Steeds meer Europa

Steeds meer Europa

Herman Nys - Europa stelt niet alleen eisen aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, onder meer inzake talenkennis. Het Europees recht leidt ook tot het opheffen van wettelijke verplichtingen. Twee recente wetten, een Belgische en een Europese, illustreren dat.

  •  

Haruspex

Geert Verrijken - Sommige waarnemers denken/hopen dat de politieke soap van de voorbije weken uitmondt in een feest van de democratie. Daarbij kan het parlement dan voluit zijn rol spelen. Anderen zien het eerder somber in. Uiteindelijk beschikt de doorgestarte regering Michel I over amper 52 op 150 zetels in de Kamer. En heeft ze geen meerderheid in de taalgemeenschappen. Al bij al is dat een flink democratisch deficit.

Investeren in gezonde gemeenten en steden

Freya Saeys - Twee op drie inwoners van een gemeente liggen wakker van hun gezondheid. Dagelijks maken ze keuzes die hun gezondheid beïnvloeden. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn de sleutels tot een gezonde levensstijl, maar in de praktijk blijken ze moeilijk haalbaar. De gemeente staat het dichtst bij de burger en kan daarom een belangrijke impact hebben op zijn of haar leven.

Ja, er is nog steeds een tekort aan psychiaters

Frieda Matthys - Seks en geld zijn twee onderwerpen die de adrenaline doen stijgen. Sinds mei '68 en in de laatste decennia is het eerste, ook dankzij de sociale media, redelijk bespreekbaar geworden. Of tenminste in West Europa. Praten over geld en vooral over je inkomen geeft veel meer gêne.

Businessplan Bonanza

Tom Braekeleirs - Recent had het BlueHealth Innovation Center weer een nieuwe generatie health start-ups te gast om te werken aan en na te denken over hun businessplan. Persoonlijk ben ik geen grote fan van businessplannen omdat het vaak over iets te veel proza gaat, dan wel over inhoud. Liever een goed ingevuld businessmodel en een paar tabellen. Ik ben nu eenmaal wat lui van aard.

Khalas habibi

Jessica Tilley - In november 2016 was ik als arts aan het werk in een vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos. Vandaag opnieuw, twee jaar later.

Hoeveel ik verdien?

Marc Cosyns - Hoeveel ik verdien, vraagt mijn zoon. "Tja, kijk, ik zou wel willen maar da's niet zo makkelijk te zeggen, dat hangt af van ... En 't belangrijkste is dat je rondkomt, ook later." "Doe dan een schatting, dat moet toch niet zo moeilijk zijn, of wil je het niet zeggen?", daagt hij me uit.

Sinterklaas

Dirk Ramaekers - Aan onderwerpen deze week geen gebrek. Gele Franstalige hesjes die in Brussel de wegenwerkers hielpen opruimen. Het dossier in De Morgen over artseninkomens. En het bommetje over de twilight zone van de implantaten. Geeuw. We zijn de facto in lopende zaken.

Erelonen

Geert Verrijken - Dezer dagen publiceert De Morgen een reeks over de erelonen van de artsen. Het besluit stond al bij voorbaat vast: dokters verdienen veel te veel. Evenmin verrassend is de vaststelling dat er tussen medische disciplines een zeer grote inkomensvariatie bestaat.

Kunnen is niet willen

Tom Van Daele - Enkele weken geleden werd in alle stilte de stekker uit www.mypsy.be getrokken. De ambitieuze Waalse applicatie bood Belgische psychologen beveiligde videochat aan. Nu rest er enkel nog een foutmelding.

Elke dag zonder richtlijnen is een dag van vermijdbare gezondheidsschade

Pieter Van Herck - In een recente column verwoordde Ilse Weeghmans (VPP) haar bekommernis over de aangekondigde richtlijnen voor tijdsduur van arbeidsongeschiktheid bij enkele doelgroepen. Mevrouw Weeghmans slaat de bal mis ten koste van het welzijn van een grote groep patiënten. En tegelijk laat ze niet na Voka woorden in de mond te leggen die in tegenspraak zijn met onze standpunten. Via het tegen elkaar opzetten van artsen, werkgevers en patiënten (werknemers) gaan we er niet komen. We hebben nood aan verbinding. En ja, zeker ook aan de introductie van richtlijnen.

De artsenlonen en de klimaatverandering

Piet Hoebeke - Op 1 december publiceert de krant De Morgen haar dossier 'Dokterslonen' onder de nogal provocerende titel "1 op 6 specialisten verdient meer de premier".

Chips als tool om de juiste medicatie te selecteren voor patiënten

Chris Van Hoof - Een hart-op-chip, een maag-op-chip, een lever-op-chip, ja zelfs hersenen-op-chip. Biologen en ingenieurs geloven dat het mogelijk moet zijn om cellen te laten groeien op chips, ongeveer zoals ze groeien in ons lichaam. En dat zou, in de toekomst weliswaar, een belangrijk instrument kunnen worden voor de ontwikkeling van geneesmiddelen én voor de dagelijkse praktijk van dokters om de juiste medicatie te selecteren voor hun patiënten.

Implant Files

Geert Verrijken - Deze week hield de pers het wereldje van de medische implantaten tegen het licht. Men zag dat het niet goed was. Vanwege de media zou het tegendeel natuurlijk verwondering wekken.

In de stagestartblokken

Anouk Buelens-Terryn - Nog drie maanden en mijn stagejaar gaat van start. Op het moment van schrijven weet ik nog niet waar en op welke dienst ik beginnen moet en dat komt de stagestress niet ten goede.

Implantaten: survival of the fittest?

Ilse Degreef - De 'Implant Files' zijn een recente demonstratie van hoe journalistiek zich met vooringenomen heksenjachten bezighoudt. Ook in de geneeskunde. De resultaten van dit wereldwijde onderzoek, dienen het verband tussen een implantaat en menselijke schade uit te lichten.

Naar aparte rookruimtes in ziekenhuizen

Suzanne Gabriels - Voor 1 op de 2 rokers is roken een doodlopend straatje, letterlijk en figuurlijk. Minstens de helft van de huidige rokers zal sterven aan de gevolgen van de tabaksverslaving. En "Roken is allang niet meer cool" volgens StuBru-presentator Stijn Van de Voorde. Volgens de Telegraaf wordt de roker een paria.

En wat als je niet binnen het plaatje past?

Ilse Weeghmans - De algemene beleidsnota van 27 oktober 2016 kondigde al aan dat behandelend artsen voor hun verantwoordelijkheid geplaatst zouden worden. Voor hen zouden er profielen komen waarin per type van pathologie een soort van standaardduur van tijdelijke, volledige arbeidsongeschiktheid zou worden aangegeven. Behandelend artsen die significant en ongefundeerd van deze standaarden afwijken, zouden hierop worden aangesproken.

Hypokrates

Jan Bosmans - Op het eind van een uitputtende werkdag krijgt collega A, gynaecoloog, een telefoontje: "Ik heb een spiraaltje nodig, dringend!" Blijkt dat halfweg de cyclus het condoom is geknapt. De morning-afterpil wil mevrouw niet: ze kan niet tegen die hormonen! Zuchtend stemt de arts ermee in haar nog te ontvangen.