Ook al heeft de komst van covid-19 het leven van de patiënten* niet gemakkelijker gemaakt, de impact van kanker op hun dagelijkse leven was voor de pandemie al duidelijk. 39,8% zei al te maken hebben gehad met afwijzingen of discriminatie die rechtstreeks verband hielden met hun ziekte: een op de drie (34,6%) van instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen,...), en bijna een op de drie (32,2%) van collega's en/of meerderen.

De Kamer heeft vorige week donderdag in plenaire zitting en unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd, ingediend door Catherine Fonck (Les Engagés) en medeondertekend door de N-VA en de meerderheid. Het wetsvoorstel zet de deur open voor een vergoeding voor vrouwen met ovariumkanker als gevolg van blootstelling aan asbest.

Uit het magazine

De incidentie van melanoom neemt snel toe in België. In een tijdspanne van amper 12 jaar - tussen 2008 en 2020 - is het cijfer gestegen van 12,9 naar 29,6 per 100.000 inwoners, goed voor een factor 2,26. Op een andere manier bekeken, kan men stellen dat er in 2019 maar liefst 3.726 nieuwe gevallen werden gediagnosticeerd.

Waar staan we? Wat hebben we bereikt? Waar moeten we naartoe? In zijn nieuwste boek 'Het levenseinde in eigen regie' buigt professor palliatieve geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de Federale controle- en evaluatiecommissie euthanasie Wim Distelmans zich over twintig jaar wetgeving rond het levenseinde.

Hoewel heel wat kankerpatiënten tijdens en na de behandeling te maken krijgen met seksuele klachten, is de communicatie en zorg hierrond ondermaats. Dat blijkt uit onderzoek bij 436 (ex-)kankerpatiënten en hun partners. Kom op tegen Kanker roept dan ook op om seksualiteit bij kanker méér bespreekbaar te maken.

What's next on ENETS - ELCC 2022 in de kijker - Het boeiend en evoluerend landschap van de hematologie

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Supportieve zorgen maken een belangrijk deel uit van een goede oncologische zorg. We gaan regelmatig in op aspecten die de kankerzorg beter kunnen maken.

Belgian Oncology & Hematology News

Opinie

Partner content

De BOhN Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van BOhN. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.