Uit het magazine

Zelfs in coronatijden staat het puike festival Docville paraat om u te informeren, verbijsteren en te laten genieten van een uitgekiende selectie aan documentaires. Gesprekken rond actuele thema's (vaak ook medische) maken er een totaalfestival van. De thematische reeks 'De jeugd van tegenwoordig' zal een generatieoverschrijdend publiek bekoren.

Het Quatuor Ebène ging de uitdaging aan om de 16 kwartetten van Beethoven in te studeren en uit te voeren. De wereldtournee van dit prestigeproject is door de coronamaatregelen helaas in rook opgegaan. Daarom krijgt het Concertgebouw Brugge nu onverhoopt de première van deze unieke bijdrage aan het Beethovenjaar.

Uit het magazine

Op 8 oktober 2016 haast de 62-jarige neuroloog Udo Kischka zich om na het werk zijn trein te halen. Hij krijgt daarbij hoofdpijn aan de rechterkant en een raar gevoel in zijn linker lichaamshelft. Hij denkt wel even aan een beroerte maar wijt het aan vermoeidheid en werkt 's avonds thuis nog een paar uur door nadat iedereen al naar bed is.

Uit het magazine

Hugo Voeten mag zowat de uitvinder heten van de minisupermarkt, Cash Fresh met name, waar je "vers, vriendelijk en voordelig" kon winkelen. Hij heeft ook een geweldige kunstverzameling aangelegd die je nu kan bekijken op twee plaatsen: de beeldentuin in Geel en het art center in Herentals waar op Open Monumentendag (13 september) opendeurdag wordt gehouden.

Uit het magazine

De Munt hertekende haar programma voor de komende maanden en schrapte enkele producties. Toch bleef dat de nationale opera niet bij de pakken zitten en ze pakt uit een veelbelovende start het nieuwe seizoen. Er staan voor september drie fascinerende projecten op stapel waaraan hier en daar ook een verlengstuk naar de huiskamer vast hangt.

Time is Nolan! Andermaal kiest de geniale regisseur met Tenet voor een indrukwekkende spielerei rond tijd. Het verhaal biedt een mix van de James Bondfilm Thunderball, The Night Manager van John Le Carré en Nolans eigen films, Memento, Inception en Interstellar. Het geheel zal uw hersenen heerlijk uit de pan laten knetteren.

Uit het magazine
Henk Van Nieuwenhove

Sinds 2016 is de stad Oostende de trotse organisator van het grootste 'public art festival' in Europa. The Crystal Ship. Dankzij het festival zijn er nu meer dan 60 muurschilderingen en 10 interventies te zien, verspreid over alle delen van de stad. Goed voor een stevige fiets- en wandelroute. Vanwege corona kon het festival dit jaar niet plaatsvinden. Wel werden 5 gerenommeerde topartiesten uitgenodigd om nieuwe fresco's toe te voegen aan het artistieke parcours.

Uit het magazine

In het Hôtel d'Agar in het Zuid-Franse Cavaillon loopt nog tot 20 september een tentoonstelling over Marseille 1720, de laatste grote pestepidemie in Europa. Zeer actueel als je weet dat de Franse regering zich voor zijn corona-exitplan baseerde op de lokaal georganiseerde aanpak uit die tijd.

Ik was het beu om een hele namiddag ananassen of potscherven te schilderen, de academie was niets voor mij, zegt Klaas Vanderperren. Dus maar boekhouding en informatica studeren en een baantje in een videoverhuurzaak aannemen. Maar het schilderen zat hem in het bloed en schoorvoetend baande hij zich een weg in het labyrint van de kunst. Vandaag wordt zijn werk gepromoot door galeries in Londen, Parijs, Amsterdam en Knokke. "Nu nog doorbreken in Los Angeles en Dubai", lacht hij.

Uit het magazine
Henk Van Nieuwenhove

Het Franse dorp Lurcy-Lévis is sedert 2017 uitgegroeid tot het wereldcentrum van de street art. Van heinde en verre, van de States tot Japan, komen ze, de bezoekers om te verdwalen en hun ogen de kost te geven in het artistieke labyrint van de enige Street Art City in de wereld. Tot 1 november kunt u er zich komen onderdompelen in de fascinerende wereld van deze uitermate boeiende kunstvorm. Als u het hele complex met zijn diverse gebouwen en zijn 'hotel' met 128 kamers wil bezichtigen, trekt u er best een hele dag voor uit.

Uit het magazine

Toucy is een gezellig dorp van 2.647 inwoners, ten zuidoosten van Parijs in het departement Yonne. Bekendste inwoner ooit is Pierre Larousse die zijn naam gaf aan de bekende encyclopedie. Sedert 1997 is Toucy echter vooral bekend omwille van de Galerie de l'Ancienne Poste, gevestigd in - u raadt het al - het oude postgebouw waar keramiek tot een volwaardige kunsttak verheven wordt. Zowel in Toucy als in Roubaix krijgen de favoriete artiesten van L'Ancienne Poste carte blanche.

Joachim (34) startte zijn kunstenaarsloopbaan met gratis muurschilderingen "om gevandaliseerde muren van de huizen weer op te smukken". De mond-aan-mondreclame werkte: stilaan kreeg hij betaalde opdrachten en werd hij opgepikt door de galeries. Vandaag is zijn werk te zien in gereputeerde galeries in Kopenhagen, Berlijn, Knokke, Antwerpen, Londen én Chichester waar de verwijdering van een van zijn murals uit het straatbeeld zelfs leidde tot een petitie van de plaatselijke bevolking.

Zopas verscheen bij de jonge uitgeverij Mithras de lijvige dichtbundel 'Blijf in uw kot - Crisisgedichten in tijden van corona'. Auteur is Bert Popelier, jarenlang freelance cultuurjournalist voor onder andere De Tijd én Artsenkrant. In precies twee maanden tijd schreef hij 100 gedichten die samen een uniek getuigenis vormen van een periode die in ons geheugen gebrand zal blijven.

Wat doet de huidige beperkte bewegingsruimte met onze zorgverleners? Hoe worden zij geconfronteerd met het alleen zijn? Het Fin-de-Siècle Museum in Brussel vroeg enkele partners uit de zorgsector om aan de hand van één werk dieper in te gaan op het thema 'locked-in'.

Een speld in een hooiberg zoeken: het gezegde is te zwak om uitdrukking te geven aan de wonderlijke ontdekking van een stel boomwortels langs de wegkant, tafereel dat precies 130 jaar geleden werd geschilderd door Vincent Van Gogh.