Uit het magazine

Na tien jaar heeft Geneeskunde voor het Volk een nieuwe visietekst. Een van de kernideeën is de oprichting van gemeentelijke 'gezondheidshuizen' voor preventie. "Er zijn veel goede preventie-initiatieven maar vaak ontbreekt de lokale uitwerking."

Uit het magazine

"11.000 geschiktheidsattesten voor leerkrachten per jaar, het attest dat het kind gezond is, zonnebankattesten enz. allemaal afgeschaft. Aangepast is bijvoorbeeld het attest mobiliteitshulpmiddelen. We hebben al wel wat verwezenlijkt."

Uit het magazine

Hoewel het aantal actieve huisartsen in de zorg tussen 2016 en 2036 met bijna een vijfde zal toenemen, zal de capaciteit van deze groep om de zorgvraag op te vangen in dezelfde periode met meer dan een vijfde dalen. Dat voorspellen de 'alternatieve' projecties van de Planningcommissie.

Uit het magazine

De globale uitgaven voor geneesmiddelen gaan in 2020 verder in stijgende lijn. De toename voor 2020/2019 (4,5%) ligt wel lager dan in de jaren 2017 tot 2019 (tussen 6 en 7%). In de ziekenhuizen zien we dezelfde tendens: +6,5% in 2020 tegenover +14 à 17% voor de drie voorgaande jaren. In de officina is de stijging beperkter (+2,6%). Alles samen bedragen de uitgaven in 2020 5,5 miljard euro.

Uit het magazine

Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt 25 eerstelijnsprojecten die op een doeltreffende en menselijke manier patiënten helpen. Daarbij staan levensdoelen centraal en niet de ziekte van de patiënt. Dat vergt een cultuuromslag en bezinning.

Uit het magazine

Het Obesitas Platform België is ontstaan in de schoot van BASO en zal worden gelanceerd op 20 mei. Toelichtingen krijgen we van BASO-voorzitter prof. Bart Van der Schueren (dienst chronische ziekten en metabolisme, KULeuven en dienst endocrinologie UZ Leuven).

Uit het magazine

Naast de typische blindedarmontsteking kunnen verschillende pathologieën of afwijkingen een kind (al dan niet) in de operatiekamer doen belanden, en soms met relatieve spoed. Het is dus belangrijk om alert te blijven voor een aantal valkuilen. Prof. Henri Steyaert, diensthoofd van de afdeling Kinderheelkunde in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (ULB), licht deze toe voor Eduthon.

Uit het magazine

Het Institute for Professional Care organiseert al sinds 2015 specifieke opleidingen voor schoonheidsspecialisten en kappers, om hen te leren mensen met kanker te verzorgen.

Uit het magazine

"Al meer dan 1.000 stempels zijn er besteld en er stromen nog dagelijks reacties binnen. Elke arts zou een stempel moeten hebben. Zonder patiënten in de problemen te brengen, kan de blauwe krokodil effectief iets veranderen."

Uit het magazine

Componist Wim Henderickx werd afgelopen maand 60 en verkeert in de compositorische fleur van zijn leven. Met een nieuwe opera naar het boek 'De bekeerlinge' van Stefan Hertmans viert hij zijn verjaardag in stijl.

Uit het magazine

Donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei 2022 genieten in het Antwerpse Sportpaleis meer dan 40.000 zorgmedewerkers van optredens van o.a. Axelle Red, Stan van Samang, Willy Sommers, Sylver, Laura Tesoro, Mama's Jasje en Sandra Kim, onder begeleiding van het Antwerp Philharmonic Orchestra. Presentator van dienst is Kürt Rogiers.