Het Hof van Justitie in Luxemburg (EU) velde op 22 november een interessant arrest. Vraag was of een lidstaat een asielzoeker mag terugsturen naar zijn land van herkomst als dat tot gevolg heeft dat een medische behandeling niet langer mogelijk is. En moet asiel worden toegestaan?

In een open brief vragen de Belgische artsen-, verpleegkundigen- en ziekenhuisorganisaties een versnelling in de opmaak van een nationaal sepsis plan.

Uit het magazine

Samen met zijn vriend Andy Warhol, behoort Jean-Michel Basquiat tot de duurste naoorlogse kunstenaars. Gelukkig zij die voor een handvol dollars een werk van hem op de straat hebben gekocht. Het Weense Albertina Museum pakt uit met een spectaculaire retrospectieve.

Uit het magazine

Zin in een culturele uitstap tijdens de kerstperiode? Twee heel bijzondere tips. In het Van Gogh Museum in Amsterdam loopt een originele tentoonstelling van Gustav Klimt. In Wenen kan je in het Albertina terecht voor een sensationele retrospectieve van Basquiat.

Uit het magazine

Op reis in de Verenigde Staten belandt acteur en theatermaker Tom Struyf in 2018 als bij toeval in Willard, een dorpje bij de grens met Canada. De plek trekt hem meteen aan, zeker wanneer hij ontdekt dat er van 1869 tot 1995 een belangrijke psychiatrische instelling was gevestigd, het door de staat New York opgerichte en gefinancierde Willard Asylum for the Chronic Insane.

Uit het magazine

Zaterdag aanstaande, 3 december, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Mensen met een Beperking. De aandacht voor het thema en gelijke kansen roept uiteraard ook de vraag op naar (aangepaste) mogelijkheden voor vakantiebeleving voor deze doelgroep.

Uit het magazine

Zelfdoding is een groot maatschappelijk probleem: in België stappen elke dag vijf mensen uit het leven. De helft van de suïcidale personen had in de twee maanden voor de suïcide of suïcidepoging contact met hun huisarts. De huisarts kan dus een essentiële rol spelen in de preventie van zelfdoding.

Uit het magazine

Tussen half mei en begin oktober registreerde Sciensano een oversterfte van net geen 6% (+2.291 doden), of bijna 16 extra doden per dag. De (heel) oude Belgen betaalden de hoogste prijs voor de zomer die voor het eerst vier waarschuwingsfasen van het ozon- en hitteplan telde.

Uit het magazine

Osteoporose leidt iedere zes minuten in België tot een botbreuk. Dit zijn 100.000 fracturen door osteoporose per jaar. In het merendeel betreft het breuken van pols, wervelkolom, dijbeen of bovenarm. Echter, ieder bot 'tussen de metatarsaalbeenderen en de nek' kan ten gevolge van osteoporose sluipend brozer worden en een breuk oplopen.

Uit het magazine

Net na een covidprik voelen veel mensen zich niet anders dan anders, terwijl sommige een dag het bed moeten houden. Experts sussen dat systemische bijwerkingen samenhangen met de reactie van het immuunsysteem op het vaccin. Moeten we daaruit besluiten dat het immuunsysteem bij personen met heftige systemische bijwerkingen intenser reageert, en dat die mensen dus beter beschermd zijn?