Uit het magazine

(Thuis)verpleegkundigen, hoe ze te vinden en hoe ze te betalen. Dat was de rode draad doorheen toespraken op de Zomerontmoeting van Zorgnet-Icuro vorige donderdag en op de academische zitting ter gelegenheid van 85 jaar Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vrijdag jongstleden.

Uit het magazine

Waar staan we? Wat hebben we bereikt? Waar moeten we naartoe? In zijn nieuwste boek buigt professor palliatieve geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de Federale controle- en evaluatiecommissie euthanasie Wim Distelmans zich over 20 jaar wetgeving rond het levenseinde.

Uit het magazine

De ZNA- en GZA-ziekenhuisgroeperingen gaan vanaf 1 januari 2024 als Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) door het leven. Met meer dan 3.300 bedden en 10.000 medewerkers van wie 1.000 artsen is dit een van de grootste ziekenhuizen van Europa. CEO wordt Willeke Dijkhoffz.

Emily Nazionale

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts. Valerie Verhulst was gedurende enkele jaren assistent urgentiegeneeskunde. Een diagnose autisme later studeert ze nu voor huisarts.

Uit het magazine

Artsenkrant sprak met prof. Nicolas Deconinck over spinale spieratrofie en de spectaculaire vooruitgang die de moderne geneeskunde heeft geboekt voor deze zeldzame erfelijke ziekte, die tot voor kort dodelijk was. En België draagt zijn steentje bij, zowel wat onderzoek als preventie betreft.

Uit het magazine

Het Deep Brain Stimulation (DBS) team van het AZ Sint-Jan te Brugge is sinds kort gestart met een zorgoplossing waarbij opvolging en behandeling op afstand mogelijk is voor patiënten die een DBS-ingreep ondergingen. Het AZ Sint-Jan Brugge heeft hiermee de primeur in België met de NeuroSphereTM Virtual Clinic. Artsenkrant besprak de achtergrond en eerste ervaringen met twee kartrekkers van dit sinds drie jaar bestaande DBS-team: neurochirurg dr. Alexander Janssen en neuroloog dr. Bruno Bergmans.

Uit het magazine

Het Hof van Cassatie heeft een arts veroordeeld wegens het gebruiken van een vals voorschrift. In de periode van zijn schorsing door de Orde der artsen, had de arts een voorschrift voor thuisverpleging afgeleverd aan een thuisverpleegkundige. Maar, hij had dit geantidateerd.

Uit het magazine

De voorbije 20 jaar zijn personenwagens op Europese wegen gemiddeld 40% zwaarder geworden. Voor kwetsbare weggebruikers is dat slecht nieuws, want hoe zwaarder de auto, hoe groter de kans op overlijden na een aanrijding.

Uit het magazine

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie viert dit jaar zijn 50-jarige bestaan. Kers op de taart: het BCFI werd recent door Cebam erkend als EBP-informatiebron.

Uit het magazine

Zwitserland heeft er een nieuwe culturele hotspot bij. Vlakbij het station van Lausanne opende zopas het gloednieuwe museumkwartier Plateforme 10. Met - hoe kan het ook anders - een reeks exposities gewijd aan de trein. Hoofdbrok is de expo 'Voyages Imaginaires' in het Musée Cantonal des Beaux-Arts dat onderdeel is van Plateforme 10. Delvaux en Magritte zitten mee in de machinekamer.

Uw menig telt!

Hoe blijft u up-to-date van de actualiteit in de gezondheidszorg? Hoe makkelijk of moeilijk vindt u het om de jaarlijkse accrediteringspunten te behalen? Wat is uw toonaangevende medische informatiebron? Heeft u een abonnement op Artsenkrant? Help ons deze prangende vrAAAgen te beantwoorden en u zo in de toekomst steeds op de door u gewenste manier en met de juiste activiteiten te kunnen blijven informeren.

Help ons deze prangende vrAAAgen te beantwoorden!