Help the system and let the system help you

Sofie Staelraeve

Er was vorige week nogal wat te doen rond het uitblijven van terugbetaling van digital health in België. In een artikel in De Tijd getuigden verschillende start-ups over hun focus op het buitenland in plaats van op de thuismarkt. Reden: het uitblijven van terugbetaling van apps en teleconsultaties, nochtans een van de grote voornemens voor deze legislatuur.

De mantra's van Maggie

Wouter Colson

De regering is in lopende zaken en het kabinet ontslagnemend. Tijd dus voor een evaluatie. Als we kijken naar de verwezenlijkingen van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block, dan moeten we vaststellen dat ze eigenlijk een uitgebreid palmares kan voorleggen. Van de patient health viewer tot de huisapotheker, van e-Fact tot het m-health-platform en het Toekomstpact, ...

Uit het magazine

Music for life

Pieter Koopman

"Dokter, ik heb u in de krant gezien." De kracht van het geschreven woord (en zeker die foto erbij) valt niet te onderschatten, maar het is echt hallucinant hoeveel Limburgers 'Het Belang' lezen! Ik wimpel het af, maar voel toch terechte trots: als derde centrum in de wereld ableren we voorkamerfibrillatie met de nieuwste generatie laserballon. De procedure is nu niet enkel ongeëvenaard efficiënt en veilig, maar ook nog eens bliksemsnel. 'Lightning McQueen' is er niets tegen...

De intelligentie van Bauhaus

Marc Cosyns

'Zonder artificiële intelligentie zullen we kanker of armoede de wereld niet uithelpen', lees ik in Trends 30 mei 2019. Aan het woord is Jonathan Berte, recent gelauwerd als 'Engineer of the Year' door de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van mijn UGent. Zijn uitspraken fascineren me. Zeker nu, op weg naar Weimar waar men Walter Gropius' manifest van 1919 en 100 jaar Bauhaus Weimar' herdenkt met de opening van een nieuw museum.

Oude rockers in het ziekenhuis

Dave Allegaert

Ik ben een fan van oude rockers. Ik hou van hun muziek en hun leven intrigeert mij. Een landsgrens kan me niet tegen houden wanneer ze ergens in de buurlanden optreden en als er een biografie verschijnt ligt die gegarandeerd de week later in de boekenkast.

Hiërarchie

Elise Wuyts

De afgelopen weken heb ik kunnen proeven van alweer een prachtig initiatief waar wij als assistenten psychiatrie van kunnen gebruikmaken. Dit keer georganiseerd door de European Federation of Psychiatry Trainees, makkelijker genoemd de EFPT.

Een mol in de zorg

Tom Braekeleirs

Er zit een mol in onze gezondheidszorg. En ze heet Elisabet...

In ieders belang

Geert Verrijken

Dit hadden we niet verwacht, of toch niet in die mate. We hebben het over de verkiezingsuitslag. Weg het De Wever-effect en met Hilde wordt het ook al niet anders. Enkel de extremen ter linker- en (vooral) ter rechterzijde deden het uitstekend in Vlaanderen. In de anonimiteit van het stemhokje vielen de maskers af. Gematigd is niet meer goed genoeg. En dat in een van de rijkste regio's ter wereld.

Uit het magazine

Euthanasie bij dementie

Luc Bonneux

Euthanasie bij dreigende dementie stelt een duivels dilemma. Je kan voor euthanasie kiezen bij nog bewaarde wilsbekwaamheid. Hugo Claus deed dat, maar verloor zo levensmaanden met bewaarde kwaliteit. Of je kan afwachten. Maar de dementering knaagt je wilsbekwaamheid geleidelijk af, en daarmee ook de mogelijkheid om je levenswens gestand te doen.

2,5 jaar en nog niet zindelijk

Anne-Françoise Spinoit

Woensdagnamiddag is voor mij, als kinderuroloog, de typische 'bed- en broekplassenconsultatie'. De eerste mama die toekomt op mijn spreekuur moet haar zoontje letterlijk binnensleuren. Het is mooi weer. Het jongetje zou natuurlijk liever buitenspelen dan naar de 'plasdokter' te gaan.

Patiënt aan tafel: we zijn in orde?!

Ilse Weeghmans

Vertrekken vanuit de noden van de patiënt en de patiënt centraal zetten: het is veelal een evidentie op het beleidsniveau geworden. Het Vlaams Patiëntenplatform wordt overstelpt met vragen uit ziekenhuizen in heel Vlaanderen die vragen of het VPP structurele patiëntenparticipatie wil opzetten in hun ziekenhuis.

Paradox

Geert Verrijken

Zondag trekken we weer gezellig naar de stembus om onze burgerplicht te vervullen. In eer en geweten kan u een bolletje rood kleuren achter de naam van de kandidaat of de politieke partij die het best aansluit bij uw ideologie en maatschappijbeeld. Tal van thema's - milieu, justitie, pensioenen, asiel en migratie... - kwamen en gingen in deze lang uitgesponnen verkiezingscampagne. Welzijn en gezondheidszorg passeerden maar zijdelings de revue.

Uit het magazine

Verkiezingskoorts

Katharina Stabenow

In de laatste week voor de verkiezingen slaat één ziekte om zich heen: de verkiezingskoorts. Nee, u hebt geen thermometer nodig voor een diagnose. Meestal zijn ook bijkomende onderzoeken overbodig. Met een scherpe klinische blik is de diagnose snel gesteld.

Gezond leven in de praktijk

Thomas Detombe

11. 500 doden per jaar. Ofwel 31 per dag, in het meest voorzichtige scenario. Dit slaat niet op slachtoffers van een Afrikaanse hongersnood of verre oorlog. Het zijn overlijdens in België te wijten aan ongezonde voeding. Leefstijl doet ertoe, ook in de artsenpraktijk.

Herinnering aan aandachtspunten

Paul Beke

Op enkele dagen voor de verkiezingen van 26 mei 2019 is het wellicht gerechtvaardigd om even te herinneren aan die aandachtspunten uit mijn columns van de laatste jaren inzake gezondheidszorg, die interessant zouden kunnen zijn voor een volgende regering.

Neutrale sigarettenpakjes: Maggie doet het toch maar!

Suzanne Gabriels

Tabaksproducten zullen er allemaal hetzelfde uitzien: onaangenaam. Het Koninklijk Besluit daarover is op 17 mei 2019 in het Belgisch Staatsblad verschenen. "De verpakking van rookwaren onaantrekkelijk maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak", aldus minister De Block. Elke verpakking krijgt daarom dezelfde onaantrekkelijke, groenbruine kleur. Enkel het merk, het type en de hoeveelheid van het product mogen vermeld staan in een standaard lettertype. De gezondheidswaarschuwing op tabakswaren blijft verplicht.