In Nederland is vrijwillige overschakeling van één enkele inname per dag naar inname van meerdere tabletten per dag aanvaardbaar gebleken voor hiv-dragers. Een gedwongen overschakeling zoals sommige verzekeringsmaatschappijen eisen om geld te besparen daarentegen is onaanvaardbaar gebleken en heeft na een jaar zelfs geleid tot een paradoxale stijging van de kosten.

Uit het magazine

"Open disclosure past volledig binnen de kwaliteit van zorg", vertelt professor Kris Vanhaecht van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB). Als hoogleraar kwaliteit en patiëntveiligheid is hij goed geplaatst om dit nog recente concept te introduceren.

Uit het magazine

Open disclosure is nodig, maar het is ook moeilijk. Dit soort communicatie heeft te weinig aandacht gekregen in de artsenopleiding. Walter Rombouts is gespecialiseerd in communicatie in moeilijke situaties en is communicatietrainer.

Uit het magazine

De volgende decennia krijgt de gezondheidszorg steeds meer te kampen met de gezondheidsgevolgen van de klimaatverandering en milieuvervuiling. Maar de zorg zelf draagt ook bij tot deze fenomenen. Wat kunnen zorgprofessionals doen om de zorg groener te maken? Dat is de vraag waar het boek Groene planeet, groene zorg een antwoord op biedt.

Uit het magazine

Elke week staat er wel iets in de media over hoe slecht het wel gaat met het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Is de situatie echt zo dramatisch? En vanaf wanneer moet je je zorgen maken? Dat was het thema van een webinar van Cera.

Uit het magazine

Het post-intensivecaresyndroom (PICS), dat voorkomt bij bepaalde patiënten die op intensivecareafdelingen hebben gelegen, is nog te weinig bekend bij zorgverleners. Wat is PICS precies? Hoe kan het in de praktijk worden opgespoord en hoe kan het worden behandeld?

Uit het magazine

Hoewel we dementie nog niet kunnen genezen, bestaan er tal van mogelijkheden om het leven met deze ziekte te verbeteren voor mensen met dementie zelf en hun naasten. Maar daarvoor moeten we ook anders gaan denken over dementie.

Uit het magazine

Lean werken, of 'slank werken', is een methode uit het bedrijfsleven om processen te optimaliseren. Sinds 2010 passen Margareth Heuveling en Ulrich Schultz het principe ook toe op huisartsenpraktijken. Want daar kunnen best veel zaken efficiënter.

Uit het magazine

Wat als de mentale en fysieke pijn die we voelen niets anders is dan een list van onze genen? Dat is het uitgangspunt van het nieuwste boek van de wetenschapsfilosoof Michael Vlerick. Er is gelukkig ook een uitweg uit die genetische aanleg voor ongeluk.

Uit het magazine

Na een geweldig jaar in 2023 zetten Amerikaanse techbedrijven hun opmars voort in 2024. En vooral superster Nvidia, dat fantastische resultaten bekendmaakte. Zal dit sprookje zich voortzetten of heeft er zich een technologiezeepbel gevormd die uit elkaar dreigt te spatten? Hier zijn enkele antwoorden.

Uit het magazine

In cursussen Nederlands voor anderstaligen komt de specifieke communicatie tussen arts en patiënt niet aan bod. Daarom ontwikkelde het Leuvense Instituut voor Levende Talen (ILT) een online leerplatform waar artsen van buitenlandse origine hun kennis van het 'medisch Nederlands' kunnen verbeteren.

Uit het magazine

Patiënten die uitbehandeld zijn, moeten een boodschap verwerken die onrustig en angstig kan maken. Hoe die angst te herkennen en ermee om te gaan? Dat was het thema van een webinar van Cera in samenwerking met Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Uit het magazine

Sinds 2020 heeft de Diabeteskliniek van UZ Brussel een besloten Facebookgroep waar patiënten terecht kunnen voor informatie en met hun vragen. De initiatiefnemers bundelen hun ervaringen voor Artsenkrant. "In een ziekenhuislandschap als het onze kan het een enorme troef zijn om een bijkomend informatie- en overlegkanaal te openen."

Uit het magazine

Op 1 februari jl. organiseerde de End-of-Life Care Research Group van de VUB een inspiratiedag over 'compassionate communities'. Dat zijn gemeenschappen waarin omgaan met het levenseinde en verlies een collectief gebeuren is.

Uit het magazine

Deze maand zette de Kamer het licht op groen voor een wetsontwerp van minister van Justitie Paul Van Tigchelt dat geweld tegen onder meer artsen, voortaan strenger bestraft. Uw collega kreeg te maken met een agressieve patiënt. Wat kan ú doen?

Congress Report: ATS 2024

De American Thoracic Society, die in 1905 is opgericht om tuberculose te bestrijden, streeft ernaar het onderzoek te promoten en de behandeling van (vooral) longziektes, hartziektes en slaapproblemen te verbeteren. Het internationale congres (ATS Conference 2024) heeft dit jaar plaatsgevonden in San Diego van 17 tot 22 mei.

Lees alle artikels

Scabiës, beter bekend als schurft, zit in de lift. Wat moet je doen als je denkt dat je een geval tegenkomt in je praktijk? En wat valt er precies onder het begrip 'meldingsplicht'?

Clinical Update

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info