Pink Ribbon, de nationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, lanceerde deze week haar nieuwe jaarcampagne naar aanleiding van de Internationale Borstkankermaand oktober. Daarbij stond de lancering van het nieuwe roze lintje - dat dit jaar de creatieve, liefdevolle en eigenzinnige signatuur van Delphine van Saksen-Coburg draagt - centraal.

Een nieuwe onderzoeksmethode voorspelt veel nauwkeuriger hoe een kankerpatiënt reageert op een behandeling met immuuntherapie en wat zijn overlevingskans is. Dokter Roberto Salgado, anatoom-patholoog bij ZNA en GZA Ziekenhuizen, werkte mee een methode uit die snel het aantal T-cellen ( TIL's of Tumor Infiltrerende Lymfocyten) in een kankergezwel kan inschatten.

In deze fase 3-studie werden 5.054 patiënten, die na een behandeling van één jaar in continue remissie waren, gedurende het tweede jaar, ofwel verder klassiek behandeld met zeven toedieningen van intraveneus vincristine (1,5 mg/m2) plus oraal dexamethason (6 mg/m2 per dag gedurende 7 dagen) tijdens het tweede behandelingsjaar (de controlegroep), ofwel werd deze behandeling achterwege gelaten (de experimentele groep).

Het nieuwe toezichtshonorarium voor hematologen in de dagkliniek had volgens het akkoord van 2020 op 1 september vorig jaar moeten zijn ingevoerd. Maar de dossiers zijn - hoe dan ook - nog steeds niet op de ministerraad geraakt.

In het UZ Brussel kunnen patiënten met prostaat- of darmkanker voortaan in vijf dagen in plaats van vier à acht weken worden behandeld door MRI-beeldgestuurde radiotherapie, een primeur voor België. De nieuwe Linac-MRI voor beeldgestuurde radiotherapie zorgt voor een gerichtere behandeling in een kortere tijdspanne met minder bijwerkingen en hogere genezingskansen voor de patiënt.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Verslag van de post-ASCO GU 2021-meeting - Highlights in digestieve oncologie - Highlights in genito-urinaire kanker

Verslag van de tweede virtuele meeting georganiseerd door BVU, SBU en Scientific Summits op 14/05/2020.

Supportieve zorgen maken een belangrijk deel uit van een goede oncologische zorg. We gaan regelmatig in op aspecten die de kankerzorg beter kunnen maken.

Belgian Oncology & Hematology News