Visionaire Franstaligen

Dirk Ramaekers

Het was vorige week Limburgweek. Nadat Beke afkondigde dat Limburg #voorbeeldvoorVlaanderen was, mocht een Limburgse huisarts van VTM in prime time zijn propaganda over de sardonische gevaren van vaccinaties verspreiden.

Geef onze peuters tijd om zindelijk te worden

Freya Saeys

Het Agentschap Opgroeien introduceerde naast het bekende Kindboekje, nu het zogenaamde 'plaspoort' voor peuters. Het boekje moet ervoor zorgen dat kinderen tijdig zindelijk worden, zelfs al vanaf de leeftijd van 1,5 jaar. Een nobel doel, maar de druk die zo op kinderen en ouders komt te liggen, is veel te hoog.

Eigen inschatting van gezondheid en terugkeermogelijkheden belangrijkste determinanten langdurig ziekteverzuim

Lode Godderis

Vanaf april zullen patiënten die twee maanden arbeidsongeschikt zijn een vragenlijst ontvangen via het ziekenfonds. Deze maatregel om langdurig ziekteverzuim te voorkomen, stond al eerder in het KB Re-integratie van begin 2017, maar wordt nu dus ook effectief uitgevoerd. Hiermee wordt een belangrijke, volgende stap gezet om patiënten beter te begeleiden bij hun terugkeer naar werk.

Waarom MammaPrint essentieel is bij borstkanker

Paul Beke

Onlangs was er op de radio een vrouw die een borstoperatie had ondergaan wegens een invasief borstcarcinoom, en die geen MammaPrint-test kon laten uitvoeren omdat deze test in België (nog) niet wordt terugbetaald.

Ledematen redden als medische vorm van humanitair verzet

Jonathan Whittal

Eén jaar na de start van de Mars van de Terugkeer staan zorgverleners in Gaza voor een ongeziene uitdaging: de ledematen van manifestanten redden die voor Israëlische troepen als doelwit dienen. Het voorbije jaar raakten al meer dan 29.000 mensen gewond. 7.000 van hen werden geraakt door militaire munitie, vaak afgevuurd door scherpschutters van het leger. Zo'n 90 % van de gewonden werd in de onderste ledematen geraakt.

We zijn maar mensen

Anouk Buelens-Terryn

Afgelopen weekend zag ik een oude vriend op de planken van een musical in Antwerpen. Ik ken hem sinds we beide twaalf waren en respectievelijk droomden van een dokterspraktijk of het deel uitmaken van een musicalcast.

Pestbelasting

Geert Verrijken

Alle holle politieke retoriek ten spijt blijft de belastingdruk in dit land torenhoog. Zowel de federale als de Vlaamse fiscus weet van wanten.

Wereldgezondheidsdag: om te vieren of bij stil te staan?

Dominique Vervoort

Een 55-jarige vader met een huishouden van maar liefst 23 personen. Als boer in Guinee zorgt hij voor het enige inkomen van zijn familie, een schamele 50 euro per maand. Toen hij naar de markt ging om getuig te kopen, raakte hij betrokken bij een motorongeluk. Hij kwam er weliswaar 'slechts' met een kaakbreuk van af; zijn leven zal niet meer hetzelfde zijn. Zijn ziekenhuiskosten in een land zonder verzekering: 400 euro, ofwel acht maanden loon.

Taalreflecties bij een KCE-rapport

Marc Cosyns

Sinds de oprichting in 2003 draag ik het KCE een warm hart toe, je suis très engagé avec ce centre, it has a place in my heart en ik had bijna geschreven dat ik het mit voller Kraft unterstütz maar het Duits liegt nicht am Herzen van dit federale centrum.

Virtueel gewriemel

Tom Van Daele

"Die spin loopt nu echt over mijn hand! Bah! Dit voelt echt heel creepy aan, je mag je iPhone terug hebben!". Recent werden studenten in een bachelorproefonderzoek blootgesteld aan diverse virtuele dieren: honden, duiven, spinnen, slangen... Ze waren zo geselecteerd dat ze niet fobisch waren voor het virtuele dier, maar dat ze er wel enige afkeer van hadden.

Met hart en ziel

Conny Colson

'Mams, elke dag opnieuw je job doen op de dialyse-afdeling in jouw ziekenhuis, kies jij daar telkens weer voor?' Het familiale maandagavond-spitsuur had net een hoogtepunt bereikt, toen de vraag werd gesteld. De draagwijdte ervan drong aanvankelijk niet tot me door, maar de inhoud deed me wel letterlijk even stilstaan en het voorhoofd fronsen. Touché! Onze 12-jarige pre-puber had me feilloos in mijn kern geraakt.

Open en bloot

Pieter Koopman

Het waren werkelijk prachtige dagen op het EHRA-congres in Lissabon. Niet dat er binnen iets te merken was van het zonnige weertje, want zoals steeds draaiden de airco's in het congrescentrum overuren. Wel een voltreffer waren de vier posters uit ons bescheiden hartcentrum (waarmee we meer dan één universitair ziekenhuis de loef afstaken), interessante praatjes van gerenommeerde elektrofysiologen, en sluikse blikken achter de schermen van de nieuwste technologische ontwikkelingen... die we om budgettaire redenen allicht niet kunnen toepassen.

Koffiedik

Nicolas de Pape

Op 26 mei staan er Vlaamse, Belgische en Europese verkiezingen op de agenda. Daarna volgen allicht lang aanslepende regeringsonderhandelingen. Wat er uit de bus komt, is uiteraard koffiedik kijken. Zeker is wel dat er in de gezondheidszorg nog wel wat werven openliggen.

Master in de geneeskunde: en daarna?

Piet Hoebeke

Deze week kwam een vertegenwoordiging van de masterstudenten geneeskunde mij heel bezorgd interpelleren over de problematiek van het vervolg na de masteropleiding.

Artsen als ouders

Ilse Degreef

"Mijn kinderen zagen me te weinig tijdens hun jeugd. Ik dacht dat dat onnodig was. Grondig fout", was een heel pakkend citaat van een bijzonder gewaardeerde topdokter uit de gelijknamige serie op Vier. Een oprecht moedige uitspraak. De altijd correcte en zeer professionele topkindercardioloog liet op een even directe wijze zelfkritisch in zijn eigen cor kijken. Het deed me wat en ik kan me amper voorstellen de enige te zijn.

Weltanschauung

Luc Bonneux

In 1938 publiceerde de Hitlerjugend een redelijk geniale cartoon over levensvisies. Zij het dat de ironie van de geschiedenis verantwoordelijk is voor het genie. In het open raam zie je een dikke man (obesitas!) zitten (sedentair!) die gezapig aan een flinke bierpul (alcohol!) nipt. Voor het raam marcheert (beweging!) een kloeke he-man (ideaal gewicht!) met krachtige kaaklijn (doel in het bestaan!) voorbij, in militair uniform (sociaal netwerk!), gepakt en gezakt. De titel is Zwei Männer - Zwei Weltanschauungen: twee mannen, twee levensvisies. De gezellig dikke burger overleeft de oorlog, de militair sneuvelt in dienst van Adolf Hitler.