Beroepsmisvorming

Pauline Schaffner

De geneeskundefaculteiten vullen zich jaar na jaar met jonge idealisten die de wereld willen redden. En elk jaar studeren er hele cohorten cynische, depressieve en vroegtijdig verouderde artsen af. Ik zeg dat niet zelf: van de geneeskundestudenten is 27% depressief en het is aangetoond dat hun telomeren zes keer sneller verkorten dan bij de rest van de bevolking.

Botinfectie, een uitdaging voor onze teams in Gaza

Jacob Burns

In Gaza vinden al meer dan een jaar wekelijkse demonstraties plaats, beter bekend als 'The March of the Great Return'. Systematisch worden die betogingen door het Israëlische leger brutaal onderdrukt: betogers worden door Israëlische scherpschutters met scherp onder vuur genomen, waarbij steevast op de onderste ledematen worden gemikt. De kogels veroorzaken complexe wonden; onze chirurgische teams stellen open breuken, ernstig weefselverlies, en grote schade vast aan de zenuwen en het vasculaire systeem.

Zal Ursula ook voor onze gezondheid zorgen?

Christian Horemans

Vandaag dinsdag 10 september is een belangrijke dag voor Ursula von der Leyen. Ze stelt haar ploeg van Europese Commissarissen voor de volgende 5 jaar voor. De eerste vrouwelijke Commissievoorzitter en de meest vrouwelijke Europese Commissie ooit, zonder meer een historische dag dus. Op 1 november gaat de nieuwe Commissie aan de slag. En Ursula heeft er duidelijk zin in. "Een Unie die de lat hoger legt", klonk het al in juni.

Let's talk about sex

Olivia Cools

Ha. Ik heb uw aandacht. Sexy onderwerp om over te lezen, hè. Maar praat u ook over seks? Nee, ik bedoel niet thuis. Praat u over seksuele beleving met uw patiënten?

Prikje

Geert Verrijken

Het beleid streeft naar een organisatie van de gezondheidszorg volgens het bloemblad-principe. Met meer gelijkheid in de taakverdeling tussen zorgverstrekkers. Het piramidale concept met de arts bovenaan heeft afgedaan. Het lijkt erop dat dit de doos van Pandora opende. Paramedici en anderen actief in de gezondheidszorg zien hun kans schoon.

Uit het magazine

Nachtlawaai

Pieter Koopman

Over afzienbare tijd gaat allicht de betonstop in voege, want in navolging van de klimaatbeweging, die zich zoals hyfen in de samenleving aan het enten is, vinden onze politici het een lumineus idee om de uitdijende bevolking zoveel mogelijk te concentreren in vormloze woontorens in overbevolkte steden waar 4m2 betegelde tuin een zeldzaam privilege is dat op gejuich onthaald wordt.

Uit het magazine

'Hij was geslaagd! Maar toch mag hij niet starten'

Onze zoon heeft afgelopen juli deelgenomen aan het toegangsexamen geneeskunde, dat voor het 2de jaar werd georganiseerd op basis van de nieuwe criteria. Hij was geslaagd, maar "ongunstig gerangschikt". Ik hoef u niet te vertellen dat de teleurstelling enorm was, net als in menig andere Vlaamse huiskamer.

Afscheid van een zomer

Marc Cosyns

Zaterdag 31 augustus 13u, 31 graden. Het is nog niet duidelijk of er een temperatuurrecord zal breken. Deze zomer was een zomer van records en lijstjes en canons, wat herinnering maar ook afscheid betekent.

Nazinderen

Elise Wuyts

Enkele weken geleden ben ik voor het eerst een patiënt verloren aan suïcide. Een patiënt van wie ik zelf het opnamegesprek had afgenomen, die ik het volledige traject had opgevolgd onder begeleiding van mijn supervisor. Een patiënt die nu plotseling, onvoorspelbaar, onomkeerbaar weg was. Ik gebruik deze columns wel vaker om ervaringen te delen van op mijn werk en dit is zonder twijfel het meest confronterende dat ik al heb meegemaakt.

De werknemer light

Katharina Stabenow

Mijn handtekening zette ik rechts onderaan het contract. Men vroeg me of ik ook nog een attest wilde opvragen van mijn huidige werkgever. Om mijn verlof dagen bij mijn nieuwe Duitse werkgever in rekening te kunnen brengen. Het zou slechts een kleine formaliteit moeten vormen. Ware het niet dat verlofregelingen voor artsassistenten in België blijkbaar nog steeds als een gunst en niet als een recht worden beschouwd. Een kort contact met het HR-departement leerde me: geen officiële verlofdagen, dus geen attest.

Mogen we lachen?

Ilse Degreef

Artsen zijn bijzondere mensen. Bezig met ernstige zaken, gezondheid, levens, biologie en wetenschap. Maar ik ken ook vele artsen met een bijzonder gevoel voor humor. Humor die enkel door insiders gesmaakt wordt. Grappen over onszelf, de patiënt, ziekte en gezondheid, ironisch, hilarisch en heel vaak sarcastisch en relativerend.

Snel nieuwe regeringen, a.u.b.!

Suzanne Gabriels

"Graag snel nieuwe regeringen want de rokers blijven roken", schrijft Suzanne Gabriels. "Of nee, er zijn er die stoppen, maar er komen er altijd weer nieuwe bij."

Eureka, ik heb het...

Tom Braekeleirs

Ik heb het. Het geheim is ontrafeld. Ik weet hoe het komt dat dingen vierkant draaien en we als mens vaak geen meter vooruitgaan. Wij zijn inconsequente wezens... Punt. Einde artikel. Bedankt voor de bloemen en laat de Nobelprijs maar komen.

Mijn beroep? Dat vertel ik u later wel

Anne-Françoise Spinoit

"Campagnes zoals #HeForShe zijn vandaag broodnodig. Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in bepaalde jobs. Anno 2018 was ik de eerste vrouwelijke professor in de urologie in België. Ik hoop dat ik het pad geëffend heb."

Op naar de 100, samen met robots?

Chris Van Hoof

Zag u de reeks 'Op naar de 100' met Marcel Vanthilt waarin hij technieken uittest om het verouderingsproces tegen te gaan? Waarschijnlijk gingen uw tenen krullen bij het beeld van de koeltanks waarin Amerikaanse cryonisten zich lieten invriezen, of toen hij de controversiële hormonendokter bezocht die hem voor maar liefst 1.400 euro per maand hormonen voorschreef.

Vapen, het nieuwe roken?

Lode Godderis

We moeten onze jongeren beter beschermen tegen en informeren over vapen, kortom voorkomen dat deze groep ermee begint, schrijft Lode Godderis.