Web weergave

Het aantal opnames op de spoeddiensten van ziekenhuizen nam tussen 2021 en 2023 fors toe. Jaarlijks maakt bijna een Belg op vijf (18,9%) gebruik van spoed. Dat blijkt uit een rapport van de Cel Doelmatige Zorg van het RIZIV.

ACTUEEL

Het Verzekeringscomité van het RIZIV bereikte op maandag 7 oktober een akkoord over een voorstel voor de begroting 2025. Er wordt bespaard op geneesmiddelen, implantaten, tandzorg en artsenhonoraria.

ACTUEEL

De artsensyndicaten zijn begrijpelijkerwijs niet opgetogen over de besparingen die de artsen opgelegd krijgen. Maar geen akkoord bereiken was nog erger geweest.

ACTUEEL

Het aantal opnames op spoed steeg tussen 2021 en 2023 met 8% per jaar, zo blijkt uit een rapport van de Cel Doelmatige Zorg van het RIZIV. Die ongeziene groei heeft meerdere oorzaken, zeggen professionele zorgverleners op het terrein.

ACTUEEL

De ASO-opleiding staat op een scharniermoment gekenmerkt door de evolutie van een beroepsopleiding 'te velde' naar een opleiding die meer dan ooit door de universiteiten wordt gestuurd. Dr. Amber Van Baelen, voorzitter van VASO, heeft uitgesproken ideeën over hoe de opleiding zou kunnen optimaliseren.

ACTUEEL

Na het uitbreken van de grootschalige oorlog in Oekraïne in februari 2022 startten de Stad Brussel en het UMC Sint-Pieter een medische samenwerking met verschillende Oekraïense ziekenhuizen. In mei volgden we Brussels burgemeester Philippe Close bij een bezoek aan een ziekenhuis in Kiev en een revalidatiecentrum aan de rand van de Oekraïense hoofdstad.

ACTUEEL

In de nasleep van de coronapandemie bleek dat covid-19 nog een onverwacht slachtoffer maakte: de influenzastam B/Yamagata. Die verdween volledig tijdens de pandemie en keerde ook in de daaropvolgende jaren niet terug. Dat heeft ook gevolgen voor het type vaccins dat we de komende jaren mogen verwachten.

ACTUEEL

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) is op zoek naar nieuwe leden voor de Commissie voor Deontologie. Deze externe en onafhankelijke groep waakt over het beheer van belangen en mogelijke belangenconflicten bij de leden van de HGR.

ACTUEEL

Er moet meer aandacht komen voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Dat was de conclusie van een symposium dat op 11 oktober in Brussel werd georganiseerd door Solidaris en vrouwenvereniging Rebelle. Verschillende deskundigen uit de medische (onderzoeks)wereld kwamen aan het woord.

ACTUEEL

Voor huisartsen zijn administratie, tijdsgebrek en uiteenlopende visies op wat 'goede zorg' is grote bronnen van morele stress. Dat blijkt uit de masterproef Huisartsgeneeskunde van Raf Coremans en Anton Saerens (KU Leuven). Bewustwording van die morele stress kan de veerkracht van artsen verhogen.

ACTUEEL

Wanneer de Amerikanen op dinsdag 5 november naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen, krijgen ze ook inzake gezondheidszorg twee totaal verschillende modellen voorgeschoteld.

ACTUEEL

De tweede module van het postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek van de Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) gaat vandaag van start en behandelt patiëntenrechten - een onderwerp waar sinds de vorige editie veel wetgeving en rechtspraak is bijgekomen.

ACTUEEL

Welk effect heeft hormonale substitutie- therapie voor menopauzeklachten op het bewegings- stelsel en gewrichtspijn? Het antwoord hierop is duidelijk: hormonale substitutietherapie beperkt het risico op ontstaan van osteoporose, omdat de dichtheid van de botmicroarchitectuur gevrijwaard wordt, terwijl gewrichtspijn afneemt.

MEDISCH

Hardnekkige vermoeidheid, gebrek aan energie, sombere gedachten, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, gewichts- schommelingen, afgenomen libido, ... Vrouwen blijken in de jaren rond de menopauze bijzonder gevoelig te zijn voor depressie.

MEDISCH

Clusterhoofdpijn wordt bestempeld als primaire hoofdpijn, omdat er geen sprake is van een onderliggende aandoening (bijvoorbeeld een hersentumor). Tot de primaire beelden behoren ook migraine en spanningshoofdpijn.

DOSSIER PIJN (2)

In dit artikel vervolledigt prof. Koen Paemeleire zijn toelichtingen rond de differentiële diagnose van clusterhoofdpijn. Verder komen de pathogenese, de behandeling en de prognose aan bod.

DOSSIER PIJN (2)

Functionele stoornissen zijn ziektebeelden waarbij de functie van weefsels en/of orgaansystemen verstoord is, zonder dat onderzoeken zoals beeldvorming of bloedanalyse hiervoor een duidelijke, specifieke verklaring bieden. Een belangrijk luik betreft functionele stoornissen van het maagdarmstelsel, ook bij kinderen. In deze groep hoort functionele buikpijn.

DOSSIER PIJN (2)

Prof. Anneleen Malfliet is kinesitherapeut en spitst haar werk toe op chronische pijn, zowel in haar onderzoek als in de kliniek. Onderzoeksresultaten wijzen erop dat de kinesitherapeut het spectrum van technieken waarover hij of zij beschikt om chronische pijn te bestrijden, kan uitbreiden en zo de resultaten verbeteren.

DOSSIER PIJN (2)

De Belgische fiscus wil inkomsten van gemeubelde woningen in het buitenland die via online platforms worden verhuurd kunnen belasten. Dit kan leiden tot een aanvechtbare dubbele belasting.

PRAKTIJK

Eindelevensverhalen zijn een manier om mensen te helpen praten over het afscheid met naasten. Voor dokter Kathleen Forceville, oncologe en palliatief arts in UZ Leuven, zijn ze een onmisbaar onderdeel van persoonsgerichte zorg.

PRAKTIJK

Als een historisch onderzoek vertelt de tentoonstelling 'Épidémies, prendre soin du vivant' in het Musée des Confluences in Lyon het verhaal van epidemieën door de geschiedenis van de mensheid heen.

PRAKTIJK

"De Congolese overheid heeft recent ons medisch centrum in Beni erkend. Nu is het nog wachten op de aggregatie, maar wanneer dat zal gebeuren, ça c'est le mystère congolais", laat dr. Réginald Moreels (74) verstaan tijdens een babbel over zijn droomproject in Noordoost-Congo.

ACHTERKRANT