72HoursReload

Ilse Dapper

Ik geef het toe. Ik ben (soms) wat verslaafd aan social media. Heerlijk vind ik het om door andermans 'perfecte' leven te scrollen en te piepen naar wat anderen doen. Enkele jaren geleden zag ik een Facebookadvertentie die me intrigeerde. Iets over een driedaagse met ondernemende vrouwen op een mooie locatie, nl. '72HoursReload'.

Crisis in de geneeskunde

Ilse Degreef

Niemand kan het nog ontkennen: een ongeziene crisis in de geneeskunde dreigt. Het is nu dagelijkse kost in de media: onze (top)geneeskunde is onbetaalbaar geworden. En zoals steeds in tijden van crisis volgen er vingerwijzingen. De farma-industrie is te duur, specialisten vragen teveel geld, er wordt te weinig onderhandeld, evidence based medecine (EBM)-keuzebeleid scoort onvoldoende, er is overconsumptie van prestatiegeneeskunde,...

Wanneer maakt het parlement eindelijk tijd voor de evaluatie van de euthanasiewet? Een oproep!

Marc Cosyns

In zijn edito Qué? haalt Geert Verrijken uit naar Gwendolyn Rutten. Hij eindigt met: 'Een voltooid leven heeft geen enkele medische connotatie. Geef elke burger desnoods een pil van Drion maar laat de artsen hierbuiten. En, geachte politici, als u echt iets nuttigs wil doen, steek dan uw tijd, energie en geld in een sensibiliseringscampagne over de euthanasiewetgeving.'

Uit het magazine

Hemel en hel

Jan Bosmans

Ik dacht dat ik iets wist over ons zonnestelsel. Toen ik tien was kon ik de planeten opnoemen in volgorde, compleet met hun namen. Op mijn 12de verlekkerde ik me al op de eerstvolgende totale eclips in onze streken - 32 jaar later! Maar ook kinderdromen zijn vaak bedrog: toen het eindelijk 11 augustus 1999 was, zochten mijn vriend Jos en ik vergeefs naar een gat in de Noord-Franse wolken. In China tien jaar later was het al niet beter. Pas deze zomer kreeg ik voor het eerst de corona te zien, bij een meer aan de voet van de Andes. Het was onvergetelijk!

Uit het magazine

Qué?

Geert Verrijken

Belgische dementiespecialisten nemen een zeer voorzichtig standpunt in over euthanasie bij ernstig dementerenden. Hoe anders klonk Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

En uw patiënten, begrijpen zij u?

Xavier Brenez

Een op de drie Belgen heeft het moeilijk om wijs te geraken uit alles wat de huisarts vertelt, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano. Bovendien hangen die gezondheidsvaardigheden af van o.a. het opleidingsniveau, de leeftijd en de gezondheidstoestand. Hoog tijd dat beleidsmakers, zorgverleners- en instellingen, ziekenfondsen, ... meer gaan investeren in gezondheidseducatie op maat!

Kies verstandig, samen met de patiënt

Ilse Weeghmans & Bert Aertgeerts

Geneesmiddelen tegen dementie helpen niet, zegt de commissie artsen-ziekenfondsen; jawel ze helpen een beetje, zeggen de specialisten. Veel te veel kinderen krijgen trommelvliesbuisjes, zegt de CM. Waarop artsen op hun achterste poten gaan staan en waarschuwen dat niets doen ook schadelijk kan zijn. Het is bizar om vast te stellen dat de woonplaats van een patiënt bepaalt dat je tot tien keer meer kans hebt om een operatie te ondergaan. Wetenschappelijk onderzoek is niet gebaseerd op emotie of economische motieven, maar het toepassen van een behandeling in de praktijk is dat wel.

Ons kleine leven

Elise Wuyts

Ik heb het geluk van een lichte rugzak. Er is geen sprake van trauma's uit mijn jeugd, geen seksueel misbruik of emotionele mishandeling. Als ik met mijn patiënten over trauma spreek is dat steeds alsof ik het bekijk langs de buitenkant. Dat betekent dat ik nooit helemaal zal weten wat zij hebben doorgemaakt en vaak nog steeds doormaken. Maar het betekent niet dat ik me niet kan inleven.

Uit het magazine

Kabinetten hoeven niet te bestaan

Guy Tegenbos

Op 1 oktober was het dan eindelijk zo ver. Na twee maanden kat-uit-de-boom-kijken en twee maanden onderhandelen waren N-VA, CD&V en Open VLD het eindelijk eens over de vorming van een Vlaamse regering.

Uit het magazine

Machtsgreep

Geert Verrijken

De regering verwerpt het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité en brengt aldus het overlegmodel in gevaar. "Ongehoord" schreeuwen artsen en ziekenfondsen samen.

Is mailen nu ook delen?

Piet Hoebeke

Een bevriende collega huisarts, net gepensioneerd, kreeg een paar maanden terug te horen dat hij prostaatkanker had. Een bom die inslaat, een onweer bij heldere hemel. Een diagnose kanker doet iets met een mens en een mens doet iets met de diagnose kanker.

Privéklinieken en regelgeving

Paul Beke

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal privéklinieken en bij uitbreiding van heel wat extramurale artsenpraktijken. In het zorglandschap plaatsen deze instellingen zich tegenover de algemene erkende ziekenhuizen, en worden ze gezien als een vorm van commercialisering van een aantal specialistenpraktijken. Het betreft vooral specialisaties en klinieken van plastische chirurgen, oftalmologen, dermatologen en orthopedisch chirurgen.

De arts en diens doos

Dominique Vervoort

"Waarom zijn faculteiten geneeskunde een doelwit geworden voor het integreren van sociale zaken [zoals veiligheid en klimaatverandering], als het doel van de medische opleiding sinds Hippocrates is om artsen op te leiden die weten hoe ze patiënten moeten genezen?", zo schreef Dr. Stanley Goldfarb, voormalig vice-decaan van de "Ivy League"-school University of Pennsylvania (UPenn) Perelman School of Medicine, in de Wall Street Journal.

Prestatiebevorderende middelen op het werk

Lode Godderis

Kan je PED? Nee, het is geen typo en ik bedoel dus niet PET. Ik ga het niet hebben over een petje of over PET-flessen en de gevolgen ervan op het milieu en op onze gezondheid, maar wel over Performance Enhancing Drugs (PED) op het werk.

Uit het magazine

De sollicitatie

Stijn Geysenbergh

Sinds de hervorming van de vervolgopleiding tot huisarts worden de sollicitaties voor de haio's ineens voor het hele pakket van drie jaar georganiseerd. Nu men ook besliste om de sollicitatieperiode uit te stellen van maart naar juli, kunnen opleiders en haio's best niet begin juli met vakantie vertrekken, kwestie van de betere stukken van de taart niet aan zich te laten voorbijgaan.

Uit het magazine

Bruxelles

Geert Verrijken

Nieuw is het allerminst en dus kraait er geen haan meer naar. Maar opnieuw en dit voor de zoveelste keer blijkt uit de actuele status praesens van het aanbod aan Nederlandstalige gezondheidszorg in Brussel en de Vlaamse rand, hoe ontluisterend de toestand wel is.

Karoshi

Edelhart Kempeneers

Overuren verhogen een al bestaand risico op beroertes. Een preventieve aanpak van de oorzakelijke factoren van beroertes zijn dus het meest kosteneffectief, schrijft dr. Edelhart Kempeneers.