'Safe surgery checklist is mindset'

In deze reeks zoomen we in op recente ontwikkelingen binnen de health tech sector. Health technology is de snelst groeiende start-up scène in ons land. Deze aflevering: de safe surgery checklist in een digitaal jasje.

Nieuwe opleiding CRA van start

Op 1 december start in Leuven een nieuwe opleiding Coördinerend Raadgevend Arts (CRA). Initiatiefnemer is een consortium van organisaties, de praktische organisatie is in handen van zorgbeleid.be.

Aanspreekbaar blijven voor elke partij

Het kan gebeuren dat u in uw praktijk ziet of vermoedt dat een patiënt te maken krijgt met partnergeweld. Hoe maakt u dit bespreekbaar? En naar wie kan u eventueel doorverwijzen?

Federale overheid zoekt medische experts

De federale overheid heeft een aantal vacatures openstaan voor artsen die als medisch expert aan de slag willen. Bij Medex loopt momenteel een aanwervingscampagne voor zes artsen-experten in de regio's Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Leuven. Er wordt ook een wervingsreserve aangelegd van acht extra artsen-experten voor de komende twee jaren.

Startersdag voor haio's

Op zaterdag 17 november organiseert het Vlaams Artsensyndicaat opnieuw een startersdag voor haio's, in Antwerpen.

De effecten van pesten overwinnen

De Nederlandse huisarts Rutger Verhoeff werd als tiener op school gepest. In een onlangs gepubliceerd boek verhaalt hij zowel zijn persoonlijke ervaring met pesten als die van een aantal bekende en minder bekende Nederlanders/Vlamingen, die hem te woord stonden. Belangrijker nog, hij geeft zijn eigen visie op een doeltreffende behandeling.

Multimed-Lembeke organiseert pretraject voor PTSS-zorg

Multimed-Lembeke is een multidisciplinair zorgcentrum. Het centrum verbreedt zijn zorgaanbod met een 'Stabilisatiecursus na trauma' voor PTSS-patiënten. Artsen en andere betrokken zorgverleners worden uitgenodigd op een infomoment. Datum: zaterdag 20 oktober in de voormiddag.

Hoe hou je een kring financieel gezond?

Op de huisartsenconferentie van Domus Medica morgen licht Sylvia Thienpont van SBB Accountants en Adviseurs toe hoe je een huisartsenkring financieel gezond kan houden.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag frequenter bij artsen

Deze zomer publiceerden de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (NASEM) in de Verenigde Staten een rapport over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Eén onthutsende vaststelling: de uitschuivers zijn frequenter bij artsen dan bij andere wetenschappers en ingenieurs.

Geneeskundecurricula: een vergelijking

KU Leuven, UGent, VUB, UA, UHasselt of Kulak. Zoveel verschillende mogelijkheden om geneeskunde te studeren, die alle leiden tot eenzelfde diploma. Maar in hoeverre zijn de curricula van deze faculteiten met elkaar te vergelijken? Het VGSO maakte de oefening.

Huisartsenconferentie met beurs op 6 oktober

Op zaterdag 6 oktober organiseert Domus Medica voor de tweede maal een grote huisartsenconferentie met vakbeurs voor huisartsen, praktijkmedewerkers en zorgverleners in de eerste lijn.

Het blauwe licht van schermen kan het netvlies beschadigen

Volgens een Amerikaans onderzoek zou het blauwe licht dat wordt verspreid door het scherm van smartphones, tablets, computers en andere lichtbronnen, niet alleen het inslapen belemmeren, maar zou het via een toxische chemische reactie ook fotoreceptoren in het oog kunnen vernietigen en het netvlies kunnen beschadigen, wat zou kunnen leiden tot blindheid.