Uit het magazine

KLASSIEK Beethovens geboortestad Bonn haalt voor de 250ste verjaardag van de beroemde componist alles uit de kast. Het geboortehuis, dat sedert 1889 onderdak biedt aan de stichting die de herinnering aan Beethoven levend houdt, ging na enkele maanden renovatiewerken bij de start van het feestjaar weer open. En Bonn eert haar beroemde voormalige inwoner ook met een indrukwekkende expo in de Bundeskunsthalle.

Uit het magazine

EXPO Het Musée de la Boverie in Luik, geopend in mei 2016, is een ware verrijking van het Belgische museumlandschap en zit niet om een stunt verlegen. Op 3 december 2019 werd voor het eerst in ons land een naaktbezoek georganiseerd bij de tentoonstelling 'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps'. Wordt wegens succes herhaald op woensdag 29 januari.

Uit het magazine

FILM Met '1917' bezorgt Sam Mendes u een van de meest verbluffende bioscoopervaringen ooit. We zien twee Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog een race tegen de tijd lopen om een verschrikkelijk drama te verijdelen. Een van de grote kanshebbers bij de volgende Oscars.

Uit het magazine

EMD-PAKKETTEN CompuGroup Medical ontwikkelt wereldwijd softwaretoepassingen voor patiëntenadministratie en medische organisatorische activiteit. De Belgische afdeling biedt huisartsen twee betrouwbare EMD-pakketten: CGM Windoc en CGM Daktari.

Uit het magazine

NEUROWETENSCHAPPEN Taalontwikkelingsstoornissen zijn niet zeldzaam bij kinderen. De ernst van de aandoening varieert. Vaak is er sprake van verschillende deficits: lexicaal, fonologisch en morfosyntactisch.

Uit het magazine

DARMZIEKTEN Het onderwerp klinkt als een klassiekertje, maar de inzichten rond diverticulitis zijn de jongste jaren wel degelijk veranderd. Dr. Michaël Somers (dienst gastro-enterologie, UZA) vertelde op het symposium 'Doktoren met onderbuikgevoel' waarom antibiotica niet altijd nodig zijn. En nog meer.

Uit het magazine

NETWERKEN De ziekenhuisnetwerken in het zuiden van het land zijn nog lang niet gefinaliseerd. Wallonië schiet vrij goed op, maar Brussel hinkt achterop. Hoe staat het met de onderhandelingen tussen de ziekenhuizen? Een tour d'horizon.

Uit het magazine

EUTHANASIE Professor wijsbegeerte Johan Braeckman (UGent) en Raf De Rycke, voorzitter van de Broeders van Liefde, penden een aantal bedenkingen neer omtrent het assisenproces.

Uit het magazine

Klinische ervaringen opdoen in het buitenland willen vrijwel alle artsen in opleiding. In de praktijk zet echter slechts één assistent op de drie effectief de stap. Om daarin verandering te brengen, richtten de Vlaamse aso's vorig jaar de vzw 'residentsabroad' op.

Uit het magazine

"Tot nu toe beslisten enkel de GZA-ziekenhuizen de accreditatie te laten varen en zich opnieuw te onderwerpen aan het systeemtoezicht door de Vlaamse Zorginspectie. Als dit Antwerpse precedent navolging krijgt, is er wel versterking nodig voor de zorginspectie. Zo staat het trouwens ook in het regeerakkoord."

Uit het magazine

WACHTDIENST Alle oproepen naar de 1733 zullen in de (zeer) nabije toekomst door de 112-centrales worden afgehandeld. De 'telefonische triage' is gekoppeld aan de verdere uitbouw van wachtposten in België.