Verzuimbeleid vs. transparant kwaliteitsbeleid

Ilse Weeghmans

Het artikel in Artsenkrant van 21 juni 2019, 'Verzuimvergoeding tegen hardnekkige spijbelaars', van de hand van Geert Verrijken, trok onmiddellijk mijn aandacht en deed mijn haar recht omhoog staan.

Kunnen we nog spontaan zijn?

Ilse Degreef

In onze moderne wereld waarin media alles versnellen, worden ideeën, feiten en gebeurtenissen supersnel uitgewisseld. Uiteraard biedt deze snelle interactie voor- en nadelen. Zo kan je enorm veel te weten komen, massa's mensen en opinies leren kennen en heb je een rationele back-up voor alles wat je nu en direct willen weten. Maar aan de andere kant van deze medaille, schijnt de dreigende 'big' maar ook 'small brother' blik op je reilen en zeilen, op begane of virtuele wegen.

De doe-het-zelf-reviews van de borstkankerscreening

Mathijs Goossens

Steeds vaker zie je in een krant, tijdschrift, sociale medium, of lok-groep een doe-het-zelf-review: iemand maakte een eigen samenvatting van een gezondheidsprobleem onder het motto "u hebt het recht om goed geïnformeerd te zijn".

Wat kunnen we verwachten van pill testing op festivals?

Paul Calle (UGent) & Cathelijne Lyphout

Druggerelateerde ziekenhuisopnames vanop Tomorrowland verhitten opnieuw de gemoederen. In verschillende landen organiseren festivals preventieve analyses van illegale partydrugs zoals XTC, cocaïne en speed op vraag van potentiële gebruikers. Het wetenschappelijke bewijs dat deze aanpak mensenlevens redt, is echter (nog) niet geleverd, aldus de Gentse urgentieartsen Paul Calle en Cathelijne Lyphout.

De waarheid heeft haar rechten

Günther De Praeter

Met goed bedoelde suggesties gebaseerd op onjuiste premissen creëert men verwarring en valse verwachtingen.

De Calihero met de mooie zonnebril

Ilse Dapper

Een weekend met twee vrienden Calimero en Calihero. Op het programma staat een fietstocht aan zee, een BBQ met vrienden en een VIP-toegang tot een festival.

E-sigaret, lapmiddel of wonderproduct?

Dries Vandenbempt

Als huisarts kent u het: patiënten die de e-sigaret inschakelen om te stoppen met roken. Vapen heet dat. Wat doet u? Hen feliciteren voor hun stoppoging? Of raadt u die e-sigaret beter af? De Vlaamse pers schildert de e-sigaret af als een sluw marketingproduct van de tabaksindustrie om rokers verslaafd te houden. Wij nuanceren.

Mijnheer doktoor en zijn verpleegster

Dave Allegaert & Bram Claeys

We horen het nog regelmatig in het nieuws of lezen het in de krant: "de verpleegster". Ik heb er een zekere (over)gevoeligheid voor ontwikkeld die door een deel van onze sector wordt begrepen, maar door een ander deel wordt afgedaan als 'what's in a name?'.

Het centrum van de wereld

Tom Braekeleirs

Ik ben geen John Oliver, de Britse presentator die op de Amerikaanse zender HBO tijdens zijn programma Last Week Tonight elke week opnieuw een 'rant' afsteekt - noem het een gekanaliseerde uiting van diep onderliggende frustraties of overtuigingen. Het had een definitie van Wikipedia kunnen zijn. Maar goed, ik houd mij voor dat ik zo niet ben. Maar nu heb ik toch echt wel zin om het er even allemaal uit te gooien.

Kunst in de geneeskunde

Lode Godderis

Er is een opvallende verwantschap tussen de geneeskunde en kunst. Een kunstwerk bestuderen is zoals een diagnose stellen of een geneeskundig vraagstuk proberen op te lossen.

MRI- of CT-scan?

Paul Beke

"Het verhogen van de MRI's zal een vermindering van de CT met zich meebrengen, een gunstige shift zoals aanvankelijk gepland, wat de patiënten alleen maar ten goede kan komen."

Uit het magazine

Ontrouw

Stijn Geysenbergh

De week begon pittig. Op maandag belde een patiënt die naar eigen zeggen al enkele dagen probeerde een snelle afspraak te regelen bij de orthopedist.

Het verdwenen lachend kakske (is weer terecht)

Luc Colemont

Het was bijna breaking-news. De Europese topbenoemingen werden nog even extra uitgesteld. Wimbledon en de Tour verdwenen naar het achterplan. De verdwenen (gestolen?) paal met het lachend kakske op het strand van Oostende was nationaal nieuws. Wie haalt het nu in zijn hoofd om zo'n paal, een schitterend initiatief om minder verloren gelopen kindjes te hebben, door te zagen en mee te nemen?

Papegaaienwerk

Edelhart Kempeneers

Nominatief nominatief nominatief... Tien maal onder elkaar. Vocatief vocatief... "Kunnen we niet gewoon aanhalingstekens zetten? En afkortingen gebruiken?", vraag ik behulpzaam aan mijn leraar Latijn. Uiteindelijk kennen we allemaal wel de naamvallen, en zal het échte werk (tien Latijnse woorden verbuigen) pas hierna kunnen starten.

Diagnoses en artificiële intelligentie: voorbij de vooroordelen

Chris Van Hoof

Ik schreef al vaak over AI en het leek me niet verkeerd om ditmaal een meer realistisch beeld te scheppen over zelflerende systemen (machine learning - een specifiek onderdeel binnen AI) en hun waarde voor de medische sector. En dat aan de hand van een project dat wordt uitgevoerd door IDLab (een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent) en de Vrouwenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent. Samen ontwikkelen ze een zelflerend algoritme dat kan helpen om vroeggeboortes te voorspellen.

Wachtkunde

Ilse Degreef

Geneeskunde is veel wachten. Wachten thuis, wachten in de wachtzaal, op wachtlijsten staan, wachten op onderzoeken, op Godot en zelfs van wacht zijn.