Paul Nuytemans

"De jeugd en de actieve bevolking opnieuw verlammen om de oudere generatie te beschermen, kan in vraag gesteld worden. Zou het niet eerlijker en logischer zijn dat enkel die mensen voor wie het virus echt gevaarlijk is, in lockdown gaan?", schrijft dr. Paul Nuytemans.

Herwig Van Pottelbergh

De coronapandemie heeft de huisartspraktijken in maart in snelheid overvallen. Met welke problemen werden we geconfronteerd? En wat hebben de huisartsenpraktijken nu nodig?

Jan Van Dorpe

"Je moet geen wiskundig genie zijn om te beseffen dat de Belgische bubbel (?) zeer gevaarlijk is." Om zijn stelling duidelijk te maken, vertrekt dr. Jan Van Dorpe vanuit een hypothetische situatie.

Iris Elens

"De manier waarop covid-19 ons overkomen is, alsook de schrikwekkende beelden uit andere landen nopen tot drastische maatregelen. De consequenties hiervan zijn soms moeilijk te voorspellen, of halen de actualiteit (nog) niet, zoals bijvoorbeeld de impact van het mondmasker op de ontwikkeling van de allerkleinsten."

Beroepsvereniging van Belgische longartsen

"Opnieuw tientallen tot honderden opnames op de intensieve zorgafdelingen. Een derde van die patiënten zal sterven en veel overlevenden zullen na lang en moeizaam revalideren met mentale of lichamelijke defecten achterblijven. Correcte zorg voor niet-covid-patiënten wordt bemoeilijkt, ook daar vallen slachtoffers. Is het daarop dat verantwoordelijke politici wachten? Denken ze op die manier de klok terug te kunnen draaien?"

Katalien Dendooven

"Als het applaus dat al die weken werd gegeven voor de zorgsector oprecht was, dan kan het toch zo moeilijk niet zijn om de opgelegde maatregelen te respecteren?", schrijft Katalien Dendooven. "Onze mensen zijn nog aan het bekomen van de eerste golf, sommigen tellen de dagen af naar een paar dagen meer dan verdiende vakantie, en we zitten reeds in de aanloop naar een nieuwe piek."

Athena Beckers

"Wat we nu zien, is niet anders dan nalatigheid, of de geheime agenda van groepsimmuniteit al wordt dit niet openlijk gecommuniceerd. Experten uit verschillende disciplines waarschuwen al weken bijna wanhopig voor een tweedegolfscenario, maar worden gewoonweg niet gehoord", schrijft Athena Beckers.

Tom Braekeleirs

"Het was het eerste wat in mij opkwam en klinkt wel lekker Spaans in deze staycation-corona-vakantie-tijden. Maar de kreet die uit mijn strottenhoofd ontsnapte was allesbehalve vakantiegerelateerd. Het was eerder een verslikken in mijn spreekwoordelijke avondkoffie (en ik drink niet eens koffie) toen ik de mail van BE-Alert binnenkreeg."

Elise Wuyts

"Een abortusdebat gaat niet over de preservatie van het leven of over het beschermen van de kwetsbaren. Het gaat over het controleren van vrouwen", schrijft Elise Wuyts. In haar column roept ze om op na te denken over de "menselijkheid achter de discussie".

Meerdere auteurs

Naast al het persoonlijke leed, de economische ellende en alle andere narigheid bracht covid-19 ook iets moois: het begrip en de ondersteuning die opwelde vanuit onze straat en de lokale buurt. Laten we dat vasthouden door ons gezondheidssysteem in te bedden in de lokale gemeenschap, in onze steden en gemeenten, in onze wijken, straten en buurten.

Nadia Lafferty & Neal Russell

"Het directe effect van covid-19 op kinderen in een humanitaire omgeving zal waarschijnlijk groter zijn dan het effect dat tot nu toe in rijkere landen werd waargenomen. Hoewel covid-19 tot nu toe overweldigend veel volwassenen heeft getroffen, weten we nog niet hoe het de kinderen zal beïnvloeden in de plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen aan het werk is", schrijven Nadia Lafferty en Neal Russell, pediaters bij Artsen Zonder Grenzen.

Edelhart Kempeneers

"Een mondmasker dragen is verplicht onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in winkels, op het openbaar vervoer en andere plekken waar veel volk samen is. Maar wat als je patiënt een medisch attest vraagt voor zijn werkgever, met vrijstelling voor het dragen van een mondmasker om medische redenen?"

Uit het magazine
Olivia Cools

Ik vertrek op vakantie en ik neem mee... niet mijn laptop, niet mijn werk. "Maar bel mij toch maar als het slecht gaat met patiënt X..."

Ilse Six

"Alle heil wordt gezocht in mondmaskers en een coronavaccin. Wat met ventilatie, luchtfilters en andere opties in de strijd tegen het coronavirus?", schrijft Ilse Six.

Philippe Devos

"De mutualiteiten omzeilen de staat in de Algemene Raad van het Riziv", schrijft Bvas-voorzitter Philippe Devos. "Het creëren van een inbreuk op de beveiliging van de medische gegevens is een stimulans voor het wantrouwen van de bevolking, wat contraproductief zal zijn in de evolutie naar een menselijke geneeskunde."