Uit het magazine

Bij Cera Leuven ging de tentoonstelling 'Vergeten vrouwen' open voor het publiek. Meer dan 20 vrouwelijke kunstenaars reflecteren er op beeldend werk van vrouwelijke patiënten van het UPC KU Leuven, campus Kortenberg, waar 'vergeten vrouwen' sedert 1963 creatief aan de slag gaan met 'beeldende therapie'.

Uit het magazine

OPERA Met de presentatie van Mozarts da Ponte-trilogie legt de Munt de lat voor zichzelf hoog. Drie meesterwerken van Mozart op een korte tijdspanne in een overkoepelende dramaturgie presenteren, dat is alvast iets waar operaliefhebbers van smullen.

Uit het magazine
Henk Van Nieuwenhove

Zijn naam klinkt als die van een goochelaar. En in zekere zin klopt dat ook als je kijkt naar zijn Opus Magnum, het Groninger Museum. Als een goochelaar slaagt Alessandro Mendini erin grote ego's als Michele de Lucchi, Philippe Starck en het collectief Coop Himmalb(l)au mee in bad te nemen en hun eigen vleugel van het gebouw te laten ontwerpen, terwijl hij er met zijn toverstokjes in slaagt de puzzel in elkaar te steken. Het Groninger Museum is 25 en viert dat met een speelse hommagetentoonstelling die Maestro Mendini nog zelf mocht ontwerpen, alvorens met een laatste verdwijntruc naar de hemel te vertrekken.

Uit het magazine

ECONOMISCH De olieprijzen kelderden en de brandstofprijzen volgden. Dit is het enige positieve gevolg van de epidemie in China. We weten nu inmiddels wel zeker dat ook de Europese economie schadelijke gevolgen zal ondervinden, terwijl het ook op onze spaarcenten zal aantikken.

Uit het magazine

AUTO De Jaguar E-type behoort tot de meest iconische sportwagens ever. Die werd gebouwd van 1961 tot 1974 en was met ruim 70.000 verkochte exemplaren ook een commercieel succes. Voor een opvolger was het wachten tot 2013 en de komst van de F-type. Die heeft zopas een facelift gekregen en is nog eleganter en sportiever geworden.

Uit het magazine

SPORT Het VASO-platform voor sportmedisch onderzoek krijgt binnenkort een stevige update. Sport- en huisartsen die al over de VASO-software beschikken, kunnen na een eenmalige workshop met die nieuwe versie aan de slag. De vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) doet een oproep naar de huisartsen om zich eveneens op het systeem aan te sluiten, want er dreigt een tekort aan sportartsen om aan de vraag van het stijgend aantal sporters te voldoen.

WERKHERVATTING Ieder jaar gaan 1,7 miljoen werkdagen in België 'verloren' door incidenten gerelateerd aan coronair lijden. Niet alleen voor de maatschappij maar ook voor het welzijn van de patiënt is het belangrijk dat de werkhervatting zo snel mogelijk en in optimale omstandigheden plaatsvindt. Revalidatie is een prioritaire maatregel, zoals op het BSC-congres duidelijk werd gesteld.

Uit het magazine

CARDIOLOGIE Obesitas is een welbekende risicofactor voor hartfalen met bewaarde LVEF. Maar een prospectieve studie van dr. Sibille Lejeune en collega's toont aan dat een lage BMI een krachtige, onafhankelijke voorspellende risicofactor is voor sterfte bij de betrokken patiënten. Een dergelijke paradox interpelleert. Grondig speurwerk moet de onderliggende mechanismen blootleggen.

Uit het magazine

MENOPAUZE Volgens een nieuwe studie correleert een volgehouden vermagering na de leeftijd van 50 jaar met een lager risico op borstkanker. Het risico daalt naarmate er meer kilo's afgaan, maar enkel bij vrouwen die geen hormonale substitutietherapie voor de menopauze krijgen.

Uit het magazine

LUCHTVERVUILING Deze studie van het Inserm is een van de eerste die erop wijzen dat luchtvervuiling, en met name fijn stof, invloed hebben op de duur van de menstruatiecyclus. Luchtvervuiling zou de folliculaire fase, de fase voor de eisprong, verlengen.

Uit het magazine

ONCOLOGIE Wetenschappers uit Wales hebben een nieuw type T-lymfocyten ontdekt die een brede waaier van kankercellen zouden kunnen aanvallen en de gezonde cellen sparen. Dat is een belangrijke ontdekking, die weliswaar nog niet werd bevestigd bij de mens, maar toch uitzicht zou kunnen bieden op een universele behandeling tegen kanker.

Uit het magazine

PSYCHIATRIE Twee ogenschijnlijk tegengestelde houdingen vormen samen het beeld van de eetstoornissen die vooral adolescenten teisteren. Enerzijds, eten weigeren. Anderzijds zich compulsief volproppen, maar daarna proberen om niet aan te dikken door strenge dieetmaatregelen, sportbeoefening, geïnduceerd braken en/of het gebruik van laxantia. Telkens is de uitkomst dezelfde: toename van ziektelast en sterfterisico.

Uit het magazine

Het ziet ernaar uit dat een klein geschubd zoogdier een rol heeft gespeeld bij het uitlokken van de epidemie in China. Dat heeft te maken met de druk die mensen zetten op hun leefwereld. Het risico op zoönosen stijgt.