To social media or not to social media

Anno 2019 zijn sociale media ook in de zorgsector niet meer weg te denken als communicatiemiddel. Belangrijke factor daarin is hun laagdrempeligheid. Toch zijn er een aantal juridische en deontologische implicaties verbonden aan het gebruik van sociale media waar zorgvoorzieningen en zorgverleners niet omheen kunnen. Professor gezondheidsrecht Tom Goffin zet ze op een rij.

Waarom mensen hun levenslijn doorknippen

Dagelijks worstelen mensen met suïcidegedachten en laten zelfdodingen verwanten en vrienden achter met vraagtekens. Psycholoog Jesse Bering probeert te doorgronden waarom mensen hun levenslijn doorknippen.

Controverse rond advies

De adviezen van de planningscommissie waarop de ministerraad zich beroept om in 2019 alle artsen een Riziv-nummer toe te kennen, kwamen slechts met een heel nipte meerderheid tot stand.

Meer standaardisatie voor huisartsensoftware

Er is een nieuwe labeling op komst voor de softwarepakketten van huisartsen. De nieuwe criteria voor het EMD staan sinds een tweetal weken op de website van het eHealth-platform.

Valkuilen bij het huren van een praktijkruimte

Als u een praktijkruimte huurt riskeert u naast het betalen van de huurprijs en de huurlasten ook nog op te draaien voor een aantal andere kosten. Bovendien kan de verhuurder de huurprijs in de loop van de huur wel eens verhogen. Met welke spelregels moet u rekening houden?

Medisch materiaal gezocht

De organisatie SerekundaGambia is op zoek naar medisch materiaal dat u niet meer gebruikt. Bedoeling is om het materiaal in Gambia een tweede leven te geven.

'Safe surgery checklist is mindset'

In deze reeks zoomen we in op recente ontwikkelingen binnen de health tech sector. Health technology is de snelst groeiende start-up scène in ons land. Deze aflevering: de safe surgery checklist in een digitaal jasje.

Nieuwe opleiding CRA van start

Op 1 december start in Leuven een nieuwe opleiding Coördinerend Raadgevend Arts (CRA). Initiatiefnemer is een consortium van organisaties, de praktische organisatie is in handen van zorgbeleid.be.

Aanspreekbaar blijven voor elke partij

Het kan gebeuren dat u in uw praktijk ziet of vermoedt dat een patiënt te maken krijgt met partnergeweld. Hoe maakt u dit bespreekbaar? En naar wie kan u eventueel doorverwijzen?

Federale overheid zoekt medische experts

De federale overheid heeft een aantal vacatures openstaan voor artsen die als medisch expert aan de slag willen. Bij Medex loopt momenteel een aanwervingscampagne voor zes artsen-experten in de regio's Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Leuven. Er wordt ook een wervingsreserve aangelegd van acht extra artsen-experten voor de komende twee jaren.

Startersdag voor haio's

Op zaterdag 17 november organiseert het Vlaams Artsensyndicaat opnieuw een startersdag voor haio's, in Antwerpen.

De effecten van pesten overwinnen

De Nederlandse huisarts Rutger Verhoeff werd als tiener op school gepest. In een onlangs gepubliceerd boek verhaalt hij zowel zijn persoonlijke ervaring met pesten als die van een aantal bekende en minder bekende Nederlanders/Vlamingen, die hem te woord stonden. Belangrijker nog, hij geeft zijn eigen visie op een doeltreffende behandeling.

Multimed-Lembeke organiseert pretraject voor PTSS-zorg

Multimed-Lembeke is een multidisciplinair zorgcentrum. Het centrum verbreedt zijn zorgaanbod met een 'Stabilisatiecursus na trauma' voor PTSS-patiënten. Artsen en andere betrokken zorgverleners worden uitgenodigd op een infomoment. Datum: zaterdag 20 oktober in de voormiddag.