Uit het magazine

IMMUUNRESPONS Dat zegt prof. Nathan Clumeck (ULB), wereldsommiteit inzake virussen, en meer bepaald aids. "Een serologische antilichaamtest zou ons kunnen helpen om beslissingen te nemen over het einde van de lockdown en de heropstart van de dagelijkse activiteiten in ons land. Zo'n test moet dan wel snel ter beschikking komen..."

Uit het magazine

VERVOLG COVER "De ver-van-ons-bedshow is plots oorlog, en oorlog heel erg dichtbij. Dat alles in Noord-Italië, een van de meest welvarende regio's van Europa. Waar het normaal gezien al 'dolce vita' is wat de klok slaat. Milaan, bruisend hart van mode en kunst, omgetoverd in een spookstad vol loeiende sirenes."

Uit het magazine

CD De Duitse sopraan Diana Damrau zag eind januari haar album met Strauss-liederen verschijnen. Een toonaangevende sopraan in een repertoire dat haar na aan het hart ligt, dat leidt natuurlijk tot sterke vertolkingen.

Uit het magazine

BOEKEN Er is al 3,8 miljard jaar leven op aarde. In die tijd heeft de natuur op deze planeet geleerd wat werkt en blijvend is. Dat is heel veel geaccumuleerde ervaring. Wat niet werkt sterft uit, wat wel werkt wordt in de volgende generatie verder geoptimaliseerd.

MEDISCHE BEELDVORMING Begin maart namen de drie ziekenhuizen van de GZA-groep vier nieuwe, hoogtechnologische CT-scanners en een campusoverkoepelend softwareplatform in gebruik. Op termijn wil GZA zo evolueren naar een gespecialiseerd centrum voor longkankerscreening.

Uit het magazine

CORONAVIRUS Een studie met de combinatie van lopinavir en ritonavir bij patiënten met Covid-19 heeft geen gunstig resultaat opgeleverd. Onderzoekers hebben een gevecht verloren, maar niet de oorlog. De patiënten waren zwaar ziek. En misschien moet de methodologie herzien worden.

Uit het magazine

AUTO Dat het coronavirus zich vanuit China heeft verspreid, verbaast niet. De hygiënische omstandigheden waarin een meerderheid van de Chinezen leeft en werkt, zijn zeer ongezond. Dat is algemeen geweten en wordt stilzwijgend getolereerd, ook door Europa. China is immers de grootste afzetmarkt voor de Europese automerken die op hun beurt de grootste klant zijn van hun Chinese toeleveranciers. Die sterke afhankelijkheid van China kan de Europese constructeurs zuur opbreken.

ARCHITECTUUR Bij het ontwerpen van ziekenhuizen houden architecten te weinig rekening met effecten op de gezondheid van de patiënt en het personeel. Internationaal architecte Sylvie Meunier van het bureau Ardism wil daar iets aan doen en haalt de oude criteria van de Romeinse architect Vitruvius vanonder het stof: firmitas, utilitas en venustas.