Sinds kort heerst er een surrealistisch sfeertje in de straten van onze hoofdstad. De nieuwe culturele attractie 'In de sporen van Magritte' omvat acht monumentale street artwerken die refereren aan het werk van de Belgische kunstenaar. Een ludiek wandelparcours in het hart van Brussel met bolhoeden die de weg wijzen...

In Oostende kan je de hele zomer lang kennismaken met een straffe dame uit de 19e-eeuwse Belgische kunstscene, Anna Boch. Tijdens een boeiende expo die haar oeuvre en leven eert, neemt Mu.Zee u mee op een unieke, impressionistische reis van de Noordzee tot de Méditerranée.

De Côte d'Azur blijft vakantiebestemming nummer één voor de Belg. Niet verwonderlijk. Behalve blauwe lucht, zon en zee vind je er ook een stevige portie cultuur: van de beste jazzfestivals in Europa tot musea van wereldklasse

Uit het magazine

De stad Brugge heeft er een toeristische parel bij. Op amper 250 meter van het Belfort hebben dr. Marnik Minelli en zijn partner, ruimtevaartingenieur Thomas Ulenaers een pracht van een notariswoning omgebouwd tot een B&B met acht luxueuze suites en een droom van een tuin met zwemvijver. Het project wordt mede ondersteund door Marniks tweelingbroer, dr. Lennert Minelli.

Uit het magazine

Het Stroom Festival speelt zich af in de groene Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent. In pittoreske dorpen en mooie kastelen, bij maritiem erfgoed en hedendaagse architectuur.

Uit het magazine

Op 21 juni zal het Bureau International des Expositions (BIE) bekendmaken welke stad in 2027 de Wereldexpo zal organiseren. De Spaanse stad Málaga, de geboortestad van Pablo Picasso, is een van de kandidaten naast Phuket, Belgrado, San Carlos de Bariloche en Minnesota. Málaga kiest voor een actueel thema: 'The urban era: towards the sustainable city'.

Uit het magazine

Van feestzaal, kraakpand tot museum voor kwetsbare zielen: de geschiedenis van het Trinkhall Museum in Luik, is al even bijzonder als zijn collectie. Deze telt 4000 kunstwerken van Belgische en internationale kunstenaars met een verstandelijke beperking, een unicum in de wereld.

We kennen Lissabon vooral als de stad van Fado, van Fernando Pessoa, van José Saramago. Maar wist u dat Lissabon ook een fabelachtige collectie Vlaamse Primitieven bezit? En dat je er een schitterend portret van Hélène Fourment van de hand van Rubens vindt? Bovendien loopt er tot 18 september een knappe expo van Rui Chafes en Giacometti in Gulbenkian. Waarop wacht u?

Uit het magazine

Sao Miguel, Graciosa, Faial, Horta, Pico, Terceira... Namen die doen dromen. De Portugese eilandengroep wordt wel eens het Hawaï van Europa en de vulkanische archipel genoemd. Na hun ontdekking in de 15de eeuw stonden de Azoren evenwel bekend als de Vlaamse Eilanden. Een ietwat vergeten geschiedenis.

Een kwarteeuw na het tweede seizoen van 'Riget/The Kingdom' komt Lars Von Trier op de proppen met 'Riget/The Kingdom Exodus', een prettig gestoorde afsluiter van de cultreeks. De vijf afleveringen worden deze week eenmalig in de bioscoop vertoond.

Uit het magazine

Kunst bij het grote publiek brengen, dat is de filosofie van Het Kunstuur, het project van Hans en Joost Bourlon. Na Mechelen en Hasselt kan je nu ook in Roeselare gaan kijken naar een uitgelezen selectie kunstwerken van eigen bodem uit de scharnierperiode 1850-1950.

Uit het magazine

Fans van misschien wel dé Europese actrice bij uitstek, Romy Schneider, kunnen genieten van een expo en een retrospectieve in de Brusselse Cinéma Palace. Wees getuige van zowel de schoonheid als de tragiek van La Schneider en hoe ze haar tijd ver vooruit was.

Uit het magazine

In Oostende kan je nog tot 8 april topartiesten uit binnen- en buitenland live aan het werk zien tijdens de achtste editie van het street-artfestival The Crystal Ship. Die zullen meer dan 20 muurschilderingen toevoegen aan het bestaande kunstenparcours. De Brusselse kunstenaar Jaune pakt bovendien uit met een overzichtstentoonstelling van zijn beroemde vuilnismannetjes.

Eugene O'Neills Long Day's Journey into Night is een onvervalste theaterklassieker die echter opvallend weinig op de Vlaamse planken te zien is. De vorige versie die we ons herinneren, is die van het Kortrijkse Theater Antigone uit 2013. Het Antwerpse Zuidpool kiest voor een compromisloze enscenering waarin spel en tekst centraal staan, en doet dat met verve.

Operaballet Vlaanderen brengt een nieuwe enscenering van Wagners Tristan und Isolde. De Fransefilmregisseur Philippe Grandrieux verbeeldt in zijn eerste operaregie Wagners muzikale koortsdroom over deliefde. Filmbeelden vormen de ruggengraat van zijn regie, terwijl de stemmen en het orkest een bijzonderetotaalervaring creëren

Project Endo.Insideout organiseert een fotoshoot waar vrouwen met endometriose zich gratis kunnen laten portretteren door fotograaf Stijn Huyghe. De foto's worden ingezet om aandacht te vragen voor deze aandoening.

Op 10 maart spoelen talrijke auteurs uit binnen- en buitenland opnieuw aan in Oostende voor FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival van de lage landen. Voor zijn tweede editie stelt het literair festival het licht scherp op maatschappelijke thema's met een veelzijdig programma voor zowel denkers als doeners.

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info