Als vrij jonge, nog actieve mensen dement worden, spreken we van jongdementie. Dementie op jonge leeftijd plaatst ons voor unieke uitdagingen: moeilijke diagnose, impact op het beroeps- en het gezinsleven en vaak ontoereikende behandeling. Het KCE heeft concrete aanbevelingen gepubliceerd met het oog op een zorgtraject dat aangepast is aan die patiënten en hun naasten.
Tijdens het webinar van Epsylon(1) hadden dr. Caroline Depuydt en Laetitia Vanderijst het over de praktische modaliteiten van psychedelica-geassisteerde therapieën, die ons uitnodigen om de psychiatrische aanpak te herzien.
Artificiële intelligentie (AI) is niet uit het nieuws weg te slaan. In een nieuw boek buigt een team van experts zich over de meerwaarde en valkuilen van AI in de gezondheidszorg.
De vijfde module van het postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek van de Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) behandelt geneesmiddelen en gezondheidsproducten in de ruime zin.
In 2021 lanceerde Siemens Healthineers zijn eerste fotonentellende CT-scanner. In vergelijking met de huidige generatie CT-scanners beloofde het systeem een stuk minder invasief te zijn voor patiënten, een kleinere ecologische voetafdruk te hebben en scherpere beelden te produceren tegen een lagere stralingsdosis. Drie jaar later breidt het bedrijf zijn aanbod fotonentellende scanners verder uit met drie nieuwe systemen: een basisvariant Alpha.Prime en twee meer geavanceerde varianten Alpha.Pro en Alpha.Peak.
De vzw Gynca's stelt een ambitieus plan voor om tegen 2030 alle vormen van kanker die worden veroorzaakt door HPV de wereld uit te helpen. Systematische screening, data en monitoring, vaccinatie en samenwerking tussen alle beleidsniveaus zijn de sleutels om dat te bereiken.
Jonge Vlaamse huisartsen zijn tevreden over hun opleiding en over het beroep. Dat blijkt uit een enquête van het Interuniversitair Centrum voor HuisartsenOpleiding (ICHO) bij de huisartsen die de voorbij tien jaar afstudeerden.
Tijdens de uitreiking van de Jamies 2024, de Vlaamse online video awards, viel 'Bewegen met Bart' in de prijzen. Het kaapte de Good vibes Jamie weg, de award voor beste maker met maatschappelijke impact.
Hoe tevreden zijn patiënten over de zorg die ze krijgen, en hoe schatten ze hun gezondheid in? Het PaRIS-rapport van de OESO vergelijkt de situatie in 19 landen.
Amper enkele dagen aan de slag als regionaal directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd Hans Kluge in februari 2020 geconfronteerd met de covid-19-pandemie, de zwaarste pandemie in meer dan een eeuw.
Met een reeks artikelen markeert Artsenkrant de start van de covid-19-pandemie vijf jaar geleden. Een aantal hoofdrolspelers uit deze periode blikken terug op memorabele en ingrijpende ervaringen, maar reflecteren eveneens over waardevolle lessen voor de toekomst.
Bij een nieuwe, nog onbekende infectieziekte - zoals vijf jaar geleden covid-19 - is het belangrijk dat de kenmerken van de eerste honderd patiënten, het verloop van de ziekte en het effect van de geprobeerde behandelingen zo snel mogelijk systematisch worden gemeld, geanalyseerd en gecommuniceerd. Dat zegt het KCE in een recent rapport.
Digitale triage wordt voorgesteld als een oplossing om de werkdruk in een huisartsenpraktijk te verlichten. Eerstelijnszone Brugge heeft onderzocht hoe huisartsen daar zelf tegenover staan.
Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.