Skypen met je baby?

Skypen met je baby?

Tom Van Daele - Sinds enkele weken biedt het UZ Brussel aan ouders met een baby op de afdeling neonatologie de mogelijkheid om hun kindje via een webcam te volgen. Wanneer ouders niet op de afdeling zijn, kunnen ze op die manier hun kindje zien, wanneer het in een bedje of couveuse ligt. Ouders blijken heel blij met dit aanbod, want ze gaan er unaniem op in.

  •  

De MAF: geen exotisch beestje maar een toegankelijkheidsmaatregel voor chronisch zieken

Ilse Weeghmans - Kent u als arts of als lezer van de Artsenkrant de maximumfactuur? Het is een goed systeem om personen met hoge medische kosten financieel bij te staan. Concreet betekent het dat alle remgelden worden opgeteld en dat als je boven een bepaald bedrag eindigt (de teller), je geen remgelden meer moet betalen dat kalenderjaar.

Gedeeld beheer en verantwoordelijkheid in de ziekenhuizen

Bejjani Gilbert - Niemand betwijfelt nog de noodzaak van een hervorming van ons zorgsysteem. De vergrijzing heeft een aanzienlijke impact op de structuur van de zorgkosten, in die mate dat de duurzaamheid ervan niet meer gegarandeerd kan worden zonder een fundamentele hertekening.

Nachtmerrie op internet

Richard Duport - Op een ochtend stootte ik na het opstarten van mijn computer op een bom, die me sneller dan de strafste kop koffie klaar en wakker schudde. Een patiënte, iemand die ik goed ken, maakt me op facebook volledig zwart, in een groep van inwoners van de gemeente waar ik werk.

De dokter als dealer

Dave Allegaert - Het was een titel die een tijdje geleden de aandacht trok in een weekendeditie van de Nederlandse Volkskrant. Aan de basis lag een kritische reflectie van een Nederlandse huisarts.

250.000 euro, hoeveel is dat?

Henri Anrys - Het idee om het beroepsinkomen van artsen af te toppen tot 250.000 euro levert heel wat reacties op, wellicht ook van mensen die niet zoveel verdienen. Hoe zou dat overigens in de praktijk gaan: werkt een zelfstandige die zijn plafond bereikt gratis verder door, of neemt hij vrij?

Emotie in de geneeskunde

Ilse Degreef - Nog altijd bestaan vandaag artsenassociaties met exclusief mannelijke orthopedische chirurgen, die een vrouwelijke kandidaat geen kans zullen geven. Een omgekeerde exclusiviteit is mij tot op heden nog niet bekend. Naast het natuurlijk hogere risico op zwangerschap bij de vrouwelijke dan bij de mannelijke collega's, wordt dit achter de schermen ook gewijt aan emoties. De pot en de ketel.

Vaarwel injecteerbare geneesmiddelen

Anja Reuter - Zuid-Afrika neemt als eerste land ter wereld deze maatregel die de toegang tot een nieuw doeltreffend geneesmiddel vergroot. Dat maakt de behandeling van therapieresistente tuberculose niet alleen draaglijker, maar verkleint ook de verwoestende impact van de nevenwerkingen van de injecteerbare stoffen.

Een hoofd vol verhalen

Elise Wuyts - Zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door de menselijke geest. Als kind uitte zich dat in het verslinden van boeken en het schrijven van verhaaltjes. Het leek me dan ook vanzelfsprekend dat ik later iets zou studeren waarbij ik zo veel mogelijk boeken mocht lezen.

Stop met jonge mama's onder druk te zetten

Freya Saeys - Zeggen dat we hoge verwachtingen hebben van zwangere vrouwen en jonge mama's, is een understatement. Ben je zwanger, dan mag je geen rauwe groenten eten, ga je best naar de zwangerschapsyoga en word je - vaak onterecht - medicatie ontzegd. Na de geboorte van je kind nemen de geboden en verboden alleen maar toe. Iedereen staat klaar met al dan niet zinvol advies en kersverse moeders krijgen een wervelwind aan informatie te verwerken.

