Sperma zou de resistentie tegen hiv verhogen

Mannen dragen het hiv over op vrouwen via sperma, maar anderzijds zou sperma ook beschermen tegen het hiv. De auteurs van deze nieuwe studie leggen uit hoe de vork in de steel zit.

Rustelozebenensyndroom: een bijna driemaal hoger risico op zelfdoding

Amerikaanse vorsers hebben onlangs aangetoond dat het rustelozebenensyndroom gepaard gaat met een hoger risico op zelfdoding en zelfverminking. Daarom roepen ze gezondheidswerkers op om meer aandacht te besteden aan de geestelijke gezondheid van patiënten met een rustelozebenensyndroom.

Een "polypil" om het cardiovasculaire risico te verlagen

Eén pil per dag bestaande in een antihypertensivum, een cholesterolremmer en aspirine, zou het risico op cardiovasculaire accidenten over een periode van vijf jaar met een derde verlagen bij mensen van middelbare leeftijd. Zo'n pil zou bijzonder geschikt zijn voor laaginkomenlanden.

Detectie van ernstige ziekten met een "snuifcamera"

Vorsers hebben een nieuwe versie ontwikkeld van de "sniff cam", een toestel dat vluchtige organische bestanddelen detecteert. De "snuifcamera" kan zeer lage concentraties detecteren en meerdere vluchtige organische bestanddelen analyseren die voorkomen in de adem van patiënten met ernstige ziekten zoals diabetes, longkanker en de ziekte van Parkinson.

Wiegendood: binnenkort een screeningbloedonderzoek?

Een groep van het CHRU van Straatsburg heeft recentelijk een studie gepubliceerd, die aantoont dat hyperactiviteit van de nervus vagus memespeelt bij de pathogenese van wiegendood. De auteurs hebben misschien een bloedonderzoek ontdekt om het risico op wiegendood te ramen bij pasgeborenen.

Sigarettenrook versterkt Staphylococcus aureus

Een nieuwe studie toont aan dat sigarettenrook het DNA en de kenmerken van pathogene microben kan wijzigen. MRSA (methicillineresistente Staphylococcus aureus) is al resistent tegen meerdere antibiotica en zou dan nog meer problemen kunnen geven.

Functionele delen van het hart gereproduceerd met een 3D-printer

Met een 3D-printer hebben Amerikaanse wetenschappers uitgaande van collageen functionele delen van het menselijke hart zoals een hartklep of een ventrikel nagemaakt. Volgens de auteurs is dat een belangrijke doorbraak. Misschien zullen we zo ooit volledige organen kunnen reproduceren. Dat biedt hoop voor mensen die op de wachtlijst staan voor een overplanting.