Macht wordt gewoonlijk geassocieerd met dominantie en dwang, maar ook in de arts-patiëntrelatie bestaat er een soort van machtsdynamiek. Zo heeft prof. Edgard Eeckman, communicatiemanager in het UZ Brussel, in zijn doctoraat de afhankelijkheidsrelatie beschreven die een patiënt ervaart tot diens zorgverstrekker. Deze afhankelijkheid creëert een machtsrelatie, waarbij de patiënt (het gevoel van) de controle over zijn bestaan (deels) verliest. Door patient empowerment kan men dit echter tot het minimum beperken.

Uit het magazine

Voor onze reeks 'Arts en kanker' gaan we in gesprek met artsen die zelf de strijd met kanker hebben moeten leveren of hier nog volop mee bezig zijn. We vragen naar hun ervaring als patiënt met deze ziekte, en welke invloed dit gehad heeft op hun kijk op de geneeskunde. Voor het derde nummer zijn we in gesprek gegaan met epidemioloog, prof. dr. Pierre Van Damme (UAntwerpen), die zo'n 15 à 16 jaar geleden getroffen werd met een zeldzame vorm van non-Hodgkinlymfoom.

Uit het magazine

In 2020 was colorectale kanker in Europa de op een na meest gediagnosticeerde kanker (520.000 nieuwe gevallen) en eveneens de op één na meest voorkomende kankergerelateerde doodsoorzaak (245.000 doden). Een groot deel van deze tumoren zijn echter te voorkomen. Een eerdere studie in negen Europese landen toonde aan dat 20% van de colorectale kankers toe te wijzen zijn aan het niet naleven van de aanbevelingen voor een gezonde levensstijl zoals een gezond gewicht, voldoende fysieke activiteit, niet roken en een beperkte alcoholinname.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Verslag van de post-ASCO GU 2021-meeting - Highlights in digestieve oncologie - Highlights in genito-urinaire kanker

Verslag van de tweede virtuele meeting georganiseerd door BVU, SBU en Scientific Summits op 14/05/2020.

Supportieve zorgen maken een belangrijk deel uit van een goede oncologische zorg. We gaan regelmatig in op aspecten die de kankerzorg beter kunnen maken.

Belgian Oncology & Hematology News