Uit het magazine

Het is pover gesteld met de kennis van Belgen over hormoonverstoorders, en de gezondheidsrisico's die ze met zich meebrengen. Dat concluderen de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit een recente bevraging bij 1.000 personen. Drie op de vier bevraagden verwachten dat artsen of apothekers hen over de problematiek informeren.

Uit het magazine

In zijn uiteenzetting legde minister Vandenbroucke de nadruk op de toekomst, en hoe we die beter kunnen aanpakken dankzij de kennis die we de voorbije maanden hebben opgedaan. Eenheid van commando lijkt hem daarbij noodzakelijk en tegelijk evident. Zich straks laten vaccineren tegen covid-19 ziet hij als een bewijs van solidariteit.

De award 'Specialist van het jaar' bekroont in dit toch wel uitzonderlijke 2020 alle Belgische specialisten, voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De uitreiking en het begeleidende symposium gingen noodgedwongen online door. Liefst 515 deelnemers keken mee. Enkele sfeerbeelden.

Uit het magazine

U hebt met enkele andere artsen een vennootschap of werkt samen in associatieverband. Een van de andere artsen handelt niet correct waardoor u hem liever uit het samenwerkingsverband wil zien verdwijnen. Hoe kunt u in dat geval precies te werk gaan?

Uit het magazine

Ze zijn goed gekend en ondertussen overvloedig aanwezig: ethisch verantwoorde beleggingsfondsen die vaak een ESG-label dragen. Maar een aantal onder hen beweert nog een stapje verder te gaan: de zogenaamde impactfondsen. Is dit terecht of gaat het om een marketingtruc?

Uit het magazine

Vanaf volgende maandag 30 november pakt Canvas uit met een nieuwe reeks waarin het Instituut voor Tropische Geneeskunde centraal staat. Met onderzoekers van het Instituut gaat de kijker na hoe goed we voorbereid zijn op nieuwe ziekten en welke plagen ons nog te wachten staan. Met uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor, jawel, covid-19.

Uit het magazine

'Een belangrijke stap voorwaarts in de ziekenhuisfinanciering is om technische apparatuur rechtstreeks door de overheid te laten financieren en niet langer door de afhoudingen op de honoraria en het geneesmiddelenverbruik.'

'Het opnieuw federaliseren van de volledige gezondheidszorg getuigt van een gebrek aan historisch perspectief en aan politieke realiteitszin. Het is conceptueel niet correct, gaat in tegen de maatschappelijke evolutie en tegen achterliggende goede redenen voor regionalisering.'

Uit het magazine

Het psychiatrisch Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen houdt wekelijks een groepsvergadering met de adolescente patiënten. Bedoeling is dat die laatsten onder meer door hun deelname aan die vergadering hun eigen behandeltraject actief mee in handen nemen. Artsenkrant ging een kijkje nemen.

Uit het magazine

Hoewel de premiummerken slechts 13 procent van de globale automarkt vertegenwoordigen, realiseren zij 40 procent van de winst. In België ligt hun markt-aandeel zelfs op 28 procent, België is met andere woorden een rijk autoland. Daar profiteert ook Audi van.