Op 10 maart spoelen talrijke auteurs uit binnen- en buitenland opnieuw aan in Oostende voor FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival van de lage landen. Voor zijn tweede editie stelt het literair festival het licht scherp op maatschappelijke thema's met een veelzijdig programma voor zowel denkers als doeners.

Uit het magazine

De Australische toppianist Kristian Bezuidenhout voelt zich helemaal in zijn sas op historische klavieren. In Antwerpen, Gent en Brugge is hij de komende weken aan het werk te zien en te horen met uiteenlopende partners en programma's.

Uit het magazine

De Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth is een minder bekend maar architecturaal boeiend complex op de campus van het Brugmannziekenhuis. Dat medisch onderzoeksinstituut werd mede geconcipieerd door de gemalin van koning Albert. Tijdens het BANAD-Festival in maart kan je er uitzonderlijk een blik achter de schermen werpen.

Uit het magazine

In de prachtige locatie van de Antwerpse Handelsbeurs loopt een fraaie tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. We kennen hem vooral als rockfotograaf, maar hier wordt het volledige plaatje van Corbijn getoond.

Uit het magazine

Parijs grossiert in boeiende musea. Eén collectie met een medische achtergrond en geschiedenis is bijzonder interessant: het Musée des Moulages met bijna 5000 wassen modellen van allerlei huidkwalen die het belang van de Franse dermatologie illustreren. Oorspronkelijk hadden ze een educatief doel, maar zelfs vandaag zijn ze nog een goudmijn voor artsen in opleiding.

Uit het magazine

Morgen opent het Filmfestival van Oostende met The Chapel, de nieuwe film van Dominique Deruddere (Crazy Love). Setting: de afzondering van de finalisten tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Thema's: ouder-kindrelaties, ambitie en trauma. Wij hadden een gesprek met misschien wel Vlaanderens meest getalenteerde filmmaker die ook een retrospectieve krijgt en net zijn memoires (zie hiernaast) uitbracht.

Een gouden tip voor de kerstvakantie: de tentoonstelling Joan Miro in Beaux-Arts Mons. Om u een idee te geven: de laatste Miro-tentoonstelling in ons land vond plaats in ... 1956. Nochtans geldt de Spaanse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw.

Uit het magazine

Het Rotunda Hospital in Noord-Dublin afficheert zichzelf als een van de oudste kraamklinieken ter wereld: sinds de 18e eeuw worden hier ononderbroken baby's geboren. De stichter en drijvende kracht achter dit ziekenhuis was dr. Bartholomew Mosse. Die ontdekten we via een omweg, door in de voetsporen te treden van een lokale beeldhouwer met Vlaamse roots, John Nost de Jongere.

Zondag 11 juni openen weer honderden monumenten hun deuren voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Het initiatief werd opgestart in 1989 en trekt ieder jaar vele duizenden kijklustigen in heel Vlaanderen. Dit jaar werkt men ook met een gaststad. De primeur is weggelegd voor de stad Mechelen.

Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch gaat er prat op het meest Belgische museum te zijn van Nederland. De sterke tentoonstelling over de eerste generatie Vlaamse artiesten in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem bevestigt deze ambitie. Beeldhouwer George Minne en de kunstschilders Valerius De Saedeleer en Gustave Van de Woestyne spelen er de hoofdrol.

Pablo Picasso was een verwoed museumbezoeker. In het Louvre en het Prado raakte hij in de ban van Ingres en Manet, van Velazquez en Goya. Maar de schilder die hem misschien nog het meest beïnvloedde was El Greco (1541-1614). Het Kunstmuseum in Bazel focust op de fascinatie van Picasso voor de Spaanse Kretenzer.

Vandaag 30 juni viert de Congolese gemeenschap 62 jaar onafhankelijkheid. Vandaag viert kunstenaar David Katshiunga zijn intrede in het Federaal Parlement. Hij stelt er tien werken tentoon die op dit scharniermoment inzake de relaties tussen het officiële België en Congo doen nadenken over de relatie russen de twee landen, over kolonisatie en dekolonisatie, over verleden en toekomst.

Bij Academia Press verscheen het lijvige boek 'Fascinerend leven, een geschiedenis van de biologie'. Het is eigenlijk een indrukwekkende update van een editie die al in 2013 verscheen, maar al meerdere jaren is uitverkocht.

In het rustige stadje Pontoise, op een dertigtal kilometer van Parijs, loopt in het Musée Camille Pissarro momenteel een tentoonstelling gewijd aan Jean-Francis Auburtin (1866-1930). Een minder gekende maar boeiende kunstschilder, sterk beïnvloed door het impressionisme, maar die in feite tot de kunststroming van de symboliek behoort.

Het gebeurt niet vaak -- nooit eigenlijk - dat een skelet van een wolharige neushoorn te zien is op een kunstbeurs. Voor die stunt tekent de Koning Boudewijnstichting tijdens BRAFA, te bezichtigen van 19 tot 26 juni. Opgelet: BRAFA heeft dit jaar plaats in Brussels Expo op de Heizel.

Vanaf vandaag kunt u in het Appartemento Borgia in de Vaticaanse musea gaan kijken naar een uitzonderlijke toonstelling van Jean-Michel Folon. Onder de noemer 'Folon. L'etica della poesia - Tra impegno civile, denuncia e speranze nell'uomo' (De ethiek van de poëzie - Tussen burgerlijke betrokkenheid, aanklacht en hoop in de mens) worden meer dan 80 werken van de Waalse kunstenaar getoond. De expo loopt tot 27 augustus 2022.

Voor de elfde keer al brengt Eigen Thuis Classics een gevarieerd klassiek benefietconcert. De jonge muzikanten die op 29 april optreden in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Beigem (Grimbergen) tonen hun warm hart door geen gage te vragen en zo dit project te steunen ten gunste van centrum voor integratie van personen met een handicap.