Uit het magazine

Haar eerste koffie dronk ze pas twee jaar geleden, maar het was er wel een met impact. Mattie Raick (35) mag zich vandaag niet alleen arts en moeder van vier noemen, maar ook mobiele barista. Sinds oktober rijdt ze met haar bakfiets door Gent en omgeving. Haar missie met Café Roulé? Mensen verbinden boven een heerlijk dampende koffie.

Uit het magazine

De Nederlandse marinearts en chirurg Johan Pompe van Meerdervoort (°Brugge 1829, +Brussel 1908) is vooral bekend geworden als auteur van 'Vijf jaren in Japan'. Daarin brengt hij verslag uit van zijn dienstjaren in Dejima, de Nederlandse handelspost nabij Nagasaki. Dr. Pompe doceerde in Japan onder meer geneeskunde en richtte er tevens een lokaal ziekenhuis op. Stof genoeg voor een intrigerend verhaal.

Uit het magazine

Modica, een van de barokke parels aan de Siciliaanse kroon, was lang een notoire medische bestemming dankzij de scuola di medicina en de syfiliskliniek van dottore Tommaso Campailla (1668-1740). Diens botte mercuriali en de behandeling met kwikdampen lokte van de 18de tot de 20ste eeuw patiënten van heinde en ver naar Sicilië.

Uit het magazine

"Ik denk dat ik in totaal zo'n 25 oldtimers heb gehad. Een groot stuk van mijn collectie heb ik moeten wegdoen omdat ik geen plaats vond om ze te zetten. Momenteel heb ik er nog drie: een Rolls Royce Phantom uit 1929, een Bentley Continental R (1990) en een Aston Martin Virage", dixit gewezen huisarts Denis Duyck (73).

Uit het magazine

De Forumzaal van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum van Geel werd recent opgesmukt met een gigantische muurschildering van de Mechelse street artist Gijs Vanhee. De kunstenaar koos voor het verhaal van Jonah en de walvis en interpreteerde dat op een doordachte en speelse wijze.

Uit het magazine

Het Leuvense Rega Instituut doet ongetwijfeld een lichtje branden. Maar wie was de arts en rector naar wie die prestigieuze onderzoeksinstelling is vernoemd? Daarvoor gaan we in Leuven op stap met dr. Ria Van den Broeck, stadsgids en oud-CLB-arts. "Toen ik enkele jaren geleden met een aantal dermatologen deze wandeling deed, bleek niemand Rega te kennen", laat ze noteren.

Kamp je net als wij met een dipje door de herfstige zomer? Duik dan in de immersieve Happiness expo op de Brusselse kunstberg en ervaar hoe kunst je brein een boost kan geven.

Hoe ziet het brein van een Alzheimerpatiënt eruit? Wat is het geheim van honderdjarigen? Kan stress dodelijk zijn? Hoeveel weegt een hart? Op deze en nog veel meer vragen probeert de expo Body Worlds Vital in de Brugse site Oud Sint-Jan een antwoord te geven. De expo is een geheel nieuw onderdeel van de reizende Körperwelten (Body Worlds) tentoonstellingen. In samenwerking met het Rode Kruis is er op woensdag 9 augustus een exclusieve avondopening met gratis EHBO workshop.

Behalve de zee, dragen ook kunst en cultuur bij aan ons welzijn. In Knokke hebben ze dat goed begrepen. We trokken naar de mondainste stad van 't land voor een portie zilte traktaties, (levens)kunst en schoonheid, en deelden een glaasje bubbels met viroloog Marc Van Ranst die er deze zomer voor het eerst tentoonstelt.

Sinds kort heerst er een surrealistisch sfeertje in de straten van onze hoofdstad. De nieuwe culturele attractie 'In de sporen van Magritte' omvat acht monumentale street artwerken die refereren aan het werk van de Belgische kunstenaar. Een ludiek wandelparcours in het hart van Brussel met bolhoeden die de weg wijzen...

In Oostende kan je de hele zomer lang kennismaken met een straffe dame uit de 19e-eeuwse Belgische kunstscene, Anna Boch. Tijdens een boeiende expo die haar oeuvre en leven eert, neemt Mu.Zee u mee op een unieke, impressionistische reis van de Noordzee tot de Méditerranée.

De Côte d'Azur blijft vakantiebestemming nummer één voor de Belg. Niet verwonderlijk. Behalve blauwe lucht, zon en zee vind je er ook een stevige portie cultuur: van de beste jazzfestivals in Europa tot musea van wereldklasse

Uit het magazine

De stad Brugge heeft er een toeristische parel bij. Op amper 250 meter van het Belfort hebben dr. Marnik Minelli en zijn partner, ruimtevaartingenieur Thomas Ulenaers een pracht van een notariswoning omgebouwd tot een B&B met acht luxueuze suites en een droom van een tuin met zwemvijver. Het project wordt mede ondersteund door Marniks tweelingbroer, dr. Lennert Minelli.

Uit het magazine

Het Stroom Festival speelt zich af in de groene Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent. In pittoreske dorpen en mooie kastelen, bij maritiem erfgoed en hedendaagse architectuur.

Uit het magazine

Op 21 juni zal het Bureau International des Expositions (BIE) bekendmaken welke stad in 2027 de Wereldexpo zal organiseren. De Spaanse stad Málaga, de geboortestad van Pablo Picasso, is een van de kandidaten naast Phuket, Belgrado, San Carlos de Bariloche en Minnesota. Málaga kiest voor een actueel thema: 'The urban era: towards the sustainable city'.

Uit het magazine

Van feestzaal, kraakpand tot museum voor kwetsbare zielen: de geschiedenis van het Trinkhall Museum in Luik, is al even bijzonder als zijn collectie. Deze telt 4000 kunstwerken van Belgische en internationale kunstenaars met een verstandelijke beperking, een unicum in de wereld.

We kennen Lissabon vooral als de stad van Fado, van Fernando Pessoa, van José Saramago. Maar wist u dat Lissabon ook een fabelachtige collectie Vlaamse Primitieven bezit? En dat je er een schitterend portret van Hélène Fourment van de hand van Rubens vindt? Bovendien loopt er tot 18 september een knappe expo van Rui Chafes en Giacometti in Gulbenkian. Waarop wacht u?

Clinical Update

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info