Dominique Vervoort

Op het moment van schrijven heeft België de kaap van 10.000 bevestigde Covid-19-gevallen bereikt. "Italië en de Verenigde Staten laten geneeskundestudenten vroeger afstuderen om naderende tekorten in de gezondheidszorg te overkomen. Is België het volgende land?", vraagt dr. Dominique Vervoort zich af.

Geert Verrijken

Onafgebroken sturen media berichten de wereld in over het coronavirus. Uit die tsunami filteren we dag na dag nieuws dat u als arts kan interesseren. Covid-19 beheerst niet alleen uw leven als zorgverlener maar ook dat van ons.

Paul Beke

Nooit heeft hij in zijn artsenloopbaan zoiets meegemaakt als de coronacrisis, maar tevens heeft hij "nooit zoveel inzet, engagement en opoffering gezien bij de collega's en andere zorgverstrekkers als de laatste weken", schrijft dr. Paul Beke.

Tom Braekeleirs

We kunnen het dezer dagen niet genoeg zeggen: wat een onmetelijk respect voor al de zorgwerkers. Het hartverwarmende applaus dat enkele dagen geleden weerklonk vanop honderden balkons en vanuit duizenden ramen, is nog te weinig.

Lode Godderis

Voor deze column liet Lode Godderis zich inspireren door zijn liefde voor de koers. Hij wil collega's in deze tijden een hart onder de riem steken. "Wielrenners zijn helden, maar dit jaar zijn zorgverleners de helden."

Dave Allegaert

"We zullen maar uitgaan van een influenza zeker", zei mijn huisarts. Geheel volgens de voorschriften had hij snel een masker opgezet en handschoenen aangetrokken. Ik zat voor hem, op veilige afstand, koortsig met pijnlijke spieren en deed alle moeite om het hoesten te onderdrukken.

Frieda Matthys

De coronacrisis zorgt voor veel verandering in ons dagelijkse leven. "Wat met patiënten voor wie het doorbreken van de routine en het wegvallen van de vaste structuur zeer destabiliserend is?", merkt prof. Frieda Matthys op.

Uit het magazine
Tessa Kerre

If you can be anything in this world. Be kind. Het is een prachtig citaat uit 'Congratulations, by the way' van George Saunders. Dit boekje is de neerslag van een rede die hij gaf voor de afgestudeerden van de Syracuse University in New York, enkele jaren geleden. Het is een ontroerend, open en eerlijk pleidooi voor kindness (1). Ik heb citaten uit dit kleinnood al gebruikt in voordrachten, en heb het boekje zelf al cadeau gegeven aan een aantal afzwaaiende studenten, want 'ik had het zelf niet beter kunnen zeggen'.

Geert Verrijken

Het zijn barre tijden en dan moet het ergste nog komen. Toch willen we, de coronagezondheidscrisis ten spijt, een positieve boodschap brengen en het medisch korps een hart onder de riem steken. Het is mogelijk het virus te verslaan.

Ilse Six

Veel mensen hebben een doel in het leven. Ze weten precies wat ze willen en doen er alles aan om op dat punt te geraken. Het is heel eerbiedwaardig om je lange tijd keihard in te zetten voor iets en dat doel dan te behalen. Dit gold onder andere voor ons artsendiploma en voor velen ook voor hun specialisatie die ze met succes hebben afgerond. Daardoor kunnen we het mooiste beroep ter wereld uitoefenen.

Uit het magazine
Pieter Koopman

De avond beloofde een groot succes te worden. Na twee leerrijke uiteenzettingen over peri-operatieve anti-coagulatie en het uniform diabetesbeleid, zou de derde spreker het gewijzigde medicatiebeleid in het ziekenhuis uit de doeken doen. Maar ondanks vele prima aanbevelingen, bleef zijn besluit me een beetje dwars zitten.

Ilse Six

Ze had zich voorgenomen om geen column te schrijven over het coronavirus. "In de pers en de media hoor je niet anders meer. Er wordt al (te?) veel aandacht aan dit onderwerp besteed. Waarom er dan nog een column over schrijven?" Maar nu er een eerste dodelijk slachtoffer is in België, wil zeer toch iets over kwijt, schrijft dr. Ilse Six.

Ilse Degreef

Een wijze, sympathieke collega inspireerde mij voor deze column. Tijdens een zoveelste examennamiddag had ik mezelf op een kleine troostsnack getrakteerd. Ergens in de namiddag zou ik mij deze Balisto gunnen. Ik moest lachen met mijn eigen gretigheid: al van de eerste minuut stak hij mijn ogen uit. Ondanks een onverstoorbare concentratie op mijn studenten, richtte mijn blik zich vaker dan af en toe kortstondig op het verleidelijke vieruurtje. De Balisto haalde vier uur - uiteraard - niet.

Marc Cosyns

Het artikel 'De zucht naar onsterfelijkheid' in Artsenkrant van 28 februari deed Marc Cosyns even stilstaan bij ouder worden. "Eens de 60 voorbij begin je er stilaan aan te denken dat het alle dagen kan gebeuren, de plotse dood of het begin van die fatale kanker."