Het coronanieuws in vogelvlucht:

  • De Vlaamse coronacommissie, die onder leiding van Björn Rzoska (Groen) op zoek ging naar waar het fout liep in de bestrijding van het coronavirus in Vlaanderen en dan vooral in de woonzorgcentra, heeft een eerste pakket aanbevelingen klaar. Veel aandacht gaat naar (een stock van) beschermingsmateriaal. Tegen 21 augustus moet elke voorziening een draaiboek klaar hebben om voorbereid te zijn op de tweede golf.
  • In samenwerking met het federale niveau moet er worden gezorgd voor meer flexibiliteit van personeel, zoals de inzet van ziekenhuismedewerkers in de woonzorgcentra en het inschakelen van tijdelijk werklozen.

  • Het Zorgbedrijf Antwerpen gaat nog een stap verder dan de maatregelen en adviezen die de Vlaamse Taskforce Zorg donderdag aankondigde rond woonzorgcentra en zal senioren die uitstappen maken na terugkomst pas uit hun kamer laten als ze negatief hebben getest op het coronavirus. "Dat kan jammer genoeg vijf tot zeven dagen duren", zegt schepen voor Senioren en voorzitter van het Zorgbedrijf Fons Duchateau (N-VA).
  • Risicopatiënten die een oproep van de contacttracers missen, of nog meer informatie willen doorgeven over hun contacten, kunnen vanaf vrijdag 23 juli terugbellen. Dat was tot nu niet mogelijk. Ook artsen zullen mee input kunnen geven aan de contactopspoorders. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in De Ochtend.

  • Een verplichting is er niet, maar het zou een goed idee zijn om ook op het werk een mondmasker op te zetten wanneer je je van de ene plek naar de andere begeeft, bijvoorbeeld om een koffie te halen. Daartoe roept de externe preventiedienst Liantis op.
  • Samen met partnerorganisaties lanceert de WHO het 'COVID-19 Law Lab' (www.COVIDLawLab.org), waarbij wetteksten en andere juridische documenten van 190 landen zullen verzameld worden over hun aanpak van de coronacrisis. Tot de teksten behoren: (pers)verklaringen, quarantainemaatregelen, surveillanceregels, maatregelen m.b.t. het dragen van mondmaskers en social distancing, en toegang tot medicatie en vaccins. Het doel is enerzijds om 'good practices' te delen en van elkaar te leren, anderzijds om erop toe te zien dat wetten en regels de internationale mensenrechten respecteren.

Met Belga.

Een rond getal doet toch altijd wat (meer) opschrikken. In de periode van 14 tot 20 juli steeg het aantal besmettingen gemiddeld zelfs tot een eindje boven de 200, nl. tot 221 per dag. Dat is 89 procent meer dan een week eerder (7-13 juli), toen waren het er 117.

Vooral het aantal besmettingen op maandag 20 juli schrikt af: 416 besmettingen - gisteren was er nog sprake van 370 besmettingen -, al verklaart Sciensano dat die stijging minder fors is dan gevreesd.

Het instituut tekent ook een stijging op in het aantal ziekenhuisopnames (zie tabel voor de dagcijfers van de ziekenhuizen). In de voorbije zeven dagen (17-23 juli) waren er gemiddeld 15 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, dat is de helft (53%) meer dan in de week daarvoor.

Sciensano
© Sciensano

Nog dit: tussen 14 en 20 juli waren er gemiddeld drie sterfgevallen per dag te betreuren als gevolg van het coronavirus. Op de persconferentie van het Crisiscentrum vrijdag is bekendgemaakt dat enkele dagen geleden een meisje van drie overleden is aan de gevolgen van het coronavirus. Het kindje had ernstige onderliggende aandoeningen. Recent nog overleed iemand van 18 jaar.

Een rond getal doet toch altijd wat (meer) opschrikken. In de periode van 14 tot 20 juli steeg het aantal besmettingen gemiddeld zelfs tot een eindje boven de 200, nl. tot 221 per dag. Dat is 89 procent meer dan een week eerder (7-13 juli), toen waren het er 117. Vooral het aantal besmettingen op maandag 20 juli schrikt af: 416 besmettingen - gisteren was er nog sprake van 370 besmettingen -, al verklaart Sciensano dat die stijging minder fors is dan gevreesd.Het instituut tekent ook een stijging op in het aantal ziekenhuisopnames (zie tabel voor de dagcijfers van de ziekenhuizen). In de voorbije zeven dagen (17-23 juli) waren er gemiddeld 15 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, dat is de helft (53%) meer dan in de week daarvoor.Nog dit: tussen 14 en 20 juli waren er gemiddeld drie sterfgevallen per dag te betreuren als gevolg van het coronavirus. Op de persconferentie van het Crisiscentrum vrijdag is bekendgemaakt dat enkele dagen geleden een meisje van drie overleden is aan de gevolgen van het coronavirus. Het kindje had ernstige onderliggende aandoeningen. Recent nog overleed iemand van 18 jaar.