Een groep van 17 internationale vorsers vestigt de aandacht op het verband tussen het nieuwe coronavirus en diabetes. Volgen hen kan een sars-CoV-2-infectie diabetes uitlokken bij gezonde patiënten en veroorzaakt de infectie ernstige complicaties bij patiënten met een vooraf bestaande diabetes.

Een Zweedse studie heeft aangetoond dat het dragen van meer gewicht in de vorm van een gewichtsvest het lichaamsgewicht en de vetmassa bij zwaarlijvige mensen verlaagt, zoals de auteurs ook al hadden aangetoond bij zwaarlijvige knaagdieren.

Volgens een internationaal panel van experts is diabetes niet alleen een risicofactor voor Covid-19, maar zijn er ook bewijzen dat het nieuwe coronavirus diabetes zou kunnen uitlokken bij gezonde volwassenen.

Het Kermack-McKendrick SIR model is een standaard epidemiologisch model waarmee prof. Kurt Barbé, biostatisticus verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB, de Covid-19-epidemie probeert vorm te geven. Zijn bedoeling? Ons bewust maken van de gevaren en ertoe aanzetten de maatregelen tegen verdere verspreiding op te volgen.

Kinderen die gedurende minstens tien jaar opgroeien in streken met veel luchtvervuiling, zouden een hoger risico lopen om later in het leven schizofrenie te ontwikkelen. Die correlatie tussen blootstelling aan stikstofdioxide en een hoger risico op schizofrenie zou niet volledig kunnen worden verklaard door genetische factoren.

Vorsers hebben onlangs aangetoond dat het haar sneller grijs wordt bij intense stress. Stress veroorzaakt een snelle en irreversibele uitputting van de melanocyten, die de haarkleur bepalen. Ze schetsen ook een spoor om dat fenomeen af te remmen of tot stilstand te brengen.