Logica

Wouter Colson - Tussen beleidsintenties en de praktijk op het veld blijken er vaak nogal wat obstakels te staan. Minister De Block wil snel vooruitgang boeken met de informatisering, onder meer door het geneesmiddelenvoorschrift elektronisch te maken. Overhaast, lijkt het, want er zijn nog enkele grote problemen op het terrein, zoals u in Artsenkrant van 17 november kunt lezen.

  •  

De patiënt als prof

Babette Salaets - Wie kan een verhaal beter vertellen dan een ervaringsdeskundige? Het antwoord is simpel: niemand. Hij/zij beschikt over inzichten en ervaringen die een buitenstaander nooit kan of zal hebben. Die ervaringsdeskundigheid is de basis van het 'Patient Partners Program'. Dit is een practicum in het kader van de lessen reumatologie voor tweede master studenten. Het concept is even simpel als geniaal. Patiënten met reumatoïde artritis geven aan een kleine groep studenten zelf interactief les over hun aandoening.

Brief aan een meisje van 10

Herman Moeremans - Ik denk dat ik mag zeggen dat ik niet alleen een normaal gezond, maar ook bevredigend seksleven heb gehad. En toch ben ik er ooit aan begonnen zonder plaatjes over hangende tuinen en colibri-standjes.

Wat hebben AED en AvV met elkaar te maken?

Marc Cosyns - Voel ik me veiliger op het slagveld als ik weet dat er een Automatische Externe Defibrillator aanwezig is en waar die zich bevindt? Als vredesactivist, in herinnering aan de recent overleden Jef De Loof, was ik eerder verwonderd tot licht geamuseerd bij het zien van een herdenkingsplaat aan een beroemde veldslag met eronder de verwijzing naar de dichtst bijgelegen AED (250 meter verder langs een veldweggetje).

EHBO, voor uw geestelijke gezondheid of ook voor het geestelijke gezondheidsbeleid?

Ilse Weeghmans - Drie Vlaamse regeringspartijen pleiten in een resolutie van 25 oktober 2017 in het Vlaams Parlement o.a. voor de algemene invoering van EHBO-cursussen voor psychische problemen (DS, 6/11/2017). Dit is een prima zaak voor patiënten en betrokkenen aangezien 1 op 4 personen klachten heeft over zijn of haar psychisch welbevinden.

Online hulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg

Raf De Rycke - Telegeneeskunde of online hulpverlening geraakt in de gezondheidszorg stilaan ingeburgerd en groeit als een kool. Ook in de geestelijke gezondheidszorg lijkt e-mental health een nieuw buzzwoord te zijn. Het is een jonge tak aan de groeiende en bloeiende boom van de psychiatrische hulpverlening.

Delicaat

Aanzet

Niet overschakelen naar nieuw HPV-vaccin zou gemiste kans zijn

Freya Saeys - In april kwam er een nieuw vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) op de markt. HPV is een virus dat bepaalde types ernstige kankers en ziektes kan veroorzaken bij vrouwen en mannen, onder andere baarmoederhalskanker (700 gevallen/jaar), anale kanker, hoofd- en halskankers en genitale wratten (18.000 gevallen/jaar in België). Het nieuwe vaccin niet opnemen in het vaccinatieprogramma zou een gemiste kans zijn.

Recip-e, quo vadis?

Paul Beke - Domus Medica voorzitter Roel Van Giel, verklaarde vorige week dat het verplichte elektronisch medisch voorschrift , het Recip-e, zoals door Minister De Block wordt voorzien voor alle artsen vanaf 1 januari 2018, zeer moeilijk, zo niet onmogelijk zal kunnen worden gehaald. Persoonlijk heb ik dit item voorgelegd aan onze eigen huisartsenkring van Leopoldsburg alwaar hierover een open debat werd gevoerd.

Zo blind als een mol

Roel Van Giel - De hervorming van de ziekenhuisfinanciering. De laagvariabele zorg. De ziekenhuisnetwerken. De hervorming van de accreditering. De hervorming van de nomenclatuur. De hervorming van KB78. Het lijstje van aangekondigde hervormingen is spectaculair.

Mythe

Meten is weten, gissen is missen

Louis Ide - Het belang van kwaliteitsvolle gegevens kan nauwelijks overdreven worden. Dat geldt ook voor gezondheidsgegevens.