In april kon u in Artsenkrant een interview met prof. Jan Tack lezen. Prof. Tack besprak een smartphone-app die werd ontwikkeld door de dienst maag-, darm- en leverziekten van het UZ Leuven om patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom aan een geschikt voedingsdieet te helpen. De app werd uitgetest in de eerste lijn via de DOMINO-studie en bleek succesvol. Hij staat intussen online.

Lichaamsbeweging vermindert een schadelijke vorming van nieuwe bloedvaten in de ogen en zou dus leeftijdsgebonden maculadegeneratie en verschillende andere oogaandoeningen kunnen tegengaan of verhinderen.

Een groep van 17 internationale vorsers vestigt de aandacht op het verband tussen het nieuwe coronavirus en diabetes. Volgen hen kan een sars-CoV-2-infectie diabetes uitlokken bij gezonde patiënten en veroorzaakt de infectie ernstige complicaties bij patiënten met een vooraf bestaande diabetes.

Een Zweedse studie heeft aangetoond dat het dragen van meer gewicht in de vorm van een gewichtsvest het lichaamsgewicht en de vetmassa bij zwaarlijvige mensen verlaagt, zoals de auteurs ook al hadden aangetoond bij zwaarlijvige knaagdieren.

Volgens een internationaal panel van experts is diabetes niet alleen een risicofactor voor Covid-19, maar zijn er ook bewijzen dat het nieuwe coronavirus diabetes zou kunnen uitlokken bij gezonde volwassenen.