(Bijna) eeuweling Pierre Soulages gevierd in geboortestad Rodez

Pierre Soulages is met voorsprong de belangrijkste levende Franse kunstenaar. Op 24 december e.k. wordt 'le peintre du noir' 100 en dat wordt uitgebreid gevierd bij onze Zuiderburen. In december van dit jaar mag Soulages de muren van het Louvre vullen. Als voorsmaakje presenteert zijn geboortestad Rodez dit najaar een waaier van activiteiten, met als hoogtepunt de confrontatie van het werk van Soulages in het museum met zijn naam met het oeuvre van Yves Klein 'le peintre du bleu'.

50 jaar Jazz Middelheim

Het Antwerpse Jazz Middelheim, het oudste jazzfestival van het land, viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Onze jazzrecensent Peter Anthonissen was er van jongs af aan bij. Een terugblik aan de hand van enkele hoogtepunten.

Leidt een bloedtest geruisloos naar de perfecte mens?

Medische en technische evoluties sluipen geruisloos onze samenleving binnen, maar hebben vaak enorme ethische en psychologische gevolgen. Als een NIP-test je duidelijk maakt dat de foetus in je buik een genetische afwijking heeft, wat doe je dan? Het Museum Dr. Guislain buigt zich over dit dilemma.

Leidense Museum dr. Boerhaave krijgt European Museum of the Year Award 2019

Het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum. De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea.

Munch en Vigeland aan het feest in Oslo

In Londen loopt een grote Van Gogh-tentoonstelling, Madrid pakt uit met de expo Velazquez-Rembrandt-Vermeer, maar het is Oslo dat de deze zomer de oppergaai afschiet met twee memorabele tentoonstellingen over twee kunstenaars die de Noren na aan het hart liggen: Edvard Munch (1863-1944) en Gustav Vigeland (1869-1943).

Uit het magazine

Ku(n)st om van te snoepen

Van alle Vlaamse en bij uitbreiding Belgische gemeenten telt Knokke het grootste aantal kunstgaleries per inwoner. Dat zijn er naar schatting tussen 80 en 90 en er komen er al maar bij. Knokke heeft dan ook een hele traditie als kunststad. Een van de artistieke hoogtepunten van het zomerseizoen is de kunstbeurs Art Nocturne Knocke, van 10 t/m 18 augustus in CC Scharpoord. Artsenkrant-club schenkt 20 duotickets weg.

Uit het magazine

Zonnebloemen onder de loep

Als het zomer is, dan tonen we gewoon zonnebloemen, dachten ze in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het resultaat is een fraaie en zonnige tentoonstelling over Van Goghs meest geliefde onderwerp.

OMG! Het Lam Gods leeft

Ruim een half jaar voor de opening van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' van start gaat, pakt uitgeverij Hannibal uit met een prachtwerk over het magnum opus van de schilder, het Lam Gods. Het is een verbluffend boek geworden, de meest diepgaande analyse ooit van het meesterwerk van de Vlaamse schilderkunst.

De Nasa-foto's van dokter Bruno Vermeersch

Op 21 juli zal het 50 jaar geleden zijn dat Apollo 11 de eerste mannen op de maan neerzette. Velen zaten toen aan de beeldbuis gekluisterd en de eerste foto's van de maanlanding zijn legendarisch. In het Musée de la Photographie in Charleroi worden foto's van de maanlanding getoond uit de collectie van de Vlaamse dokter Bruno Vermeersch.

Uit het magazine

Moet er nog muziek zijn?

We doorploegden voor u het Belgische zomerfestivalaanbod en hielden een bonte selectie over. Zowat alle muziekgenres komen aan bod in een overzicht dat van Brugge tot Floreffe spreidt. Prettige muziekzomer alvast.

Uit het magazine

Music without Borders

We doorkruisen Europa om voor u enkele festivals uit het gigantische aanbod te selecteren. Vaak vinden ze plaats op plekken die een citytrip waard zijn. Prettige reis.

Uit het magazine

Wielerkoorts stijgt

In het vooruitzicht van de start van de Tour de France in Brussel, op zaterdag 6 juli, worden zowel in Bozar als in Autoworld tentoonstellingen over wielrennen gehouden.

Uit het magazine

Tachtig vulkanen op een rij

Wist u dat Frankrijk de meeste vulkanen en de grootste vulkaan van Europa heeft? Alleen al de Chaîne des Puys, nabij Clermont-Ferrand, telt 80 slapende reuzen, netjes op een rij, waarvan de jongste amper 8.000 jaar geleden het licht zag. Dat levert adembenemende vergezichten op, in het besef dat vroeg of laat uit de buik van de aarde een nieuwe vulkaan geboren wordt.

Uit het magazine

Nick Ervinck stelt tentoon in de wachtruimte

Met 'Kunst in de Wachtruimte' biedt de Gentse vzw David een portfolio aan met kunstwerken van een vijftiental kunstenaars. Momenteel loopt er bij huisartsenpraktijk VIVE in Wetteren zo'n synergieproject tussen kunst en zorg. Huisarts Marc Verstraeten nam het initiatief voor de expo 'Eerste lijn, geel goed'.

Uit het magazine

Een muzikale zomer in eigen land

De klassieke muziekwereld bevindt zich vanaf nu in zomermodus. Dat betekent echter niet dat de melomanen op hun honger moeten blijven zitten. Tal van organisatoren trekken de komende weken nog wat extra registers open en presenteren veelkleurige muzikale programma's. Zowel liefhebbers van muzikale openheid als van specialismen komen aan hun trekken.