidszorg

Piet Hoebeke - Recent legde Roel Van Giel (Domus Medica) de vinger op de wonde van de assistentenopleiding door te wijzen op de te hoge uitstroommogelijkheden voor masters in de geneeskunde naar de specialistenopleiding. Hierdoor raakt enerzijds het geplande contingent huisartsen in opleiding niet ingevuld, maar brengen we anderzijds een groep jonge mensen naar de afgrond van hoge beroepskwalificatie zonder perspectief. De analyse dat enkel de UZ hiervoor verantwoordelijk zijn deel ik echter niet.

Gøtzsche

Dirk Ramaekers - Het was me wat in evidence-based-land de voorbije weken. De directeur van het Nordic Centre, Peter Gøtzsche (foto), werd door de internationale Italiqueboard/Italique van Cochrane aan de deur gezet.

Taai

Geert Verrijken - In 2017 zaten 39 ziekenhuizen in het rood, negen meer dan een jaar voordien. Circa één hospitaal op de drie heeft het dus financieel moeilijk. Zoals in het verleden ontnuchtert de Maha-studie.

Snel en flexibel gegevens delen met de patiënt

Ilse Weeghmans - Goede zorg voor patiënten betekent in de eerste plaats dat gegevens gedeeld worden zodat de patiënt niet 'de rode draad' is van zijn eigen zorg. Een werkende e-health waarin alle diensten naadloos, net zoals de zorg, op elkaar aansluiten en de patiënt maar één keer moet inloggen om een overzicht te krijgen van zijn of haar zorg. Met uiteraard eigen aanvullingen, metingen, info over de zorg thuis, ...

Vaccinaties, populism trumps science

Edelhart Kempeneers - Het seizoen van de griepspuitjes staat weer voor de deur. En hiermee ook opmerkingen van de werknemers. "Dat helpt toch niet", "Ik heb die spuit gehad, en ben toch ziek geworden", "Pff, een griepje is toch niet zo erg", "Ik ben nooit ziek, ik heb dat niet nodig", "Die spuiten verzwakken je afweer", en ga zo maar door.

Gezonde gemeentes hebben lef

Sofie Staelraeve - Deze zondag vinden de gemeente- en provincieraadsverkiezingen plaats. Wie verkozen wordt, kan vanaf januari een reuze-impact hebben op het vlak van zorg en gezondheid. Bovendien, wie wil winnen op vlak van gezondheid, betrekt best zijn hele bevolking. Een gezonde gemeente is de 2de prioriteit van politici dit najaar - maar dan wel op een gedurfde manier.

Proclamatie

Thomas Pattyn - Het was gewoon een stuk post, niet veel anders dan het vorige stuk dat ik met een scherpe briefopener in de vorm van een apenstaartje had opengescheurd. Echt goed werkt dat apenstaartje niet maar ik vind het wel symbolisch om ook mijn papieren mail met het apenstaartje te openen. Een uitnodiging, op verhard papier zelfs, voor de plechtige proclamatie van de ManaMa Specialistische geneeskunde.

Welkom!

Pieter Koopman - Schrijf misschien iets positiefs, verzuchtte mijn vrouw. En wat is er positiever dan de geboorte van mijn dochtertje! Plots kan je de werking van het ziekenhuis eens als 'patiënt' beoordelen. Wel: niets dan lof! Sympathieke verpleegkundigen die je met de glimlach geduldig in alles bijstaan, pijnloze epidurale punctie, de gynaecoloog gaf haar tandartsafspraak op om zelf de bevalling uit te voeren - gelukkig vertoont haar gebit nog geen verregaande staat van verrotting - en hop, na een dikke twee uurtjes lag mijn kleine prinses in mijn armen. Administratie kon achteraf: bonnetje trekken en tien minuten later geholpen.

30 euro

Geert Verrijken - De jaarlijkse paringsdans tussen verzekeraars en zorgverstrekkers heeft ook dit keer weer een budget voor de ziekteverzekering in 2019 gebaard. De ziekenfondsen hebben bedenkingen bij de overschrijdingen in de geneesmiddelensector. Het Verzekeringscomité richt een werkgroep op om daaraan te remediëren.

Als de smog om je hoofd is verdwenen

Chris Van Hoof - "Naar school wandelen of fietsen is ongezond", kopte De Standaard eind augustus boven een artikel over luchtkwaliteit. Geen bemoedigende boodschap voor ouders en kinderen die vol goede moed de auto aan de kant willen laten bij het begin van het nieuwe schooljaar. Waarom zijn we zo gefixeerd op luchtkwaliteit? En belangrijker nog: hoe gaan we ermee om?

Wij, academici

Ilse Degreef - Wij artsen zijn het allemaal: academicus. Er bestaan weliswaar meerdere definities van het woord. Maar in principe is het iemand met een universitair diploma. De echte nerds blijven aan de universiteiten plakken en tekenen uiteindelijk een charter om te volharden in de dwaasheid.

Op weg met wearables

Tom Van Daele - "Dat ze al heel wat stappen had gezet", vertelde een collega trots terwijl ze zwaaide met de nieuwe wearable aan haar pols. "Mijn man, enkele vrienden en ik gaan sinds kort met elkaar in competitie en proberen voldoende te bewegen. Nu lukt dat nog, ik vraag me wel af hoe ik dit ga volhouden in de winter..."

Waarom moet er gepolariseerd worden?

Frieda Matthys - Het tweejaarlijks GGZ-congres had dit jaar voor de negende keer plaats in Antwerpen onder het motto "Allemaal anders". Het zijn altijd twee hartverwarmende dagen met meer dan duizend geëngageerde hulpverleners en ervaringsdeskundigen die ervaringen komen uitwisselen en nieuwe wetenschappelijke inzichten komen delen.

Wat als artsen gewoon mensen waren?

Jan Bosmans - Vorige week werd de redactie van Artsenkrant 'gekaapt' door studenten geneeskunde en kersverse aso's en haio's. Het leverde een boeiend portret op van jonge mensen op vak één van het medische ganzenbord. Ik wens hen veel gansjes toe die in de richting van het succes kijken, en een geslaagde sprong over de put! Niet onverwacht trok ik soms ook de wenkbrauwen op. Zoals bij een uitspraak van de editorialist-van-de-dag: "De titel 'dokter' mogen ze voor het eerst voor hun naam schrijven en met trots dragen."