Het aantal nieuwe gevallen begint trager toe te nemen. Komt de nieuwe top in het zicht? Het is zeker nog te vroeg om het te zeggen. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen lijkt te stabiliseren, maar het aantal covidpatiënten ín het ziekenhuis blijft toenemen.

Het ziet ernaar uit dat we deze week naar gemiddeld meer dan 500 nieuwe, bevestigde covidgevallen per dag gaan. Ook de ziekenhuiscijfers gaan nu duidelijk weer de verkeerde kant op. We zullen dat nog de hele maand augustus moeten aanzien, vertellen de experts ons.

Op 29 juli lagen er 263 covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 38% meer dan een week geleden. Het aantal nieuwe opnamen is gestegen met 84%. Het aantal nieuwe besmettingen met 77%.

Het aantal nieuwe, door een PCR-test bevestigde gevallen van covid bedraagt nu dagelijks gemiddeld meer dan 300. Laboratoria die te lang wachten met het doorgeven van testresultaten, krijgen de tests mogelijk niet meer terugbetaald.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen covidpatiënten gaat weer flink stijgen. Ook het aantal patiënten op intensive care neemt weer toe.

Het is gebeurd: het gemiddeld aantal besmettingen per dag heeft de kaap van 200 overschreden.

De trend van de stijgende coronacijfers zet zich voort. Tussen 12 en 18 juli is het gemiddelde aantal besmettingen toegenomen tot 184 per dag. Sciensano waarschuwt dat de cijfers nog zullen stijgen.

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen is voorbije week met 19% gedaald, berekent Sciensano. Het aantal patiënten dat op intensieve zorg ligt, is met 11% verminderd. Lees ook het 'nieuws in vogelvlucht'.

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen is voorbije week met bijna een kwart gedaald (-24%), berekent Sciensano. Het aantal patiënten dat op intensieve zorg ligt, is ook met 8% verminderd. In het nieuws 'in vogelvlucht': de prevalentie van antistoffen tegen Sars-CoV-2 is weer wat gedaald, en: u kunt meewerken aan 'contact tracing' zonder vrees dat u uw beroepsgeheim schendt.

De laatste 'volledige' update van Sciensano dateert van zaterdag: het zevendaagse gemiddelde voor het aantal sterfgevallen nam met -17% af en dat voor het aantal nieuwe opnamen met -15%. Het gemiddelde van het aantal nieuwe, bevestigde gevallen voor de meest recente periode van 7 dagen steeg evenwel met 6% tegenover het gemiddelde van de 7 dagen daarvoor. Vandaag publiceert Sciensano wel één nieuw cijfer: het zevendaags gemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen daalt weer.

Het aantal covidpatiënten dat in Belgische ziekenhuizen is opgenomen, is in de voorbije week met 22% gedaald. Dat meldt Sciensano. Het aantal patiënten dat met covid op intensive care ligt, is zelfs met 33% gedaald.

Eind vorige week lagen er nog net iets meer dan 300 covidpatiënten in het ziekenhuis, waarvan net 50 op intensieve zorg. Sciensano geeft tijdens het weekend geen update meer van de cijfers - de cijfers voor vrijdag 19 juni zijn de laatste.

Het opvallendste cijfer vandaag is het aantal nieuwe, bevestigde gevallen dat weer iets boven het honderdtal gaat. Maar het aandeel op het totaal aantal uitgevoerde tests blijft ruim onder de één procent.

Het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis blijft teruglopen - ook op de intensieve zorg. Van de 13 sterfgevallen zijn er 10 uit de woonzorgcentra.

Opvallend weinig besmettingen, en maar vier gevallen van overlijden waarvan geen enkele in een woonzorcentrum. De epidemie blijft volgens alle indicatoren onder controle.

Drie dagen op een rij waren er minder dan 10 doden te betreuren door covid. Het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis liep sinds vrijdag vorig week ook tamelijk sterk terug.

Het zat er al enkele dagen aan te komen: ook over iets langere termijn bekeken daalt het aantal nieuwe covidinfecties niet meer. Maar de andere indicatoren zetten de lange, langzame neerwaartse trend voort.

Het aantal covidpatiënten dat in het ziekenhuis verblijft daalt onder de 500, minder dan 100 daarvan liggen op intensieve zorg, en net iets meer dan 50 worden beademd.

Weer geruststellende cijfers voor vandaag, zoals u in het beeld ziet. Het aantal patiënten op intensieve zorg zit nog net boven de 100. Het aantal nieuwe, bevestigde besmettingen blijft wat op en neer dansen - al is de langetermijntrend nog altijd gunstig.