Uit het magazine

REEKS Grondlegger van de etnomusicologie, wordt de Hongaarse componist Béla Bartók (1881-1945) beschouwd als een van de belangrijkste musici van de 20ste eeuw. Hij overleefde een longtuberculose, de Spaanse griep na WO I, maar overleed uiteindelijk in de VS aan chronische leukemie, een ziekte waarvan de diagnose hem nooit expliciet werd bekendgemaakt.

Uit het magazine

BOEKEN De Gentse universiteit was in het begin van vorige eeuw heel populair. In de jaren 1920-30 streken internationale studenten neer in Gent om er te studeren. Onder hen ook heel wat Joden. Maar de situatie werd hachelijker vanaf 1933, toen in Duitsland racisme en fascisme de kop opstaken en de wereldorde onrustiger werd.

Uit het magazine

CONTACT TRACING De haven van Antwerpen test - in avant-première - slimme armbanden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een alarmsignaal in de armband gaat af wanneer mensen dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen.

Uit het magazine

AUTO Mercedes is de oudste nog (over)levende autoconstructeur. Het Duitse premiummerk heeft als geen ander de technologische vooruitgang in de autobranche vorm gegeven. Die pioniersrol vervullen nu concurrenten, de ster schittert niet meer. Het trieste bewijs van de mislukte start in het nieuwe tijdperk van de elektromobiliteit levert de EQC.

Uit het magazine

BOEKEN Hoe zorgt de verzorgingsstaat (niet) voor zijn meest kwetsbare burgers? Waar en hoe loopt het zo vaak fout in de geestelijke gezondheidszorg? En vooral, wat zouden we daar aan kunnen doen? Analyse en praktische gespreksstof in een voortreffelijk boek over 'verwarde personen'.

Uit het magazine

ROOKSTOP Hoewel we al 70 jaar lang weten dat roken longkanker veroorzaakt, blijft roken nog steeds een enorm gezondheidsprobleem. Het blijft een grote uitdaging om enerzijds te voorkomen dat jongeren aan het roken gaan en anderzijds rokers te helpen om te stoppen. Prof. dr. Kristiaan Nackaerts en Sven Van Lommel, respectievelijk longarts en tabakoloog in het UZ Leuven, geven een stand van zaken.

Uit het magazine

Coronavirus De acute longletsels veroorzaakt door covid-19 zijn bij sommige patiënten spectaculair en kunnen beademing vergen. Zal er in een aantal gevallen op langere termijn longfibrose ontstaan? We hebben daarover momenteel geen gegevens, maar auteurs in The Lancet Respiratory Medicine zijn bezorgd.

Uit het magazine

Coronavirus In ons vorige nummer kon u lezen dat de NIAID-studie rond remdesivir nog niet gepubliceerd was. Dat is intussen gebeurd, althans via een preliminair rapport. Het middel verkort de ziekteduur, maar de auteurs merken op dat de sterfte bij de behandelde patiënten hoog blijft.

Uit het magazine

Een eerdere uitrol van de palliatieve zorg indicator tool (PICT) zou een grote hulp zijn geweest bij deze covid-19-pandemie, stelt Jan De Lepeleire. Helaas, het Koninklijk Besluit uit 2018 over de criteria om de palliatieve patiënt te definiëren is tot nu niet operationeel. De politiek en de samenleving moeten hun kijk op palliatieve en levenseindezorg dringend bijstellen. Ook in coronatijden.

Uit het magazine

Met een zucht van opluchting zien we dezer dagen in ons land een gestadige terugloop van de indicatoren die de ernst van de covidepidemie weergeven. Het ziet ernaar uit dat we een veldslag gewonnen hebben. Maar allicht niet de oorlog.

Uit het magazine

SEROLOGISCHE TESTSAlleen met een bloedtest kan je nagaan of iemand effectief antistoffen heeft. In principe zouden huisartsen die tests vanaf deze week kunnen uitvoeren, zo kondigde minister De Block aan. Patiënten die gewoon nieuwsgierig zijn zouden de tests op eigen kosten nu ook kunnen laten uitvoeren.