Jonge patiënten met kanker hebben specifieke behoeften die wat buiten de standard care vallen. De behandeling die ze vandaag krijgen is ofwel vooral afgestemd op oudere patiënten, of soms juist gericht op pediatrische patiënten - maar is al te vaak niet op hun maat gesneden.

Hoe goed worden patiënten voorbereid op de periode die volgt op hun behandeling? ESMO BC verstrekte een aantal handvatten om kankeroverlevers beter te begeleiden.

Detectie en diagnose van (borst)kanker in de vroege stadia leiden tot curatieve behandelingen en zeer hoge overlevingskansen. Op ESMO BC besprak men een aantal pistes voor een effectievere screening.

Steeds meer wordt kankertherapie gepersonaliseerd in functie van het genetisch profiel van tumoren, voorspellende biomarkers en de tumorale micro-omgeving. Moeten we borstkankerbehandelingen ook niet afstemmen op de BMI en het vetweefsel van patiënten? Prof. Christine Desmedt (KU Leuven) besprak dit onderbelichte thema op ESMO BC.

Met de steun van Stichting tegen Kanker en in samenwerking met het UZA (Antwerpen) is het Leuvense Center for Gastrology (CFG) een studie gestart om op maat gemaakt 'lepelbrood' aan te bieden aan patiënten die zowel een smaak- als slikprobleem hebben. Hiermee willen ze de impact op de frequentie van slikincidenten, de voedingstoestand, alsook de levenskwaliteit nagaan.

Uitgelicht

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Partner content

De BOhN Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van BOhN. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.