Ruimtereizen heractiveren latente virussen

Volgens een studie van de NASA worden "latente" virussen zoals herpesvirussen opnieuw actief bij astronauten die op missie zijn in de ruimte. Slechts een klein percentage ontwikkelt symptomen, maar die heractivering zou toch een hoog risico voor de gezondheid kunnen inhouden bij reizen naar Mars of nog verder.

Een keizersnede is veel gevaarlijker in Afrika

Volgens een internationale studie is de moedersterfte na een keizersnede in Afrika vijftigmaal hoger dan in de rijke landen. De neonatale sterfte na een keizersnede zou er tweemaal hoger zijn dan het gemiddelde in de wereld.

"Universele" hypo-immunogene autologe geïnduceerde pluripotente stamcellen

Om pluripotente stamcellen te creëren die niet door het immuunsysteem worden herkend en dus niet zullen worden afgestoten, hebben wetenschappers twee genen uitgeschakeld met het CRISPR-Cas9-systeem en een overexpressie van CD47 bewerkstelligd. Die "universele" autologe geïnduceerde pluripotente stamcellen zouden op grote schaal kunnen worden aangemaakt.

Griep, migraine en pathologisch lachen correleren met CVA

Nieuwe studies hebben aangetoond dat een griepvirusinfectie het risico op cerebrovasculair accident verhoogt. Een andere studie leert dat patiënten die na de leeftijd van 50 jaar hevige migraine krijgen, een hoger risico op CVA lopen. En tot slot zou pathologisch lachen een eerste symptoom van een CVA kunnen zijn.

Meer openbaar vervoer, minder obesitas

De trein, de bus, de metro, de tram,... nemen in plaats van de auto biedt niet alleen tal van economische voordelen en draagt bij tot de strijd tegen de klimaatopwarming, maar doet ook het aantal zwaarlijvige mensen dalen.

Niets zo goed voor bejaarden als een danspasje

Na analyse van de mogelijke effecten van 16 verschillende oefeningen om de activiteiten van het dagelijkse leven te vergemakkelijken, hebben Japanse vorsers ontdekt dat dansen bijzonder heilzaam is om invaliditeit tegen te gaan.