Een gebrekkige reukzin verhoogt het overlijdensrisico

Een studie heeft een correlatie vastgesteld tussen een gebrekkige reukzin en een bijna 50% hoger overlijdensrisico tijdens de volgende tien jaar. Neurodegeneratieve aandoeningen en vermagering vormen maar een gedeeltelijke verklaring voor de hogere sterfte.

Een gewone kus volstaat om gonokokken over te dragen

Een Australische studie uitgevoerd bij homo- en biseksuele mannen toont aan dat, in tegenstelling tot wat meestal wordt gedacht, gonokokken niet enkel worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap. Een gewone tongkus kan volstaan om gonorroe te krijgen.

De biologische klok draait ook voor mannen

De auteurs hebben de onderzoeken van de laatste 40 jaar doorgenomen. Naast vruchtbaarheidsproblemen kan een laat vaderschap ook risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van de moeder en die van het kind.

De tong zou niet alleen dienen om te proeven, maar ook om te ruiken

Amerikaanse vorsers hebben in de smaakpapillen functionele reukreceptoren ontdekt die gelijken op de receptoren die geuren detecteren. De interactie tussen de reukzin en de smaakzin zou dus kunnen beginnen op de tong en niet in de hersenen, zoals we tot nog toe hebben gedacht.

Polycysteusovariumsyndroom: ontdekking van een oorzakelijk gen

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat ongeveer 50% van de vrouwen met een polycysteusovariumsyndroom bepaalde varianten van een gen vertoont dat te maken heeft met de productie van testosteron. Dat is een belangrijke ontdekking, die ons een beter inzicht geeft in de pathogenese van dat syndroom en die ons op het spoor kan zetten van een behandeling.

Meer obesitas op het platteland dan in de stad

Volgens een bijzonder grote studie zou obesitas sneller toenemen in landelijke gebieden dan in steden. De vorsers halen daar meerdere verklaringen voor aan en stellen dat we onze aanpak van dat wereldwijze probleem voor de volksgezondheid moeten herzien.

Een nieuwe gentherapie geneest acht "bubble boys"

Vorsers in de Verenigde Staten hebben met succes acht kinderen met een X-gebonden ernstige gecombineerde immunodeficiëntie (X-SCID), een zeldzame erfelijke aandoening, behandeld met gentherapie na toediening van busulfan.

Spinnengif om erectiestoornissen te behandelen?

Braziliaanse vorsers zijn erin geslaagd om een van de stoffen van het zeer toxisch gif van de bananenspin te synthetiseren. Een beet van die spin veroorzaakt een erectie. Bij aanbrengen van die stof in gelvorm bij ratten en muizen met diabetes en hypertensie werden veelbelovende preliminaire resultaten behaald. Die stof zou effectiever zijn bij de behandeling van erectiestoornissen dan Viagra® en zou geen bijwerkingen veroorzaken.

Het verlies van een dierbare verzwakt het immuunsysteem

Amerikaanse vorsers hebben de wetenschappelijke literatuur over het verband tussen rouw en het immuunsysteem van 1977 tot vandaag doorgenomen. Ze hebben daarbij vastgesteld dat het immuunsysteem zwakker is bij mensen die een dierbare hebben verloren.

Optimistische conclusies na experiment met NASA-tweeling

Eeneiige tweelingbroers van wie er één bereid bleek gedurende langere tijd het International Space Station te betrekken, voor NASA was het een buitenkans. Het genetisch materiaal van Scott en Mark Kelly werd vóór en na onderzocht, om te kijken welke invloed een ruimtevlucht daarop heeft. De conclusies, zopas gepubliceerd in Science, zijn optimistisch.

Hoger risico op miskraam bij vrouwen die 's nachts werken

Nachtarbeid is slecht voor de gezondheid. Bij zwangere vrouwen is dat niet anders. Volgens een Deens observationeel onderzoek correleerde nachtarbeid twee keer of meer in één week na de achtste zwangerschapsweek met een stijging van het risico op miskraam tijdens de daaropvolgende week met ongeveer een derde.

Drie ouders voor één enkele baby: een première in geval van onvruchtbaarheid

In Griekenland is een baby geboren gemaakt met het DNA van drie mensen. De techniek, die ze daarbij hebben gebruikt, is nog zeer omstreden en werd nu voor het eerst toegepast wegens onvruchtbaarheid. De chromosomen van de moeder werden getransfereerd in een eicel van een donor en die eicel werd in vitro bevrucht met het zaad van de vader.