Holle argumenten tegen neutrale pakjes

Suzanne Gabriels - De politieke stilstand in het dossier van neutrale sigarettenpakjes is nefast voor de volksgezondheid, schreef Suzanne Gabriels in haar vorige column. Deze keer gaat ze dieper in op argumenten die de tabaksbedrijven aanhalen om neutrale pakjes tegen te houden: het zou een schending zijn van hun intellectuele eigendomsrechten en een toename van namaaksigaretten teweegbrengen. "Ik wil u graag tonen wat voor holle woorden dit zijn, bedoeld om de marketing via de verpakking in stand te kunnen houden."

"Het is gebeurd!"

Tom Braekeleirs - Met deze woorden - die intussen in het gemeenschappelijk geheugen gegrift staan - eindigde presentator Erik Van Looy steevast elke aflevering van de immens populaire 'De Slimste Mens ter Wereld'-quiz. Die woorden kwamen in mij op toen ik recentelijk een artikel las over een Chinees onderzoeksteam dat een AI-algoritme had uitgewerkt om betere kankerdiagnostiek te doen. En er beter in slaagde dan een leger radiologen...

Are you not entertained?

Edelhart Kempeneers - Met het enorme succes van onze Rode Duivels op het afgelopen WK vergeten we soms het aanzienlijk risico op blessures bij topsporters. Eigenlijk vallen zulke moderne gladiatoren onder de Wet Welzijn, als werknemers met een arbeidscontract onder het gezag van een werkgever. Toch wordt deze wetgeving blijkbaar buitenspel gezet. Waarom laten we dit toe?

De 'groene' trui

Lode Godderis - De Salbutamol-affaire van Froome beheerste het nieuws vlak voor de Tour de France. In de marge, werd nog maar eens duidelijk dat astma en het gebruik van bronchodilatatoren bij renners tot 5 keer hoger ligt in vergelijking met de algemene bevolking.

Zwangerschapsprotocol

Marc Cosyns - Sommige mailvragen maken je blij en triestig tegelijk, verrassen ook, zo net voor het verlof.

De psychiater op straat

Thomas Pattyn - Geen paniek, geen sprake van een collectief ontslag in de geneeskunde! Patiënten te over in de psychiatrie en zo lijkt het nog wel even te blijven. De ASO-psychiater kijkt niet aan tegen een interim-toekomst of een job als parkeerwachter zoals onze goede vriend de ASO-gynaecoloog en nog anderen. Voor wie er dringend al eens eentje nodig heeft gehad, zijn de wachtlijsten in de psychiatrie een bekend gegeven.

Betreuren

Herman Moeremans - Recent las ik in Artsenkrant het artikeltje 'AADM betreurt verlies van een zetel'. Zonder leedvermaak durf ik gerust te stellen dat ook SVH het verloop en de uitslag van de voorbije verkiezingen betreurt.

Op tijd drinken, een hele klus (?)

Chris Van Hoof - "Definitieve balans na hittegolf in Canada: zeventig doden" (DM 10/07/2018), "235 doden meer door hittegolf in juni" (VRT 25/07/2017). Mensen die overlijden aan dehydratatie, blijft een terugkerend item in het nieuws. In landen als Canada en België kan je bezwaarlijk excuses inroepen waarom mensen nog steeds moeten sterven aan uitdroging telkens het een paar dagen wat warmer is. Maar toch blijft dehydratatie een minder triviaal probleem dan het op het eerste zicht lijkt.

Kleurenblind

Pieter Koopman - Door mijn gebrek aan correct werkende kegeltjes, hou ik het gewoonlijk gemakkelijkheidshalve bij zwart. Maar voor het eerst eist mijn vrouw meer inspraak bij de keuze van onze nieuwe wagen dan alleen een frivoler kleurtje.

Psychiaters doen het op hun manier

Frieda Matthys - "De onderhandelingen die de psychiaters voeren met de overheid over het verder uitrollen van het zgn. 'artikel 107' zijn al enkele keren in de media geweest. Soms werd er gesuggereerd dat we op een clash uit waren." Niets is minder waar, zegt Frieda Matthys.