Uit het magazine

De Zorgkwaliteitswet heeft met ingang van 1 juli 2022 de provinciale geneeskundige commissies opgeheven. Zij worden vervangen door de federale commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg, kortweg de Toezichtcommissie.

Uit het magazine

Wat kunt ú als leidinggevende doen voor het welzijn van de collega-artsen in uw praktijk, de haio's, de secretariaatsmedewerkers,...? Hoe pakt u stressoren aan? En hoe ondersteunt u iemand die uitvalt?

Uit het magazine

De coronacrisis en vooral de nasleep is een bewogen periode op het vlak van personeelsbeleid, waar ontslag - ontslag nemen en ontslagen worden - deel van uitmaakt. Hoe pak je zowel als ziekenhuis of werkgever, en als zorgverlener of werknemer een ontslag correct en respectvol aan? Advocate Vicky Buelens schreef er een boek over.

Uit het magazine

Na een geslaagd pilootproject afgelopen zomer organiseert Doctors4Doctors in maart opnieuw een midweek voor jonge artsen die nood hebben aan rust en herbronning. Ze mogen zich 'onderdompelen in zelfzorg', aldus organisator Marijke Soogen.

Uit het magazine

Zelfdoding is een groot maatschappelijk probleem: in België stappen elke dag vijf mensen uit het leven. De helft van de suïcidale personen had in de twee maanden voor de suïcide of suïcidepoging contact met hun huisarts. De huisarts kan dus een essentiële rol spelen in de preventie van zelfdoding.

Uit het magazine

"Een mentaliteitswijziging, een andere manier van kijken, is nodig in de omgang met mensen met dementie. We kunnen het verschil maken door ons te richten op levenskwaliteit, eerder dan op behoud van geheugen. Respect voor de mens met dementie komt hierbij op de eerste plaats. De maatschappij moet ook bereid zijn middelen vrij te maken."

Uit het magazine

Dit najaar biedt Huis voor Gezondheid opnieuw een cursus Empathisch Frans voor zorgverleners aan. Sinds de start in het voorjaar van 2020, is de cursus een succes bij Nederlandstalige artsen en andere zorgverleners in het Brusselse die beter nuances willen aanbrengen in het Frans.

Uit het magazine

Artsen en zorgprofessionals werken meer en meer samen in grotere samenwerkingsverbanden. De complexiteit van de (para)medische praktijkvoering neemt toe. Dat kan wel eens aanleiding geven tot spanningen of conflicten op een afdeling of in een praktijk. Hoe gaat u daar als arts mee om?

Uit het magazine

Het gebeurt dat u als arts een bewijsstuk aan uw patiënt moet afleveren voor prestaties waarvoor de ziekteverzekering niet tussenkomt. Dat was al het geval voor combinaties van vergoedbare en niet-vergoedbare prestaties. Sinds 9 juni is het ook verplicht als u uitsluitend niet-terugbetaalde prestaties attesteert.

Uit het magazine

Domus Medica organiseert een training om om te gaan met lastige patiënten. Een eerste sessie vond al in juni plaats voor medewerkers van wachtposten. Een tweede sessie half september richt zich op huisartsen en medewerkers van hun praktijk.