Het internet is 35 jaar. Dat is een serieuze volwassene, maar toch nog geen oude knar. Al lijkt het voor velen onmogelijk om ons nog in te beelden hoe de wereld er uitzag BI (before Internet).

In een huis vol met tieners is dat makkelijk te testen, door simpelweg de wifi-router even uit het stopcontact te halen. Je kan ze roepen om te komen eten, zonder enig effect, maar drie seconden nadat de internetconnectie tot nul gereduceerd is, staan ze klaar in volle gevechtsuitrusting.

Maar... Is er een maar? Ja, een grote zelfs... Tim Berners-Lee, uitvinder van het internet, samen met de Belg (jaja) Robert Cailliau, hadden een iets andere versie van het internet voor ogen. Zo eentje die in de beginjaren werkte, met heel veel mensen die elk een klein stukje kennis ter beschikking stelden, volledig gedecentraliseerd, en helaas heel vaak op heel lelijke websites, al dan niet met geanimeerde gifjes.

Ergens in de tweede internetgolf zijn we dat charmante, gedecentraliseerde geknutsel verloren en terechtgekomen bij een groep dataverslindende mastodonten. En daar zitten we nu mee...

Europa heeft de trein gemist... Volledig... We hebben geen grote internetspelers, we hebben ook geen hyperscalers, zoals AWS of Microsoft. Wat hebben we dan wel: regelgevers. Zo lijkt het toch. Terwijl de VS en China een digitale handelsoorlog voeren, wil Europa alles in regeltjes gieten.

Kunnen we eindelijk de discussie stoppen over waar de data precies moeten staan?

Maar er is toch nog iets dat we hebben. We hebben onze data. Alleen zit die nu overal verspreid bij niet-Europese spelers. Moest er nu maar technologie bestaan om die samen te brengen en de controle bij de gebruiker te leggen.

Wacht eens even, die bestaat... Solid genaamd. Uitgevonden door, jawel, dezelfde Tim Berners-Lee. En weet je wat nog beter is: Vlaanderen loopt hierin voorop op de rest van de wereld. U leest het goed. Toen de oppersmurf van het internet een open brief schreef naar aanleiding van 35 jaar internet, vernoemde hij één use case. Slechts één: Vlaanderen.

Het gebruik van individuele datapods schept zoveel mogelijkheden om de controle terug te geven aan het individu. Kunnen we dan eindelijk de discussie stoppen over waar de data precies moeten staan? En of dat nu Brussel, Leuven of Gent moet zijn? Irrelevant in een Solid architectuur.

Alleen ben ik zeer sceptisch over onze Vlaamse reflex om de voorsprong die we nu hebben uit handen te geven aan anderen. Hopelijk gaan we naar een tijd waarin data vrij stroomt, onder de controle van de gebruiker, uit handen van de grote jongens, en met Vlaamse technologie eronder. Een mens mag toch dromen...

Het internet is 35 jaar. Dat is een serieuze volwassene, maar toch nog geen oude knar. Al lijkt het voor velen onmogelijk om ons nog in te beelden hoe de wereld er uitzag BI (before Internet). In een huis vol met tieners is dat makkelijk te testen, door simpelweg de wifi-router even uit het stopcontact te halen. Je kan ze roepen om te komen eten, zonder enig effect, maar drie seconden nadat de internetconnectie tot nul gereduceerd is, staan ze klaar in volle gevechtsuitrusting.Maar... Is er een maar? Ja, een grote zelfs... Tim Berners-Lee, uitvinder van het internet, samen met de Belg (jaja) Robert Cailliau, hadden een iets andere versie van het internet voor ogen. Zo eentje die in de beginjaren werkte, met heel veel mensen die elk een klein stukje kennis ter beschikking stelden, volledig gedecentraliseerd, en helaas heel vaak op heel lelijke websites, al dan niet met geanimeerde gifjes. Ergens in de tweede internetgolf zijn we dat charmante, gedecentraliseerde geknutsel verloren en terechtgekomen bij een groep dataverslindende mastodonten. En daar zitten we nu mee...Europa heeft de trein gemist... Volledig... We hebben geen grote internetspelers, we hebben ook geen hyperscalers, zoals AWS of Microsoft. Wat hebben we dan wel: regelgevers. Zo lijkt het toch. Terwijl de VS en China een digitale handelsoorlog voeren, wil Europa alles in regeltjes gieten.Maar er is toch nog iets dat we hebben. We hebben onze data. Alleen zit die nu overal verspreid bij niet-Europese spelers. Moest er nu maar technologie bestaan om die samen te brengen en de controle bij de gebruiker te leggen. Wacht eens even, die bestaat... Solid genaamd. Uitgevonden door, jawel, dezelfde Tim Berners-Lee. En weet je wat nog beter is: Vlaanderen loopt hierin voorop op de rest van de wereld. U leest het goed. Toen de oppersmurf van het internet een open brief schreef naar aanleiding van 35 jaar internet, vernoemde hij één use case. Slechts één: Vlaanderen. Het gebruik van individuele datapods schept zoveel mogelijkheden om de controle terug te geven aan het individu. Kunnen we dan eindelijk de discussie stoppen over waar de data precies moeten staan? En of dat nu Brussel, Leuven of Gent moet zijn? Irrelevant in een Solid architectuur. Alleen ben ik zeer sceptisch over onze Vlaamse reflex om de voorsprong die we nu hebben uit handen te geven aan anderen. Hopelijk gaan we naar een tijd waarin data vrij stroomt, onder de controle van de gebruiker, uit handen van de grote jongens, en met Vlaamse technologie eronder. Een mens mag toch dromen...