De redactie

De jaarlijkse Galenusprijzen ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg werden op dinsdag 21 mei uitgereikt. De winnaars zijn Camzyos® van Bristol Myers Squibb, en onderzoeker Mandy Grootaert.

Medische desinformatie is een veelvoorkomend fenomeen, blijkt uit een enquête van de Nederlandse artsenfederatie KNMG. Meer dan de helft van de artsen wordt wekelijks geconfronteerd met patiënten die misleidende medische informatie aandragen; 14% ervaart dat zelfs dagelijks. De meest voorkomende thema's zijn vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie.

Het aantal werknemers in ons land met fysieke of psychische klachten is de voorbije vijf jaar fors toegenomen. Dat stelt preventiedienst Mensura dinsdag op basis van een analyse van de gegevens van meer dan 320.000 werkende Belgen.

In het Staatsblad verscheen een wet die bepaalt dat een verzekeringsonderneming prestaties die resulteren uit een poging tot zelfdoding niet mag uitsluiten in de ziektekostenverzekeringsovereenkomst. Aan de basis van deze wet ligt een initiatief van volksvertegenwoordiger Els Van Hoof (cd&v).

1 van de 3 straatadvertenties in de buurt van scholen prijzen ultrabewerkte voeding aan. Nog eens 1 op de 3 advertenties maken reclame voor alcohol. Ook rond publieke gebouwen en in sportclubs is (te) veel reclame voor ongezonde voeding en alcohol te zien. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in Vlaanderen, gefinancierd door het Departement Zorg.

Partner Content

Ontdek hier hoe u Polly kan opstarten

AK Club

Neem deel !

Cartoons

Ontdek hier regelmatig een nieuwe tekening van onze cartoonist KIM.

VACATURES

Bekijk de huidige jobaanbiedingen

Deze week in Artsenkrant

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.